'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Питання щодо рішення суду  (Прочитано 9220 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

ups

  • Гість
Питання щодо рішення суду
« : 29 Червня 2012, 14:31:14 »

Таке питання.суд ухвалив рішення відповідно до якого..цитую...стягнути заборгованість в сум 2198 грн за надані житллово-комунальні послуги на користь ЖЕКа.

Відповідно до ЗУ про "Виконавче проваджеення" маю право як відповідач на добровільне виконання рішення.

Як в такому випадку виконати правильно добровільно рішення:Адже реквізитів -рахунків у рішенні не зазначено?

Чи таке рішення не можна добровільно виконати?
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю
Re: Питання щодо рішення суду
« Reply #1 : 29 Червня 2012, 16:29:31 »

Чи таке рішення не можна добровільно виконати?
Якщо Ви хочете добровільно виконати рішення суду, і не бажаєте "заморочуватися" щодо рахунку отримувача коштів.
Ви можете сплатити кошти на рахунок ВДВС. Реквізити отримати у державного виконавця. Квитанція з датою оплати - Ваш доказ виконання судового рішення. Подальше перерахування коштів стягувачу - то вже буде не Ваше питання.
Записаний

Дятел

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 280
  • Вода камень точит, а дятел - долбит!
    • Перегляд профілю
Re: Питання щодо рішення суду
« Reply #2 : 29 Червня 2012, 19:49:04 »

А ВДВС приймет деньги на свой счет без открытого ИП?
Записаний

focus

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 947
    • Перегляд профілю
Re: Питання щодо рішення суду
« Reply #3 : 29 Червня 2012, 19:58:31 »

Цитувати
А ВДВС приймет деньги на свой счет без открытого ИП?

Тут мабуть мається на увазі, що відповідач має право добровільно виконати рішення на протязі семи днів з моменту відкриття виконавчого провадження.

Щодо перерахування на рахунок виконавчої служби коштів, то такі дії не передбачені законом, при добровільному виконанні рішення, і кошти до стягувача можуть не дійти.

добровільне виконання є добровільним, а примусове-там інший порядок, передбачений ст.45 ЗУ про виконавче провадження.

То як у такому випадку виконати добровільно рішення? Щоб не пролетіти?
« Останнє редагування: 29 Червня 2012, 20:00:37 від focus »
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю
Re: Питання щодо рішення суду
« Reply #4 : 30 Червня 2012, 11:18:52 »

То як у такому випадку виконати добровільно рішення? Щоб не пролетіти?
Для коректної відповіді на питання необхідно:
1. опублікувати судове рішення.
2. повідомити, чи є в матеріалах справи дані про належні стягувачу рахунки.
3. за наявності опублікувати документ із справи з рахунком.
4. повідомити, чи відкрите ВП.
5. опублікувати заяву про відкриття ВП, виконавчий лист, постанову про відкриття ВП.
Без публікації документів і відповіді на поставлені питання відсутній предмет обговорювання, однозначна відповідь неможлива.

« Останнє редагування: 30 Червня 2012, 11:21:30 від Тетяна Academia »
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю
Re: Питання щодо рішення суду
« Reply #5 : 30 Червня 2012, 11:20:04 »

Загально-теоретичні міркування.
Щодо добровільного перерахунку коштів на рахунок ВДВС. В законі прямо не передбачені, але й не заборонені такі дії.

Виконавчий лист повинен відповідати вимогам ст.18 ЗУ "Про виконавче провадження". У виконавчому листі повинен бути зазначений розрахунковий рахунок стягувача. Відсутність рахунка, що належить стягувачу - це порушення вимог ст.25,26 Закону. Боржник має право оскаржити відкриття ВП та/або подати заяву про скасування постанови про відкриття ВП згідно ст. 82,83 ЗУ "Про виконавче провадження".

При необхідності державний виконавець або сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз'яснення відповідного рішення.

При цьому слід враховувати норми ст. 25, 28, 34, 38,45 ЗУ "Про виконавче провадження".
Цитувати
Стаття 25. Прийняття виконавчого документа до виконання
1. Державний виконавець зобов'язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред'явлення такого документа до виконання, він відповідає вимогам, передбаченим цим Законом, і пред'явлений до виконання до відповідного органу державної виконавчої служби.
2. Державний виконавець протягом трьох робочих днів з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження.
У постанові державний виконавець вказує про необхідність боржнику самостійно виконати рішення у строк до семи днів з моменту винесення постанови (у разі виконання рішення про примусове виселення боржника - у строк до п'ятнадцяти днів) та зазначає, що у разі ненадання боржником документального підтвердження виконання рішення буде розпочате примусове виконання цього рішення із стягненням з боржника виконавчого збору і витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій, передбачених цим Законом. За заявою стягувача державний виконавець одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження може накласти арешт на майно та кошти боржника, про що виноситься відповідна постанова.

Стаття 28. Виконавчий збір
1. У разі невиконання боржником рішення майнового характеру у строк, встановлений частиною другою статті 25 цього Закону для самостійного його виконання, постановою державного виконавця з боржника стягується виконавчий збір у розмірі 10 відсотків суми, що підлягає стягненню, або вартості майна боржника, що підлягає передачі стягувачу за виконавчим документом. У разі невиконання боржником у той самий строк рішення немайнового характеру виконавчий збір стягується в розмірі сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з боржника - фізичної особи і в розмірі вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з боржника - юридичної особи. У зазначених розмірах виконавчий збір стягується з боржника також у разі повернення виконавчого документа без виконання за письмовою заявою стягувача та у разі самостійного виконання боржником рішення після початку його примусового виконання, зокрема шляхом перерахування коштів безпосередньо на рахунок стягувача. Постанова про стягнення виконавчого збору може бути оскаржена в десятиденний строк у порядку, встановленому цим Законом.

Стаття 34. Роз'яснення рішень, виконавчих документів, які підлягають примусовому виконанню
1. У разі якщо викладена у виконавчому документі резолютивна частина рішення є незрозумілою, державний виконавець або сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз'яснення відповідного рішення.
2. У разі якщо зміст виконавчого документа є незрозумілим, державний виконавець або сторони виконавчого провадження мають право звернутися до органу (посадової особи), який видав виконавчий документ, із заявою про роз'яснення змісту цього документа.
3. Суд або орган (посадова особа), який видав виконавчий документ, зобов'язаний розглянути заяву державного виконавця у десятиденний строк з дня її надходження і у разі необхідності дати відповідне роз'яснення рішення чи змісту документа, не змінюючи їх редакції.

Стаття 38. Право державного виконавця зупинити виконавче провадження
1. Виконавче провадження може бути зупинено:
1) у разі звернення державного виконавця до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз'яснення рішення, що підлягає виконанню, про відстрочку або розстрочку виконання, а також про встановлення чи зміну способу і порядку виконання;
2) прохання боржника, який проводить строкову службу Збройних Сил України чи інших передбачених законом військових формувань, якщо рішення неможливо виконати без його участі;
3) у разі перебування боржника на лікуванні у стаціонарному лікувальному закладі, якщо рішення неможливо виконати без його участі;
4) у разі оголошення розшуку боржника - фізичної особи, транспортних засобів боржника або розшуку дитини;
5) за заявою стягувача у разі його перебування у відпустці за межами населеного пункту, де він проживає.

Стаття 45. Порядок виплати стягнутих грошових сум
1. Грошові суми, стягнуті з боржника, зараховуються державним виконавцем на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби.
2. За письмовою заявою стягувача - фізичної особи чи його представника (за наявності відповідних повноважень) стягнуті грошові суми можуть бути перераховані державним виконавцем на зазначений ним рахунок у банку або в іншій фінансовій установі чи надіслані на адресу стягувача поштовим переказом, що здійснюється за його рахунок, крім переказу аліментних сум.
3. Стягувачу - юридичній особі стягнуті грошові суми перераховуються державним виконавцем у встановленому порядку на визначені стягувачем належні йому рахунки.
4. Грошові суми, стягнуті державним виконавцем до Державного бюджету України або місцевих бюджетів, перераховуються в порядку, встановленому Державним казначейством України.
5. Не допускається виплата стягувачу стягнутих сум готівкою або виплата стягнутих сум іншим особам, які не є стягувачами (крім виплати грошових сум заставодержателю, який не є стягувачем, згідно із статтею 54 цього Закону). Забороняється використовувати стягнуті з боржників грошові суми, що підлягають виплаті стягувачам, на цілі, не передбачені цією статтею, а також звертати на них стягнення для виплати іншим особам, які не є стягувачами за виконавчими документами, під час примусового виконання яких ці суми стягнуто (крім випадків, коли стягувач є одночасно боржником у іншому виконавчому провадженні).
6. У разі якщо державному виконавцю відомий рахунок стягувача, на який необхідно перерахувати стягнуті з боржника кошти, або якщо відповідно до частини другої цієї статті кошти підлягають перерахуванню на адресу стягувача поштовим переказом, то сума виконавчого збору, пропорційна стягнутій сумі, перераховується після перерахування стягувачу належної йому суми. В іншому разі сума виконавчого збору, пропорційна стягнутій сумі, перераховується після надходження стягувачу повідомлення про наявність на відповідному рахунку органу державної виконавчої служби суми коштів, що підлягає виплаті стягувачу.
7. У разі якщо стягнуті з боржника грошові суми не витребувані стягувачем протягом одного року з дня їх зарахування на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, ці суми зараховуються до Державного бюджету України в порядку, встановленому Державним казначейством України.
Записаний

focus

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 947
    • Перегляд профілю
Re: Питання щодо рішення суду
« Reply #6 : 30 Червня 2012, 11:42:13 »

Цитувати
При необхідності державний виконавець або сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз'яснення відповідного рішення.

В даному випадку суд відмовить у розясненні рішення, оскільки РОЗЯСНЕННЯ рішення  суду не перешкоджає виконанню. Іншими словами не має перешкод у не виконанні даного рішення- справа розглянута, позовні вимоги позивача задоволені.

Цитувати
Виконавчий лист повинен відповідати вимогам ст.18 ЗУ "Про виконавче провадження". У виконавчому листі повинен бути зазначений розрахунковий рахунок стягувача. Відсутність рахунка, що належить стягувачу - це порушення вимог ст.25,26 Закону.

У відповідача не має обовязку виконувати рішення суду шляхом надсилання коштів на рахунок, тим більше, що рахунків може бути декілька.
Тим більше такі дії відповідача, при ДОБРОВІЛЬНОМУ виконанні рішення суду, шляхом надсилання коштів на розрахунковий рахунок позивача, -позивачом може бути розцінене як виненкнення договірних відносин у сфері ЖК послуг та виненкнення інших зобовязань

ст 38,45 ЗУ "Про виконавче провадження" стосується примусового виконання рішення, у разі якщо боржник відмовляється від виконання рішення, Тобто до добровільного виконання не відноситься..

Фактично Добровільно виконати таке рішення не можливо.
« Останнє редагування: 30 Червня 2012, 11:45:13 від focus »
Записаний

Carlovich

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 103
  • City: Ірпінь
  • Судья, осуждающий невинного, осуждает самого себя.
    • Перегляд профілю
Re: Питання щодо рішення суду
« Reply #7 : 30 Червня 2012, 13:57:29 »

Цитувати
Фактично Добровільно виконати таке рішення не можливо.
Якщо Ви знайомі з тактикою виконавчого провадження, то мусите знати, що стадію добровільного виконання ВДВС всіляко намагається обійти. Зазвичай, у подібних справах, боржник не отримує постанову про відкриття виконавчого провадження. А рішення,  або взагалі не виконується,  або боржник дізнається про  його виконання  по факту  зникнення грошей з його разунків.
Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю
Re: Питання щодо рішення суду
« Reply #8 : 30 Червня 2012, 17:33:20 »

Шановні учасники форуму! Обговорення відходить від конкретного питання. Тому ще раз повторю.
Будь-які висновки до отримання документів робити передчасно. І некоректно.
Раніше надані мною посилання на статті Закону - це лише теоретичні міркування.

Фактично Добровільно виконати таке рішення не можливо.
Це твердження вважаю взятим з довідника "стеля". Така думка суперечить і нормам права, і не підтверджується практикою.
За минулий рік відпрацювала кілька виконавчих листів. Всі були з розрахунковим рахунком отримувача.
Проблеми в добровільному виконанні рішення взагалі не бачу.

Якщо Ви знайомі з тактикою виконавчого провадження, то мусите знати, що стадію добровільного виконання ВДВС всіляко намагається обійти. Зазвичай, у подібних справах, боржник не отримує постанову про відкриття виконавчого провадження. А рішення,  або взагалі не виконується,  або боржник дізнається про  його виконання  по факту  зникнення грошей з його разунків.
Щодо цієї думки. Дуже корисна наступна тактика: "Як дізнались про факт порушення - так це порушення оскаржили".
Десяток скарг по одному ВП начальнику ВДВС, до суду, прокуратури, управління юстиції - і державні виконавці потихеньку згадують норми закону.

Хоча, мушу погодитись з давньою думкою. Більші ледарі, ніж ВДВС - це тільки прокуратура. І порушень у ВДВС - неміряно. Аби час та натхнення для оскарження.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Питання щодо рішення суду
« Reply #9 : 30 Червня 2012, 20:31:01 »

Автор: Тетяна Academia:
Цитувати
Проблеми в добровільному виконанні рішення взагалі не бачу.
Дійсно, в добровільному виконанні рішення ніяких проблем немає.

Згоден, що ВДВС не завжди вчасно повідомляє провідкриття ВП і не завжди пропонує виконати рішення суду добровільно ( та права Т.І., то попервах, а як пару раз закриють ВП по якомусь "боржнику" , то потім, у наступний раз, йому все надсилають вчасно). Дотого ж невідомо            "боржнику" про можливе ВП в тому разі, як він і про рішення суду не знає і не отримував його.
В даному випадку боржник про рішення знає. То він може й сам раніш стягувача з`явитися до ВДВС і попередити, що як тільки надійде заява від стягувача, то він виконає рішення суду добровільно і зразу. Державний виконавець тільки зрадіє такому "клієнту".
Стягувач, у своїй заяві про примусове виконання судового рішення, обов`язково зазначить реквізити свого рахунку на який потрібно перерахувати кошти. ( У виконавчому листі номери банківських рахунків юридичних осіб згідно " Інструкції про  проведення виконавчих дій" повинні бути, а от ЗУ "Про виконавче провадження" говорить що такі "додаткові дані"  вказуються, якщо вони відомі суду).
Можна отримати реквізити рахунку у самого стягувача, а потім держвиконавцю ( в разі відкриття таки ВП) надати копію квитанції ( рахунку) про сплату боргу для закриття ВП.
А взагалі, як не має наміру боротися, можна було ще в суді це питання вирішити - сплатити й надати копію до суду.
Записаний

focus

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 947
    • Перегляд профілю
Re: Питання щодо рішення суду
« Reply #10 : 30 Червня 2012, 21:02:06 »

Цитувати
Дійсно, в добровільному виконанні рішення ніяких проблем немає.

 а як  виконати добровільно боржнику  таке рішення?

От наприклад, є позовне і наказне провадження- там інші зовсім інші порядки:
для наказного-передбачено ст. 103 ЦПК
Цитувати
1. У судовому наказі зазначаються:
     5) сума грошових коштів,  які підлягають стягненню,  а  також
розрахунковий рахунок боржника (юридичної особи) в установі банку,
з  якого  повинні  бути  стягнуті  грошові   кошти,   якщо   такий
повідомлений заявником;

при добровільному виконнаю наказу боржником-тут немає питань- боржник йде і платить на рахунок вказаний у наказі

Для позовного  провадження- інші вимоги: ст10-11, ЦПК, ст16 ЦК

Цитувати
Суд розглядає цивільні справи не інакше як  за  зверненням
фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в
межах заявлених ними вимог

Тобто позивач вибрав спосіб захисту порушеного свого права, а суд в межаж ст.10-11 ЦПК захистив його право, розглянувши позов в межа позовних вимог. Тобто саме позивач не хотів, щоб відповідач заплатив йому заборгованість саме на розрахунковий рахунок.
Чому тоді відповідач має платити саме на розрахуноквий рахунок? і чи буде це виконання рішення суду -а не позивачем виконання договірних відносин?

Цитувати
Стаття 18. Вимоги до виконавчого документа
     1. У виконавчому документі зазначаються:
4) резолютивна частина рішення;
Резолютивна частина рішення ясна- як виконати добровільно рішення?

П.С. про примусове виконання тут не йдеться. а про  добровільне
« Останнє редагування: 30 Червня 2012, 21:03:44 від focus »
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю
Re: Питання щодо рішення суду
« Reply #11 : 02 Липня 2012, 00:45:20 »

 
Цитувати
Тобто саме позивач не хотів, щоб відповідач заплатив йому заборгованість саме на розрахунковий рахунок.
  :o  :o  :o
Якби не хотів, то не звертався б до суду.
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email