'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.


Відповідь

Ім'я:
Email:
Тема:
Іконка повідомлення:

Вкладення:
(Clear Attachment)
(Вкладення)
Restrictions: 4 per post, maximum total size 24000KB, maximum individual size 8000KB
Verification:

підказка: натисніть alt+s для відправлення або alt+p для перегляду повідомлення


Повідомлення в цій темі

Автор: Перо
« : 26 Травня 2019, 18:12:26 »

А саме, позивач сплатив судовий збір за видачу судового наказу (та ще й сплатив на "старі" реквізити казначейства), а подав до суду позовну заяву.
То чи може це бути підставою що б суд в даному випадку, за моїм клопотанням, залишив позовну заяву без руху?

Сума СЗ за СН зараховується при вчиненні позову (ч. 2 ст. 164 ЦПК).
Автор: stepan
« : 22 Травня 2019, 00:32:49 »

П. 26 дивіться.
Цитувати
26. Законодавством не встановлено спеціальних вимог до оформлення платіжних документів, на підставі яких перераховуються суми судового збору. Таке перерахування здійснюється за загальними правилами згідно з вимогами Закону України від 05 квітня 2001 року № 2346-III "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" і відповідних нормативно-правових актів Національного банку України.

Відповідно до частини другої статті 9 Закону України від 08 липня 2011 року № 3674-VI "Про судовий збір" суд перед відкриттям провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України. У зв'язку із цим суд повинен перевірити, щоб платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою, що додаються до позовної заяви (заяви, скарги), містили відомості про те, за яку саме позовну заяву (заяву, скаргу, дію) сплачується судовий збір. При цьому, наприклад, платіжне доручення повинно бути підписано відповідальним виконавцем банку і скріплено печаткою установи банку з відміткою про дату надходження та дату виконання платіжного доручення (пункт 2.14 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22 (зі змінами)).

{Абзац другий пункту 26 в редакції Постанови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 25.09.2015}

Оскільки законодавством не встановлено певного порядку проставлення на розрахункових документах на переказ коштів відмітки про зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України, суди, виконуючи наведені вище вимоги закону, повинні перевіряти таке зарахування, використовуючи способи, передбачені Цивільним процесуальним кодексом України, зокрема в разі необхідності отримувати таку інформацію з Державної казначейської служби України, що забезпечує казначейське обслуговування цього фонду.

{Абзац пункту 26 в редакції Постанови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 25.09.2015}

Відповідні документи подаються до суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені з використанням технічних засобів (фотокопії тощо) цих документів, а також платіжне доручення, яке за формою не відповідає наведеним вимогам, не можуть бути належним доказом сплати судового збору.
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0010740-14
Зрозуміло, що суди повинні перевіряти надходження коштів, зарахування їх, до Державної казначейської служби України.
Але я щось не пригадую, що бачив у судових справах підтвердження того, що суд коли небуть перевіряв таке надходження коштів.
Також зрозуміло, що суд повинен перевірити, за що саме позивач, скаржник, сплатив судовий збір.
І я маю приклад в останньому позові до мене, що позивач сплатив зовсім не за той документ, що подав до суду проти мене. А саме, позивач сплатив судовий збір за видачу судового наказу (та ще й сплатив на "старі" реквізити казначейства), а подав до суду позовну заяву.
То чи може це бути підставою що б суд в даному випадку, за моїм клопотанням, залишив позовну заяву без руху?
Автор: Юрій Васильович
« : 22 Травня 2019, 00:12:20 »

П. 26 дивіться.
Автор: stepan
« : 21 Травня 2019, 23:56:25 »

Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0010740-14
Дякую!
Почитав цю постанову, і єдине що поки що знайшов, це таке -
Цитувати
27. Судовий збір сплачується до територіальних органів Державної казначейської служби України; платники судового збору у платіжних документах на перерахування судового збору повинні в рядку "одержувач" зазначити найменування територіального органу Державної казначейської служби України за місцем знаходження суду, який розглядає справу.

Якщо заявником не подано належних доказів сплати судового збору у встановленому законодавством порядку та розмірі або (за необхідності) документів, що підтверджують звільнення від його сплати, заява (скарга) залишається без руху. При цьому у відповідній ухвалі суду має бути зазначено правильний порядок сплати та/або розмір судового збору.

Якщо у період між датою подання заяви (скарги) і датою надходження її до суду реквізити для сплати судового збору змінилися, то ця обставина не є підставою для залишення такої заяви (скарги) без руху.
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0010740-14
Але знов таки не зрозуміло, а якщо реквізити змінилися ще до подання заяви (скарги), наприклад за пів року до подання заяви, то це є підставою для  залишення заяви (скарги) без руху, чи ні?
Автор: Юрій Васильович
« : 21 Травня 2019, 22:50:25 »

Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0010740-14
Автор: stepan
« : 21 Травня 2019, 21:48:00 »

Питання стосується реквізитів для сплати судового збору в Солом"янському райсуді м.Києва, а також вказування призначення платежу в платіжних документах.
Є такий лист від Головного управління  ДФС у м. Києві
Цитувати
Шановні платники податків!

Головне управління ДФС у м. Києві повідомляє, що у зв’язку із запровадженням Державною казначейською службою України централізованої моделі виконання дохідної частини бюджетів та відповідно до листа Головного управління Державної казначейської служби України у м. Києві від 07.06.2018 року № 05-08.10/1611-5793 змінюються реквізити рахунків для зарахування надходжень до державного та місцевого бюджетів, які відкрито на балансі центрального апарату Казначейства.

З 02.07.2018 вводяться в дію рахунки з реквізитами банку отримувача - Казначейство України (ЕАП), код банку (МФО) 899998.

Рахунки з кодом банку (МФО) 820019 будуть діяти до 02.07.2018 року
http://kyiv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/340436.html
1) Перше питання полягає в тому, що якщо судовий збір за подання позовної заяви в лютому 2019 р. було сплачено позивачем на рахунок з кодом банку (МФО) 820019, який згідно цього листа діяв до 02.07.2018 р., то чи не є це порушенням ЦПК, яке можливо може привести до того, що суд залише позов без руху, і надасть час на усунення недоліків позовної заяви?
2) Друге питання полягає в тому, чи не є порушенням ЦПК, якщо в графі платіжки сплати судового збору "Призначення платежу" за подання позовної заяви вказано інше призначення платежу, наприклад "за подання заяви про видачу судового наказу", яке можливо також може привести до того, що суд залише позов без руху, і надасть час на усунення недоліків позовної заяви, або призведе до інших дій суду?

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email