Продовження теми "Добігли домофонщики і до нашого будинку"
Проект
Директору ТОВ Укрбудсвіт Юрченко С.М.
вул. Дмитрівська, 96/98, м. Київ, 01135
Копія: Ініціатор І.Б.
вул. Вулиця, 19, кв.131, м. Київ, 03151, тел. 243-12-97
Особа-1 Т.І., власник квартири № 125 за адресою вул. Вулиця, 19, м. Київ, 03151, 4 під’їзд
_____ _________________ 200__ року
Заява стосовно надання коду доступу
Повідомляю, що починаючи з 19.08.2009 власники квартир,
які не погоджуються з монтажем домофонних систем, неодноразово звертались до ТОВ «Укрбудсвіт» з пропозиціями щодо забезпечення безперешкодного користування їх власністю. Пропозицію надати безоплатно необхідну кількість ключів (5-10 штук на кожну квартиру) ТОВ «Укрбудсвіт» відхилило.
У відповідь на пропозицію надати код доступу для відкриття замку домофону без електронних ключів, 15.09.2009 року близько 15 години в телефонній розмові начальник відділу збуту ТОВ «Укрбудсвіт» Власенко Людмила повідомила, що зазначений код може бути наданий за умови письмового дозволу на це всіх мешканців 4 під’їзду будинку № 19 по вул. Вулиця.
Повідомляю, що домофонна система, що встановлена в 4 під’їзді будинку № 19 по вул. Вулиця, в принципі не може забезпечити захист будинку від доступу сторонніх осіб. Незалежно від наявності чи відсутності у мене коду доступу. Тому я вважаю вимоги ТОВ «Укрбудсвіт» надуманими, надмірними і безпідставними. При цьому я не заперечую проти збору підписів. Сторони, що уклали “Договір № 2 651 на виконання робіт з монтажу домофонних систем”, ТОВ «Укрбудсвіт» та ініціатор монтажу домофону Ініціатор І.Б. можуть проводити збирання цих підписів.
Нагадую, що до забезпечення безперешкодного користування власністю і до підтвердження цього в акті приймання-передавання засобів доступу, продовжує діяти категорична заборона на активацію замка домофонних систем.
Нагадую ще раз, що домофонна система, яка змонтована ТОВ «Укрбудсвіт» в нашому будинку і в інших будинках, не є системою обмеження доступу. За відсутності охоронника або консьєржки в будинку домофонна система не забезпечує ніякої охорони, ніякого захисту будинку від несанкціонованого доступу. Підстави для такого твердження наступні:
1. Фірми-постачальники домофонного обладнання визначають його як аудіо- або відеопереговорні пристрої з функцією дистанційного відкривання замків для будинків, квартир та офісів.
2. За інформацією виробників замків, зусилля відриву металічної пластини від електромагніту замка становить близько 300 кг. Відірвати цю пластину і відкрити замок легко можна за допомогою монтажної лопатки, відомої усім водіям автотранспорту. Для цього не потрібний ні код доступу, ні електронний ключ. Спрацьовує важіль Архімеда.
3. Електронні ключі - "таблетки" безпроблемно копіюються при наявності хоча би одного з оригіналів, вартість послуги -приблизно 20 грн. Послуга копіювання ключів в місті Києві досить поширена. Особливо багато пропозицій надає Радіоринок (вул. Вулиця).
4. В багатоквартирних будинках крім власників у більшості випадків тимчасово мешкають орендарі. Ключі, що отримані орендарями, ніхто не обліковує і після закінчення строку оренди контроль над цими ключами втрачається.
5. Якщо домофонна система доступу не контролюється постійно найманим працівником (вахтером, сторожем, конс\\\'єржем), то через деякий час вона стає здобиччю вандалів. Один лише контроллер доступу має ринкову вартість до 40 доларів США. А, крім того є ще механічний доводчик дверей, який коштує приблизно стільки ж. Електромагнітний замок ще дорожчий. Все це легко демонтується у нічні години без ризику для зловмисників. А потім продається "за бутилку".
6. Будь-які сторонні особи щодня безконтрольно проникають у будинки разом з мешканцями і можуть залишатися там протягом будь-якого часу. Саме ці сторонні особи можуть безперешкодно вкрасти контроллер доступу, електромагнітний замок, підключити зовнішній програматор і взагалі вчиняти з домофонною системою будь-що.
7. Домофонна система не забезпечує абсолютно ніякого захисту контроллера доступу. Будь-який зловмисник безперешкодно в будь-який час може пофарбувати розпилювачем з балончика контактне гніздо, або заліпити його будь-якою клейкою речовиною. Після її загустіння вже жоден електронний ключ не спрацює. Також в одну мить виводить контроллер з ладу потужний електричний розряд.
8. Пошук в Інтернеті за контекстами “Антидомофон”, “FAQ по взлому домофонов”, “универсальный ключ для всех домофонов”, тощо надає достатній обсяг технічної документації на домофонну апаратуру, багато інформації юридичного, технічного, технологічного характеру для безпроблемного відкривання будь-яких домофонних замків (в тому числі вандальними методами).
9. За повідомленнями кримінальних хронік, почастішали “домофонні крадіжки”. Для домушників подзвонювання домофону є зручним засобом перевірити, чи є мешканці в квартирі.
Одночасно слід зазначити, що змонтована домофонна система може називатися імітацією системи захисту і обмеження доступу. Імітація обмеження доступу в цьому випадку дуже подібна до бюджетних рішень в деяких магазинах, де встановлюються непрацездатні камери відеоспостереження (макети), які нікуди не підключені і ні за чим не спостерігають.
Виходячи з усього зазначеного,слід дійти висновку, що ризик пошкодження обладнання або несанкціонованого доступу при наданні мені коду доступу наближається до нуля і не спів мірний з іншими ризиками. Позиція ТОВ «Укрбудсвіт» свідчить про стійке небажання фірми дотримуватись вимог чинного законодавства і продовження нею політики шантажу і вимагання, яка застосовується до власників квартир, які не мають наміру витрачати кошти на “муляж системи захисту”.
Я поважаю право моїх сусідів вірити рекламним лозунгам домофонних фірм про “чистоту, безпеку і обмеження доступу до будинку”. Я поважаю їх право оплачувати комерційну діяльність фірм по монтажу домофонних систем, яка (діяльність) по своїй суті є всього лише засобом для викачування грошей у населення. Я поважаю їх право оплачувати монтаж і обслуговування “муляжів систем обмеження доступу”.
Одночасно я заперечую проти примусової “домофонізації” всіх мешканців під`їзду і не дозволяю:
- застосовувати щодо мене та інших власників квартир незаконну підприємницьку діяльність;
- шантажувати мене та інших власників квартир, перкривши доступ до під`їзду домофонним замком;
- нав\\\'язувати мені та іншим власникам квартир непотрібні платні послуги по купівлі ключів доступу.
Додатково повідомляю, що я маю значні сумніви в спроможності ТОВ «Укрбудсвіт» виконувати свої договірні зобов’язання і належним чином обслуговувати змонтовані домофонні системи.
Перебуваючи в офісі ТОВ «Укрбудсвіт» 14.09.2009 року я стала свідком наступних подій. Зранку в понеділок, о 09:30 в приймальні ТОВ «Укрбудсвіт» чекало троє клієнтів, яким з різних причин потрібно було придбати нові ключі. Їм всім було відмовлено. Чіткої причини відмови співробітник фірми клієнтам не повідомив. Чіткої дати і часу виконання замовлення клієнтам не повідомили. Одна клієнтка приїхала вже вдруге. З п’ятниці до понеділка вона не мала ключа, не могла самостійно відкрити замок домофону, двічі приїздила, витрачала час, кошти, і двічі отримала відповідь: “Приходьте пізніше”.
До аналогічних висновків приводить огляд відгуків про роботу ТОВ «Укрбудсвіт», що публікують мешканці м. Києва на форумах в Інтернеті.
Виходячи з зазначеного, вимагаю:
- невідкладно забезпечити мені і іншим власникам квартир право безперешкодного і безоплатного користування власністю;
- у випадку, якщо ТОВ «Укрбудсвіт» вирішить безоплатно надати заявникам ключі, надати кожному заявнику мінімум 20 ключів. Причиною для висунення цієї вимоги є п.6.2. Договору на технічне обслуговування, згідно якого гарантійний термін дії ключа складає 1 місяць.
Повідомляю, що у випадку протиправного створення перешкод в користуванні власністю, ці перешкоди будуть усуватися за допомогою спеціалізованих фірм по аварійному відкриванню сейфів та бронедверей. Для фіксування протиправних дій ТОВ «Укрбудсвіт» і вжиття заходів щодо відновлення прав громадян України будуть викликатися співробітники міліції. Сплачувати рахунки за надані послуги по усуненню перешкод будуть ТОВ «Укрбудсвіт» і ініціатор монтажу домофонних систем.
Повідомляю, що копія цієї заяви буде надана всім мешканцям 4 під’їзді будинку № 19 по вул. Вулиця.
Заявник Особа-1 Т. І.