Форум > Тарифи

Затвердження чи погодження тарифів для ОСББ?

(1/4) > >>

Nikolaj57:
Шановні форумчани, шановний Віктор Іванович!
В нашому ОСББ в прошлому році загальними зборами затверджено тарифи на надання комунальних послуг в розмірі 2,15 грн/м2 (в протоколі є підписи майже 90% власників). В той час погоджено в місцевій раді тариф в розмірі 1,44грн/м2. До погодженого тарифу не ввійшли послуги консїєржів (вахтерів), яких загальні збори затвердили (підписи "за" - 90%) до штату та до тарифу. Чи має право ОСББ нараховувати 2,15грн/м2, якими нормативними документами це передбачено? А якщо власник буде сплачуати 1,44грн/м2, чи є це поушенням закону, чи має право ОСББ вимагати з власника сплати 2,15грн/м2. Декілька не згодних власників (приблизно 4%) не захотіли підписувати отримані договори, а доказ, що вони отримали і не надали протокол розбіжності в ОСББ є. Чи вірно твердження, що такий договір вступив в дію (силу)
Спасибі за відповідь
З повагою, Микола, Дніпропетровськ.

ВАВАНчик:

--- Цитувати ---Декілька не згодних власників (приблизно 4%) не захотіли підписувати отримані договори, а доказ, що вони отримали і не надали протокол розбіжності в ОСББ є. Чи вірно твердження, що такий договір вступив в дію (силу)
--- End quote ---
НЕТ. Ст. 642 ГК.

Тетяна Academia:
ЗУ "Про ЖКП",
Стаття 7. Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг
1. До повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг належить:...
2) встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги відповідно до закону;

Стаття 14. Розподіл житлово-комунальних послуг за порядком затвердження цін/тарифів
1. Залежно від порядку затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги вони поділяються на три групи:
1) перша група - житлово-комунальні послуги, ціни/тарифи на які затверджують спеціально уповноважені центральні органи виконавчої влади;
2) друга група - житлово-комунальні послуги, ціни/тарифи на які затверджують органи місцевого самоврядування для надання на відповідній території;
3) третя група - житлово-комунальні послуги, ціни/тарифи на які визначаються виключно за договором (домовленістю сторін).
2. Ціни/тарифи на комунальні послуги та послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій формуються і затверджуються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до їхніх повноважень, визначених законом.

Стаття 20. Права та обов'язки споживача
1. Споживач має право:
1) одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг;
2) одержувати в установленому законодавством порядку необхідну інформацію про перелік житлово-комунальних послуг, їх вартість, загальну вартість місячного платежу, структуру ціни/тарифу, норми споживання, порядок надання житлово-комунальних послуг, їх споживчі властивості тощо;
...
3. Споживач зобов'язаний:
1) укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору;

Стаття 21. Права та обов'язки виконавця.
1. Виконавець має право:
1) розробляти і подавати на затвердження розрахунки щодо рівня цін/тарифів на житлово-комунальні послуги першої і другої групи (пункти 1 та 2 частини першої статті 14 цього Закону) в порядку, встановленому законодавством;

Стаття 26. Істотні умови договору між виконавцем/виробником та споживачем
1. Істотними умовами договору на надання житлово-комунальних послуг є: ...
3) вичерпний перелік житлово-комунальних послуг, тарифи та їх складові на кожну з цих послуг, загальна вартість послуг;

Стаття 29. Особливості укладання договорів у багатоквартирному будинку
1. Договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою.
2. У разі якщо балансоутримувач не є виконавцем, він укладає договори на надання житлово-комунальних послуг з іншим виконавцем.
3. Процедура погодження умов договору відбувається протягом одного місяця з дня внесення проекту договору однією із сторін.

Стаття 31. Порядок формування та затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги
1. Порядок формування тарифів на кожний вид житлово-комунальних послуг другої групи (пункт 2 частини першої статті 14 цього Закону) визначає Кабінет Міністрів України.
2. Виконавці/виробники здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) житлово-комунальних послуг і подають їх органам, уповноваженим здійснювати встановлення тарифів.
3. Органи місцевого самоврядування встановлюють тарифи на житлово-комунальні послуги в розмірі не нижче економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.
При встановленні цін/тарифів на послуги, які виробляються суб'єктами природних монополій, регулювання діяльності яких здійснюється Національною комісією регулювання ринку комунальних послуг України та Національною комісією регулювання електроенергетики України відповідно до законодавства, повноваження органів місцевого самоврядування поширюються виключно на тариф (складову тарифу), який (яка) не підлягає встановленню Національною комісією регулювання ринку комунальних послуг України.
4. У разі встановлення органом місцевого самоврядування тарифів на житлово-комунальні послуги на рівні, що унеможливлює отримання прибутку, орган, який їх затвердив, зобов'язаний відшкодувати з відповідного місцевого бюджету виконавцям/виробникам різницю між встановленим розміром цін/тарифів та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг.

Стаття 32. Плата за житлово-комунальні послуги
1. Плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору.
2. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.


--- Цитата: Nikolaj57 від 24 Грудня 2010, 11:24:39 ---В нашому ОСББ в прошлому році загальними зборами затверджено тарифи на надання комунальних послуг в розмірі 2,15 грн/м2. В той час погоджено в місцевій раді тариф в розмірі 1,44грн/м2.

--- End quote ---
ОСББ не має повноважень затверджувати тарифи, ст. 7 ЗУ про ЖКП.
ОМС не має права затверджувати тарифи, що взяті з довідника "стеля", ст. 31 ЗУ про ЖКП.
1. Чи визначено ОСББ виконавцем послуг?
2. Чи здійснило ОСББ розрахунок економічно обгрунтованих витрат на кожну послугу і чи надало його на затвердження ОМС?
ВІдповідь, судячи з цифр, очевидна.

Щодо консьєржів - це ЖКП третьої групи, вартість встановлюється на договірних засадах. ст. 14 ЗУ про ЖКП


--- Цитата: Nikolaj57 від 24 Грудня 2010, 11:24:39 ---чи має право ОСББ вимагати з власника сплати 2,15грн/м2. Декілька не згодних власників (приблизно 4%) не захотіли підписувати отримані договори, а доказ, що вони отримали і не надали протокол розбіжності в ОСББ є. Чи вірно твердження, що такий договір вступив в дію (силу)

--- End quote ---
Не бачу законних підстав для ОСББ вимагати сплати 2,15грн/м2.
Не вважаю договори з незгодними власниками такими, що вступили в дію. Ст. 20. та 29 ЗУ Про ЖКП. ЦК ст. 638-649. Зокрема, ст.640 ЦК: "Договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції."
Суперечка, так розумію, повинна вирішуватись в суді.

Nikolaj57:
Спасибі за консультації, але я не можу погодитись із твердженням, що ОСББ не має права брати внески (платежі), які затверджені загальними зборами ОСББ. Ст.10 ЗУ "Про обєднання співвласників багатоквартирного будинку" пише: "До виключної  компетенції  загальних зборів членів об'єднання відноситься:....
-визначення розмірів внесків та платежів членами об'єднання;"
Отже, ніяка місцева влада не має права змінювати розміри платежів, які встановили загальні збори ОСББ переважною більшістью голосів.
Для ЖЕКовських будинків (комунальна власність) тарифи встановлює місцева влада. Для ОСББ є спеціальній закон 2866-14 "Про ОСББ", в якому право встановлювати тарифи на свої послуги (утримання консєржів), тобто визначати розмір платежів дано вищому органу влади в ОСББ - загальним зборам.
Чи правильно я думаю, що ОСББ правомощно нараховує свої встановлені щомісячні платежі, а не ті, що "ПОГОДЖЕНІ" (зверніть увагу "погоджені", а не "затверджені") місцевою владою
Спасибі, жду відповіді. З повагою, Микола.

ВАВАНчик:
А Вы не хотите согласовать новый тариф?

Навігація

[0] Сторінка Повідомлень

[#] Наступна сторінка

Go to full version