'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Плата за земельну ділянку під будинком для ОСББ та ЖБК  (Прочитано 3287 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Леонід

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 18
    • Перегляд профілю
    • Email

Чи є різниця при сплаті земельного податку за земельну ділянку під будинком для ОСББ і ЖБК?
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

Разница с кем, кому или в чём? уточните вопрос.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

ОСББ та ЖБК сплачують земельний податок на загальних підставах, якщо мають земельну ділянку у власності чи у користуванні.
Але є нюанс. З  липня 2015р. ОСББ  та ЖБК не мають можливості  отримати земельну ділянку у власність чи у користування.
ЗКУ:
Цитувати
Стаття 42. Земельні ділянки багатоквартирних будинків
2. Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
{Частина друга статті 42 в редакції Закону № 417-VIII від 14.05.2015}
Азгідно до норм ПКУ:
Цитувати
Стаття 270. Об'єкти оподаткування земельним податком
{Назва статті 270 із змінами, внесеними згідно із Законом № 71-VIII від 28.12.2014}
270.1. Об'єктами оподаткування є:
270.1.1. земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні;
270.1.2. земельні частки (паї), які перебувають у власності.

КМУ не розробив порядок передачі співвласникам, бо є певні труднощі:
Цитувати
Передача земельних ділянок у власність співвласникам багатоквартирних будинків має бути врегульована законодавчо, - Максим Малашкін
05.04.2016 | 12:57
МІНІСТЕРСТВО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, БУДІВНИЦТВА ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
 
Ціла низка законів та підзаконних актів потребують змін для вирішення питання передачі земельних ділянок у власність співвласників багатоквартирних будинків. Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Максим Малашкін під час робочої наради в Комітеті ВРУ з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства, на якій обговорювався законопроект № 3576 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо земельних ділянок багатоквартирних будинків».
«Аналіз чинного законодавства показав, що земельні ділянки під багатоквартирними будинками можуть бути передані безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку лише у разі внесення комплексних законодавчих змін до земельного законодавства. Зокрема, до Земельного кодексу України, Цивільного кодексу України, законів України «Про державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», - зазначив Максим Малашкін.
Він нагадав, що така передача земельних ділянок передбачена Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».
Мінрегіон підтримує законопроект, що обговорюється на профільному Комітеті. «Цей документ має на меті створення передумов для законодавчого врегулювання питання передачі у власність земельних ділянок власникам квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирних будинках», - зауважив заступник Міністра.
За його словами, формально на сьогодні в Україні діє механізм, який передбачає набуття речових прав фізичними та юридичними особами. Але при спробі реалізувати цей механізм виникає низка проблем. Зокрема, відповідно до чинного законодавства, набуття відповідних прав на земельні ділянки, їх державна реєстрація та державна реєстрація речових прав на них вимагатиме особистої згоди та звернень із заявами 100% співвласників багатоквартирних будинків.
«Але, як показує практика, це складно реалізувати. Наприклад, під час реєстрації прав один із співвласників продав квартиру або здав її в оренду і його неможливо знайти. Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо земельних ділянок багатоквартирних будинків» мінімізує усі необхідні процедури не ламаючи при цьому існуючої правової системи із земельних питань», - вважає Максим Малашкін.
http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248940925&cat_id=244277212
Тобто ті ОСББ  та ЖБК, які не отримали земельні акти,  наразі не можуть бути  платниками земельного податку...
Записаний
 

+ Швидка відповідь


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email