'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Форум => Новини => Тема розпочата: Георгий від 08 Лютого 2019, 21:23:09

Назва: Мінрегіон: тлумачення "Методики розподілу обсягів комунальних послуг"
Відправлено: Георгий від 08 Лютого 2019, 21:23:09
http://www.minregion.gov.ua/press/news/minregion-teplo-ta-vodopostachalniki-narazi-ne-mozhut-zastosovuvati-novu-metodiku-rozpodilu-spozhitih-u-budivli-komunalnih-poslug/ (http://www.minregion.gov.ua/press/news/minregion-teplo-ta-vodopostachalniki-narazi-ne-mozhut-zastosovuvati-novu-metodiku-rozpodilu-spozhitih-u-budivli-komunalnih-poslug/)


Редагування. Виправлено назву теми.
Назва: Re: Мінрегіон: тлумачення "Методики розподілу обсягів комунальних послуг"
Відправлено: Юрій Васильович від 09 Лютого 2019, 20:37:10
Цитувати
Наразі підприємства тепло-, водопостачання та водовідведення не можуть застосовувати нову Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг та здійснювати будь-які додаткові нарахування, посилаючись на нову Методику.

Ця Методика була розроблена Мінрегіоном на виконання закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та нового закону №2189 «Про ЖКП», який вступає в дію з 01 травня 2019 року.

Методика встановлює порядок розподілу у будинку обсягів спожитих комунальних послуг – послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання.

В той же час сьогодні споживачі отримують послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, визначенні чинними нормативно-правовими актами та договорами.

Методика може застосовуватись лише після укладення споживачами нових договорів з виконавцями комунальних послуг (за вимогами нового закону №2189). До того часу нарахування населенню за комунальні послуги має здійснюватися за чинними договорами та правилами. Тобто, тепло- та водопостачальні підприємства не можуть розподіляти воду і тепло відповідно до нової Методики. Це є прямим порушенням умов чинних договорів зі споживачами.
Дуже спірний висновок. Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» вже діє. Ч. 2 ст. 1
Цитувати
2. Інші терміни вживаються у значеннях, визначених законами України "Про житлово-комунальні послуги",...
Наразі є чинними терміни щодо комунальних послуг з ЗУ "Про ЖКП" № 1875. Ст. 2 закону
Цитувати
Стаття 2. Сфера дії цього Закону
1. Цей Закон регулює відносини щодо:
1) комерційного обліку послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання (далі - комунальні послуги);
2) розподілу між споживачами обсягу спожитих комунальних послуг;
Тобто закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» можна застосувати і до розподілу комунальних послуг зі "старими" назвами... А Мінрегіон вирішив цю методику відкласти... При цьому вже скасував наказ № 359. І тепер за ним вже не можна нараховувати плату за опалення МЗК  для квартир з автономним опаленням. А за новою методикою Мінрегіон ще не хоче...