'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: ВССУ: договір розірвано, у стягненні коштів за утримання будинку відмовити  (Прочитано 810 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Цитувати
Державний герб України

У х в а л а

ІМЕНЕМ    УКРАЇНИ

08 червня 2016 рокум. КиївСуддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Парінова І.К., розглянувши касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Рада 2» на рішення Дарницького районного суду м. Києва від 23 лютого 2016 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 26 квітня 2016 року у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Рада 2» до ОСОБА_2 третя особа - об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Позняківський», про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг,

в с т а н о в и в:

У грудні 2015 року товариство з обмеженою відповідальністю              «Рада 2» (далі - ТОВ «Рада 2») звернулося до суду із позовом до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, обґрунтовуючи вимоги тим, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1, а                    ТОВ «Рада 2» є житлово-експлуатаційною організацією, яка обслуговує зазначений будинок. Оскільки відповідач належним чином не виконував свої зобов'язання зі своєчасної сплати за комунальні послуги, у нього виникла заборгованість у розмірі 1 898 грн 96 коп., яка складається із: оплати послуг із утримання будинку й прибудинкової території за період із лютого по травень 2015 року у розмірі 897 грн 08 коп., пеня за період із 01 лютого           2015 року по 07 грудня 2015 року у розмірі 897 грн 08 коп., інфляційні витрати - 85 грн 70 коп. та 3 % річних - 19 грн 10 коп. Посилаючись на викладене, позивач просив стягнути з відповідача на його користь заборгованість за житлово-комунальні послуги у розмірі 1 898 грн 96 коп.

Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 23 лютого                2016 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Києва від                26 квітня 2016 року, у задоволенні позову відмовлено.

У касаційній скарзі ТОВ «Рада 2» просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалу суду апеляційної інстанції й ухвалити нове, яким задовольнити позовні вимоги, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

У відкритті касаційного провадження у справі слід відмовити з таких підстав.

Відповідно до частини 2 статті 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими (частина 1 статті 335 ЦПК України).

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відносини між учасниками договірних  відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються  виключно  на договірних засадах.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач має право одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору про надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживачі житлово-комунальних послуг зобов'язані оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно з ч. 6 ст. 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» у разі зникнення потреби в отриманні послуги або відмови споживача від користування послугою виконавця/виробника споживач має право розірвати договір в порядку, встановленому законом.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 12 листопада                     1999 року між ОСОБА_2 та ТОВ «Рада 2» було укладено договір про участь у витратах на утримання будинку та прибудинкової території.

12 лютого 2015 року відповідач звернувся до позивача із заявою про розірвання вказаного договору з підстав прийняття АДРЕСА_1 на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Позняківський».

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції з висновками якого погодився суд апеляційної інстанції, на підставі належним чином оцінених доказів, поданих сторонами (стаття 212 ЦПК України), з урахуванням фактичних обставин справи і вимог ст. ст. 10, 60 ЦПК України,  обґрунтовано виходив із того, що вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості за житлово-комунальні послуги задоволенню не підлягають, оскільки договір між сторонами розірвано, послуги із утримання будинку надаються ОСББ «Позняківський», за користування якими позивач зазначеному об'єднанню сплачує грошові кошти.

При цьому судами попередніх інстанцій правильно враховано, що заборгованість ОСОБА_2 за період з лютого по травень 2015 року сплачена ним у повному обсязі.

Згідно з пунктом 5 частини 4 статті 328 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені у ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.

Доводи касаційної скарги і зміст оскаржуваного судового рішення першої інстанції та ухвали суду апеляційної інстанціїне дають підстав для висновку про те, що судами допущено порушення або неправильне застосування норм процесуального права, які призвели до неправильного вирішення справи, та зазначені доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.

Керуючись пунктом 5 частини 4 статті 328 ЦПК України,

у х в а л и в:

Відмовити у відкритті касаційного провадження у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Рада 2» до ОСОБА_2 третя особа - об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Позняківський», про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю «Рада 2» на рішення Дарницького районного суду м. Києва від 23 лютого 2016 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 26 квітня 2016 року.

Копію цієї ухвали та додані до касаційної скарги матеріали повернути заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.         

Суддя Вищого спеціалізованого суду України

з розгляду цивільних і кримінальних справ                             І.К.Парінова

http://reyestr.court.gov.ua/Review/58214759
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Цитувати
Державний герб України

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2016 року                                                                                м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі:

Закропивного О.В., Мазур Л.М., Нагорняка В.А.,

розглянувши в попередньому судовому засіданні справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Рада» до ОСОБА_4, третя особа - об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «13-й квартал», про стягнення заборгованості за комунальні послуги, за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю «Рада» на рішення Дарницького районного суду м. Києва від 23 грудня 2015 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 24 лютого 2016 року,

в с т а н о в и л а:

У серпні 2015 року товариство з обмеженою відповідальністю «Рада» (далі - ТОВ «Рада») звернулося до суду з указаним вище позовом, посилаючись на те, що ОСОБА_4 є власником квартири АДРЕСА_1. 26 серпня 2011 року між ТОВ «РАДА» та відповідачем укладено договір про участь у витратах на утримання будинку та прибудинкової території. Відповідач несвоєчасно оплачує надані її послуги, в зв'язку з чим має заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги, яку у добровільному порядку не сплатила. З огляду на викладені обставини, ТОВ «Рада» просило задовольнити позов.

Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 23 грудня                  2015 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду м. Києва                     від 24 лютого 2016 року, у задоволенні позову відмовлено.

У поданій касаційній скарзі ТОВ «Рада» просить скасувати судові рішення, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, і направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Згідно із ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

Встановлено й це вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані судові рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи скарги цих висновків не спростовують.

Зокрема, суди першої та апеляційної інстанції, на підставі належним чином оцінених доказів, поданих сторонами (ст. 212 ЦПК України), дійшли правильного висновку про відмову у задоволенні позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

Так, згідно із свідоцтвом, протоколами та рішенням співвласників багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 створено ОСББ «13-й квартал», яке прийняло на свій баланс житловий комплекс та з               1 листопада 2014 року є управителем і балансоутримувачем вказаного будинку. ОСББ «13-й квартал» здійснює весь комплекс послуг по експлуатації та обслуговуванню багатоквартирного будинку та його прибудинкової території. За період з листопада 2014 року по травень                   2015 року кошти за надані житлово-комунальні послуги ОСОБА_4 внесла на рахунок  ОСББ «13-й квартал».

Висновок суду першої та апеляційної інстанцій про те, що з листопада 2014 року позивачем не надавались ОСОБА_4 житлово-комунальні послуги, відповідач розірвала з ТОВ «Рада» договір про участь у витратах на утримання будинку й правомірно сплачувала на рахунок ОСББ «13-й квартал» кошти за надані їй житлово-комунальні послуги за період з січня по квітень, є правильним, а тому підстави для стягнення коштів за житлово-комунальні послуги за той же період на користь ТОВ «Рада» відсутні.

Ураховуючи викладене та положення ч. 3 ст. 332 ЦПК України, колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу і залишити судові рішення без змін.

Керуючись ст. ст. 332, 336, 337 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Рада» відхилити.

Рішення Дарницького районного суду м. Києва від 23 грудня 2015 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 24 лютого 2016 року залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.   

Судді:                                                                          О.В. Закропивний

                                                                                     Л.М.Мазур

                                                                                     В.А.Нагорняк

http://reyestr.court.gov.ua/Review/57986271
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email