'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Ухвала ВАСУ у справі за касаційною скаргою ДарТЕЦ на судові рішення про недійсність тарифів КМДА.  (Прочитано 1575 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

gro-za

  • Засновник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2230
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

 

Ухвала ВАСУ у справі за касаційною скаргою ДарТЕЦ на судові рішення про недійсність тарифів КМДА.

ДарТец не була залучена у справі, як третя особа, тому ВАСУ скасував постанову ОАС м. Києва та ухвалу КААС.



ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
Іменем України
02 липня 2009 року м. Київ К-2608/09

Колегія суддів судової палати з розгляду справ за зверненнями юридичних осіб Вищого адміністративного суду України у складі суддів: Головуючого: судді Чалого С. Я.
Суддів: Бим М. Є, Гончар Л. Я., Харченка В. В., Черпіцької Л. Т. при секретарі: Сірик Ю.В.
розглянувши в порядку касаційного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом об\'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Престиж» до Київської міської державної адміністрації, третя особа - акціонерна енергопостачальна компанія «Київенерго» про визнання протиправними та скасування розпоряджень, -

встановила:

Постановою окружного адміністративного суду міста Києва від 24 січня 2008 року задоволено адміністративний позов об\'єднання співвласників багатоквартирного будинку „Престиж" до Київської міської державної адміністрації, визнано протиправними та скасовано розпорядження виконавчого органу Київської міської ради від 30.05.2007 року № 640, від 30.05.2007 року № 641, від 30.05.2007 року № 642, від 30.05.2007 року №643.
Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 09 січня 2009 року у задоволенні апеляційної скарги Київської міської державної адміністрації відмовлено, а постанову суду першої інстанції залишено без змін.
Не погоджуючись з зазначеними судовими рішеннями першої та апеляційної інстанції, Київська міська державна адміністрація та акціонерна енергопостачальна компанія «Київенерго» подали касаційні скарги, в яких посилаючись на порушення норм матеріального і процесуального права, просять їх скасувати та постановити нове рішення, яким відмовити позивачу позивачу в заявленому позові.
В свою ж чергу, закрите акціонерне товариство «Енергогенеруюча компанія «ДАРтеплоцентраль» в своїй касаційній скарзі просить скасувати вищезазначені судові рішення та направити справу на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.
Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України, перевіривши доводи касаційних скарг та матеріали адміністративноїсправи, колегія суддів вважає, що касаційні скарги Київської міської державної адміністрації та акціонерної енергопостачальної компанії «Київенерго» підлягають частковому задоволенню, а касаційну скарга закритого акціонерного товариства «Енергогенеруюча компанія «ДАРтеплоцентраль» задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи, Київською міською державною адміністрацією 30.05.2007 року були прийняті Розпорядження: № 640 «Про погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення холодної та гарячої води», № 641 «Про впорядкування розмірів тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій та внесення змін до розпорядження Київської міської державної адміністрації від 19.05.2000 року № 748 „Про встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води", № 643 «Про затвердження тарифів на теплову енергію».
Предметом оскаржуваних розпоряджень є довільно завищені тарифи на теплову енергію, що виробляється АК «Київенерго» та ЗАТ «ЕК «Укр-Кан Пауер» (АК «Дарницька ТЕЦ» та тарифи на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення холодної і гарячої води, які виробляються ВАТ «АК «Київводоканал», без дотримання процедури при розгляді та прийнятті оскаржуваних розпоряджень.
Не погоджуючись з даними розпорядженнями відповідача, позивачем було подано позов в якому він просив визнати протиправними та скасувати Розпорядження: від 30.05,2007 року № 640, від 30.05.2007 року № 641, від 30,05.2007 року № 642, від 30.05.2007 року № 643.
Вивчивши матеріали справи та доводи касаційних скарг, колегія суддів вважає що оскаржувані судові рішення підлягають скасуванню, як такі, що прийняті з порушеннями норм матеріального та процесуального права та не при повному з\'ясуванні обставин справи.
Зокрема, судами неповно з\'ясовані обставини справи щодо інтересів компанії, які були зачеплені при розгляді справи №8/131 та №22-а-14381/08. Судами прийнято рішення про права і обов\'язки особи, яка не була залучена до участі у справі.
30.05.2007 року Київська міська державна адміністрація видала розпорядження №642 „Про встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води", згідно якого були встановлені тарифи на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води виробникам та виконавцям цих послуг комунальної форми власності для. здійснення розрахунків з населенням та погодити на цьому рівні тарифи на зазначені послуги підприємствам-виробникам, в тому числі ЗАТ АЕК "УкрКанПауер" ("Дарницька ТЕЦ") та АК „Київенерго" (в частині теплових пунктів, що знаходяться на балансі).
30.05.2007 року Київська міська державна адміністрація видала розпорядження №643 „Про затвердження тарифів на ьтеплову енергію", згідно якого були встановлені тарифи на теплову енергію, що виробляється АК „Київенерго" та ЗАТ „Енергогенеруюча компанія "ДАРтеплоцентраль" (АК "Дарницька ТЕЦ") для відпуску балансоутримувачам теплових
пунктів, в тому числі житлово-експлуатаційним організаціям, житлово-будівельним кооперативам, об\'єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим балансоутримувачам жилих будинків усіх форм власності, для вироблення/створення комунальних послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води населенню.
Тарифи, які встановлені вищенаведеними розпорядженням 01.12.2006 року застосовувалися компанією в розрахунках за спожиту теплову енергію зі споживачами на підставі п.6.1 типового договору де зазначається, що тарифи на теплову енергію розраховуються по групах споживачів „Енергопостачальною організацією", затверджуються у встановленому порядку і підлягають перегляду у випадках зміни розмірів складових калькуляції собівартості теплової енергії (в т.ч. ціни на паливо), а також в інших випадках, передбачених діючими нормативними документами.
Ст. 1 Закону України „Про теплопостачання" визначено, що тариф (ціна) на теплову енергію - грошовий вираз витрат на виробництво, транспортування, постачання одиниці теплової енергії (1 Гкал) з урахуванням рентабельності виробництва, інвестиційної та інших складових, що визначаються згідно із методиками, розробленими центральним органом виконавчої влади у сфері теплопостачання. Теплова енергія - товарна продукція, що виробляється на об\'єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу.
З матеріалів справи не вбачається, що ЗАТ „Енергогенеруюча компанія „ДАРтеплоцентраль" була повідомлена про можливість вступу в справу.
Відповідно до ст. 227 КАС України зазначено, що судові рішення обов\'язково скасовуються з направленням справи на новий розгляд, якщо суд вирішив питання про права, свободи, інтереси та обов\'язки осіб, які не були повідомлені про можливість вступити у справу.
Крім цього судом порушено правило предметної підсудності, оскільки відповідно до п.1 ч.1 ст.18 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган чи посадова особа місцевого самоврядування, посадова чи службова особа органу місцевого самоврядування, підсудні місцевим загальним судам як адміністративним.
Виходячи з вищенаведеного колегія суддів вважає, що суди попередніх інстанцій не повно з\'ясували обставини справи та дійшли необгрунтованих висновків, які зачіплюють інтереси осіб, що не були належним чином повідомлені про дату час та місце слухання зазначеної справи.
Керуючись ст. ст. 221, 223, 230 Кодексу судочинства України, колегія суддів Вищого адміністративного суду України,

-ухвалила:

Касаційні скарги Київської міської державної адміністрації та акціонерної енергопостачальної компанії «Київенерго» задовольнити частково.
Касаційну скаргу закритого акціонерного товариства «Енергогенеруюча компанія «Дартеплоцентраль» задовольнити.
Постанову окружного адміністративного суду м, Києва від 24 січня 2008 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 09 січня 2009 року скасувати, а справу направити на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає, крім як в строки та в порядку, передбаченому главою 3 розділу IV КАС України.

Судді: (підпис)

З оригіналом
згідно



2009-07-16
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email