'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Грошова позика брату, а повертати не згоден!  (Прочитано 2555 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

ozzyk

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 1
    • Перегляд профілю
    • Email

Доброго часу доби!!!
У мене склалась така ситуація, в 2009 р. я взяв на себе позику в розмірі 4000 тис. грн. в "приват Банк" щоб допомогти брату розрахуватись з своїми боргами також по кредиту.
На сьогоднішній час я дізнаюсь що він кредит не погасив, і мені нарахували пеню в розмірі 18 000 тис. грн.
Коли я звернувся до нього з питанням чому він не розрахувався по кредиту який оформлений на мене, він мені відповів, я в тебе нічого не брав і віддавати тобі нічого не буду.
Розписку я з нього не брав, все було на добром слові.
Як мені поступить в даній ситуації, і куди можна звернутись???

+ до цього всього ми проживаємо в одній 3-х кімнатній квартирі, в якій прописані Я, Мама, Брат, Сестра.
Мама, Сестра і Я сплачують за квартиру (Комунальні), Брат відмовляється і говорить що його і так все влаштовує і нікуди він не піде і буде жити тут, так як його таке життя влаштовує. Квартира була приватизована ще в нашому дитинстві і в приватизації були прописані всі. 
Як його можна зобов'язати сплачувати за квартиру, і чи можливо його якимось чином його виписати????

05.12.2012 Брат взагалі викинув коник, викрав у Матері золото в виді 2-ві  обручальні каблучки і здав в ломбард, після того як я йому сказав що він скоїв злочин і я заявлю на нього до міліції у нас відбулась сутичка при якій були викликані правоохоронні органи і складена на Брата заява (на те що він намагався завдати мені тілесних пошкоджень). При міліції він пообіцяв що поверне каблучки на протязі 2-х тижнів, через пару діб я від їхав у відрядження, а після повернення мені Мати проговорилась що так нічого він її і не повернув "каблучки". Коли я йому сказав що я завтра піду і складу на нього заяву до міліції про крадіжку, він мені сказав що забрав каблучки з ломбарду (я їх не бачив) і не віддасть їх поки не приїде міліція. Тіпа ось ти складеш на мене заяву, до мене приїдуть, а я їх віддам щоб ти мав вигляд при міліції (Дебіла).
Маму він вже допік, і ми з нею домовились що я піду складу на нього заяву, що золото він викрав моє, яке мені мати подарувала, просто воно лежало в одній скриньці.
Що йому буде за дану крадіжку, і чи зможу я тоді забрати свою заяву якщо він вибачиться і буде вести нормальний спосіб життя???

Чи в мойому випадку потрібно звертатись не до правоохоронних органів і суду, а до гопоти яка буде мозги вправлять???

Дякую за відповідь...
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Як мені поступить в даній ситуації, і куди можна звернутись???

Можна звернутися до суду, але за відсутності доказів (розписки) у позові відмовлять.

Цитувати
Як його можна зобов'язати сплачувати за квартиру, і чи можливо його якимось чином його виписати????

Якщо квартира приватизована у т. ч. братом, то виписати його (зняти з реєстрації) немає правових підстав. Він співвласник.

Цитувати
Що йому буде за дану крадіжку, і чи зможу я тоді забрати свою заяву якщо він вибачиться і буде вести нормальний спосіб життя???
Чи в мойому випадку потрібно звертатись не до правоохоронних органів і суду, а до гопоти яка буде мозги вправлять???

Новим КПК передбачено кримінальне провадження на підставі угод (Глава 35). Вам слід, з урахуванням усіх обставин, взяти консультацію у адвоката.
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

В сложившейся жизненной ситуации, по закону, вы конечно ничего не получите.
Даже если ваша мама и сестра будут свидетелями вашей договоренности о кредите и суд это признает (что практически не реально) он будет вам выплачивать проценты много лет из своей официальной зарплаты.
Не думаю, что тюрьма для него, будет решением ваших проблем. Они со временем станут еще хуже. 

Предложите ему продать свою часть квартиры в счет его долгов, вам и маме, также за оплату по коммунальным платежам. С составлением соответствующих нотариальных бумаг. Возможно рыночная стоимость квартиры такова, что надо будет ему еще доплачивать. Вам решать. Это один из вариантов реального спасения ваших денег.
Не забывайте, что он будет претендовать на долю в части квартиры вашей мамы, после ее ухода в мир иной.
Только дарственная не оспаривается в суде. [Твердження не відповідало нормам чинного, на час написання посту, законодавства. Не відповідає і зараз... Прим.  Ю.В. ] Пусть она подарит вам или сестре или будете опять ему платить, но в равных долях. Если он не продаст долю матери, будет сам проживать на своих (маминых) метрах.

« Останнє редагування: 08 Серпня 2018, 04:44:31 від Юрій Васильович »
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Только дарственная не оспаривается в суде. [Твердження не відповідало нормам чинного, на час написання посту, законодавства. Не відповідає і зараз... Прим.  Ю.В. ]
Договір дарування може бути оскаржено.
Загальні підстави для оскарження договору дарування
Загальними підставами для оскарження договору дарування та визнання його недійсним є такі підстави передбачені ст. 203 ЦК України:
•   зміст правочину не може суперечити актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам;
•   особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності;
•   волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі;
•   правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним;
•   правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.
Крім того, договір дарування може бути визнаний недійсним з підстав передбачених ст. 228 ЦК України, зокрема, у разі недодержання вимоги щодо відповідності правочину інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.
А в 2015р. 
Цитувати
Українцям надали можливість оскаржувати дарчі і повертати майно, - юристи
Українцям надали нову можливість оскаржити договір дарування, причому можливість нестандартну – на підставі зробленої помилки. Як ухвалив Верховний суд, розглядаючи справу №6-202цс15, її достатньо для визнання дарчої незаконною і повернення майна його споконвічного власнику або його спадкоємцям.
«Найцікавіше в даному рішенні ВСУ – дарча оскаржується не через помилки в підписаному документі, а через помилку в сприйнятті.
https://news.finance.ua/ua/news/-/363869/ukrayintsyam-nadaly-mozhlyvist-oskarzhuvaty-darchi-i-povertaty-majno-yurysty
Цитувати
Правова позиція
(постанова Судової палати у цивільних справах
Верховного Суду України від 21 жовтня 2015 року № 6-202цс15)

Виходячи зі змісту статей 203, 717 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України), договір дарування вважається укладеним, якщо сторони мають повне уявлення не лише про предмет договору, а й досягли згоди щодо всіх його істотних умов. Договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування, правовою метою якого є передача власником свого майна у власність іншої особи без отримання взаємної винагороди.
Якщо особа, яка вчинила правочин, помилилася щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин може бути визнаний судом недійсним. Істотне значення має помилка щодо природи правочину, прав та обов'язків сторін, таких властивостей і якостей речі, які значно знижують її цінність або можливість використання за цільовим призначенням. Помилка щодо мотивів правочину не має істотного значення, крім випадків, встановлених законом (частина перша статті 229 ЦК України).
Сам по собі факт прочитання сторонами тексту оспорюваного договору дарування та роз'яснення нотаріусом суті договору не може бути підставою для відмови в задоволенні позову про визнання цього договору недійсним.
Вирішуючи питання про наявність чи відсутність помилки – неправильного сприйняття позивачем фактичних обставин правочину, що вплинуло на волевиявлення особи під час укладення договору дарування замість договору довічного утримання, суду необхідно встановити: вік позивача, його стан здоров'я та потребу у зв'язку із цим у догляді й сторонній допомозі; наявність у позивача спірного житла як єдиного; відсутність фактичної передачі спірного нерухомого майна за оспорюваним договором дарування дарувальником обдаровуваному та продовження позивачем проживати в спірній квартирі після укладення договору дарування, тощо.
Лише в разі встановлення цих обставин норми частини першої статті 229 та статей 203 і 717 ЦК України у сукупності вважаються правильно застосованими.

Записаний
 

+ Швидка відповідь


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email