До Окружного адміністративного суду м. Києва
Справа № 2а-9429/11/2670
Позивач: Блащук Володимир Юрійович
Заявник: Ібрагименко Абдула Абдурахманович
Адреса заявника: вул. Підмісячна, 999, кв.111
12345 м. Київ
Телефон заявника.:222-333-222
Відповідач: Київська міська державна адміністрація
(код ЄДРПОУ 00022527),
вул. Хрещатик, 36, м. Київ, 01044,
засіб зв’язку – тел. 2541450,
електронна пошта:
portal@kmv.gov.uaу справі адміністративної юрисдикції щодо визнання нечинними
нормативно-правових актів в порядку ст. 171 КАС
ЗАЯВА
про вступ у справу в якості третьої особи
Відповідно до ч.2 ст.53 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача у будь-який час до закінчення судового розгляду, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов’язки.
Оскаржувані розпорядження КМДА № 80 від 27.01.1997 р., № 478 від 15.04.1997 р. «Про порядок розрахунків за житлово-комунальні послуги» та № 1029 від 25.07.2008 р. «Про удосконалення і впорядкування системи розрахунків за житлово-комунальні та інші послуги», які є предметом спору у справі № 2а-9429/11/2670, порушують мої немайнові та майнові права.
Я є власником квартири у багатоповерховому будинку міста Києва і є споживачем житлово-комунальних послуг. Протягом тривалого часу до моєї поштової скриньки надходять рахунки від комунального підприємства «Головний Інформаційний Обчислювальний Центр» (КП ГІОЦ), у яких зазначені мої персональні данні (див. додаток № 1 – копію нікчемного рахунку КП ГІОЦ на оплату житлово-комунальних послуг з розрахунком неіснуючого «боргу»). Ці рахунки інколи навіть не потрапляють до поштової скриньки, а валяються розкиданими по підлозі в під`їзді будинку.
Повідомляю, що я ніколи не укладав і не мав наміру укладати з КП ГІОЦ жодних договорів. Ні КП ГІОЦ, ні КМДА я не надавав дозволу на отримання і подальше розповсюдження інформації щодо персональних даних про мене.
КП ГІОЦ здійснює свою діяльність на підставі оскаржуваних розпоряджень КМДА №80 від 27.01.1997 р., № 478 від 15.04.1997 р. та № 1029 від 25.07.2008 р., які не зареєстровані в Міністерстві юстиції України, отже ці нормативно-правові акти є нечинними і такими, що не підлягають застосуванню. Крім того, постановою Верховного Суду України від 28.11.2011 р. № 21-246а11 визнано, що всі розпорядження КМДА, які не подавались на державну реєстрацію, є нечинними (див. додаток № 2).
За повідомленням Держфінпослуг (лист № 864/39-12 від 14.02.2011 р. – див. додаток № 3) фінансові послуги КП ГІОЦ здійснює без ліцензії, що підпадає під диспозицію ст. 202 КК України і повністю виключає використання цієї юридичної особи в якості розрахункового центру при договірних відносинах між споживачем і комунальних підприємств житлово-комунального господарства у м. Києві (ЖЕО), оскільки ч. 1 ст. 227 ЦК встановлено, що правочин юридичної особи, вчинений нею без відповідного дозволу (ліцензії), може бути визнаний судом недійсним.
Саме на підставі вищевказаних розпоряджень КМДА №№ 80, 478 з боку ЖЕО до КП ГІОЦ були незаконно передані бази даних мешканців м. Києва (прізвища, адреси, кількість проживаючих, майновий стан у вигляді площі помешкання грошові зобов'язання по сплаті житлово-комунальних послуг та ін.). Наявність загальноміської бази даних, крім листа Печерської РДА № О-216 від 22.02.2011 р., підтверджується на веб-сайтах КП ГІОЦ:
https://www.personal-account.kiev.ua/welcome/http://www.gioc-kmda.kiev.ua/main/managment/Відповідно до Закону України «Про інформацію» всі організації, які збирають інформацію про громадян, повинні до початку роботи з нею здійснити у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку державну реєстрацію відповідних баз даних. Необхідна кількість даних про громадян, яку можна одержати законним шляхом, має бути максимально обмеженою і може використовуватися лише для законно встановленої мети. Відмова в доступі до такої інформації, або приховування її, або незаконні збирання, використання, зберігання чи поширення можуть бути оскаржені до суду. Проте бази даних КП ГІОЦ про громадян – платників за житлово-комунальні послуги створені без отримання згоди від громадян і не зареєстровані державою.
Бази даних платників за житлово-комунальні послуги, створені в КП ГІОЦ, не захищені від несанкціонованого доступу з боку необмеженої кількості сторонніх осіб. Відкритий доступ до інформації про будь-яку фізичну особу в цій базі здійснюється через Інтернет. Єдиним вкрай ненадійним обмеженням доступу є 12-символьний персональний буквено-цифровий код, який насправді є повністю доступним для будь-кого, оскільки щомісяця друкується в рахунках на сплату житлово-комунальних послуг, які КП ГІОЦ виготовляє та пересилає в житлово-експлуатаційні організації, а останні у відкритому режимі розповсюджують рахунки серед мешканців багатоквартирних будинків.
Отже, наслідком дії цих розпоряджень є порушення мого конституційного права на заборону збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, згідно зі ст. 32 Конституції України, ст.11 Закону України «Про інформацію» (ст. 23 у попередній редакції з її тлумаченням рішенням КСУ від 30.10.1997 р. по справі Устименка) та ст. ст. 6, 8 Закону -України «Про захист персональних даних».
Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 268 ЦК позовна давність не поширюється на вимогу власника або іншої особи про визнання незаконним правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, яким порушено його право власності або інше речове право. В даному випадку оскаржуваними розпорядженнями порушуються, окрім моїх немайнових прав (на що також не поширюється позовна давність), також і мої речові (майнові) права: право на перерахунки за житлово-комунальні послуги, повернення грошей, зайво сплачених фінансовому посереднику КП ГІОЦ (що унеможливлює укладання типових договорів без посередника).
Заявляю про вступ у справу на стороні позивача у якості третьої особи без самостійних вимог. Підтримую позовні вимоги, пред’явлені позивачем до суб’єктів владних повноважень, у повному обсязі.
Додатки:
1. Копія нікчемного рахунку КП ГІОЦ на оплату житлово-комунальних послуг з розрахунком неіснуючого «боргу».
2. Копія постанови Верховного Суду України від 28.11.2011 р. № 21-246а11 щодо нечинності розпоряджень КМДА, які не подавались на державну реєстрацію.
3. Копія листа Держфінпослуг від 14.02.2011 р. № 864/39-12 (щодо порушення з боку КП ГІОЦ режиму використання розподільчого рахунку, здійснення платежів і фінансового посередництва без ліцензії).
19.03.2012 р.. /Заявник Ібрагименко А.А. /