'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Позиція ФДМУ щодо приватизації гуртожитку по вул. Травневій, 3 у м. Києві.  (Прочитано 2109 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

gro-za

  • Засновник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2230
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

 

Позиція ФДМУ щодо приватизації гуртожитку по вул. Травневій, 3 у м. Києві.

Фонд вважає, що позов мешканців слід задовольнити, оскільки вбачається порушення прав та охоронюваних законом інтересів жителів гуртожитку.



ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ
РЕГІОНАЛЬНЕ ВІДДІЛЕННЯ
ФОНДУ ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ
ПО МІСТУ КИЄВУ
01032, МСП 01601, м.Київ, б-р Шевченка, 50-Г, тел./факс (044) 235-81-28 e-mail: gorod_30@spfu.gov.ua, код ЄДРПОУ 19030825


05.03.2009 № 30-10/2608
На №
Окружний адміністративний суд м. Києва 01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6
Суддя Арсірій Р.О. По справі №7/659

ПОЯСНЕННЯ

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 23.12.2008р. відкрито провадження по справі №7/659 за позовною заявою Крапиви В.М., Весельської І.В., Логвіна О.В., Логвін А.П., Шиша П.І., Новосада В.В. до Міністерства палива та енергетики України, Регіонального відділення Фонду державного майна України по м. Києву, 3-ті особи без самостійних вимог: ВАТ „Південтеплоенергомонтаж", Солом\'янська районна у м. Києві державна адміністрація про визнання нечинними актів суб\'єктів владних повноважень.
Регіональне відділення ФДМУ по м. Києву уважно розглянуло позовну заяву, додані до неї документи та пояснює наступне.
Відкрите акціонерне товариство „Південтеплоенергомонтаж" було засноване відповідно до рішення Міністерства енергетики та електрифікації України від 10.03.1994р. №57 шляхом перетворення державного монтажного тресту „Південтеплоенергомонтаж" у відкрите акціонерне товариство відповідно до Указу Президента України „Про корпоратизацію державних підприємств" від 15.06.1993р. №210/93 та постанови Кабінету Міністрів України №508 від 05.07.1993р. „Про затвердження Положення про порядок корпоратизації підприємств".
Наказом Міністерства енергетики та електрифікації „Про створення відкритого акціонерного товариства „Південтеплоенергомонтаж" від 10.03.1994р. затверджено акт оцінки цілісного майнового комплексу державного монтажного тресту „Південтеплоенергомонтаж", засновано на базі державного монтажного тресту „Південтеплоенергомонтаж" відкрите акціонерне товариство „Південтеплоенергомонтаж" та затверджено його статут.
На підставі даного акту оцінки Міністерством енергетики України було затверджено перелік нерухомого майна, що увійшло до статутного фонду Відкритого акціонерного товариства "Південтеплоенергомонтаж".
12.05.1998р. регіональним відділенням ФДМУ по м. Києву був затверджений план розміщення акцій Відкритого акціонерного товариства "Південтеплоенергомонтаж". А 12.11.1998р. регіональним відділенням було складено протокол підсумків продажу акцій Відкритого акціонерного товариства "Південтеплоенергомонтаж", в якому зазначено саме про завершення продажу акцій Відкритого акціонерного товариства "Південтеплоенергомонтаж". В протоколі вказано, що розміщення акцій Відкритого акціонерного товариства "Південтеплоенергомонтаж" проводилось відповідно до уточненого плану розміщення акцій, затвердженого наказом регіонального відділення Фонду державного майна України по м. Києву від 12.05.1998р. №533. На підставі вищевказаного підсумкового протоколу було видано Наказ №1472 від 23.11.1998р.
При цьому звертаємо увагу суду на той факт, що Регіональне відділення ФДМУ по м. Києву Наказом №1472 від 23.11.1998р. підтвердило, що процес приватизації акцій Відкритого акціонерного товариства "Південтеплоенергомонтаж" можна вважати завершеним. Тобто Наказ, про який йде мова у позові, стосується приватизації акцій акціонерного товариства.
Регіональне відділення Фонду державного майна України по м. Києву не займалось приватизацією нерухомого майна, а також гуртожитку по вул. Травневій (колишня Майська), 3 у місті Києві, а проводило роботу безпосередньо лише по приватизації акцій Відкритого акціонерного товариства "Південтеплоенергомонтаж".
До складу майна, що увійшло до статутного фонду Відкритого акціонерного товариства "Південтеплоенергомонтаж" (відповідно до Акту оцінки) увійшли гуртожитки, в тому числі й гуртожиток по вул. Травневій (колишня Майська), 3 у м. Києві (п. 44 переліку нерухомого майна, затвердженого Заступником Міністра енергетики України 05.12.1997р., що передається у власність Відкритого акціонерного товариства "Південтеплоенергомонтаж").
Відповідно до ч.2 ст. 1 Закону України „Про приватизацію державного житлового фонду" від 19.06.1992р. №2482-ХІІ передбачено, державний житловий фонд - це житловий фонд місцевих Рад народних депутатів та житловий фонд, який знаходиться у повному господарському чи оперативному управлінні державних підприємств, організацій, установ.
Згідно ст.127 Житлового кодексу України під гуртожитки надаються спеціально споруджені або переобладнанні для цієї мети жилі будинки.
Жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях, що знаходяться на території УРСР, утворюють житловий фонд (ст.4 Житлового кодексу України).
За змістом ст.ст. 4, 5, 6 Житлового кодексу України гуртожитки відносяться до об\'єктів державного житлового фонду і відповідно до ст.2 Закону України „Про приватизацію державного житлового фонду" приватизації не підлягають.
Статтями 127-131 Житлового кодексу Української РСР та п.3 Примірного положення про гуртожитки, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 03.06.1986р. №208, передбачено, що гуртожитки - це спеціально споруджені або переобладнані для цієї мети житлові будинки. Тобто гуртожитки слід відносити до об\'єктів державного житлового фонду.
Також, ч.2 ст.2 закону України „Про приватизацію державного житлового фонду" встановлено чіткий перелік об\'єктів, які не підлягають приватизації. До цього переліку віднесено: квартири-музеї; квартири (будинки), розташовані на територіях закритих військовий поселень, підприємств, установ і організацій; природних та біосферних заповідників, національних парків, ботанічних садів, дендрологічних, зоологічних, регіональних ландшафтних парків, парків -пам\'яток садово-паркового мистецтва, історико-культурних заповідників, музеїв-заповідників; кімнати в гуртожитках; квартири (будинки), які перебувають в аварійному стані (в яких неможливо забезпечити безпечне проживання людей); квартири (кімнати, будинки), віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також квартири (будинки), розташовані в зоні безумовного (обов\'язкового) відселення, забрудненій внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.
При цьому, на момент формування статутного фонду ВАТ "Південтеплоенергомонтаж" ч.2 ст.5 Закону України „Про приватизацію майна державних підприємств" зазначала, що дія Закону не поширюється на: приватизацію об\'єктів державного земельного та житлового фондів, а також об\'єктів соціально-культурного призначення, за винятком тих, які належать підприємствам, що приватизуються.
В даному випадку відповідне майно - гуртожиток по вул. Травневій (колишня Майська), 3 в м. Києві передавалось за певних умов, а саме: профіль діяльності гуртожитків зберігається, їх використання як не житлового - не допускається.
З врахуванням ситуації, яка склалася навколо гуртожитку на теперішній час існує факт порушення майнових прав Держави, яка не передбачала при приватизації перепродаж гуртожитку разом з мешканцями та позбавлення громадян житла. Навпаки, виходячи з того, що приватизація - це відчуження майна, що перебуває у державній власності, і майна, що належить Автономній Республіці Крим, на користь фізичних та юридичних осіб, які можуть бути покупцями відповідно до Закону, з метою підвищення соціально-економічної ефективності виробництва та залучення коштів на структурну перебудову економіки України дії щодо гуртожитку були повинні бути спрямовані на забезпечення житловими умовами працівників підприємства, яке приватизувалося.
Конституція України 1978 року гарантувала громадянам України право на житло. Зокрема, стаття 42 встановлювала, що це право забезпечується розвитком і охороною державного і громадського житлового фонду, сприянням кооперативному та індивідуальному житловому будівництву, справедливим розподілом під громадським контролем жилої площі, яка надається в міру здійснення програми будівництва благоустроєних жител, а також невисокою платою за квартиру і комунальні послуги. Стаття 47 Конституції України 1996 року встановлює: кожен має право на житло; Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. На момент приватизації ЗУ „Про приватизацію майна державних підприємств" (ст. 2) одним із принципів приватизації визначав забезпечення соціальної захищеності та рівності прав громадян України у процесі приватизації.
Враховуючи вищезазначене та оскільки вбачається порушення прав та охоронюваних законом інтересів жителів гуртожитку по вул. Травневій (колишня Майська),3 в м. Києві, регіональне відділення ФДМУ по м. Києву вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню.


Начальник регіонального
відділення ФДМУ по м. Києву
В.Ф. Збуржинський
Вик. Коваленко Ю.І. 235-07-73



2009-04-02
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email