'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Стосовно колекторських фірм (див. нижче обговорення за...  (Прочитано 1717 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Ольга та Л. П.

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 11
    • Перегляд профілю

Стосовно колекторських фірм (див. нижче обговорення за постом bav від 2008-10-24 13:51:37).

У разі, якщо вони є просто юристами, що за довіреністю представляють інтереси комунальників, то тут усе просто — тобто фактично ви маєте справу із самими комунальниками, і вам байдуже, якого юриста, власного чи стороннього, вони присилають до вас або на судове засідання. Аби він лише мав довіреність.

А ось у разі, якщо має місце договір про відступлення права вимоги між комунальниками та колекторами, то така діяльність — яка у разі відступлення права вимоги за грошовим зобов’занням за плату називається факторингом — регулюється законодавством і про неї можна почитати цікаві статті:

Про сутність договорів факторингу і цесії:

http://www.yurpractika.com/article.php?id=10008594

До 2003 року: http://www.yurpractika.com/article.php?id=10001735

Нормативна база: http://www.factor-kontrakt.com/rus/about/normative

Ще про особливості договору факторингу:

http://www.prostobiz.com.ua/kredity/pressa/osobennosti_operatsiy_ustupki_prava_trebovaniya_faktoringa

Цікаве рішення суду по факторингу: http://forum.liga.net/Messages.asp?did=65088

Якщо у кого є газета "Все о бухгалтерском учете" № 35 за 2007 г. — там розглянуті правові аспекти відступлення права вимоги.

Для вивчення питання може також бути цікавим такий документ: http://www.law.edu.ru/norm/norm.asp?normID=1275272 (Конвенция ЮНИДРУА о международном факторинге, Оттава, 28 мая 1988 года)



До того ж у Цивільному кодексі є ціла Глава 73 ФАКТОРИНГ.

І окремо є у ЦК корисні статті про заміну кредитора у зобов\\\'язанні:

Стаття 512. Підстави заміни кредитора у зобов\\\'язанні

1. Кредитор у зобов\\\'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);

Стаття 513. Форма правочину щодо заміни кредитора у зобов\\\'язанні

1. Правочин щодо заміни кредитора у зобов\\\'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов\\\'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

Стаття 514. Обсяг прав, що переходять до нового кредитора у зобов\\\'язанні

1. До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов\\\'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Стаття 517. Докази прав нового кредитора у зобов\\\'язанні

1. Первісний кредитор у зобов\\\'язанні повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення.

2. Боржник має право не виконувати свого обов\\\'язку новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу до нового кредитора прав у зобов\\\'язанні.

Стаття 518. Заперечення боржника проти вимоги нового кредитора у зобов\\\'язанні

1. Боржник має право висувати проти вимоги нового кредитора у зобов\\\'язанні заперечення, які він мав проти первісного кредитора на момент одержання письмового повідомлення про заміну кредитора.

2. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов\\\'язанні, він має право висунути проти вимоги нового кредитора заперечення, які він мав проти первісного кредитора на момент пред\\\'явлення йому вимоги новим кредитором або, якщо боржник виконав свій обов\\\'язок до пред\\\'явлення йому вимоги новим кредитором, - на момент його виконання.
Записаний

gro-za

  • Засновник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2230
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

Інформація, безумовно, цікава. Маю лише деякі зауваження. Про сутність договорів факторингу: відповідно до ст. 1079 ЦК України, сторонами у договорі факторингу є фактор і клієнт. Фактором може бути банк або фінансова установа, а також фізична особа - суб\\\'єкт підприємницької діяльності, яка відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції. За договором факторингу відповідно до ст. 1077 фактор передає грошові кошти клієнту за плату, а клієнт відступає факторові право вимоги до третьої особи - боржника. Отже, колекторська фірма може бути фактором, якщо отримає ліцензію на банківську, фінансову або факторингову діяльність. Клієнтом у даному випадку може бути фізична або юридична особа, яка є суб\\\'єктом підприємницької діяльності, наприклад, виконавець житлово-комунальних послуг, якому заборгував споживач цих послуг. Однак, наявність боргу ще треба довести, що у нашому випадку проблематично, особливо з урахуванням того, що послуги надають одні КП, кошти отримують інші, а вимагають погасити заборгованість (перед ким?) - треті. Фактор, який набереться мужності стягувати грошові кошти з боржника, дуже ризикує, бо відповідно до ст. 1086 ЦК України, боржник може доводити наявність порушення клієнтом своїх зобов\\\'язань перед боржником, у тому числі через суд. А таких зобов\\\'язань - море, вони виникають з різних підстав, наприклад, недотримання вимог закону чи нормативно-правових актів щодо кількості та якості ЖКП, порядку формування трарифу тощо.

РЕЗЮМЕ: я ніколи в житті б не наважився бути фактором, якщо клієнти та боржники відносяться до сфери надання ЖКП. Для фактора вигідним буде боротися з боржниками на великі суми, наприклад, пов\\\'язані з отриманням кредитів, а не з дрібними боржниками у сфері ЖКП.
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email