'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Проблеми з постановкою на облік квартирних лічільників тепла в м. Бровари  (Прочитано 37200 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Alex83

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 28
    • Перегляд профілю

У мене в договорі узгоджено такий пункт (розділ "Інші умови"):
Оплата опалення місць загального користування складає 20 (двадцять ) відсотків відповідно до листа Українського зонального науково - дослідного і проектного інституту по цивільному будівництву (ЗНДІП) №Д11-10/37446 від 14.10.2002.

Отриманий Вами лист - віписка.
1. Ви ставите лічильник на абонентський облік, а те що написано відноситься до комерційного обліку.
2. При встановленні теплолічильника ніяк не порушується тепловий баланс теплосистеми будинку-  байпаси ж є!
3. Постанова 1198:
"п.1. Правила  користування  тепловою  енергією (далі - Правила) визначають взаємовідносини між теплопостачальними організаціями та споживачами теплової енергії."
" п.3. У  Правилах  наведені  нижче  терміни  вживаються в такому значенні:
"споживач теплової енергії - фізична особа,  яка  є власником будівлі  або  суб'єктом  підприємницької  діяльності,  чи юридична
особа, яка використовує теплову енергію відповідно до договору".
Про квартиру - тут не йдеться. 
"п. 4. Користування   тепловою   енергією  допускається  лише  на підставі  договору   купівлі - продажу    теплової   енергії   між споживачем і теплопостачальною організацією (далі - договір), крім підприємств,  що виробляють та використовують теплову енергію  для цілей  власного  виробництва.  Договори  укладаються відповідно до типових  договорів.   Форми   типових   договорів  затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері теплопостачання."
Як бачимо ці правила для комерційного обліку. Для Вашого випадку - постанова КМУ 630 «Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення».
Стосовно технічних умов - читайте розділ  "Технічні умови приєднання споживачів теплової енергії ".
Квартира що "приєднується"? щоб керуватися цими правилами.

І так далі по кожному пункту цих правил - ніякого відношення до квартирного споживання вони не мають. Прочитайте їх уважно і дасте повні зауваження до кожного речення листа.

Валерію, дякую за відповідь. Буду читати законодавство і готувати нову заяву.
Місця загального користування в нашому будинку взагалі не опалюються. Але навіть при цьому я готовий погодитись на коефіцієнт 1.2 (все одно по лічильнику виходить економія майже в 4 рази).

До речі хотів у вас запитати: наскільки я памятаю ви писали листа Азарову щодо взяття лічильника на облік. Чи отримали відповідь? Був якийсь позитивний результат?
Записаний

Світлана

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 83
    • Перегляд профілю

Alex83, ваше КП у листі написало ахінею.
По-перше, всі посилання у листі на нормативні документи взагалі не торкаються фізосіб - власників квартир.
1) Згідно п. 1.2 Правил техніч.експлуатації теплових установок і мереж (наказ МПЕ №71), вони "поширюються на суб'єктів відносин у сфері  теплопостачання  (в  тому  числі,  які мають власні джерела теплопостачання),   що   займаються   виробництвом,  передачею  та постачанням  теплової  енергії  або є споживачами теплової енергії незалежно  від  їхньої відомчої належності та форм власності, що є складовою  частиною  системи заходів щодо організації виробництва, перетворення, постачання та споживання теплової енергії.
     Ці Правила  також  призначено  для  організацій незалежно від їхньої  відомчої  належності  та  форм  власності,  що  здійснюють проектування,  підготовку кадрів для теплових господарств, монтаж, налагодження,  обслуговування і ремонт теплових установок і мереж, а також для здійснення функцій державного енергетичного нагляду за технічним станом і організацією експлуатації теплових установок  і мереж та режимами споживання теплової енергії.
"
Далі читаємо розділ  3. "Терміни та визначення понять": суб'єкти відносин  у  сфері  теплопостачання  -  фізичні   та
юридичні  особи  незалежно від організаційно-правових форм та форм власності, які здійснюють виробництво, транспортування, постачання теплової  енергії,  теплосервісні організації,  споживачі,  органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування;

2) Правила  користування  тепловою  енергією (постанова КМУ №1198) визначають взаємовідносини між теплопостачальними організаціями та споживачами теплової енергії (п.1 Загальні положення). Споживачами теплової енергії -є фізична особа,  яка  є  власником будівлі  або  суб'єктом  підприємницької  діяльності,  чи юридична особа, яка використовує теплову енергію відповідно до договору (п. 3 розділу Терміни).
3) Технічний регламент (постанова КМУ №332, а не 322) визначає вимоги (п.2 Загальної частини), які є обов`язковими для виконання: підприємствами, організаціями   та   фізичними   особами    - суб'єктами підприємницької діяльності,  які провадять господарську діяльність з розроблення,  виробництва, ремонту, продажу і прокату засобів вимірювальної техніки; ...
Ви не є, а ні власником будівлі, а ні субєктом підприємницької діяльності.

По-друге, необхідно зауважити, що відносини між балансоутримувачами, виконавцями послуг з централізованого опалення та споживачами (фізичними особами - власниками квартир) регулюються виключно Законом України «Про житлово-комунальні послуги»  та Правилами з надання послуг з централ. опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення ” затвердженими Постановою КМУ №630 від 21.07.05р.

Щодо відсутності опалювальних приладів в місцях загального користування (МЗК). Вважаю, що необхідно зафіксувати цей факт на фото та відео. Зробити запит до балансоутримувача чи передбачено проектом будинку встановлення опалюв. пристраїв в МЗК, повідомити одночасно, що будь-які пристрої відсутні і з якого часу, а також поцікавитись, чи є відсутність опалювальних приладів в МЗК порушенням «Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій» затвердженні наказом Державного комітету України з питань ЖКГ від 17.05.05 року N76, які вимагають забезпечення нормативного температурно - вологісного режиму в зимовий період в місцях загального користування, а це +16С. В заяві до КП "Броваритепловодоенергія" також зазначаєте відсутність опалювальних пристроїв в МЗК, а тому вимогу сплачувати за неспожите тепло - протиправними діями з боку посадових осіб КП. Обов`язково фіксуйте порушення ваших прав.

Щодо звернення до Азарова. Я, також як і Валерій, зверталась до "шановного" Миколи Яновича. Мій лист перенаправили до Мін ЖКХ, а ті в свою чергу надіслали відписку. Тому я припинила марну справу - листування.

Записаний

Alex83

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 28
    • Перегляд профілю

Дякую Валерію, Світлано
Підготував відповідь КП «Броваритепловодоенергія» відповідно до Ваших рекомендацій (хоча вже впевнений, що питання взяття на облік лічильника доведеться вирішувати в судовому порядку).

КП «Броваритепловодоенергія» вперто наполягає на тому, що не існує методів розрахунку втрат тепла на опалення місць загального користування і при проходженні теплоносія від загальнобудинкового лічильника до моєї квартири. Зазначив у заяві, що існує наказ N 359 від 31.10.2006 (див. нижче) для подібних розрахунків. Але чесно кажучи прочитавши його до кінця так і не зрозумів, як визначити коефіцієнт для конкретного будинку.
Для прискорення процедури взяття на облік, запропонував КП «Броваритепловодоенергія» укласти договір з коефіцієнтом 10% (з урахуванням того, що місця загального користування реально не опалюються).

Поділіться будь-ласка досвідом у кого який коефіцієнт на опалення місць загального користування? Як його розраховували?

Н А К А З 31.10.2006 N 359 "Про затвердження Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, та визначення плати за їх опалення"

Н А К А З 22.02.2008 N 47 "Про затвердження Рекомендацій щодо застосування Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, та визначення плати за їх опалення"

Якщо хтось має текст листа "Українського зонального науково - дослідного і проектного інституту по цивільному будівництву (ЗНДІП) №Д11-10/37446 від 14.10.2002" викладіть його будь ласка на цьому форумі.


З повагою,
Олександр.
Записаний

lllika

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 27
    • Перегляд профілю

История из опыта соседа. Обслуживающая частная контора не дала соседу ТУ на установку квартирного счетчика тепла. Ни одна монтажная организация города не согласилась без согласия конторы устанавливать счетчик. Мотивация - боязнь потерять лицензию. Сосед самостоятельно установил счетчик и в присутствии двух или трех свидетелей опломбировал счетчик. Контора на абонентский учет счетчик не взяла. В течение 3-х лет сосед оплачивал в соответствии с показаниями счетчика плюс 20% от показаний счетчика за отопление мест общего пользования. Контора выставляла все эти годы задолженность, так как выписывала квитанции на оплату из расчета тариф за м2 отапливаемой площади. Затем подала в суд иск с требованием выплатить задолженность по тарифу, даже не утвержденному исполкомом. Во всех трех инстанциях выиграла.
Мотивация - услугами пользовались, плати.
Записаний

Alex83

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 28
    • Перегляд профілю

История из опыта соседа. Обслуживающая частная контора не дала соседу ТУ на установку квартирного счетчика тепла. Ни одна монтажная организация города не согласилась без согласия конторы устанавливать счетчик. Мотивация - боязнь потерять лицензию. Сосед самостоятельно установил счетчик и в присутствии двух или трех свидетелей опломбировал счетчик. Контора на абонентский учет счетчик не взяла. В течение 3-х лет сосед оплачивал в соответствии с показаниями счетчика плюс 20% от показаний счетчика за отопление мест общего пользования. Контора выставляла все эти годы задолженность, так как выписывала квитанции на оплату из расчета тариф за м2 отапливаемой площади. Затем подала в суд иск с требованием выплатить задолженность по тарифу, даже не утвержденному исполкомом. Во всех трех инстанциях выиграла.
Мотивация - услугами пользовались, плати.
Дякую за історію, схоже мені також доведеться вирішувати питання в суді.

Підкажіть будь-ласка хтось вже вигравав судові позови по даному питанню?

Записаний

PV

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 30
    • Перегляд профілю

http://reyestr.court.gov.ua/Review/20715795
Справа № 2-4739\11
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
29 листопада 2011 року місто Краматорськ
(click to show/hide)
« Останнє редагування: 25 Листопада 2012, 20:13:08 від Юрій Васильович »
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Прохання для викладення великих фрагментів тексту, що цитується, використовувати  spoiler.
А також, під час цитування судових рішень, надавати посилання на адресу розташування цього рішення.
« Останнє редагування: 25 Листопада 2012, 20:30:57 від Юрій Васильович »
Записаний

Alex83

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 28
    • Перегляд профілю

Добрий день шановні учасники,
В звязку з тим, що багато власників які встановлюють лічильники тепла зіштовхуються з проблемою взяття їх на облік. І часто цю проблему доводиться вирішувати в суді. Пропоную доповнити FAQ ( рекомендацій) по встановленню квартирних лічильників  інформацією про складання судового позову до організації, що зобовязана прийняти лічильник на облік.

Підскажіть будь ласка які кроки при зверненні до суду?
Тако цікавить текст позовної заяви та інші ньюанси.

Думаю, що дана інформація буде кориною для багатьох відвідувачів, то ж пропоную її систематизувати.

Дякую,
Олександр.
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

До початку судового етапу.
1. Ви подали заяву про прийняття лічильника на абонентський облік. Так?
2. Чи була отримана однозначна відмова ЖЕО?
3. Чи подали Ви на підписання додаткову угоду до договору на надання послуг ЦО, ХВП, ГВП згідно ПКМУ 630?
4. Чи прийнята вона ЖЕО? Чи отримана однозначна відмова протягом 1 місяця?
5. Чи є можливість використати принцип "прийняття за змовченням"?

В залежності на відповіді на кожне з цих, а також інших питань - можуть бути свої кроки.
Типових позовів на жаль вказати не можу. В кожній ситуації дуже багато нюансів.
З відомих мені ситуацій по встановленим лічильникам до конкретного позову ситуації не доходили.
Записаний

Alex83

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 28
    • Перегляд профілю

Доброго дна Тетяно,
Відповідаю на Ваші запитання:
1. Ви подали заяву про прийняття лічильника на абонентський облік. Так?
2. Чи була отримана однозначна відмова ЖЕО?
Так я подавав 2 заяви і обидва рази отримав відмови (в мене заключений договір на теплопостачання з  КП «Броваритепловодоенергія»):
- 2012_11_08_Заява про взяття на облік лічильника I
- 2012_11_15_Відповідь Тепломережі І відмова_1, 2012_11_15_Відповідь Тепломережі І відмова_2

- 2012_11_22_Заява про взяття на облік лічильника II
- 2012_12_07_Відповідь Тепломережі ІІ відмова_1, 2012_12_07_Відповідь Тепломережі ІІ відмова_2

3. Чи подали Ви на підписання додаткову угоду до договору на надання послуг ЦО, ХВП, ГВП згідно ПКМУ 630?
4. Чи прийнята вона ЖЕО? Чи отримана однозначна відмова протягом 1 місяця?
Ні додаткову угоду не подавав.
Тетяна чи не могли б ви викласти приклад такої угоди?

5. Чи є можливість використати принцип "прийняття за змовченням"?
Поясніть будь-ласка більш детально цей пункт.

Також маю довідку від ЖЕК, про те, що місця загального користування не опалюються 2012_12_05_Відповідь ЖЕК, про опалення МЗК

З повагою,
Олександр.
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

Шановний пане Олександр! Обставини Ваші не є типовими.
Додаткові угоди - типова річ в правовідносинах суб`єктів господарювання.
Зразки договорів можна подивитись на численних правових ресурсах.
Щодо правовідносин споживачів та виконавців ЖКП. Тут слід враховувати нюанси у вигляді ч.2 п. 18 Типового договору по ПКМУ 630.
По "прийняттю за змовченням" - в особистому повідомленні.
Записаний

Alex83

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 28
    • Перегляд профілю

Добрий вечір,
викладаю документи ще раз - цього разу мають бути доступні.

- 2012_11_08_Заява про взяття на облік лічильника I
- 2012_11_15_Відповідь Тепломережі І відмова
(click to show/hide)

- 2012_11_22_Заява про взяття на облік лічильника II
- 2012_12_07_Відповідь Тепломережі ІІ відмова
(click to show/hide)

Довідка від ЖЕК, про те, що місця загального користування не опалюються
(click to show/hide)
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Хто визначений Виконавцем послуги з централізованого опалення (ЦО) в будинку, ТОВ " Броварський ЗБК" чи КП "Броваритепловодоенергія"?
На кого покладено обов'язок з технічної експлуатації внутрішньобудинкової системи ЦО?
Цитувати
Втрати “тепла трубопроводами до квартири” пропоную обраховувати як 10% від спожитої кількості тепла (або ж пропоную Вам самостійно зробити розрахунки відповідно до вищезгаданого наказу N359 від 31.10.2006).
Про які трубопроводи мова?
Втрати  в мережі трубопроводів до будинку враховано в тарифі на ЦО. Тому вони враховані як у вартості ЦО на кв. м, так і у вартості ГКал по лічильнику.
Трубопроводи в межах будинку ( розводка по підвалу, чи по горищу) повинні мати теплоізоляцію. Відповідальність за її стан покладена на того, хто надає послугу  з технічної експлуатації внутрішньобудинкової системи ЦО.
Трубопроводи-стояки розташовані в межах квартир, тому це не втрати. Це теж опалення.
Якщо мається на увазі, що стояки в межах Вашої квартири здійснюватимуть свою частку функції опалення, але це не буде обліковуватися лічильником, то дійсно можливо розрахувати % ( що Ви й пропонуєте), або просто за Ваш кошт виконати теплоізоляцію стояків, що ці "втрати" виключить. ( Як правило при встановленні автономного опалення (коли це ще було дозволено) одною з вимог ТУ було забезпечення транзиту ЦО через квартиру і виконання теплоізоляції транзитних стояків ( щоб квартира не підігрівалась від стояків ЦО, бо "автономщик" за ЦО не платить)).

А так, в принципі, можно складати позов ( якщо є відповідь на перше питання).
А можно заяву до АМКУ.
Записаний

Alex83

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 28
    • Перегляд профілю

Хто визначений Виконавцем послуги з централізованого опалення (ЦО) в будинку, ТОВ " Броварський ЗБК" чи КП "Броваритепловодоенергія"?
На кого покладено обов'язок з технічної експлуатації внутрішньобудинкової системи ЦО?
Цитувати
Втрати “тепла трубопроводами до квартири” пропоную обраховувати як 10% від спожитої кількості тепла (або ж пропоную Вам самостійно зробити розрахунки відповідно до вищезгаданого наказу N359 від 31.10.2006).
Про які трубопроводи мова?
Втрати  в мережі трубопроводів до будинку враховано в тарифі на ЦО. Тому вони враховані як у вартості ЦО на кв. м, так і у вартості ГКал по лічильнику.
Трубопроводи в межах будинку ( розводка по підвалу, чи по горищу) повинні мати теплоізоляцію. Відповідальність за її стан покладена на того, хто надає послугу  з технічної експлуатації внутрішньобудинкової системи ЦО.
Трубопроводи-стояки розташовані в межах квартир, тому це не втрати. Це теж опалення.
Якщо мається на увазі, що стояки в межах Вашої квартири здійснюватимуть свою частку функції опалення, але це не буде обліковуватися лічильником, то дійсно можливо розрахувати % ( що Ви й пропонуєте), або просто за Ваш кошт виконати теплоізоляцію стояків, що ці "втрати" виключить. ( Як правило при встановленні автономного опалення (коли це ще було дозволено) одною з вимог ТУ було забезпечення транзиту ЦО через квартиру і виконання теплоізоляції транзитних стояків ( щоб квартира не підігрівалась від стояків ЦО, бо "автономщик" за ЦО не платить)).

А так, в принципі, можно складати позов ( якщо є відповідь на перше питання).
А можно заяву до АМКУ.

Добрий день Юрій Васильвоч,
- Виконавцем послуги з ЦО в будинку є КП "Броваритепловодоенергія"?
- Про втрати  “тепла трубопроводами до квартири” - тут КП має на увазі труби від загальнобудинкого лічильника тепла до моєї квартири. І навіть коефіцієнт в 10%(він явно в рази перекриває ці втрати) їх не влаштовує.
- Розводка в мене горизонтально, втрат від стояків не має, все тепло, що потрапляє в квартиру - враховується теплолічильником.
Цитувати
- "На кого покладено обов'язок з технічної експлуатації внутрішньобудинкової системи ЦО"
сьгодні ж відправлю запит в КП "Броваритепловодоенергія" щодо цієї інформації.

Підкажіть будь-ласка текст заяви та координати АМКУ.

Дякую,
З повагою Олександр.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Цитувати
Підкажіть будь-ласка  координати АМКУ.
Цитувати
У зв'язку зі зміною фактичної адреси Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету Україні повідомляє: Поштова адреса Відділення: вул.. Клименка 5/2, м.Київ, 03680
http://www.amc.gov.ua/amku/control/kyivr/uk/index
Територіальні відділення http://www.amc.gov.ua/amku/control/main/uk/publish/article/87518
АМК України http://www.amc.gov.ua/amku/control/main/uk/publish/article/87556

Цитувати
Виконавцем послуги з ЦО в будинку є КП "Броваритепловодоенергія"?
Подайте запит до ОМС про надання копії рішення про затвердження виконавців жкп. ( Для позову знадобиться. Для заяви до АМКУ можна не додавати, а лише вказати у тексті заяви (вони самі розберуться)).
Цитувати
сьгодні ж відправлю запит в КП "Броваритепловодоенергія" щодо цієї інформації.

І до ТОВ " Броварський ЗБК"  ( існує практика коли тепломережі призначають виконавцями тільки до стіни будинку (практика не завжди відповідаєє нормам законодавства, але,  як казав один політик, маємо те, що маємо)). Взагалі хай ТОВ " Броварський ЗБК"  надасть структуру тарифу з утримання будинку, перелік робіт що входять у тариф.
Цитувати
Розводка в мене горизонтально, втрат від стояків не має, все тепло, що потрапляє в квартиру - враховується теплолічильником.
Тоді Вам взагалі "до лампочки" їхні "втрати".
Цитувати
тут КП має на увазі труби від загальнобудинкого лічильника тепла до моєї квартири.
Хай забезпечать самі чи вимагають забезпечення від ТОВ " Броварський ЗБК" ( в залежності від того, хто внутрішньобудинкову систему ЦО утримує і обслуговує) нормальний стан теплоізоляції трубопроводів. (А то ж їм все "по фігу", бо ж загальний лічильник рахує).
Цитувати
І навіть коефіцієнт в 10%(він явно в рази перекриває ці втрати) їх не влаштовує.
Та їх ні що не влаштовуватиме. Вони не бажають втрачати дармові гроші. Бо сьогодні дозволиш Вам - нічого не втратиш поки загальнобудинковий лічильник працює, все тепло,  крім Вашого, "розкидають" на інших мешканців. А як завтра лічильник повірку не пройде,  або в будинку, де нема загального, знайдеться Ваш послідовник,  то втратиш дармові гроші,  бо з квартири з лічильником не здереш  стілььки, скільки з інших квартир.
Цитувати
Підкажіть будь-ласка текст заяви
У темі
http://gro-za.org/forum/index.php?topic=7799.0.html
є рішення АМКУ. Ознайомившись з ним, думаю  зможете й самостійно текст скласти. Попрацюйте, викладете напрацьоване, підредагуємо ( як буде потрібно).
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email