'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Який Закон каже, що "рекомендований лист можна надсилати тільки поштою?  (Прочитано 34545 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Олександр

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 659
    • Перегляд профілю

...Це не ЦПК...
А це ЦПК:
Цитувати
У  разі  відсутності адресата особа,  що доставляє судову
повістку,  негайно повертає її до  суду  з  поміткою  про  причини
невручення.
? Ви ще своє трактування слова "негайно" напишіть.

...Отож бо...
Навіщо було приводити аргументи, які відволікають від суті того, що Ви заперечуєте?

А Вас, я бачу, навіть штрафні санкції нічому не вчать.
Ну чому? Я добре засвоїв, що
Цитувати
Визнання тем та повідомлень відповідними чи невідповідними Реєстраційній угоді та правилам форуму – прерогатива модераторів.
Трактування відповідності п.8 це стосується також.

Але де ж посилання на Закон, який каже, що "рекомендований лист можна надсилати тільки поштою"?
Якщо такого закону на існує, то що тоді судді порушують?
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Автор: Олександр:
Цитувати
А це ЦПК:

 
Цитувати
У  разі  відсутності адресата особа,  що доставляє судову повістку,  негайно повертає її до  суду  з  поміткою  про  причини невручення.
? Ви ще своє трактування слова "негайно" напишіть.
Але це не має ніякого стосунку до ЛИСТА. Ця повістка вручається незапакованою, під підпис у Розписці ( що є відривною частиною Повістки).
Пошта ж вручає не Повістку, а Листа.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

В будь-якому разі, якщо надсилається поштою чи то повістка, чи то судове рішення (а СН це теж судове рішення), вони повинні надсилатися рекомендованим листом з повідомленням про вручення. А на конверті з повісткою повинні ще й ставити відмітку "Судова повістка".
ЦПКУ:
Цитувати
Стаття 74. Судові повістки
     1. Судові   виклики   здійснюються  судовими  повістками  про виклик.
....
5. Судова   повістка   разом  із  розпискою,  а  у  випадках, встановлених цим Кодексом,  разом з копіями відповідних документів надсилається  поштою  рекомендованим  листом  із повідомленням або через кур'єрів за адресою,  зазначеною стороною чи  іншою  особою, яка  бере  участь  у  справі.  Стороні  чи її представникові за їх згодою можуть бути видані судові повістки для вручення відповідним учасникам  цивільного  процесу.  Судова повістка може бути вручена безпосередньо в суді, а у разі відкладення розгляду справи про час і місце наступного засідання може бути повідомлено під розписку.
 Стаття 222. Видача або направлення копій судового рішення  особам, які брали участь у справі
{  Назва  статті  222  в редакції Закону N 2875-IV ( 2875-15 ) від 08.09.2005 }
     
     3.  Особам, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні,  копії повного судового  рішення  надсилаються рекомендованим  листом  з повідомленням про вручення протягом двох днів з дня його складання або за їх зверненням вручаються  їм  під розписку безпосередньо в суді.
Стаття 227. Повідомлення про заочне рішення

     1.Відповідачам, які не з'явилися в судове засідання, направляється рекомендованим листом   із  повідомленням  копія заочного рішення не пізніше трьох днів з дня його проголошення.
 Стаття 104. Надіслання боржникові копії судового наказу

     1. Після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає   його   копію   боржникові   рекомендованим   листом  із повідомленням.

     2. Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача з копіями доданих до неї документів.

Позиція КСУ:
Цитувати
Конституційний Суд  України  виходить  з  того,  що  учасники
процесу повинні бути проінформовані про  час  і  місце  проведення
судового засідання,  тому що це є гарантією права особи на судовий
захист.

     За положеннями  частини  третьої  статті  122   ЦПК   України ( 1618-15  )  у  разі  якщо  відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа,  яка не є суб'єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця  проживання  особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи. Якщо отримана судом  інформація  не  дає  можливості  встановити зареєстроване у визначеному  законом  порядку   місце   проживання   (перебування) фізичної  особи,  суд  вирішує питання про відкриття провадження у справі.  Подальший виклик такої  особи  як  відповідача  у  справі здійснюється через оголошення у пресі.
Аналогічне за змістом положення закріплене і в частині третій статті 107 КАС України ( 2747-15 ).

     Що стосується юридичних осіб, то їм повідомлення надсилаються на адресу,  вказану в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

     Таким чином,  законодавець закріпив дієвий механізм перевірки наведених   у  позовній  заяві  відомостей  про  місце  проживання (місцезнаходження)  відповідача,  на  адресу  якого   надсилається повідомлення про виклик до суду.
з мотивувальної частини Рішення КСУ від 13.12.2011 № 17-рп/2011 
http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/v017p710-11/page1
Що таке "лист" та "рекомендований лист"
Цитувати
лист - поштове відправлення у вигляді  поштового  конверта  з вкладенням  письмового повідомлення або документа,  розміри і масу якого встановлено відповідно до законодавства України;
ЗУ "Про поштовий зв'язок" http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2759-14/ed20090305
Цитувати
реєстроване поштове відправлення - поштове відправлення,  яке приймається  для  пересилання  з видачею розрахункового документа, пересилається  з  приписуванням  до  супровідних   документів   та вручається одержувачу під розписку;

     рекомендоване поштове   відправлення  -  реєстрований  лист, поштова картка,  бандероль,  секограма,  дрібний пакет, мішок "M", які  приймаються  для пересилання без оцінки відправником вартості його вкладення;
"ПРАВИЛА надання послуг поштового зв'язку"  http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/270-2009-п/ed20090305/page
Пошта, це тільки ДППЗ "УКРПОШТА"?
Цитувати
національний оператор   поштового    зв'язку    (національний оператор) - оператор,  який в установленому законодавством порядку надає універсальні послуги поштового  зв'язку  на  всій  території України  і  якому  надаються  виключні права на провадження певних
видів діяльності у сфері надання послуг поштового зв'язку;

     об'єкти поштового  зв'язку  -  поштамти,  центри  обробки  та перевезення   пошти,  зональні  вузли,  вузли  поштового  зв'язку, відділення поштового зв'язку,  пункти поштового  зв'язку  та  інші підрозділи,  задіяні  у єдиному виробничо-технологічному процесі з надання послуг поштового зв'язку;

     оператор поштового    зв'язку    (оператор)     -     суб'єкт підприємницької  діяльності,  який  в установленому законодавством порядку надає послуги поштового зв'язку;

ЗУ "Про поштовий зв'язок" http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2759-14/ed20090305
Чи може інший оператор, крім ДППЗ "УКРПОШТА" доставити рекомендований лист. Очевидно, що може:
Цитувати
Стаття 15. Особливості діяльності національного оператора

     Національний оператор  забезпечує  надання  на всій території України універсальних послуг поштового зв'язку за переліком,  який затверджується Кабінетом Міністрів України.
   
     Національний оператор має виключне право на:
   
     пересилання  простих  листів  масою  до  50 грамів та простих поштових  карток;  (  Абзац четвертий частини третьої статті 15 із змінами,  внесеними  згідно  із  Законом N 1722-IV ( 1722-15 ) від 18.05.2004 )

ЗУ "Про поштовий зв'язок" http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2759-14/ed20090305
Але він теж зобов`язаний виконувати "ПРАВИЛА надання послуг поштового зв'язку" 
Цитувати
Стаття 13. Порядок надання послуг поштового зв'язку

     Оператори надають користувачам послуги поштового зв'язку відповідно до   законодавства   України   та   провадять    іншу підприємницьку діяльність в установленому законом порядку.

     Послуги поштового  зв'язку  надаються на  договірній  основі згідно  з  Правилами  надання   послуг   поштового   зв'язку,   що затверджуються Кабінетом Міністрів України, та повинні відповідати встановленим нормам якості.
ЗУ "Про поштовий зв'язок" http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2759-14/ed20090305
Інакше він не отримає ліцензію, а це ліцензована діяльність
Цитувати
Стаття 9. Види господарської діяльності,  що підлягають ліцензуванню
     Відповідно до цього Закону ліцензуванню підлягають такі  види господарської діяльності:
46)  пересилання  поштових переказів, простих та реєстрованих листів,  поштових  карток,  бандеролей  та  посилок  масою  до 30 кілограмів;  (  Пункт  46  статті  9  в редакції Закону N 2759-III ( 2759-14 ) від 04.10.2001 )

 http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1775-14/ed20031029
Умовою отримання ліцензії є додержання "Правил  надання   послуг   поштового   зв'язку"
Цитувати
2. Вимоги до суб'єкта господарювання, який провадить господарську діяльність з пересилання поштових переказів, простих та реєстрованих листів, поштових карток, бандеролей та посилок  масою до 30 кілограмів
 Технологічні вимоги

     2.4. Технологічний документ,  який визначає порядок утворення мережі поштового зв'язку (сукупності об'єктів поштового зв'язку та поштових    маршрутів)    та    надання   послуг   з   пересилання (виробничо-технологічних   операцій    з    приймання,    обробки, перевезення та доставки /вручення/) поштових переказів, простих та реєстрованих листів,  поштових карток, бандеролей та посилок масою до 30 кілограмів розробляється суб'єктом господарювання відповідно до положень:
     Законів України  "Про  зв'язок" ( 160/95-ВР ),  "Про поштовий зв'язок" ( 2759-14 ), "Про захист прав споживачів" ( 1023-12 );
     Актів Всесвітнього   поштового   союзу  (  995_797,  995_135, 995_104, 995_101 );
    Правил надання   послуг   поштового   зв'язку,   затверджених постановою    Кабінету Міністрів України 
http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z1055-03
З "Правил надання   послуг   поштового   зв'язку"
Цитувати
92. Підлягають доставці додому:
     рекомендовані поштові картки, листи, секограми, рекомендовані повідомлення   про   вручення   поштових   відправлень,   поштових переказів;
 99. Рекомендовані   поштові   відправлення,   у   тому  числі рекомендовані листи з позначкою "Судова  повістка",  рекомендовані повідомлення   про   вручення   поштових   відправлень,   поштових переказів,  повідомлення  про  надходження  електронних   поштових переказів,   які  не  були  вручені  під  час  доставки,  повторні повідомлення про  надходження  реєстрованих  поштових  відправлень (крім  зазначених  в  абзаці  четвертому  пункту  93  цих Правил),
поштових переказів,  адресовані фізичним особам,  під час доставки за  зазначеною  адресою  або  під час вручення в об'єкті поштового зв'язку  вручаються  адресату,  а  у  разі  його   відсутності   - повнолітньому  члену  сім'ї  за  умови пред'явлення документа,  що посвідчує особу, а також документа, що посвідчує родинні зв'язки з адресатом (свідоцтво про народження,  свідоцтво про шлюб тощо), чи рішення органу опіки і піклування про призначення їх опікунами  чи піклувальниками.

     У разі відсутності адресата або повнолітніх членів його сім'ї до   абонентської   поштової   скриньки    адресата    вкладається повідомлення  про  надходження зазначеного реєстрованого поштового відправлення, поштового переказу, рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу.
102. В об'єкті поштового зв'язку вручаються:

     прості поштові  відправлення,  які   неможливо   вкласти   до поштової скриньки;

     рекомендовані поштові       відправлення,       рекомендовані повідомлення   про   вручення   поштових   відправлень,   поштових переказів, не вручені адресатам під час доставки додому;
 106. Під  час вручення фізичній особі реєстрованого поштового відправлення, виплати коштів за поштовим переказом з повідомленням про вручення працівник поштового зв'язку на підставі пред'явленого одержувачем документа,  що посвідчує  особу,  зазначає  на  бланку
повідомлення про вручення його прізвище.

     На бланку  повідомлення про вручення поштового відправлення з позначкою "Вручити особисто", внутрішнього рекомендованого листа з позначкою  "Судова  повістка"  одержувач  розписується та зазначає прізвище.

     Відповідні дані на бланку  повідомлення  про  вручення  також зазначаються  про  особу,  уповноважену  на одержання внутрішнього рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка",  адресованого юридичній особі або фізичній особі за місцем роботи.

     Бланк повідомлення   про  вручення  рекомендованого  листа  з позначкою "Судова повістка" повертається за  зворотною  адресою  у першочерговому порядку.
 Строк зберігання поштових відправлень, поштових переказів

     116. У   разі   неможливості   вручення  одержувачам  поштові відправлення,  внутрішні поштові  перекази  зберігаються  об'єктом поштового  зв'язку  місця призначення протягом одного місяця з дня їх  надходження,  відправлення  "EMS"  -  14   календарних   днів,
міжнародні поштові перекази - відповідно до укладених угод.
..........
          У разі невручення рекомендованого листа з  позначкою  "Судова повістка"  з  поважних  причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається  за  зворотною  адресою  не пізніше  ніж  через п'ять календарних днів з дня надходження листа
до об'єкта поштового  зв'язку  місця  призначення  із  зазначенням причини невручення. 

 
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

Питання вручення судових та виконавчих документів врегульовано законодавчо.
Захист від можливих порушень посадових осіб пошти можна вести шляхом подання скарг. А також з використанням КУпАП та КК України.

Вичерпні розгорнуті відповіді з посиланням на НПА надав модератор форуму. Неодноразово.
Щодо тлумачення користувачем норм законодавства. Нагадую, це право має тільки Конституційний суд.

Цей форум організований "не для вільного спілкування на довільну тему, і не для полеміки з Засновником чи Модератором".

Попередження. Дописи учасника форуму Олександр містять численні порушення Реєстраційної угоди та правил форуму.
З цих дописів вбачається, що Олександр не потребує допомоги з конкретною юридичною проблемою, а веде суперечку заради суперечки.
У випадку продовження нав`язування суперечок повідомлення цього учасника форуму будуть видалятись, доступ до Форуму - блокуватись.
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email