'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: ВССУ: самочинне підключення до системи водовідведення (каналізації)  (Прочитано 2627 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Цитувати
   У Х В А Л А   

   ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ   


18 січня 2012 року      
м. Київ   

  Колегія суддів судової палати у цивільних справах   

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:   


Головуючого      
Кузнєцова В.О.,   

Суддів:      
Ізмайлової Т.Л.,   

  Наумчука М.І.,      
Мартинюка В.І.,   

  Остапчука Д.О.,   

  розглянувши цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Коміторгсервіс» до ОСОБА_6, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Аеросвіт Курорт», про усунення перешкод у користуванні каналізаційною системою, за касаційними скаргами Товариства з обмеженою відповідальністю «Аеросвіт Курорт» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Коміторгсервіс», на рішення Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від  08 вересня 2010 року,-   

       в с т а н о в и л а:   

  У липні 2009 року позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_6, третя особа: ТОВ «Аеросвіт Курорт», про усунення перешкод у користуванні каналізаційною системою.   

Вимоги за позовом обґрунтовувало тим, що відповідачка самочинно, за відсутності письмової згоди ТОВ «Аеросвіт Курорт», підключилась до каналізаційної системи, яка належить позивачу, що може призвести до виникнення аварійної ситуації та перешкоджає власнику у її користуванні.   

Справа у суді розглядалась неодноразово.   

Рішенням Ялтинського міського суду Автономної Республіки Крим від        14 травня 2010 року позовні вимоги задоволено. Усунуто ТОВ «Коміторгсервіс» перешкоди у користуванні системою каналізації, розташованої  від АДРЕСА_2 м. Ялти, шляхом зобов`язання ОСОБА_6 за власний рахунок ліквідувати підключення до системи каналізації (водовідведення) ТОВ «Коміторгсервіс».     

Рішенням Апеляційного суду Автономної Респубілки Крим від             08 вересня 2010 року рішення суду першої інстанції було скасовано та ухвалено нове про відмову у задоволенні позовних вимог.   

У касаційних скаргах заявники просять скасувати судове рішення апеляційної інстанції, посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального права та порушення норм процесуального права, та залишити в силі рішення суду першої інстанції.   

Ухвалою Верховного Суду України від 15 жовтня 2010 року відкрито провадження по справі.   

Ухвалою Верховного Суду України від 28 березня 2011 року справу призначено до судового розгляду.   

13 листопада 2011 року набрав чинності Закон України від 20 жовтня        2011 року № 3932-V1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актівУкраїни щодо розгляду справ Верховним Судом України».   

Ухвалою Верховного Суду України від 24 листопада 2011 року вищезазначена справа передана до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ відповідно до п. 2 розділу Х11 «Перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів».   

 Заслухавши доповідь судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, дослідивши матеріали справи та перевіривши наведені у скаргах доводи, колегія суддів дійшла висновку, що касаційні скарги підлягають задоволенню з таких підстав.   

Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.   

Згідно з вимогами ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються ; 2) чи є інші фактичні дані (пропущення строку позовної давності тощо), які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин.   

Проте, дані рішення не відповідають вищевказаним вимогам закону.   

Задовольняючи позовні вимоги про усунення перешкод у користуванні системою каналізації, суд першої інстанції, виходив з того, що дії відповідачки щодо підключення до зовнішніх комунікаційних мереж системи водовідведення (каналізації) нежитлової будівлі АДРЕСА_2 м. Ялти, вчинені з порушенням встановленої процедури, оскільки вона не узгоджувала проект підключення до каналізаційних мереж з ТОВ «Аеросвіт Курорт».     

Скасовуючи рішення суду першої інстанції та ухвалюючи нове рішення про відмову позивачу в позові, апеляційний суд виходив з того, що позивачем не надано доказів того, що підключення відповідачки до каналізаційної системи перешкоджає позивачу у користуванні системою каналізації.     

Однак, такий висновок зроблено судом без належного з`ясування дійсних обставин справи, прав та обов’язків сторін, належної оцінки наданих ними доказів.   

Відповідно до п. 4.2 та 4.4., 4.5 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 190 від 27 червня 2008 року, які діють на даний час та розділу 16 Правил користування системами комунального водопостачання та водовідведення  в містах та селищах України, затверджених наказом Державного комітету України з житлово-комунального господарства від 01 липня 1994 року № 65, які втратили чинність на підставі наказу Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27 червня 2008 року         № 190, але діяли на час надання відповідачці Технічних умов, підключення нових об’єктів до системи централізованого водовідведення може виконуватися  безпосередньо до мереж водоканалу (виробника послуг), або до мереж абонента, за погодженням з виробником послуг, але у будь-якому випадку підключення виконується виключно за наявності проектів, виконаних та узгоджених, відповідно до норм проектування та зазначених Правил.   

Самочинне підключення об’єктів водовідведення до діючих централізованих систем (включаючи мережі споживачів) категорично заборонено.   

Судом першої інстанції встановлено, що ОСОБА_6 є власником 17/100 частин нежитлових будівель кафе-бару та земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_2 на підставі договору купівлі-продажу від              23 грудня 2005 року.   

За наслідками реконструкції існуючої будівлі кафе-бару, проведеної на підставі дозволу інспекції архітектурно-будівельного контролю управління головного архітектора виконавчого комітету Ялтинської міської ради від 24 грудня 2007 року № 106-г/12-07 та на підставі акта готовності об’єкта до експлуатації від 29 травня 2009 року № 135 ОСОБА_6 стала власницею нежитлової будівлі АДРЕСА_2 м. Ялта, що підтверджується свідоцтвом про право власності, виданого виконавчим комітетом Фороської селищної ради       11 серпня 2009 року та витягу про реєстрацію права власності  на нерухоме майно, наданого КП Ялтинської міської ради «бюро технічної інвентаризації».   

Система каналізації, яка прокладена від будинку АДРЕСА_2 перебуває у складі зовнішніх комунікаційних мереж ТОВ «Коміторгсервіс», що підтверджується актом розмежування балансової приналежності системи водопостачання та каналізації і експлуатаційної відповідальності сторін від 20 вересня 1999 року (а.с. 11).   

ТОВ «Коміторгсервіс» являється балансоутримувачем зовнішніх комунікаційних мереж, а ТОВ «Аеросвіт Курорт» являється виробником послуг та службою, яка експлуатує інженерні мережі.     

  Суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що відповідачка самочинно з порушенням встановленої процедури підключилась до каналізаційної мережі, оскільки ТОВ «Аеросвіт Курорт» були видані ОСОБА_6 Технічні умови на підключення до мережі водопроводу та каналізації, а також розроблений проект підключення об’єкту, а саме, будинку АДРЕСА_2 до каналізаційної мережі, проте своєї згоди ТОВ «Коміторгсервіс» на підключення нежитлової будівлі ОСОБА_6 не надавало, проектна документація  відповідачкою на підключення до системи  каналізації, згідно виданих ТУ, на узгодження і затвердження не надавалась.   

Скасовуючи рішення суду першої інстанції, апеляційний суд не навів обґрунтованих мотивів на спростування висновків суду першої інстанції, покладених в основу рішення та доказів, наданих позивачкою.   

Таким чином, апеляційним судом було помилково скасовано рішення суду першої інстанції, яке ухвалено згідно із законом.   

Враховуючи наведене, рішення апеляційного суду підлягає скасуванню з підстав, передбачених ст.ст. 336, 339 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,-             

у х в а л и л а:   

  Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Аеросвіт Курорт» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Коміторгсервіс» задовольнити.   

Рішення Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від  08 вересня 2010 року скасувати.   

Рішення Ялтинського міського суду Автономної Республіки Крим від           14 травня 2010 року залишити в силі.   

Ухвала оскарженню не підлягає.   
 
Головуючий      
Кузнєцов В.О.   

Судді:      
    Ізмайлова Т.Л.   
Мартинюк В.І.   
Наумчук М.І.   
  Остапчук Д.О.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/21432252

Рішення першої інстанції від 14.05.2010 р.:
http://reyestr.court.gov.ua/Review/12132878
Рішення апеляційної інстанції від 08.09.2010 р.:
http://reyestr.court.gov.ua/Review/11176156
« Останнє редагування: 23 Лютого 2012, 23:58:09 від Перо »
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email