'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Форум => Запитання => Тема розпочата: Олександр_2015 від 09 Вересня 2019, 13:38:41

Назва: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 09 Вересня 2019, 13:38:41
Мати неповнолітньої дитини, яка проживає у шлюбі в квартирі батька цієї дитини разом з ним, подала заяви на розлучення та на аліменти на дитину. Через 6 місяців вона отримала виконавчий лист про стягнення аліментів на дитину зі свого чоловіка (перебуваючи у шлюбі з ним). а ще через місяць, в день судового засідання по суті справи про розлучення, вона написала заяву про те, що вона передумала розлучатись і відкликає свої позовні вимоги про розлучення. Чоловік пітримував і позовну вимогу своєї дружини і її останню заяву про те, що вона відкликає свої позовні вимоги про розлучення. Обидва батьки - працюють, ніхто не інвалід. пільг не мають.

1) Чи має право у такому випадку (якщо стягувачка аліментів передумала розлучатись і як жила, так і живе разом зі своїм чоловіком у його квартирі разом з дитиною) матір дитини право на отримання аліментів на дитину з батька своєї дитини, перебуваючи у шлюбі з ним і мешкая у його квартирі разом з ним? Якщо так, то на якій підставі? Бо як матір, так і батько мають рівні права і обов'язки по відношенню до своєї дитини.

2) Якщо стягувач отримав виконавчий лист через 6 місяців після дати подання своєї позовної заяви до суду, то вважається, що за ці 6 місяців вже існує заборгованість, але не з вини боржника? У такому випадку жодних штрафів, пені, виконавчий збор, винагорода і т. ін. не стягується? Бо у законі про виконавче провадження (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19) є навіть таке:
Цитувати
2. За наявності заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо існує непогашена заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.
  :o

3) Чи може навіть теоретично виникнути заборгованість з вини боржника, якщо він не приховує ні адресу свого проживання, ні місця роботи, а у судовому наказі вказано, що аліменти повинні стягуватись з заробітку боржника ("автоматично" через бухгалтерію місця роботи боржника)?

4) Що саме стягувачка аліментів, яка передумала їх стягувати, повинна зробити, щоб унеможливити дію виконавчого листа по стягненню аліментів у майбутньому (якщо цей лист ще у неї на руках)? Чи для унеможливлення дії цьго виконавчого листа у майбутньому його треба анулювати тільки через суд? Бо у сімейному кодексі (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14) написано:
Цитувати
1. Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.
Тобто, якщо дитина вчилась до 23 років і потребувала матеріальнох допомоги, то стягувачка аліментів може предїявити виконавчий лист до виконання навіть до досягненню дитиною, наприклад, 32 років? І у такому випадку вона буде мати право отримати борг по аліментам за 1 рік?  :o
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Юрій Васильович від 11 Вересня 2019, 08:14:17
Ухиляння від  виконання  обов'язку по утриманню дитини можливе і у шлюбі, і під час спільного проживання.
Стягнення аліментів можливе і без розірвання шлюбу.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 11 Вересня 2019, 20:40:18
Ухиляння від  виконання  обов'язку по утриманню дитини можливе і у шлюбі, і під час спільного проживання.
Стягнення аліментів можливе і без розірвання шлюбу.
Розмовляв сьогодні з незнайомою адвокатесою (випадково). Вона сказала, що наразі у питанні стягнення аліментів існує така практика: "хто раніше встав, того і тапки" - тобто, хто перший з подружжя подав до суду заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів на дитину, на користь того й видали судовий наказ! :o Причому жодних доказів того, що відповідач дійсно не надає допомоги на утримання дитини, навіть може не бути - судді легко виписують такі накази! Більше того, ці накази навіть не підлягають скасуванню! Можна лише зменшити суму аліментів, але на це треба вагомі пістави (погіршення матеріального або сімейного стану, погіршення здоров'я і т. ін.)

1) питання:
Докази того, що відповідач (батько дитини) оплачував та оплачує комунальні послуги за позивачку (мати дитини) та дитину, можуть бути підставою для зменшення суми боргу по аліментам (за відповідні періоди) та всі майбутні періоди, коли вони будуть всі спільно проживати - на суму половини спожитих та сплачених послуг за кожний місяць? Чи ні?  ???

Нововиявлені обставини - це також, як правило, виключні ситуації...
Але чому так? У ЦПК ж написано:
Цитувати
Стаття 163. Форма і зміст заяви про видачу судового наказу

2. У заяві повинно бути зазначено:

4) вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються;

5) перелік доказів, якими заявник обґрунтовує обставини, на яких ґрунтуються його вимоги.

3. До заяви про видачу судового наказу додаються:

4) інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n9165
Нічого цього позивач суду не надала! Але судовий наказ все одно... виписали на її користь? То невже це суд?  >:(

2) питання:
У Сімейному кодексі написано:
Цитувати
Стаття 191. Час, з якого присуджуються аліменти на дитину

2. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

Стаття 194. Стягнення аліментів за минулий час та заборгованості за аліментами

1. Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.
https://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2947-14
Прошу юристів прокоментувати ці два положення у їх взаємозв'язку для випадку, коли позивачка отримала судовий наказ по стягненню аліментів і не пред'являла його до виконання декілька років по своїй воли (наприклад, була усна домовленість з відповідачем), але перед закінченням строку пред'явлення цього судового наказу вона передумала і все-таки пред'явила його до виконання. У такому разі (без доказів, що позивачка вживала заходи щодо одержання аліментів з відповідача) чи має право суд присудити аліменти за минулий час?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 12 Вересня 2019, 09:19:38
Цитувати
Сімейний кодекс
Стаття 191.
2 ...якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати...
https://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2947-14

А чи може бути доказом того, що позивач вживав заходи щодо одержання аліментів з відповідача... позовна заява позивача про видачу судового наказу про стягнення аліментів на дитину? І чи не може бути доказом того, що відповідач ухиляється від сплати аліментів... розписка відповідача, що він отримав копію судового наказу, але самостійно не відніс його до виконавчої служби?  :o
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 12 Вересня 2019, 17:10:38
Я зрозумів. Варіанта є два. Або 1) сплачувати присуджені аліменти самостійно за весь період, не сподіваючись на те, що позивачка притримається свого слова не пред'являти судовий наказ до виконання до повноліття дитини (це варіант "війни" між подружжям з вірогідним розлученням), або 2) мирова угода про припинення виконання відповідачем судового наказу про стягнення аліментів та анулювання боргу (якщо це можливо):
Цитувати
Стаття 19. Права і обов’язки сторін та інших учасників виконавчого провадження

2. Сторони у процесі виконання рішення відповідно до процесуального законодавства мають право укласти мирову угоду, що затверджується (визнається) судом, який видав виконавчий документ.

Стаття 39. Закінчення виконавчого провадження

1. Виконавче провадження підлягає закінченню у разі:

2) затвердження судом мирової угоди, укладеної сторонами у процесі виконання рішення;
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19

Але ж судовий наказ все одно залишиться навіть після мирової угоди! Значить є тільки варіант "війни?"  ???
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 13 Вересня 2019, 09:51:07
І ще таке питання.
А як відповідач зможе самостійно виконувати судовий наказ, якщо позивачка не тільки не пред'явить його до виконання, а й не надасть відповідачу свої банківські реквизити для самостійного перерахування аліментів? Виконавча служба не приймає судови накази від відповідачів! Як уникнути накопичення боргу по аліментам? ???
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 13 Вересня 2019, 14:18:36
1) Чи можна витребувати платіжні реквизити позивачки через суд, який виписував судовий наказ? Як це правильно зробити?
2) Чи (якщо вона погодиться) вона може їх надати мені особисто письмово, завіривши їх у нотаріуса?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 13 Вересня 2019, 21:20:12
Судовий наказ:
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 14 Вересня 2019, 19:36:08
1) Чи можна витребувати платіжні реквизити позивачки через суд, який виписував судовий наказ? Як це правильно зробити?
2) Чи (якщо вона погодиться) вона може їх надати відповідачу письмово, завіривши їх у нотаріуса?
Як я зрозумів, на перше питання відповідь "ні", а нотаріус оформлює тільки договори по аліментам...

Тим часом виникли наступні питання:

1) Чи можна зменшити розмір аліментів (наприклад, до нуля) через суд без доказів погіршення матеріального або сімейного стану, погіршення здоров'я і т. ін., а виключно через те, що у нас ґендерна рівність, а витрати на дитину у відповідача та позивачки приблизно однакові?

2) Якщо це практично неможливо, а позивачка передумала пред'являти судовий наказ до виконання, то чи може відповідач самостійно відкрити особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та а) самостійно перераховувати аліменти на цей рахунок чи б) подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії про відрахування аліментів на дитину, де вказати цей особистий рахунок дитини?

3) Чи зобов'язаний відповідач у разі самостійного відкриття особистого рахунку дитини повідомити про це позивачку (наприклад, рекомендованим листом з описом та повідомленням), щоб вона могла щомісячно розпоряджатись аліментами дитини?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 16 Вересня 2019, 15:32:54
На "Безоплатній правовій допомозі" мені сказали, що я не маю права самостйно відкрити особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України, але порадили звернутись до Органу опіки та піклування (до Служби у справах дітей та сім'ї), щоб вони провели обстеження щодо проживання дитини зі мною і склали відповідний акт. А далі вже можна буде на підставі доказу того, що дитина проживає зі мною, подавати до суду щодо... перепризначення аліментів. Тільки мені не зрозуміло:
1) Як щодо "заборгованості" з аліментів (судовий наказ позивачка не пред'являла до виконання) з лютого 2019 року - їх також повинні перепризначити? А що це взагалі означає? Це просто я не буду боржником, чи боржником буде... позивачка? :o
2) А якщо позивачка також проживає разом з дитиною, то хто кому платить аліменти?  :o
Нічого не зрозумів...  ???
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 16 Вересня 2019, 20:39:02
На "Безоплатній правовій допомозі" мені сказали, що я не маю права самостйно відкрити особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України, але порадили звернутись до Органу опіки та піклування (до Служби у справах дітей та сім'ї), щоб вони провели обстеження щодо проживання дитини зі мною і склали відповідний акт. А далі вже можна буде на підставі доказу того, що дитина проживає зі мною, подавати до суду щодо... перепризначення аліментів. Тільки мені не зрозуміло:
1) Як щодо "заборгованості" з аліментів (судовий наказ позивачка не пред'являла до виконання) з лютого 2019 року - їх також повинні перепризначити? А що це взагалі означає? Це просто я не буду боржником, чи боржником буде... позивачка? :o
2) А якщо позивачка також проживає разом з дитиною, то хто кому платить аліменти?  :o
Нічого не зрозумів...  ???
У Службі у справах дітей та сім'ї сказали, що вони роблять обстеження побутових умов проживання дитини і таке інше не за заявами, а наприклад, коли вони є треті особи у судовому процесі. А довідку про проживання дитини з батьком може надати і ЖЕД...

Так і не зрозуміло - чи можна оскаржити цей судовий наказ, чи одразу скаржитись до ЄСПЛ?  ???
Так можна зробити половину батьків всіх неповнолітніх дітей в Україні - без суда, слідства, жодних доказів та без права на оскарження! Може одразу після народження дитини всіх батьків автоматично робити боржниками по аліментам? А що?  :-\  Свавілля...  :(
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 18 Вересня 2019, 17:04:44
Сьогодні в "Безоплатній правовій допомозі" мені сказали, що батько дитини, який по судовому наказу повинен сплачувати аліменти на дитину, також має право подати аналогічну заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів з дружини, оскільки дитина проживає з батьком. Ось тільки не знаю - чи обов'язково брати довідку в ЖЕД про те, що дитина проживає разом з батьком (мати дитини аналогічну довідку не надавала, коли подавала свою заяву). Судовий наказ ще не пред'явлено до виконання...
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: stepan від 18 Вересня 2019, 22:26:35
СУДОВА ПРАКТИКА
Аліменти стягуються з депозитних вкладів боржника - ВС
18.09.2019
https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189427_almenti-styaguyutsya-z-depozitnikh-vkladv-borzhnika---vs
Цитувати
Зміст положень Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів включає до поняття «заробітку» також і виплати, які заробітною платою не є, зокрема доходи від підприємницької діяльності, кооперативів тощо, що свідчить про більш широке тлумачення змісту поняття «заробіток», ніж виплати, які виплачуються в межах трудових правовідносин.
Відповідне положення містить постанова від 5 вересня 2019 року по справі № 760/4569/18-ц Верховного Суду у складі Об'єднаної палати Касаційного цивільного суду.
https://verdictum.ligazakon.net/document/84182492?utm_source=jurliga.ligazakon.ua&utm_medium=news&utm_campaign=Verdictum_text&utm_content=jl08&_ga=2.161069501.1035691549.1568834638-93011533.1568834638
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 19 Вересня 2019, 11:01:44
Ця судова практика мене не цікавить, бо по-перше, у мене немає депозитних вкладів, а по-друге, я збираюсь (після консультацій) поступово сплатити через пошту цей незаконний борг і параллельно також подати на аліменти. А от з цього питання мене цікавить судова практика: чи були вже такі прецеденти, щоб подружжя платили один одному аліменти на утримання дитини, проживаючи всі разом у шлюбі?  ???
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 20 Вересня 2019, 20:43:24
Сьогодні в "Безоплатній правовій допомозі" мені сказали, що батько дитини, який по судовому наказу повинен сплачувати аліменти на дитину, також має право подати аналогічну заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів з дружини, оскільки дитина проживає з батьком. Ось тільки не знаю - чи обов'язково брати довідку в ЖЕД про те, що дитина проживає разом з батьком (мати дитини аналогічну довідку не надавала, коли подавала свою заяву). Судовий наказ ще не пред'явлено до виконання...
ЖЕДи вже пару років як не видають таких довідок (форма 13). Сьогодні отримав цю довідку (реєстрація місця проживання дитини) у ЦНАП, правда вони захотіли оригінал свідоцтва про народження дитини.  :o
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 21 Вересня 2019, 22:49:25
Цитувати
ЖЕДи вже пару років як не видають таких довідок (форма 13). Сьогодні отримав цю довідку (реєстрація місця проживання дитини) у ЦНАП, правда вони захотіли оригінал свідоцтва про народження дитини.  :o
Цитувати
незабаром планується скасувати так звану форму 13, тобто довідку про реєстрацію місця проживання громадянина. Щорічно за цією довідкою звертаються близько 20 мільйонів осіб.

Також планується скасувати отримання довідки про склад сім’ї, яка щорічно потрібна мільйону українців.
https://24ks.news/vs-novini/6080-v-ukrayin-skasuyut-dovdki-pro-msce-prozhivannya-ta-sklad-smyi-podrobic-rshennya-kabmnu.html?fbclid=IwAR3o5QPDwWli-RxDzXpZfOECrHY7ghGtA5uX7O6M75eoakFv0Ursdb6gLj4
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Юрій Васильович від 22 Вересня 2019, 19:23:43
ЖЕДи вже пару років як не видають таких довідок (форма 13). Сьогодні отримав цю довідку (реєстрація місця проживання дитини) у ЦНАП, правда вони захотіли оригінал свідоцтва про народження дитини.  :o
Ій всього 3 роки. "ЖЕДи" й не повинні її видавати. Вимога пред'явлення свідоцтва про народження дитини законна.  Смайлик  :o недоречний.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 23 Вересня 2019, 04:41:51
ЖЕДи вже пару років як не видають таких довідок (форма 13). Сьогодні отримав цю довідку (реєстрація місця проживання дитини) у ЦНАП, правда вони захотіли оригінал свідоцтва про народження дитини.  :o
Ій всього 3 роки. "ЖЕДи" й не повинні її видавати. Вимога пред'явлення свідоцтва про народження дитини законна.  Смайлик  :o недоречний.
Кому 3 роки? Формі № 13? Можливо. Значить я її переплутав зі схожою "довідкою про проживання особи", яку раніше ЖЕДи видавали на підставі "акту обстеження".  Тепер вони її не видають...

Оновлюю свої запитання для юристів. Прошу прокоментувати.

Мати неповнолітньої дитини, яка проживає у шлюбі в квартирі батька цієї дитини разом з ним, у лютому 2019 року подала заяви на розлучення та на аліменти на дитину (без жодних доказів того, що батько дитини не утримує дитину). Через пів-року вона отримала судовий наказ про стягнення аліментів на дитину (1/4 від доходу) зі свого чоловіка (перебуваючи у шлюбі з ним), якого взагалі не було сповіщено про те, що було видано судовий наказ, а ще через місяць, в день судового засідання по суті справи про розлучення, вона написала заяву про те, що вона передумала розлучатись і відкликає свої позовні вимоги про розлучення. Чоловік підтримував і позовну вимогу своєї дружини і її останню заяву про те, що вона відкликає свої позовну вимогу про розлучення.

Відповідач самостійно отримав в суді копію судового наказу, але в ній не знайшов своє прізвище (воно схоже, але інше). Суд пізніше виправив свою помилку і (зі слів дружини) видав новий судовий наказ з виправленими прізвищами, але відповідач його не отримав ні самостійно, ні по пошті.

Наразі позивачка, як і раніше, живе у шлюбі разом зі своїм чоловіком у його квартирі, разом зі спільною неповнолітньою дитиною, яка знаходиться повністю на утриманні батька, матір грошей на утримання дитини не дає, не платить ні за проживання, ні за спожиті комунальні послуги (і не платила ніколи, натомість за все платив чоловік). Дружина 9 років була на утриманні чоловіка, наразі офіційно не працює і не стоїть на обліку в Державній службі зайнятості, останні три роки періодично працювала на різних місцях роботи, не має постійного доходу, крім того, у квартирі чоловіка проживає також повнолітній син дружини від її попереднього шлюбу, який не платить ні за спожиті комунальні послуги, ні за своє проживання.

Питання:
1)   Чи має право чоловік на підставі того, що його неповнолітня дитина проживає разом з ним (про це є «свіжа» довідка з ЦНАП) і знаходиться на його повному утриманню, а дружина не дає грошей на утримання дитини, подати до суду заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів з дружини на користь батька дитини для її утримання?
2)   Чи буде законно, якщо чоловік буде просити суд призначити на його користь аліменти з матері дитини для утримання їх спільної дитини, яка з ним проживає, у твердій грошовій сумі, а саме, у розмірі 2000 грн., що становить менше, ніж мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину (тобто, менше, ніж розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, але більше, ніж 50 відсотків такого розміру)?
3)   Якщо ця заява батька дитини буде задоволена і буде видано новий судовий наказ, то попередній судовий наказ про стягнення аліментів на дитину з чоловіка буде автоматично анульовано (це буде перепризначення аліментів?), чи будуть діяти одночасно обидва судових накази про стягнення аліментів? Чи зобов’язаний чоловік сповіщати суд про існування судового наказу про стягнення аліментів з нього на користь дружини для утримання дитини?
4)   Як щодо «заборгованості» з аліментів з лютого 2019 року (судовий наказ позивачка не пред’являла до виконання) – вона буде анульована чи перепризначена на користь батька дитини, яка проживала з батьком весь час і була на його утриманні, чи батько все одно повинен сплатити її на користь дружини згідно судового наказу?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 23 Вересня 2019, 13:52:46
(click to show/hide)
Сьогодні отримав дивну відповідь від одного юриста на ці свої запитання:
(click to show/hide)
Але мені не зрозуміло, на підставі якої юридичної норми  я можу подати заяву про скасування судового наказу про стягнення з мене аліментів на утримання дитини, якщо п.1 ст. 170 ЦПК прямо забороняє це робити? І чи буде вважатись поважною підставою для поновлення пропущеного строку доказ того, що я подам таку заяву протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення мені копії судового наказу з виправленими помилками у призвищах позивача, відповідача та дитини (бо перший судовий наказ з істотними помилками у всіх призвищах я отримав самостійно вже 3 місяця тому і більше того, він не містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень)?

Інший юрист каже, що я в будь-якому випадку не маю права подати заяву про скасування судового наказу про стягнення з мене аліментів на утримання дитини, натомість маю право подати позов про звільнення від сплати аліментів і що підставою для цього буде саме те, що є доказ того, що дитина проживає зі мною. Він також каже, що хоча п 5 ст 444 ЦПК і дозволяє зробити поворот виконання судового наказу за наявності відповідної заяви, але це буде неможливо зробити, оскільки судовий наказ по аліментам не підлягає скасуванню і тому борг по аліментам прийдеться сплатити, хоч дружина і не подавала судовий наказ до виконання...

Цікаво почути коментарі юристів...
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 23 Вересня 2019, 23:00:28
А наступна тактика виправдана, чи ні:  ???

1) У першу чергу:
Подати клопотання про поновлення пропущеного строку для скасування судового наказу про стягнення аліментів через те, що відповідачу не було надіслано судовий наказ, а від дати самостійного отримання копії судового наказу з виправленими помилками у прізвищах позивача, відповідача та дитини не пройшло 15 днів. Разом з цим клопотанням відповідно до ст. 170 ЦПК подати заяву про скасування судового наказу про стягнення аліментів з дати пред'явлення заяви позивача до суду (через те, що дитина весь час жила разом з відповідачем і була на його утримання), де вказати, що дитина проживає з відповідачем, про що є довідка № 13 з ЦНАП і знаходиться на утриманні відповідача. Крім того, стягувач аліментів живе також разом з відповідачем, наразі офіційно не працює і не стоїть на обліку в Державній службі зайнятості. Одночасно подати також клопотання про поворот виконання судового наказу про стягнення аліментів в порядку, встановленому ст. 444 ЦПК.
Але чи є хоч якась перспектива скасування судового наказу про стягнення аліментів?  ???
До речі, також не зрозуміло - чи сплачується судовий збір за подання заяви про сказування судового наказу, чи ні?  ???

2) У разі, якщо не вдасться скасувати судовий наказ:
Відповідно до ст. 273 Сімейного кодексу
Цитувати
Стаття 273. Зміна розміру аліментів та звільнення від їх сплати

1. Якщо матеріальний або сімейний стан особи, яка сплачує аліменти, чи особи, яка їх одержує, змінився, суд може за позовом будь-кого з них змінити встановлений розмір аліментів або звільнити від їх сплати.
подати позовну заяву про звільнення від сплати аліментів з дати пред'явлення заяви позивача до суду (через те, що дитина весь час жила разом з відповідачем і була на його утримання).
Але чи є хоч якась перспектива задоволення такої позовної заяви (хоча б з дати її подачи)?  ???

3) У разі, якщо відповідача не буде звільнено від сплати аліментів:
Подати заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі з дружини на користь батька дитини для її утримання на підставі того, що дитина проживає з батьком, а дружина не дає грошей на утримання дитини.
Не зрозуміло - такий судовий наказ "автоматично" анулює аналогічний попередніій (про стягнення аліментів з чоловіка на користь мати дитини для утримання дитини), чи ні?  ???
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 24 Вересня 2019, 12:46:09
УТОЧНЕНІ ЗАПИТАННЯ:

1) Чи має право відповідач (батько неповнолітньої дитини) по судовому наказу про стягнення аліментів на дитину (який діє з лютого 2019 року, але не пред'явлено до виконання), відповідно до ст. 273 Сімейного кодексу подати позовну заяву про звільнення від сплати аліментів з дати пред'явлення заяви про видачу судового наказу, на підставі того, що дитина весь час жила і зараз живе разом з відповідачем на його утриманні (є "свіжа" довідка № 13 про реєстрацію місця проживання дитини з батьком від ЦНАП)?

Мати дитини, як і раніше, живе у шлюбі разом з батьком дитини у його квартирі, разом зі спільною неповнолітньою дитиною, яка знаходиться повністю на утриманні батька, матір грошей на утримання дитини не дає, не платить ні за проживання, ні за спожиті комунальні послуги (і не платила ніколи, натомість за все платив чоловік, є дублікати квитанцій). Дружина 9 років була на утриманні чоловіка, наразі офіційно не працює і не стоїть на обліку в Державній службі зайнятості, останні три роки періодично працювала на різних місцях роботи, не має постійного доходу.

Є хоч якась перспектива задоволення такої позовної заяви (хоча б з дати її подачі)?

2) Також не зрозуміло: у разі, якщо подати заяву про видачу "зустрічного" судового наказу про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі з дружини на користь батька дитини для її утримання на підставі того, що дитина проживає з батьком, а дружина не дає грошей на утримання дитини, - такий судовий наказ "автоматично" анулює аналогічний попередній судовий наказ (про стягнення аліментів з чоловіка на користь мати дитини для утримання дитини), чи ні?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 24 Вересня 2019, 15:49:47
УТОЧНЕНІ ЗАПИТАННЯ:

1) Чи має право відповідач (батько неповнолітньої дитини) по судовому наказу про стягнення аліментів на дитину (який діє з лютого 2019 року, але не пред'явлено до виконання), відповідно до ст. 273 Сімейного кодексу подати позовну заяву про звільнення від сплати аліментів з дати пред'явлення заяви про видачу судового наказу, на підставі того, що дитина весь час жила і зараз живе разом з відповідачем на його утриманні (є "свіжа" довідка № 13 про реєстрацію місця проживання дитини з батьком від ЦНАП)?

Мати дитини, як і раніше, живе у шлюбі разом з батьком дитини у його квартирі, разом зі спільною неповнолітньою дитиною, яка знаходиться повністю на утриманні батька, матір грошей на утримання дитини не дає, не платить ні за проживання, ні за спожиті комунальні послуги (і не платила ніколи, натомість за все платив чоловік, є дублікати квитанцій). Дружина 9 років була на утриманні чоловіка, наразі офіційно не працює і не стоїть на обліку в Державній службі зайнятості, останні три роки періодично працювала на різних місцях роботи, не має постійного доходу.

Є хоч якась перспектива задоволення такої позовної заяви (хоча б з дати її подачі)?

2) Також не зрозуміло: у разі, якщо подати заяву про видачу "зустрічного" судового наказу про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі з дружини на користь батька дитини для її утримання на підставі того, що дитина проживає з батьком, а дружина не дає грошей на утримання дитини, - такий судовий наказ "автоматично" анулює аналогічний попередній судовий наказ (про стягнення аліментів з чоловіка на користь мати дитини для утримання дитини), чи ні?
Як треба правильно діяти?
1-й варіант:
Подавати дві позовні заяви: одна (платна) - про звільнення від сплати аліментів (цю заяву мусить розглядати той самий суддя, який виписував судовий наказ про стягнення аліментів з чоловіка на користь дружини для утримання дитини - так?), а друга (безкоштовна) - про видачу судового наказу про стягнення аліментів з дружини на користь чоловіка для утримання дитини (а цю буде розглядати якийсь інший суддя - вірно?).

2-й варіант.
Подавати одну позовну заяву з цими двома позовними вимогами (одна платна, інша - безкоштовна). Цю заяву мусить розглядати той самий суддя, який виписував судовий наказ про стягнення аліментів з чоловіка на користь дружини для утримання дитини - так?

Який варіант більш юридично грамотний?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 25 Вересня 2019, 03:42:24
Мда... Ось відгуки на дії та якості судді, яка видала судовий наказ про стягнення аліментів без жодних доказів:
Цитувати
Коренюк А.М. Дежа в’ю, або суддя без пам’яті, моралі і гальм
https://proisvol.info/2018/07/23/korenyuk-a-m-dezha-vyu-abo-suddya-bez-pamyati-morali-i-galm/ (https://proisvol.info/2018/07/23/korenyuk-a-m-dezha-vyu-abo-suddya-bez-pamyati-morali-i-galm/)
Як я зрозумів, позовну заяву про звільнення від сплати аліментів повинна розглядати суддя, яка видала відповідний судовий наказ...  :-\
До речі, в ухвалі про виправлення описки в судовому наказі сказано:
Цитувати
Сторони в судове засідання не з"явилися, належним чином повідомлені про час та місце його проведення...
Насправді, відповідач не був взагалі повідомлений про це!  Свавілля!  >:(
http://reyestr.court.gov.ua/Review/80281746 (http://reyestr.court.gov.ua/Review/80281746)
http://reyestr.court.gov.ua/Review/81986468 (http://reyestr.court.gov.ua/Review/81986468)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Мені здається, що я знайшов правову підставу для вирішення описаної проблеми:
Цитувати
Стаття 432. Виправлення помилки у виконавчому документі та визнання його таким, що не підлягає виконанню

1. Суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню.

2. Суд визнає виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов’язок боржника відсутній повністю чи частково у зв’язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.

3. Суд розглядає заяву в десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника і постановляє ухвалу. Неявка стягувача і боржника не є перешкодою для розгляду заяви. До розгляду заяви суд має право своєю ухвалою зупинити виконання за виконавчим документом або заборонити приймати виконавчий документ до виконання.

4. Про виправлення помилки в виконавчому документі та визнання його таким, що не підлягає виконанню, суд постановляє ухвалу. Якщо стягнення за таким виконавчим документом уже відбулося повністю або частково, суд одночасно з вирішенням вказаних питань на вимогу боржника стягує на його користь безпідставно одержане стягувачем за виконавчим документом.

5. Ухвала суду за результатами розгляду заяви може бути оскаржена у порядку, встановленому цим Кодексом.
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n9165 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n9165)
"Інши причини" наступні: дитина весь час жила і зараз живе разом з відповідачем на його утриманні (є "свіжа" довідка № 13 про реєстрацію місця проживання дитини з батьком від ЦНАП).

ПИТАННЯ:
чи можна визнати судовий наказ про стягнення аліментів на утримання дитини, таким, що не підлягає виконанню, відповідно до ст. 432 ЦПК?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 26 Вересня 2019, 05:18:43
Подивився я судові рішення в ЄДРСР по ключовим словам "припинення стягнення аліментів та скасування заборгованості" - на жаль, не знайшов, коли б аліменти стягувались у випадку спільного проживання у шлюбі. В усіх випадках позивачами доведено, що дитина спочатку не проживала разом з ним, а потім стала проживати з ним, а відповідач - проживає окремо від позивача. Це очевидна ситуація, коли працює ст. 273 СК... Цікаво що наголошується, що "повне чи часткове звільнення платника аліментів від сплати заборгованості за аліментами можливе лише у разі обчислення державним виконавцем розміру заборгованості...".

Так що мабуть я зараз подам заяву про видачу судового наказу про присудження аліментів на дитину з дружини на мою користь (1/4 від її доходу; спрощене провадження без виклику сторін). Якщо відмовлять - прийдеться або домовлятись з дружиною (складати у нотаріуса договір про добровільну сплату аліментів, але може не 1/4 від доходу, а фіксовану суму), або сплачувати їй аліменти самостійно через пошту на адресу проживання.

Цікаво: я пошукав в ЄДРСР по ключовим словам "стягненню аліментів не підлягає виконанню 432 ЦПК" і знайшов таку ухвалу:
Цитувати
14.02.2019 Справа № 756/16096/18
Ун.№756/16096/18
Пр.№6/756/137/19

У Х В А Л А
14 лютого 2019 року                Оболонський районний суд м. Києва в складі:
головуючого - судді                                -                Майбоженко А.М.
секретаря                                                -                Сергеєвої Т.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Києва заяву боржника ОСОБА_1 про визнання виконавчого документу таким, що не підлягає виконанню,

В С Т А Н О В И В :
Боржник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про визнання таким, що не підлягає виконанню виконавчого документу, виданого Оболонським районним судом м.Києва, а саме судового наказу в справі №756/16096/18 від 12.12.2018 року про стягнення з нього аліментів на користь ОСОБА_2 на дитину ОСОБА_3, посилаючись на те, що обов'язок боржника відсутній, оскільки між стягувачем та боржником укладено договір про сплату аліментів, який виконується боржником.
Стягувач та боржник в судове засідання не з'явились, про день, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином, причини неявки суду не відомі. Суд вважає можливим розглянути за їх відсутності.
Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.
У відповідності до ч. 1 ст. 432 Цивільно процесуального кодексу України суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню.
Частиною 2 ст. 432 Цивільно процесуального кодексу України суд визнає виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, якщо його було видано помилково або якщо обов'язок боржника відсутній повністю чи частково у зв'язку з його припиненням, добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин.
17.08.2007 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_4 укладено та посвідчено нотаріально Договір між батьками про сплату аліментів на утримання дитини - ОСОБА_3, 2002 року народження, згідно якого ОСОБА_1 зобов'язався сплачувати аліменти у розмірі 300 гривень щомісячно з перерахунком у випадку зміни мінімального розміру аліментів.
Боржник ОСОБА_1 свої зобов'язання за договором виконує, кошти перераховує на банківську картку, відкриту на ім'я дитини.
12.12.2018 року Оболонським районним судом м. Києва видано судовий наказ по справі № 756/16096/18 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліменти на дитину - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі ј частки заробітку (доходу), щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 05.12.2018 року і до досягнення дитиною повноліття, а також про стягнення з ОСОБА_1 на користь держави судового збору в розмірі - 176 грн. 20 коп.
При зверненні до суду з заявою про видачу судового наказу, стягувачем не зазначено про те, що між нею та відповідачем існує домовленість щодо розміру аліментів та порядку їх сплати, не зазначено про те, що аліменти в певній сумі сплачуються, не повідомлено про те, що розмір аліментів, визначений домовленістю між батьками має бути змінений на підставі рішення суду або про те, що боржник не виконує взяті на себе зобов'язання та порушує їх.
Дані обставини підлягають обов'язковому з'ясуванню судом при вирішенні питання про стягнення аліментів.
Відсутність доказів щодо невиконання батьком своїх зобов'язань, які виникли на підставі договору про сплату аліментів та особистої домовленості між батьками, на наявність якої вказує зміст електронної переписки між стягувачем та боржником, на думку суду вказує на відсутній обов'язок по сплаті аліментів в примусовому порядку за судовим рішенням.
З цих підстав, суд вважає правильним визнати таким, що не підлягає виконанню судовий наказ, виданий 12.12.2018 року Оболонським районним судом м.Києва в справі за ун.№756/16096/18, пр.№2-н/756/589/18, за заявою ОСОБА_2 про стягнення аліментів на дитину ОСОБА_3 з ОСОБА_1.
Керуючись ст.432 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:
Заяву боржника ОСОБА_1 про визнання виконавчого документу таким, що не підлягає виконанню - задовольнити.
Визнати таким, що не підлягає виконанню судовий наказ, виданий 12.12.2018 року Оболонським районним судом м.Києва в справі за ун.№756/16096/18, пр.№2-н/756/589/18, за заявою ОСОБА_2 про стягнення аліментів на дитину ОСОБА_3 з ОСОБА_1.
Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення до Апеляційного суду м.Києва через Оболонський районний суд м.Києва.

Суддя:                                        А.М.Майбоженко
http://reyestr.court.gov.ua/Review/79985920 (http://reyestr.court.gov.ua/Review/79985920) 

Тому, після підписання у нотаріуса договору про добровільну сплату аліментів, я зможу подати в суд позовну заяву про визнання таким, що не підлягає виконанню судовий наказ про присудження аліментів на дитину з мене на користь дружини, згідно зі ст. 432 ЦПК...


Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Юрій Васильович від 26 Вересня 2019, 08:29:43
До речі, в ухвалі про виправлення описки в судовому наказі сказано:
Цитувати
Сторони в судове засідання не з"явилися, належним чином повідомлені про час та місце його проведення...
Насправді, відповідач не був взагалі повідомлений про це!  Свавілля!  >:(
В даному випадку не повідомлення цілком законне. Тобто ніякого
Цитувати
Свавілля!  >:(
нема... Ч. 2 ст. 269:
Цитувати
2. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.
Просто ухвала, як майже завжди, "копіпастилася" з вже готової... А треба було вказати,  що заява розглядається без виклику сторін.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 11 Січня 2020, 14:24:39
28 жовтня 2019 року подав заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів з дружини на дитину (перед цим вона у лютому 2019 року подала аналогічно заяву про стягнення аліментів з мене і їй було видано СН). 28 жовтня 2019 року було призначено склад суду, але більше жодної інформації на сайті суду немає.
Що це може означати?

В ЦПК написано:
Цитувати
Стаття 167. Порядок розгляду заяв про видачу судового наказу

1. Суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом п’яти днів з дня її надходження, а якщо боржником у заяві про видачу судового наказу вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, - протягом п’яти днів з дня отримання судом у порядку, передбаченому частинами п’ятою, шостою статті 165 цього Кодексу, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника. Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника.
І ще:
Цитувати
Стаття 169. Надіслання боржникові копії судового наказу

1. Після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, боржникові на його офіційну електронну адресу або рекомендованим листом із повідомленням про вручення, чи цінним листом з описом вкладеного, якщо офіційної електронної адреси боржник не має.

2. Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами.
Наскільки мені відомо, нічого з суду не надходило.
В понеділок піду в суд і поцікавлюсь особисто...
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 13 Січня 2020, 19:54:28
28 жовтня 2019 року подав заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів з дружини на дитину (перед цим вона у лютому 2019 року подала аналогічно заяву про стягнення аліментів з мене і їй було видано СН). 28 жовтня 2019 року було призначено склад суду, але більше жодної інформації на сайті суду немає.
Що це може означати?
(click to show/hide)
А ось цо це означає: грубе порушення закону, бо помічниця судді сказала, що
Цитувати
суддя... був у відпустці, підійдіть завтра після 11-00
  :o . Я в шоці... Вони просто забули, що треба було видати СН по аліментам до 5 листопада 2019 року! Отака у нас судова система!  :-\
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 16 Січня 2020, 19:09:50
Суд відмовив мені у прийнятті заяви про видачу СН про стягнення аліментів, аргументуючи тим, що ст. 161 ЦПК не передбачено аліменти
Цитувати
у розмірі однієї чверті від усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, але не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку
, як я просив. Повторне звернення з тими самими вимогами можливе тільки у позовному порядку (п. 2 ст. 166 ЦПК). Можна оскаржити цю ухвалу до КАС протягом 15 днів з дня проголошення.
І начебто все вірно написав суддя, але... я просто переписав ці вимоги з заяви про видачу СН про стягнення аліментів, яку 11 лютого 2019 року подавала проти мене дружина і яка була задоволена 1 березня 2019 року (див. скан-копію цих вимог)!  :o 
Виходить, що всі рівні, але деякі рівніше? >:(
ПИТАННЯ:
Чи маю я право тепер подати заяву про видачу СН про стягнення аліментів з дружини, яка проживає зі мною та дитиною з вимогою про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Юрій Васильович від 16 Січня 2020, 22:13:14
Можна оскаржити цю ухвалу до КАС протягом 15 днів з дня проголошення.
Потрібно оскаржти. http://reyestr.court.gov.ua/Review/69616096# (http://reyestr.court.gov.ua/Review/69616096#)
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 17 Січня 2020, 16:24:41
Можна оскаржити цю ухвалу до КАС протягом 15 днів з дня проголошення.
Потрібно оскаржти. [url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/69616096#[/url] ([url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/69616096#[/url])
Дякую! Ось воно як! Не так все просто...  :)
Що до фіксаціії дати отримання заяви суду для заяви про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:
Цитувати
Стаття 354. Строк на апеляційне оскарження

2. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

2) на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.
Ухвалу рекомендованим листом мені ще не вручили, але ось-ось вручать... Як треба правильно діяти, щоб зафіксувати дату вручення мені цієї ухвали і що треба пред'явити суду в якості доказів того, що я її отримав пізніше дати проголошення ухвали? Достатньо копії конверту з датою на поштовому штемпелі? Але ж там дати відправки рекомендованого листа, а не вручення його мені. Я просто розписуюсь у журналі листоноші і все. На листі повинен бути штрих-код, за яким можна буде відстежити дату отримання мною листа, його треба роздрукувати і саме це разом з копією конверту і буде належним доказом для суду?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Юрій Васильович від 17 Січня 2020, 18:22:17
Коли будете розписуватись за отримання листа, ставте дату (хоча  не передбачено). Це може допомогти, якщо пошта припуститься маніпуляцій з датою.
Конверт зі штрихкодом копіюєте. По коду робите роздруківку з сайту Укрпошти. Цього буде досить, якщо на сайті буде та ж дата, яку проставили і Ви.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 17 Січня 2020, 21:24:43
Дякую. І ще питання про судовий збір.
У ЗУ "Про судовий збір" написано:
Цитувати
Стаття 5. Пільги щодо сплати судового збору

1. Від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються:

3) позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів;
Тобто, в апеляційній скарзі мені треба буде вказати, що згідно п.3. ст.5. ЗУ "Про судовий збір" мене звільнено від сплати судового збору?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Юрій Васильович від 17 Січня 2020, 21:35:26
Так, вказуєте : згідно п.3. ч. 1 ст.5. ЗУ "Про судовий збір" звільнено від сплати судового збору.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 19 Січня 2020, 15:47:05
Так, вказуєте : згідно п.3. ч. 1 ст.5. ЗУ "Про судовий збір" звільнено від сплати судового збору.
Дякую. І ще питання. В ухвалі вказано, що
Цитувати
Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Дарницький районний суд м. Києва...
Але, начебто нещодавно ВС прийняв постанову, що це незаконно, що можна подавати прямо до КАС. Чи я щось переплутав?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Юрій Васильович від 19 Січня 2020, 18:32:15
За недавно - не знаю. А в серпні 2019р. була: https://gro-za.org/forum/index.php?topic=10369.msg65113#msg65113    Але
Можна констатувати, що апеляційні суди в Києві ігнорують позицію ВС і повертають скарги. Тому до початку роботи ЄСІТС краще подавати через першу інстанцію.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 20 Січня 2020, 17:42:52
Зрозуміло, дякую.
П’ятнадцятий день з дня вручення (18 січня) мені ухвали суду припадає на неділю, отже понеділок, 3 лютого - це останній день відправлення апеляційної скарги.
Апеляційну скаргу з додатками разом з її копією відвовідачу можна подати у загальну канцелярію Дарницького району, отримавши штамп з датою на своєму екземплярі скарги.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 20 Січня 2020, 20:21:39
За недавно - не знаю. А в серпні 2019р. була: https://gro-za.org/forum/index.php?topic=10369.msg65113#msg65113    Але
Можна констатувати, що апеляційні суди в Києві ігнорують позицію ВС і повертають скарги. Тому до початку роботи ЄСІТС краще подавати через першу інстанцію.
Так і в ЦПК чорним по-білому написано:
Цитувати
таття 355. Порядок подання апеляційної скарги

1. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.
Дивина якась...
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 22 Січня 2020, 20:50:20
І ще не зрозуміло, навіщо в ст. 356 ЦПК п.п. 6 та 8:
Цитувати
2. В апеляційній скарзі мають бути зазначені:

6) нові обставини, що підлягають встановленню, докази, які підлягають дослідженню чи оцінці, обґрунтування поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції, заперечення проти доказів, використаних судом першої інстанції;

8) дата отримання копії судового рішення суду першої інстанції, що оскаржується;
та як виконати, наприклад, п.6, якщо немає нових обставин та доказів, використаних судом першої інстанції?
І навіщо вказувати дату отримання копії ухвали, що оскаржується, якщо апелянт вкладається в 15-денний термін після постанови ухвали?
Все одно вказувати і надавати докази своїх слів?  :o
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Юрій Васильович від 22 Січня 2020, 21:53:16
Так і в ЦПК чорним по-білому написано:
Цитувати
таття 355. Порядок подання апеляційної скарги
1. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.
Дивина якась...
Так там ще Перехідні положення є...
Цитувати
15) до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи:
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Юрій Васильович від 22 Січня 2020, 22:15:52
І ще не зрозуміло, навіщо в ст. 356 ЦПК п.п. 6 та 8:
 та як виконати, наприклад, п.6, якщо немає нових обставин та доказів, використаних судом першої інстанції?
Нема, не треба виконувати.
І навіщо вказувати дату отримання копії ухвали, що оскаржується, якщо апелянт вкладається в 15-денний термін після постанови ухвали?
Все одно вказувати і надавати докази своїх слів?
Якщо вкладається, то можно зазначити, що вкладається...
І вказати дату отримання - нема проблем.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 24 Січня 2020, 17:10:57
Можна оскаржити цю ухвалу до КАС протягом 15 днів з дня проголошення.
Потрібно оскаржти. [url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/69616096#[/url] ([url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/69616096#[/url])
В апеляційній скарзі достатньо послатись на ухвалу апеляційного суду Хмельницької області від 10.10.2017р. у справі 686/13486/17 (з посиланням на ЄДРСР), чи обов'язково треба додавати і її копію?
Це ж відкрите джерело інформації, може копія не потрібна?  ???
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 24 Січня 2020, 20:58:04
Викладаю апеляційну скаргу.
Прошу рецензію.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 25 Січня 2020, 21:25:59
Викладаю апеляційну скаргу.
Прошу рецензію.
Знайшов описку:
Цитувати
який не який не відповідає
і помилку:
Цитувати
при ухваленні рішення
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 12 Лютого 2020, 16:13:21
Цитувати
Єдиний унікальний номер судової справи   753/20682/19
Реєстраційній номер судової справи   22-ц/824/5031/2020
Дата надходження судової справи   11.02.2020
Дата визначення складу суду   11.02.2020
Дата розгляду судової справи   
Час розгляду судової справи   
Склад суду   Матвієнко Ю. О.(доповідач), Мельник Я. С.(суддя), Іванова І. В.(суддя)
Cторони у справі   ОСОБА_1 (позивач, скаржник, заявник, стягувач (Особа)), ОСОБА_2 (заінтересована сторона (Особа))
Суть судової справи   47/П. - про стягнення аліментів
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 20 Лютого 2020, 21:48:27
Цитувати
Єдиний унікальний номер судової справи   753/20682/19
Реєстраційній номер судової справи   22-ц/824/5031/2020
Дата надходження судової справи   11.02.2020
Дата визначення складу суду   11.02.2020
Дата розгляду судової справи   
Час розгляду судової справи   
Склад суду   Матвієнко Ю. О.(доповідач), Мельник Я. С.(суддя), Іванова І. В.(суддя)
Cторони у справі   ОСОБА_1 (позивач, скаржник, заявник, стягувач (Особа)), ОСОБА_2 (заінтересована сторона (Особа))
Суть судової справи   47/П. - про стягнення аліментів
17.02.2020 року постановлено ухвалу про відкриття апеляційного провадження.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 23 Лютого 2020, 20:21:35
17.02.2020 року постановлено ухвалу про відкриття апеляційного провадження.
В цій ухвалі міститься помилка в моєму призвіщі (але викривлення не є суттєвим). Чи є сенс писати заяву про виправлення помилок, з огляду на те, що я прошу скасувати ухвалу суду першої інстанції і направити мою заяву щодо стягнення аліментів до суду першої інстанції для вирішення питання про відкриття наказного провадження (у справі ж все вірно написано)?
Бо це ще може затягнутись на пару тижнів...
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 12 Березня 2020, 10:56:14
17.02.2020 року постановлено ухвалу про відкриття апеляційного провадження.
04.03.2020   Судовий розгляд в апеляційній інстанції   Ухвала про призначення а/с до розгляду(Про призначення справи до розгляду в порядку письмового провадження)

Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 15 Березня 2020, 20:46:45
17.02.2020 року постановлено ухвалу про відкриття апеляційного провадження.
04.03.2020   Судовий розгляд в апеляційній інстанції   Ухвала про призначення а/с до розгляду(Про призначення справи до розгляду в порядку письмового провадження)
13.03.2020   Судовий розгляд в апеляційній інстанції   Постанова по цивільній апеляційній справі(скасовано ухвалу, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлено справу для продовження розгляду до суду першої ін)
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Юрій Васильович від 16 Березня 2020, 07:08:40
Добре.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 02 Травня 2020, 12:20:36
17.02.2020 року постановлено ухвалу про відкриття апеляційного провадження.
04.03.2020   Судовий розгляд в апеляційній інстанції   Ухвала про призначення а/с до розгляду(Про призначення справи до розгляду в порядку письмового провадження)
13.03.2020   Судовий розгляд в апеляційній інстанції   Постанова по цивільній апеляційній справі(скасовано ухвалу, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлено справу для продовження розгляду до суду першої ін)
24.03.2020 року призначено склад суду - той самий, що і був раніше. Як таке може бути, якщо розподіл автоматичний? ???

І як заява про видачу судового наказу може розглядатись... пів-року, якщо у ст. 167 ЦПК України написано:
Цитувати
1. Суд розглядає заяву про видачу судового наказу... протягом п’яти днів з дня отримання судом у порядку, передбаченому частинами п’ятою, шостою статті 165 цього Кодексу, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника...
???
Це через те, що Рада суддів України рекомендувала у період з 16 березня до 3 квітня 2020 року встановити особливий режим роботи судів України, а саме: роз'яснити громадянам можливість відкладення розгляду справ у зв'язку із карантинними заходами (Лист Ради суддів України від 16.03.2020 р (http://rsu.gov.ua/uploads/news/no9rs-18620-vid-16032020-verhovn-92b86c6546.pdf), адресований Верховному Суду, Вищому антикорупційному суду, місцевим та апеляційним судам)?

Але ж Вища рада правосуддя 26 березня 2020 року надала рекомендації (https://hcj.gov.ua/news/vrp-nadala-sudam-rekomendaciyi-shchodo-zabezpechennya-stabilnoyi-roboty-v-umovah-karantynu) судам:
Цитувати
- безперервно здійснювати судочинство в невідкладних справах, які визначені процесуальними кодексами та судами (суддями);
- довести до відома учасників судових процесів можливість відкладення розгляду справ у зв’язку із карантинними заходами.
Але мені ніхто нічого не "доводив"  :-\
І як справа про видачу судового наказу про стягнення аліментів може не бути невідкладною?  ???

Знайшов на сайті Дарницького суду "Повідомлення про особливий режим роботи суду (https://dr.ki.court.gov.ua/sud2602/pres-centr/news/911996/)":
Цитувати
за можливості зупинити або перенести розгляд справ у судових засіданнях за участю учасників судового процесу
То чому ж не розглядається моя заява?  ???
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 10 Травня 2020, 16:21:56
17.02.2020 року постановлено ухвалу про відкриття апеляційного провадження.
04.03.2020   Судовий розгляд в апеляційній інстанції   Ухвала про призначення а/с до розгляду(Про призначення справи до розгляду в порядку письмового провадження)
13.03.2020   Судовий розгляд в апеляційній інстанції   Постанова по цивільній апеляційній справі(скасовано ухвалу, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлено справу для продовження розгляду до суду першої ін)
24.03.2020 року призначено склад суду - той самий, що і був раніше. Як таке може бути, якщо розподіл автоматичний? ???

І як заява про видачу судового наказу може розглядатись... пів-року, якщо у ст. 167 ЦПК України написано:
Цитувати
1. Суд розглядає заяву про видачу судового наказу... протягом п’яти днів з дня отримання судом у порядку, передбаченому частинами п’ятою, шостою статті 165 цього Кодексу, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника...
???
Це через те, що Рада суддів України рекомендувала у період з 16 березня до 3 квітня 2020 року встановити особливий режим роботи судів України, а саме: роз'яснити громадянам можливість відкладення розгляду справ у зв'язку із карантинними заходами (Лист Ради суддів України від 16.03.2020 р ([url]http://rsu.gov.ua/uploads/news/no9rs-18620-vid-16032020-verhovn-92b86c6546.pdf[/url]), адресований Верховному Суду, Вищому антикорупційному суду, місцевим та апеляційним судам)?

Але ж Вища рада правосуддя 26 березня 2020 року надала рекомендації ([url]https://hcj.gov.ua/news/vrp-nadala-sudam-rekomendaciyi-shchodo-zabezpechennya-stabilnoyi-roboty-v-umovah-karantynu[/url]) судам:
Цитувати
- безперервно здійснювати судочинство в невідкладних справах, які визначені процесуальними кодексами та судами (суддями);
- довести до відома учасників судових процесів можливість відкладення розгляду справ у зв’язку із карантинними заходами.
Але мені ніхто нічого не "доводив"  :-\
І як справа про видачу судового наказу про стягнення аліментів може не бути невідкладною?  ???

Знайшов на сайті Дарницького суду "Повідомлення про особливий режим роботи суду ([url]https://dr.ki.court.gov.ua/sud2602/pres-centr/news/911996/[/url])":
Цитувати
за можливості зупинити або перенести розгляд справ у судових засіданнях за участю учасників судового процесу
То чому ж не розглядається моя заява?  ???
Поздвонив до помічників судді. Сказали, що з 24 березня справа... лежить у канцелярії суду :o. Пообіцяли, що поцікавляться і повідомлять про подальший рух... Нема слів...
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 19 Травня 2020, 13:33:09
(click to show/hide)
Цитувати
Стаття 165. Підстави для відмови у видачі судового наказу

1. Суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо:

4) наявні обставини, передбачені частиною першою статті 186 цього Кодексу;

Стаття 186. Відмова у відкритті провадження у справі

1. Суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо:

2) є таке, що набрало законної сили, рішення чи ухвала суду про закриття провадження у справі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, або є судовий наказ, що набрав законної сили, за тими самими вимогами;

Ось вимога заяви матері, по якій було раніше видано судовий наказ:
Цитувати
2.   Видати судовий наказ, яким стягнути з ХХХ-1, на користь ХХХ-2, аліменти на утримання неповнолітньої дитини ХХХ, у розмірі однієї чверті від усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, але не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку до досягнення дітьми повноліття.

А ось теперішня вимога "симметричної" заяви батька тіїє самої дитини:
Цитувати
2.   Видати судовий наказ, яким стягнути з ХХХ-2, на користь ХХХ-1, аліменти на утримання дитини ХХХ, у розмірі однієї чверті від усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, але не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Питання:
1) Чи зобов'язаний суддя у таких обставинах відмовити у видачі судового наказу?
2) Якщо авторозподіл дивним чином знову випав на того самого суддю, який раніше порушив у цій справі норми процесуального права, а саме: вимоги ч. 2 ст. 263, п. 4 ч. 1 ст. 264, п. 6 ч. 4 ст. 265 ЦПК України і, крім того, цей суддя також грубо порушив ч. 1 ст. 167 ЦПК України, то може варто написати заяву про недовіру до такого судді?  ??? Чи така зачіпка нічого не дасть у апеляційному суді, оскільки відмова судді у видачі с/н буде формально правильною?
3) Якщо суддя все-таки відмовить у видачі судового наказу, то чи є сенс після цього позиватись до суду з тими самими вимогами, враховуючи, що батько і матір проживають разом з дитиною і те, що:
Цитувати
Згідно ст. ст. 21, 22, 24, 51, 68 Конституції України, усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах; громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом; не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками; кожен із подружжя має рівні права і обов'язки у шлюбі та сім'ї; кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.
?  ???
Може така справа має перспективи лише у Європейському суді з прав людини?

П.С. Матір дитини, коли подавала заяву про видачу с/н про стягнення аліментів на дитину, не надала жодних доказів своїх слів, але вказала, що подано заяву про розірвання шлюбу, яку вона забрала після того, як було видано с/н. Єдина її "перевага" у тому, що вона подала заяву про видачу с/н про стягнення аліментів на дитину раніше "симетричної" заяви чоловіка. За час, який пройшов між аналогічними заявами матері та батька дитини, нічого не змінилось: дитина як проживала, так і проживає з батьками у квартирі батька. Якийсь цуцванг...  :-\
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 25 Травня 2020, 16:58:58
Судову справу про видачу судового наказу про стягнення аліментів на дитину, яка повернулась з апеляційного суду, передали... раніше визначеному складу суду.
"А так можна було?" © :o
Призначено до судового розгляду 02.04.2020. ("Заднім числом").
Дзвонила помічниця судді, сказала, що в середу можна забрати особисто (сподіваюсь, що судовий наказ, а не ухвалу про відмову у видачі с/н)...
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 28 Травня 2020, 21:42:57
Приблизно 9 з 10 юристів (переважно з безоплатної правової допомоги) казали мені, що або заява батька про видачу судового наказу про стягнення аліментів на його користь для утримання дитини не буде задоволена, або у ньому обов'язково має бути "анулювання" аналогічного передуючого судового наказу (на користь матері дитини), або це контраверсійне питання має вирішуватись у суді. Але... "монетка підвисла у повітрі" © : моя заява повністю задоволена, судовий наказ (завдяки корисним порадам Юрія Васильовича, за що я дуже вдячний!) видано (див. нижче)!

Наскільки я розумію, "взаємозаліку" для випадку взаємної сплати аліментів на одну й ту саму дитину законодавством не передбачено. На форумі виконавчої служби ситуацію одночасного існування двох "симетричних" с/н (=виконавчих листів) навіть не стали коментувати (на "звичайні" питання вони відповідали), бо мабуть з такими "викрутасами" вони ще не стикались  ;D .

Бо, якщо я буду сплачувати "аліментну різницю" на користь матері для утримання дитини, то тим самим, відповідно до ч. 1 ст. 264 ЦК, буду вчиняти дії, які свідчать про визнання мною свого "боргу". Тоді перебіг позовної давності (а це, відповідно до ч. 1 ст. 194 СК, 10 років) для кожного нового періоду буде перериватись. Більше того, відповідно до ч. 1 ст. 196 СК, мати дитини зможе у майбутньому через суд витребувати у батька дитини (=боржника) подвійну суму "боргу", і це - незважаючи на те, що у батька на руках буде с/н про стягнення аліментів з матері на його користь для утримання дитини з більш пізньою датою, ніж аналогічний с/н на користь матері дитини! І це все навіть у випадку, якщо обидва с/н не було пред'явлено до виконання!

Якщо просто не сплачувати аліменти матері дитини і навіть не подавати с/н до виконавчої служби, то все одно вона зможе подати свій с/н до виконавчої служби і тоді батьку прийдеться також нести до виконавців свій с/н. Думаю, що держвиконавець у такому випадку (відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону України "Про виконавче проваждення") звернеться до суду з заявою про роз’яснення, чому не було визнано попередній с/н про стягнення аліментів на користь матері дитини, таким, що не підлягає виконанню з 28.10.2019р. у зв'язку з приняттям нового с/н про стягнення аліментів на користь батька дитини.

Тому батьку дитини, відповідно до ст. 432 ЦПК мабуть краще самому зараз звернутись до судді, який видав останній с/н з заявою про визнання попереднього с/н про стягнення аліментів на користь матері дитини, таким, що не підлягає виконанню з 28.10.2019р. у зв'язку з приняттям нового с/н про стягнення аліментів на користь батька дитини.
А така заява не може призвести до парадоксального результату - скасуванню нового с/н про стягнення аліментів на користь батька дитини, оскільки у своїй заяві батько не вказував, що існує с/н про стягнення аліментів з заявника на користь матері дитини? Але батько у заяві про видачу с/н надав докази, що дитина проживає з ним і що він повністю сплачує за ЖКП. ???

П.С. Цікаво, що мабуть через те, що чоловіки рідко звертаються з подібними заявами, стягнення судового збору помилково присудили не боржнику, а... стягувачу аліментів :o (у заяві я писав, що заявника звільнено від судового збору на підставі п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України № 3674-VI «Про судовий збір»).
Але я сказав помічникам судді, що не буду писати заяву про виправлення цієї помилки і вже сплатив судовий збір.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 28 Травня 2020, 23:19:20
А така заява не може призвести до парадоксального результату - скасуванню нового с/н про стягнення аліментів на користь батька дитини, оскільки у своїй заяві батько не вказував, що існує с/н про стягнення аліментів з заявника на користь матері дитини? Але батько у заяві про видачу с/н надав докази, що дитина проживає з ним і що він повністю сплачує за ЖКП. ???
Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 165 ЦПК, суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо є судовий наказ, що набрав законної сили, за тими самими вимогами. Я не розумію: якщо сам текст вимог майже тотожній, але заявники помінялись місцями, то це вважається, що "є судовий наказ, що набрав законної сили, за тими самими вимогами"?  ??? Чи ні? А якщо обставини змінились - батько надав докази, що дитина проживає з ним (матір дитини аналогічних доказів не надавала, натомість просто написала, що подала заяву на розлучення, а потім забрала свою заяву)?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 03 Червня 2020, 14:03:26
Тому батьку дитини, відповідно до ст. 432 ЦПК мабуть краще самому зараз звернутись до судді, який видав останній с/н з заявою про визнання попереднього с/н про стягнення аліментів на користь матері дитини, таким, що не підлягає виконанню з 28.10.2019р. у зв'язку з приняттям нового с/н про стягнення аліментів на користь батька дитини
... та відсутністю заперечень проти нового с/н з боку боржника.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 04 Червня 2020, 22:11:30
Прошу юристів подивитись цю коротеньку заяву відповідно до ст. 173 та ч. 2 ст. 432 ЦПК з проханням про визнання с/н від 01.03.2019 року таким, що не підлягає виконанню з з 28.10.2019 року у зв’язку з прийняттям судового наказу від 02.04.2020 р. в іншій справі - може я щось пропустив чи помилився?  ???
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Перо від 04 Червня 2020, 23:15:18
1) з 28.10. -прибрати,
2) написати чи вказати усно в суді, що "з інших причин" не підлягає виконанню,
3) можна надати доказ календарної дати одержання нового СН (поштовий конверт),
4) до суду одночасно подати доказ відправлення заяви іншим учасникам (ч. 2 ст. 183 ЦПК)
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 05 Червня 2020, 15:54:41
1) з 28.10. -прибрати,
2) написати чи вказати усно в суді, що "з інших причин" не підлягає виконанню,
3) можна надати доказ календарної дати одержання нового СН (поштовий конверт),
4) до суду одночасно подати доказ відправлення заяви іншим учасникам (ч. 2 ст. 183 ЦПК)
Дякую.
1) Ви маєте на увазі - прибрати тільки з заголовку заяви:
Цитувати
ЗАЯВА
про визнання судового наказу від 01.03.2019 р. у справі № 753/3290/19
таким, що не підлягає виконанню з 28.10.2019 р. з інших причин
?
Бо далі по тексту начебто згадка про дату 28.10.2019 р. - доречна.
2) Написав у двох місцях заяви "не підлягає виконанню з інших причин" (заяву з виправленнями приєдную нижче).
("Усно" - не зрозумів, коли, кому і де я можу це сказати у суді, бо розгляд заяви начебто повинен відбуватись без виклику сторін.)
3) Поштового конверту не було, бо я отримував с/н особисто в цивільній канцелярії. Копію розписки про отримання с/н я не робив, але якщо це необхідно, мабуть це можна ще зробити. Тільки не зрозуміло - що це доведе?
4) Не зрозуміло, чи знаходиться с/н на стадії виконання, якщо стягувач не пред'явив його до виконання? Може мені треба написати у с/н, що "судовий наказ не пред'явлено до виконання"? Але як я це зможу довести?
5) А прізвище та ініціали судді обов'язково треба вказати? Чи у даному випадку можна не вказувати, бо с/н вже давно видано, справа в канцеляції?
Цитувати
1. Будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити:
3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі;
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Перо від 08 Червня 2020, 20:23:20
1-2. Коли "начебто", а коли ні -можна подивитися у ЦПК. Момент набрання законної сили ухвалою (як виду судового рішення) і як розглядається така заява.
3. Нічого, просто є загальні форми до процесуальних документів.
4. Наприклад, перевіркою по АСВП.
https://asvpweb.minjust.gov.ua
5. Якщо дуже важко написати, і на з'ясування цього вкрай важливого питання витрачено стільки часу -то не пишить. Можливі наслідки у кінці процитованої статті ЦПК.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 08 Червня 2020, 22:33:24
1-2. Коли "начебто", а коли ні -можна подивитися у ЦПК. Момент набрання законної сили ухвалою (як виду судового рішення) і як розглядається така заява.
3. Нічого, просто є загальні форми до процесуальних документів.
4. Наприклад, перевіркою по АСВП.
https://asvpweb.minjust.gov.ua
5. Якщо дуже важко написати, і на з'ясування цього вкрай важливого питання витрачено стільки часу -то не пишить. Можливі наслідки у кінці процитованої статті ЦПК.
Дякую.
 1. Згідно с/н від 02.04.2020 р., аліменти на мою користь на утримання дитини я маю право стягувати з дружини з 28.10.2019 року. Тому я й пишу, що попередній с/н (де я боржник, а дружина стягувач) не підлягає виконанню з цієї дати.
2. Дійсно, згідно з ч. 3 ст 432 ЦПК, розгляд такої заяви буде у с/з з викликом сторін. Недочитав...
3. Добре, постараюсь отримати в цивільній канцелярії копію розписки про отримання мною копії с/н.
4. Так у "Автоматизованій системі виконавчого провадження" треба вводити реєстраційний номер виконавчого провадження, а якщо воно не відкрите, то такого номеру не існує і відповідно, неможливо довести, що відповідного провадження немає.
А якщо я напишу у заяві такє:
Цитувати
Копія цієї заяви не надсилалась стягувачу, оскільки судовий наказ від 01.03.2019 р. у справі № 753/3290/19 не пред'явлено до виконання.
- це буде неправильно?
Може краще надіслати копії заяви з додатками боржнику, незважаючи на те, що попередній с/н не знаходиться на стадії виконання?  ???
5. Добре, напишу.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Перо від 09 Червня 2020, 08:54:33
4. Пошук в АСВП також є по ПІБ, а не тільки по № ВП. Далі якась "каша". Судові рішення підлягають обов'язковому виконанню (ст. 18 ЦПК) -добровільно чи примусово (після відкриття виконавчого провадження). Вами подається заява щодо СН, який підлягає виконанню, -до заяви докази відправлення іншим учасникам справи. Що незрозуміло у ч. 2 ст. 183 ЦПК?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 09 Червня 2020, 21:01:34
4. Пошук в АСВП також є по ПІБ, а не тільки по № ВП. Далі якась "каша". Судові рішення підлягають обов'язковому виконанню (ст. 18 ЦПК) -добровільно чи примусово (після відкриття виконавчого провадження). Вами подається заява щодо СН, який підлягає виконанню, -до заяви докази відправлення іншим учасникам справи. Що незрозуміло у ч. 2 ст. 183 ЦПК?
У "Автоматизованій системі виконавчого провадження" мене немає. Дружини також там немає.
І це зрозуміло, бо ніхто на нас не подавав свій с/н у виконавчу службу до примусового виконання.
Ч. 2 ст. 183 ЦПК тепер зрозуміла - якщо с/н видано, то він "автоматично" знаходиться на стадії виконання (як мінімум, добровольного).
Значить буду надсилати копію заяви з додатками боржнику і надавати докази цього надсилання - суду.
Додаю третю редакцію заяви:
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 12 Червня 2020, 12:35:54
Може мені треба додати до заяви копії двох заяв про видачу судового наказу про стягнення аліментів на утримання дитини, з яких буде видно, що мати не надавала жодних доказів свої слів, натомість батько надав копію довідки про реєстрацію місця проживання сина з батьком та роздруківки дублікатів квитанцій про сплату за житлово-комунальні послуги? 

Цікаво, чи існують прецеденти визнання судового наказу про стягнення аліментів на утримання дитини таким, що не підлягає виконанню з інших причин? 
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 12 Червня 2020, 16:57:21
3) можна надати доказ календарної дати одержання нового СН (поштовий конверт),
1. Копії розписок про отримання копії с/н треба для обох с/н чи тільки для нового?
2. А копія розписки про отримання копії ухвали про виправлення помилок у старому с/н також потрібна? 
3. А якщо надавати копії заяв, то також потрібні копій розписок про їх отримання?  ???
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Перо від 12 Червня 2020, 17:16:53
Подавайте те, що передбачено ЦПК і що вважаєте за потрібне. Якщо не знаєте, що подавати -звертайтеся по правову допомогу. Але не тут, бо аліменти не є предметом дискусій на цьому Форумі.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 16 Червня 2020, 17:31:31
Подавайте те, що передбачено ЦПК і що вважаєте за потрібне. Якщо не знаєте, що подавати -звертайтеся по правову допомогу. Але не тут, бо аліменти не є предметом дискусій на цьому Форумі.
Добре, буду задавати процесуальні питання.
Знайшов у ЄДРСР по фразі "визнання судового наказу про стягнення аліментів на утримання дитини таким, що не підлягає виконанню з інших причин" цікаві ухвали.
1) Не розумію, невже існує "строк на подання заяви про визнання судового наказу таким, що не підлягає виконанню"?  ???
Цитувати
До суду звернулася  ОСОБА_1 про поновлення пропущеного з поважних причин строку на подання заяви про визнання судового наказу таким, що не підлягає виконанню
[url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/82479349[/url] ([url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/82479349[/url])
Я не бачу в ЦПК таких строків ((( Підкажіть мені, може я щось пропустив?

2) Виявляється, навіть не треба було подавати заяву про видачу с/н про стягнення аліментів з матері дитини, достатньо лише того факту, що дитина проживає разом з батьком:
Цитувати
Боржник ОСОБА_2 подала заяву про визнання судового наказу від 26.12.2017 року таким, що не підлягає виконанню, оскільки дитина і проживала на час винесення судового наказу і проживає на даний час з нею, тому у неї відсутній обов»язок щодо сплати аліменті.
...
Враховуючи наявність доказів того, що дитина на утримання якої стягнуто аліменти проживає з ОСОБА_2, суд приходить до висновку про необхідність визнання судового наказу від 26.12.2017 року таким, що не підлягає виконанню .
[url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/74543164[/url] ([url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/74543164[/url])
!!!
Мабуть не завадить додатково взяти "свіжу довідку" про реєстрацію місця проживання сина з батьком і додати її до заяви про визнання с/н таким, що не підлягає виконанню...

І от ще:
Цитувати
у зв`язку з тим, що дитина, ОСОБА_2 перебуває на утриманні батька, заявника ОСОБА_1 та проживає разом з ним, суд визнає судовий наказ №641/3923/19 в частині стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 аліментів на утримання дитини - ОСОБА_2 , таким, що не підлягає виконанню.
[url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/83165685[/url] ([url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/83165685[/url])
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 16 Червня 2020, 18:41:18
Ще цікава ухвала. Але якщо це:
Цитувати
згідно з актом від 16.04.2020 р., складеним цим же керівником мікрорайону Лісний, вбачається, що на час виїзду матері на роботу за кордон з дитиною ОСОБА_4 залишаються батько і бабуся, по поверненню на територію України мати мешкає за місцем реєстрації, приймає участь у вихованні сина, доглядає за ним, зароблені кошти витрачає на сім`ю
-зрозуміло,
то це:
Цитувати
За відомостями, викладеними у довідці Слов`янської загальноосвітньої школи № 10 від 17.03.2020, ОСОБА_1 , який є батьком ОСОБА_4 , спілкується з класним керівником, відвідує батьківські збори, бере участь в організації благоустрою класної кімнати, завжди реагує на зауваження вчителів стосовно сина, систематично цікавиться його успішністю та поведінкою.
[url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/89115286[/url] ([url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/89115286[/url])
в духе "морального кодекса строителя коммунизма"  ;D.

І от  - знову якась маячня:
Цитувати
суд -

УХВАЛИВ:

Поновити ОСОБА_1 строк для звернення до суду з заявою про визнання судового наказу таким, що не підлягає виконанню.
[url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/80942223[/url] ([url]http://reyestr.court.gov.ua/Review/80942223[/url])
Невже у ЦПК існує такий строк?  :o
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 01 Серпня 2020, 09:43:14
Заяву про визнання с/н про стягнення аліментів від 01.03.2019 р. у справі № 753/3290/19 таким, що не підлягає виконанню з інших причин з 28.10.2019 р., зареєстровано в суді 31.07.2020 р. під № 6/753/827/20.
Текст заяви буде викладено після винесення судового рішення.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 06 Серпня 2020, 22:41:32
Заяву про визнання с/н про стягнення аліментів від 01.03.2019 р. у справі № 753/3290/19 таким, що не підлягає виконанню з інших причин з 28.10.2019 р., зареєстровано в суді 31.07.2020 р. під № 6/753/827/20.
Текст заяви буде викладено після винесення судового рішення.
Справу розглядала та сама суддя, яка видала с/н 01.03.2019 р., який я прошу визнати таким, що не підлягає виконанню з 28.10.2019 р. 
Ось що написано у авторозподілі суддів:
Цитувати
Звіт про передачу судової справи раніше визначеному складу суду
Це так прописано у ЦК?  :o

Розглянуто: заяву (подання, клопотання, скаргу) повернуто.
Розглянуто сьогодні. Цікаво, які ж були підстави для повернення заяви?  ???
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 07 Серпня 2020, 14:40:31
Це так прописано у ЦК ЦПК?  :o
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 10 Серпня 2020, 11:29:15
Заяву про визнання с/н про стягнення аліментів від 01.03.2019 р. у справі № 753/3290/19 таким, що не підлягає виконанню з інших причин з 28.10.2019 р., зареєстровано в суді 31.07.2020 р. під № 6/753/827/20.
Текст заяви буде викладено після винесення судового рішення.
Справу розглядала та сама суддя, яка видала с/н 01.03.2019 р., який я прошу визнати таким, що не підлягає виконанню з 28.10.2019 р. 
Ось що написано у авторозподілі суддів:
Цитувати
Звіт про передачу судової справи раніше визначеному складу суду
Це так прописано у ЦПК?  :o

Знайшов:
Цитувати
Стаття 446. Підсудність справ

1. Процесуальні питання, пов’язані з виконанням судових рішень у цивільних справах, вирішуються судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, якщо інше не визначено цим розділом.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 11 Серпня 2020, 15:50:46
...
4) до суду одночасно подати доказ відправлення заяви іншим учасникам (ч. 2 ст. 183 ЦПК)
Ось що я написав у додатку до заяви про визнання с/н від 01.03.2019 р. таким, що не підлягає виконанню:
Цитувати
8) копія фіскального чеку ПАТ «Укрпошта» № 1 від 24.07.2020 р. про відправлення рекомендованого листа № ХХХ до Стягувача
У самому чеку написано, що сплачено 21,50 грн. за відправлення рекомендованого листа стягувачу (у рядку "КОМУ" написано призвіще, ім'я та перша літера по батькові стягувача).
Натомість суддя 06 серпня 2020 року постановила ухвалу про повернення заяви без розгляду, оскільки:
Цитувати
з матеріалів заяви вбачається, що до заяви не додано доказів надіслання (надання) іншим учасникам провадження поданої до суду заявником заяви від 27 липня 2020 року
В якому сенсі "не додано", якщо ДОДАНО?!  :o
Правда, є два ньюанса:
1) якщо відстежити трекінг Укрпошти за номером рекомендованого листа, то там написано:
Цитувати
відправлення вручено
(не написано, що вручено особисто). Суд відстежує трекінг Укрпошти? Але це вже не доказ відправлення, а доказ отримання! Тому, мабуть, справа не в цьому.
2) Суддя в ухвалі від 06 серпня 2020 року знову, як і в с/н від 01.03.2019 р. вказала неправильні призвіща всіх учасників справи. Може вона не помітила, що у справі є її ухвала від 27.05.2019 р. про виправлення помилок в судовому наказі від 01.03.2019 р. (а саме - помилок у прізвищах всіх учасників справи), подивилась, що призвища у с/н від 01.03.2019 р. і у чеку Укрпошти від 24.07.2020 р. про відправлення рекомендованого листа до стягувача - різні і формально вирішила, що вимогу ч. 2. ст. 183 ЦПК - не задоволено заявником?  ???
На оскарження ухвали дається 15 днів (до 27 серпня 2020 року) через суд першої інстанції.
Але може мені піти до суду з заявою про виправлення помилок в ухвалі і запитати, на якій підставі мою заяву повернуто без розгляду?
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 17 Серпня 2020, 21:27:51
(click to show/hide)
Все простіше: я банально забув додати копію фіскального чеку. Завтра отримаю заяву в суді, додам цей доказ і одразу зареєструю заяву знову в канцелярії.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 18 Серпня 2020, 18:39:25
(click to show/hide)
Все простіше: я банально забув додати копію фіскального чеку. Завтра отримаю заяву в суді, додам цей доказ і одразу зареєструю заяву знову в канцелярії.
На жаль, помічниця судді збрехала мені вчора, що, нібито, в додатках до моєї заяви від 27 липня 2020 року немає додатку № 8 (копії фіскального чеку ПАТ «Укрпошта» № 1 від 24.07.2020 р. про відправлення рекомендованого листа № ХХХ до Стягувача)!  >:( Більше того, вона, виправдовуючи свою брехню, стала стверджувати, що, нібито я, як якийсь "нінзя", саме щойно тихенько підклав і прикріпив степлером цей додаток!!!  >:( Я сказав, що буду подавати апеляцію, але зараз думаю. що може спробувати подати цю заяву ще раз (коли заява з додатками повернеться до мене після виправлення помилок в ухвалі від 06.08.2020 р.), наголосивши, що в с/н від 01.03.2019 р. написані прізвища з помилками, які виправлено в подальшій ухвалі від 27.05.2019 р.
Назва: Re: Запитання по аліментам
Відправлено: Олександр_2015 від 27 Серпня 2020, 17:52:47
може спробувати подати цю заяву ще раз (коли заява з додатками повернеться до мене після виправлення помилок в ухвалі від 06.08.2020 р.), наголосивши, що в с/н від 01.03.2019 р. написані прізвища з помилками, які виправлено в подальшій ухвалі від 27.05.2019 р.
Знову якась нісенітниця. Суддя постановила ухвалу про повернення заяви без розгляду, але оригінал заяви з додатками... підшитий до справи, а мені заява не надіслана. Завтра піду з'ясовувати до помічників (суддя знову у відпустці)...