'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Перегляд Повідомлень

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - thunderclap

Сторінок: 1 2 [3] 4 5 ... 41
31
Пример расчета...
Ваш расчет не более чем интересен для просмотра. Он ничего не обосновывает, кроме того, что некоторым квартирам соответствуют нулевые суммы начислений. Я уже Вам указывал на методику, которая утверждена для расчета платежа по ЦО. Калькуляционной единицыей для ЦО есть стоимость тепловой энергии, которая необходима для отопления 1 кв.м помещения + плановые затраты приведенные на 1 кв.м  отапливаемой площади. Вот что надо учитывать и рассчитывать. В домах где создана горизонтальная система ЦО существует возможность отключения отдельных квартир от общедомовых систем ЦО. Такое отключение производится по согласованию между владельцем квартиры и управителем/балансодержателем и оформляется соответствующими актами. Собственник такой квартиры может отапливать ее например электричеством. Это не запрещено! Просто необходимо все документально оформить, внести изменения в схему теплоснабжения. Такая практика имеет место  в домах ЖБК, ОСББ!

32
....имеются - есть справки из Госреесра прав собственности на недвижимое имущество(ООО"Рога икопыта"),пробил по ЕДРПОУ ,кому они принадлежат - (все дорогие застройщику люди),при чем на все квартиры - не плательщики,добытые легальным путем,есть запрос(пока нет ответа),по поводу всего вышесказанного(смотря что ответят?)
Вы являетесь владельцем конкретной квартиры в доме и ваше право - этой требовать обоснованность платежей относительно именно вашей квартиры. Прочие квартиры и их платежи конкретно вас не касаются, это норма ГК. Платят или нет ваши соседи - это не ваши проблемы, а исполнителя услуги ЦО. Вы вправе ставить вопрос о правильности начислений за ЦО именно по вашей квартире, а не всему дому вцелом! Вы имеете право требовать обоснование и структуру того тарифа, который применялся для начислений за ЦО ВАм.

33
Gelo,большое человеческое  спасибо за ответы! А как теперь правильно организовать легальные действия,исходя из того что имеется на данный момент,что бы привлечь  УСТАНОВУ "28 УПРАВЛІННЯ НАЧАЛЬНИКА РОБІТ" к ответу за данные махинации?

Не спешите с выводами! Махинации необходимо доказать! Для начала изучите детально ваш договор в части услуги ЦО. Согласно методики определенной ПМКУ №869 в вашем случае вырисовывается следующая схмема:
- исполнитель услуги ЦО покупает у теплогенерирующей организации тепловую энергию, которую использует для предоставления услуги ЦО;
- эта тепловая энергия учитывается общедомовым прибором учета и ее стоимость является составляющей в тарифе на ЦО;
- в тарифе на ЦО у исполнителя могут быть и иные плановые составляющие предусмотренные в ПМКУ №869, таким образом суммарный тариф на ЦО может быть выше тарифа на тепловую энергию;
- в тарифе на ЦО фактическая часть тепловой энергии необходимой для отапливания 1 кв.м. площади определяется путем деления потребленной тепловой энергии за месяц (показания общедомового счетчика) на отопливаемую площадь помещений в доме. Эта отапливаемая площадь есть величина постоянная и не должна изменяться. Она есть в техдокументации на дом, акте госприемки;
- таким образом, действительно, занижение отапливаемой площади в доме ведет к неверному распределению на 1 кв. м отапливаемой площади фактической тепловой энергии. Такая манипуляция площадью не соответствует утвержденной методике.
Но, все это необходимо подтвердить соответствующими документами и расчетами.
Цитувати
Как легально раздобыть документ,согласно которому ООО "Рога и копыта",является собственником квартир,которые не оплачивают за услуги по ЦО и "утримання прибудинкової території"?

Теперь установить совладельцев помещений в доме стало проще http://www.drsu.gov.ua/show/9856. Последние изменения в законодательстве сделали информацию из госреестра открытой. Кроме того, сегодня любому совладельцу в многоквартирном доме Госреестр должен бесплатно выдавать информацию о всех иных совладельцах. Достаточно лишь обратиться с соответстующим заявлением и подтвердить наличие у вас такого право, т.е. что вы владелец квартиры в доме.

34
Я хочу добиться перерасчета за отопление для всего дома,есть сподвижники и еще захватить период 2013/2014,но по этому периоду - данных у меня нет,а там махинаций еще больше,т.к. собственников на тот момент было меньше.
Вы можете выступать только от своего имени и требовать что то только для себя. Какая организация является балансодержателем дома? Какая организация определена управителем домом? Какая организация является исполнителем услуги ЦО? Начните с этого.
Какова система ЦО в доме, вертикальная или горизонтальная?

35
Зараз фактично всі власники квартир знаходяться в кабалі "обслуговуючих" ЖЕКів. І взагалі неможливо змінити ЖЕК без утворення ОСББ. Це хіба не обмеження прав власника?
Повна дурня! І зараз можна реально впливати на процесс, хоча б шляхом створення органу самоорганізації населення, контролю за роботами шляхом їх прийняття уповноваженою особою від цього органу.
Цитувати
Може самі б спробували розібратися, перш ніж повчати інших?
Я вам навів конституційні положення в обгрунтування свого твердження, а де обгрунтування від вас....
Цитувати
Чи може ви знаєте способ, як власнику квартири зараз змінити ЖЕК(обслуговуючу організацію)?
А в вас така потреба є? І ви досі не дізналися, що і зараз це реально зробити. Вам відомі права органу самоорганізації населення, зокрема, щодо участі в забезпеченні якості ЖКП?
Цитувати
Дуже аргументовано!
Так само аргументовано як ваше припущення, що ці норми  зроблять ринок ЖКП конкурентним!
Цитувати
Закон про ОСББ перечитайте. Платити зобов'язаний на рівні з членами, а от впливу не має.
Це саме Ви не розібралися до кінця! Співвласник, який не є членом ОСББ не підпорядковується положенням Статуту ОСББ, а виключно Закону, який зобов"язує сплачувати його свою частку витрат  ОСББз утримання загального і неподільного майна, частку в резервний фонд, чи фонд капітального ремонту. Інші витрати, які є суто внутрішніми в самому ОСББ, він сплачувати не зобов"язаний, якщо вони не пов"язані безпосередньо з утриманням майна. Такі платежі - це предмет судового розгляду щодо їх обгрунтованості. Є відповідна судова практика. Крім того ОСББ ще має довести, що кошти пішли саме на утримання загального і неподільного майна. Ніякого обов"язку автоматично сплачувати всі забаганки ОСББ не має для нечлена, а ось члени повинні сплачувати будь-що визначене статутом, хочь би просто членські внески!

36
Це Закон про закріпачення людей в багатоквартирному будинку за відсутності конкуренції на ринку ком. послуг. Наслідком цього буде чітка стратифікація власників квартир.

37
Зараз фактично всі власники квартир знаходяться в кабалі "обслуговуючих" ЖЕКів. І взагалі неможливо змінити ЖЕК без утворення ОСББ. Це хіба не обмеження прав власника?
Спочатку розберіться стосовно того, хто власник. Бо у вас ВЛАСНИК - це якась абстракція у вигляді колгоспу. Саме цей закон порушує (звужує) конституційні права кожного окремого власника-людини, бо він нівелює його право розпоряджатися своєю власністю і підміняє його правом колгоспу. Конституція не передбачає якихось особливого режиму реалізації прав власності в багатоквартирному будинку. За Конституцією всі власники/співвласники однакові  і не може бути більше прав у більшості чименше у меншості.
Цитувати
А вказана норма фактично перетфорить монопольний ринок на конкурентний. Що сприятиме установлення ринкової вартості послуг, а не монопольно високої.
Міф!!!
Цитувати
Стосовно ж автоматичного набуття членства в ОСББ також не бачу такої великої проблеми. Бо хіба щось давала відсутність такого членства раніше? Крім неможливості впливу на ОСББ.
Саме відсутність членства в ОСББ власника не наділяла його обов"язком виконувати Статут ОСББ, бо це внутрішній документ юридичної особи. Людина не впливала на рішення ОСББ, але і не була зобов"язана автоматично їх виконувати. Тепер всі будуть примусово колективізовані. Завтра приймуть закон, і вас автоматично зроблять членом, наприклад, товариства Червоного хреста, і почнуть вимагати сплати встановлених товариством внесків. Дуже зручна практика для держави, яку можна поширити на будь-яку сферу.

38
Стосовно "обобществлении частной собственности". Чому галас здійснюється тільки зараз? А що чинний  ЗУ "Про ОСББ" не дозволяє вирішувати питання без згоди всіх співвласників? Дозволяє:
Цитувати
Загальні збори   правомочні,  якщо  на  них  присутні  більше половини членів об'єднання.
     Рішення загальних зборів,  прийняте відповідно до статуту,  є обов'язковим для всіх членів об'єднання.
Раніше і з ОСББ був нюанс, який тепер після цього чергового "покращення" зник. В ще чинній редакції ЗУ Про ОСББ є ст.9 (яку тепер виключили), стосовно того, що членство в ОСББ є добровільним і набувається за особистою заявою або в момент установчих зборів. За зміненою редакцією закону членство набувається автоматично в момент набуття права власності на квартиру і припиняється в момент її відчуження. Тепер же купуючи квартиру людина автоматично купує собі членство в ОСББ і зобов"язання виконувати його Статут. Фактично цим Законом відбувається звуження конституційного права громадян добровільно об"єднуватися в юридичну особу на добровільних засадах. В ОСББ членство є автоматичним на основі права власності, а не особистого волевиявлення особи. Якщо раніше "колективізація" хоча б формально була справою кожного окремо, то тепер - це прямий примус фізичної особи до участі в юридичній особі.
Дуже цікаво дізнатися, які саме норми нового закону ви записуєте в позитив?

39
Так, дійсно статут можна змінити тільки загальними зборами. Але це вже питання суто технічне. Наприклад, пункти про зобов’язання відвідувати збори і фінасові покарання може бути внесений до статуту під час чергової адаптації його до чинного законодавства з подальшим перезатвердженням.
Не слід пропагувати "шахрайські методи". Статут не може бути змінений з подальшим перезатвердженням. Адаптація до чинного законодаства статуту - це і є зміна статуту, яка відбувається за рішенням загальних зборів. Попередній сатут діє до рішення загальних зборів щодо його зиіни.  Якщо можливо провести загальні збори для зміни статуту, то вдсутні і перешкоди вирішувати зборами всі інші питання.
Цитувати
Але мене цікавлять думки щодо можливих наслідків самого підходу. Чи призведе такий «примусовий загін» до очікуваного підвищення соціальної активності, чи знову отримаємо совковий «одобрямс»?
Наслідком буде визнання того, що «примусовий загін» порушує права членів кооперативу.

40
А що як до уставу товариства (кооперативу) внести пункт про штраф за пропуск зборів без поважної причини, або бодай за пропуск без письмового попередження правління, що такий-то на зборах присутнім не буде?
А Ви розумієте відміність між ПРАВОМ та ОБОВ'ЯЗКОМ. Брати участь у зборах - це право члена кооперативу. Своїми правами він розпоряджається на власний розсуд. Відповідальність же виникає на підставі обов'язків. І як ви збираєтеся змінювати статуту? Адже його можуть змінити виключно загальні збори, які не можуть відбутися.

41
Запитання по ЖКП / Re: виключення из жск
« : 28 Квітня 2015, 15:43:34 »
Думается что лучше всего стави точку ст.Стаття 384. ГК Права житлово-будівельного (житлового) кооперативу та їх членів на квартиру в будинку кооперативу
Спочатку умовою виникнення права власності на квартиру в ЖБК була повна сплата паю. Після 2004 року додалася ще одна умова, що це право виникало з моменту його державної реєстрації. Ви ж все виплатили до 2004 року.
Хтось оспорює ваше право власності на квартиру? Якщо - Ні, то чого зациклюватися на власності.
У вас же, ніби, справа в заборгованості/перерахунку вартості експлутаційних витрат. От і треба з"ясовувати обставини стосовно утримання та обслуговування ЖБК вашого багатоквартирного будинку  (обсяги виконаних робіт, їх вартість, своєчасність, технічний стан).

42
Запитання по ЖКП / Re: виключення из жск
« : 27 Квітня 2015, 14:04:40 »
Такой  п.п.8 есть в п.50 есть в пост. СМ усср №186 утв. 30.04.1985г.правда он сформулирован несколько иначе не несплату ЖКП а за:8) систематичної несплати без поважних причин внесків на погашення банківського кредиту або внесків на експлуатацію та ремонт будинку. та у ТАКОЖ записано "п.59. Якщо члена житлово-будівельного кооперативу виключено з кооперативу з підстав, передбачених підпунктами 1, 2, 5, 7 і 8 пункту 50 цього Примірного статуту, то члени його сім'ї та інші особи, які проживають разом з ним, підлягають виселенню в судовому порядку без надання іншого жилого приміщення."
Давно все вирішено на рівні законів: ст.384 ЦКУ,  ЗУ "Про приватизацію державного житлового фонду" та тлумачень, які надані КССУ в рішенні по справі Справа N 1-22/2011.
Кооперативна квартира спочатку є приватною власністю кооперативу як юридичної особи, а після повної виплати членом кооперативу пайового внеску переходить в його приватну власність як фізичної особи (ст. 384 ЦКУ). Існує нюанс стосовно строку виплати паю. Сьогодні відповідно до ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» право власності на нерухомість підлягає обов’язковій державній реєстрації і виникає з моменту такої реєстрації. У той же час, відповідно до раніше діючого ЗУ «Про власність» право власності члена житлового кооперативу на квартиру виникало з моменту виплати паю і не вимагало реєстрації. КСУ пояснив, що  до всього  власники   квартир   дво-   або багатоквартирних  житлових  будинків  та  житлових   приміщень   у гуртожитку,  незалежно від підстав набуття права власності на такі квартири,  житлові   приміщення,   є   співвласниками   допоміжних приміщень   у   будинку   чи  гуртожитку,  технічного  обладнання, елементів зовнішнього благоустрою.
Таким чином після виплати член ЖБК стає повноправним власником квартири і співвласником багатоквартирного будинку. Положення статуту ЖБК не можуть порушувати прав власника гарантованих законом! володіти і використувати для проживання власну квартиру.
Цитувати

п.30. Член житлово-будівельного кооперативу має право: обязан компенсировать 4) стягнути з кооперативу вартість проведеного ремонту або зарахувати її в рахунок внесків на експлуатацію і ремонт будинку у випадках, коли ремонт займаного приміщення викликаний невідкладною необхідністю, а кооператив не виконав обов'язків по ремонту.
Важливим для цього випадку  підтвердження того, що проведення ремонту технічно необхідне, обсяг ремонту відповідає вимогам НПА щодо стану будинку, а не є простоим невід'ємним поліпшенням, ЖБК не виконував вимог по забезпеченню належного технічного стану і відмовлявся проводити ремонт.   

43
Уважаемые форумчане , сообщите по каким тарифам осуществляется оплата за електроенергию потребленную лифтами в г. Киеве. Я так понимаю , что за этот вид электроенергии отдельний тариф, т.к. электроенергия для лифтов  подается по силовым сетям с напряжением 380 вольт. Укажите НПА устанавливающий такие тарифы или хотя бы сайт где можно сними ознакомится.


Редагування. Виправлено описку у назві теми.

Постанова НКРЕ від 26.02.2015  № 220
http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z0231-15#n25
Цитувати
__________
Примітка.
   Електрична енергія, яка витрачається в багатоквартирних будинках та гуртожитках на технічні цілі (роботу ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків, відпускається за тарифом 52,5 коп. за 1 кВт·год (без податку на додану вартість).
        Електрична енергія, яка витрачається в дачних та дачно-будівельних кооперативах, садових товариствах, гаражно-будівельних кооперативах на технічні цілі (роботу насосів) та освітлення території, відпускається за тарифом 52,5 коп. за 1 кВт·год (без податку на додану вартість).

Якщо у вас будинок на утриманні ОСББ або ЖБК то саме за тарифом вище. Якщо ж утриманням будинку забезпечують інші юридичні особи, то тоді відповідно до їх категорії  і умов договору  з енергопостачальною організацією

44
Сплата ведеться у нас за квитанціями, невідомо яким чином нарахованими (що й стало причиною конфлікту), це ані тарифи, ані внески...
Доки ви не встановите правову природу нарахувань в цих квитанціях ваші міркування стосовно обгрунтованості будуть марною справою. Це першочергове питання - рахунок за що саме і на яких підставах вам виставляють в тій квитанції?
Цитувати
Доречи, внесок це не "сплата співвласника в утриманні спільної власності", а частка витрат члена об'єднання: чи то ЖБК, чи ОСББ, на забеспечення діяльності самого об'єднання. Утримання будинку, за законом, сплачується відповідно економічно обгрунтованих тарифів, незалежно від форми власності суб'єкта господарювання у сфері ЖКГ. Не всі співвласники є членами об'єднань.
Це ваше уявлення про норми закону.
Спеціальний ЗУ "Про ОСББ" чітко встановлює можливі види платежів в ОСББ (і є випадки коли суди за нормами аналогії закону застосовують їх до ЖБК)
Цитувати
ст.17
вимагати своєчасної   та   у   повному   обсязі  сплати  всіх встановлених цим Законом та статутом об'єднання платежів, зборів і внесків від власників приміщень, а також відрахувань до резервного і ремонтного фондів;
     звертатися до суду з позовом про звернення стягнення на майно власників  приміщень,  які  відмовляються відшкодовувати заподіяні збитки,  своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі  встановлені цим  Законом  та  статутом об'єднання платежі,  збори і внески,  а також відрахування до резервного і ремонтного фондів;
     ст.20
Частка в загальному обсязі обов'язкових платежів на утримання і  ремонт   неподільного   майна   у   багатоквартирному   будинку встановлюється   пропорційно  до  загальної  площі  приміщень,  що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.
     Частка в загальному обсязі обов'язкових платежів на утримання і   ремонт  загального  майна  та  в  інших  спільних  витратах  у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до  загальної площі  приміщень,  що  перебувають  у  користуванні  фізичних  або юридичних осіб.
     ст.21
За рішенням  загальних  зборів об'єднання можуть створюватися спеціальні  фонди,  витрати  з  яких  здійснюються  на  цілі,   що передбачені   статутом.   Порядок   створення  спеціальних  фондів (  1521-2002-п  )  визначається Кабінетом Міністрів України. Кошти цих фондів акумулюються на банківських рахунках об'єднання.
Таким чином існують варіанти. Сплата здійснюється як внески, в т.ч. у цільові фонди, платежі/внески на утримання майна, оплата рахунків за ЖКП, збори тощо.
Цитувати
Але, наприклад ОСББ, має укладати договори на свої послуги з усіма власниками квартир будинку (будинків), що він утримує, незалежно від того, чи є вони його членами, чи ні.
ОСББ укладає із співвласниками договори тільки у випадку, якщо ОСББ є управителем згідно ст.13
Цитувати
Відносини власників  приміщень   і   управителя   регулюються договором  між  ними, який укладається на основі Типового договору , форму якого затверджує центральний орган виконавчої влади,   що  забезпечує  формування  державної  політики  у  сфері містобудування....
Укладення договору   між   власником  окремого  приміщення  у житловому комплексі та управителем є обов'язковим  і  не  залежить від  членства  в об'єднанні,  за винятком випадку,  коли власник і управитель є однією особою.
А в самому Типовому договорі визначено
Цитувати
5. Вичерпний перелік послуг. Вартість кожної послуги та загальна вартість щомісячного платежу
     5.1. Вартість кожної  послуги  встановлюється  відповідно  до чинного законодавства.
     5.2. Розмір плати за надані послуги на момент укладення цього Договору  становить   за   встановленими   тарифами   та   нормами усього ______ гривень, у тому числі:
     1) холодне   водопостачання   ______    гривень    (за    ___ куб.метр/місяць з однієї особи);
     2) гаряче   водопостачання    ______    гривень    (за    ___ куб.метр/місяць з однієї особи);
     3) водовідведення _______ гривень (за ___  куб.метр/місяць  з однієї особи);
     4) центральне    опалення    ______    гривень    (за     ___ кв.метр/місяць);
     5) плата за утримання будинку  згідно  з  рішенням  загальних зборів членів об'єднання становить _____ гривень на місяць.
     5.3. У  разі  наявності  засобів  обліку  власник  приміщення сплачує за послуги водо-,  теплопостачання  та  водовідведення  за такими тарифами:
     1) холодне водопостачання ______ гривень за 1 куб.метр;
     2) гаряче водопостачання _____ гривень за 1 куб.метр,  у тому числі:
     - за витрачену воду_____ гривень за 1 куб.метр;
     - за підігрівання води _____ гривень за 1 куб.метр;
     3) водовідведення _____ гривень за 1 куб.метр;
     4) центральне опалення _____ гривень за 1 Гкал.
Таким чином уклавши зазначений договір всі (члени/нечлени) сплачують за утримання будинку  згідно  з  рішенням  загальних зборів членів об'єднання!
Комунальні ж послуги сплачуються  за затвердженими тарифами відповідно до ЗУ Про ЖКП!
Цитувати
Я, як співвласник, маю компенсувати лише свою частку витрат на утримання будинку, але не всіх спільних витрат за рішенням членів ЖБК (незалежно від того, чи є вони співвласниками). Адже діяльність ЖБК не обмежується утриманням будинку. На загальних зборах може бути утворено якісь фонди, прийнято рішення в найманні, скажімо перукаря, що до утримання будинку не стосується. Може бути розпочато будівництво ще одного будинку. Може бути встановлено будь-яка сума на утримання голови ЖБК (хоч 10000$). Але співвласники, нечлени ЖБК, повинні сплачувати лише те, що беспосередньо пов'язано з утриманням їхнього спільного майна. Будь-які інші аспекти діяльності ЖБК їх не стосуються

Не вдавайтеся до демагогії.
Перелік того, що стосується утримання будинку визначений Наказом Держитлокомунгоспу 17.05.2005  N 76 "Про затвердження Правил утримання  жилих будинків та прибудинкових територій".
Всі витрати, які понесені ОСББ, ЖБК для виконання положень цих правил ви маєте покривати своєю часткою платежів, в т.ч. і утримання голови та інших осіб, які будуть вчиняти дії для виконання норм Правил утримання. Якщо знайдеться в них робота і для перукаря, то і його діяльність вам належить оплатити. Не подобається - звертайтеся до суду.
Власність - зобов"язує!!!
Цитувати
Утримання будинку це і є послуга, тобто одна з ЖКП. Отже тарифи всеж таки мають бути
Якщо утримання забезпечується власними силами ЖБК чи ОСББ, то ніяких тарифів не потрібно і їх не буде. Тарифи встановлюються виконавцями/виробниками послуг, а ЖБК чи ОСББ не будуть ними. Ці юридичні особи створюються не з метою надання посуг, а з метою сприяння в належному утриманні спільного майна співвласниками.
Цитувати
Цікаво, ким же має бути затверджено цей кошторис?
Читайте закон, все дуже просто. Затверджують загальні збори!

45
Кооэффициенты соотношения з/пл админ персонала к производственным рабочим

ГАЛУЗЕВА УГОДА між Міністерством регіонального розвитку,будівництва та житлово-комунального господарства України, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України
на 2013 – 2015 роки
Ні ОСББ, ні ЖБК не є підписантами зазначеного вами документа, тому він їх не стосується, хіба що якесь з ОСББ чи ЖБК виявиться членом Всеукраїнського об’єднання обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі (що малоймовірно).
Спочатку з"ясуйте, що таке є Галузева угода, з якою метою її укладають та до яких суб"єктів вона є застосовуваною!
Діяльність ОСББ та ЖБК регулюють спеціальні закони, які визначають їх повноваження і мехінізм реалізації. Це є саморегульовані юридичні особи і питання щодо власних повноважень вони вирішують самостійно.

Сторінок: 1 2 [3] 4 5 ... 41

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email