'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Підвал жилого будинку - чи може бути він приватизованим та проданим?  (Прочитано 3848 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Tetiana

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1
    • Перегляд профілю

Добрий день!

Один із жителів нашого багато-квартирного будинку приватизував та продав підвал.
На скільки я знаю, побутові приміщення багатоквартирних будинків є співвласністю жильців будинку, жоден з яких не має права розпоряджатись такими приміщеннями (продавти їх).
Зараз там роблять ремонт і будуть проводити якусь діялність.
Ми жильці першого поверху і на підставі того, що є співвласниками частини підвалу, використовуємо її (цю частину) як кладовку. Жодних підписів щодо продажу чи приватизаціїї підвалу не давали.
Зараз нові "власники" нам погрожують судом та компенсацією моральних збитків за те, що ми не звільняємо приміщення, яке тепер  належить їм на підставі договору купівлі-продажу.
Останнього разу вони передали нам листа від імені власників. До цього зверталися усно.

Як нам діяти в такому випадку? Адже підвал - це співвласність жителів будинку. Як так сталося, що вони його раптом купили?...

Дякую.
« Останнє редагування: 01 Вересня 2014, 12:59:59 від Tetiana »
Записаний

thunderclap

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 601
    • Перегляд профілю

Як нам діяти в такому випадку? Адже підвал - це співвласність жителів будинку. Як так сталося, що вони його раптом купили?...
Дякую.
Для того аби відповісти на ваше запитання спочатку необхідно визначити, що саме то за підвал. Не будь-яке нежитлове підвальне приміщення обов'язково буде спільною сумісною власністю співвласників будинку.
Закон України "Про приватизацію державного житлового фонду" проголосив, що "власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою". А далі слід розбиратися стосовно характеру підвального приміщення. Ось яким чином трактує ситуацію судова влада Витяг з Ухвали ВССУ від 14 березня 2012 року
Цитувати
За змістом ст. 1 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», у процесі приватизації громадяни набувають право власності на квартири та допоміжні приміщення багатоквартирного будинку, які призначені для забезпечення його експлуатації та побутового обслуговування мешканців будинку (сходові клітини, вестибюлі, перехідні шлюзи, позаквартирні коридори, колясочні, кладові, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші технічні приміщення).
Перелік таких приміщень не є вичерпним.
Разом із тим у багатоквартирних жилих будинках розташовуються і нежилі приміщення, які призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру і є самостійним об`єктом цивільно-правових відносин, до житлового фонду не входять (ч. 3 ст. 4 ЖК України) і в результаті приватизації квартир такого будинку їх мешканцями право власності в останніх на ці приміщення не виникає.
Для розмежування допоміжних приміщень багатоквартирного жилого будинку, які призначені для забезпечення його експлуатації та побутового обслуговування мешканців будинку і входять до житлового фонду, та нежилих приміщень, які призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру і є самостійним об`єктом цивільно-правових відносин, до житлового фонду не входять, слід виходити як з місця їхнього розташування, так і з загальної характеристики сукупності властивостей таких приміщень, зокрема способу і порядку їх використання.
Встановивши, що спірні нежилі приміщення, належали Івано-Франківській міській раді на праві комунальної власності, не відносились до допоміжних приміщень, оскільки не використовувались для обслуговування будинку, суди попередніх інстанцій дійшли правильного висновку про відмову у задоволенні позову.
При цьому, посилання позивачів на те, що у спірних нежитлових підвальних приміщеннях розташовується технічне обладнання будинку, без доступу до якого експлуатація будинку є неможливою, та вказані приміщення використовувались мешканцями будинку, зокрема, як кладові, не підтверджуються жодним доказом та спростовуються матеріалами справи.
І ще. Витяг з Ухвали ВССУ від 11 квітня 2012 року
Цитувати
Згідно зі ст. 1 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29 листопада 2001 року № 2866-Ш допоміжними приміщеннями багатоквартирного будинку є приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку і побутового обслуговування мешканців будинку.
Наведеною вище правовою нормою визначено також, що нежиле приміщення - приміщення, яке належить до житлового комплексу, але не відноситься до житлового фонду і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин;
Таким чином, допоміжні приміщення і нежилі приміщення являють собою різні частини багатоквартирного будинку.
Для правильної відповіді на Ваше запитання щодо нежитлового підвального приміщення необхідно дослідити не лише його характеристику за наданими БТІ документами, але й перевірити, чи є це приміщення допоміжним; чи знаходитися у ньому технічне обладнання будинку (інженерні комунікації та технічні пристрої, які необхідні для забезпечення санітарно-гігієнічних умов і безпечної експлуатації квартир тощо), без доступу до якого експлуатація житлового будинку є неможливою; чи використовувється воно чи якась з його частин для обслуговування будинку.
« Останнє редагування: 01 Вересня 2014, 14:14:36 від thunderclap »
Записаний
 

+ Швидка відповідь


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email