'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.


Відповідь

Ім'я:
Email:
Тема:
Іконка повідомлення:

Вкладення:
(Clear Attachment)
(Вкладення)
Restrictions: 4 per post, maximum total size 24000KB, maximum individual size 8000KB
Verification:

підказка: натисніть alt+s для відправлення або alt+p для перегляду повідомлення


Повідомлення в цій темі

Автор: Віталій
« : 26 Травня 2017, 02:36:19 »

Цитувати
рішення по справі 119/3236/13-ц
Там у позові відмовлено внаслідок відсутності порушення суб'єктивного права позивача, а не через порушення при передачі голосу.
Так тоді так і лишається відкритим питання про голосування за довіреностями.
Так можна чи не можна?
Чи можна тільки по тим питанням, на по яких своє рішення виголосив той, хто давав довіреність?
На жаль ніде в Мережі поки що не знайшов ґрунтовної відповіді на це питання. Навіть коментарі фахових юристів до ЗУ "Про кооперацію" це питання оминають.
Автор: Перо
« : 23 Травня 2017, 18:41:13 »

Цитувати
рішення по справі 119/3236/13-ц
Там у позові відмовлено внаслідок відсутності порушення суб'єктивного права позивача, а не через порушення при передачі голосу.
Автор: Віталій
« : 16 Травня 2017, 11:51:22 »

Вкотре переглядаю рішення по справі 119/3236/13-ц (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/31805989#).
У ньому суддя доводить, що не зважаючи на пряму вказівку у ст. 15 ЗУ "Про кооперацію" про неможливість передачі голосу іншій особі, це можливо завдяки ст. 237 ЦКУ.
Тоді навіщо фраза "Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі." у ст. 15 ЗУ "Про кооперацію"?
Яка в неї функція, коли вона працює?
Автор: Віталій
« : 30 Квітня 2016, 11:31:32 »

2. Ситуація не можлива. Або збори уповноважених, або загальні збори членів.
Дякую, зрозумів.
Тобто на загальних зборах уповноважені не відрізняються від звичайних членів кооперативу.
Автор: Юрій Васильович
« : 29 Квітня 2016, 18:47:22 »

1. Ні.
Цитувати
У разі коли  з  організаційних  причин  (через  територіальне розміщення  чи  значну  чисельність членів кооперативу) проведення загальних   зборів   членів   кооперативу   неможливе,    статутом кооперативу  може  бути передбачено скликання зборів уповноважених кооперативу.  Кількість  членів  кооперативу,  які   мають   право
делегувати уповноважених, та порядок делегування уповноважених для участі у зборах уповноважених визначаються статутом кооперативу.
2. Ситуація не можлива. Або збори уповноважених, або загальні збори членів.
Автор: Віталій
« : 29 Квітня 2016, 18:16:20 »

Здається, вже знайшов відповідь:
https://scourt.info/doc/AB5VIl:
"Таким чином, законом передбачено можливість участь та голосування на загальних зборах від імені іншої особи. При цьому передача права голосу іншій особі не відбувається"

Але тепер викликає запитання частина 5 ст 245 ЦКУ:
"5. Довіреність на право участі та голосування на загальних зборах, видана фізичною особою, посвідчується у порядку, визначеному законодавством".
Де про цей порядок можна подивитися докладніше?

І ще:
1. Я правильно зрозумів, що всі уповноважені, які вводяться в абзаці 21 ст. 15 ЗУ "Про кооперцію", повинні мати довіреності від інших членів кооперативу?
2. У разі одночасної присутності на загальних зборах уповноважених і особисто членів кооперативу, довіреність від імені присуніх особисто не діє. Так?
Автор: Віталій
« : 29 Квітня 2016, 16:24:50 »

Доброго дня.

Виникло ще питання по ЗУ «Про кооперацію». У абзаці 23 статті 15 стверджується, що «Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один
 голос, і це право не може бути передано іншій особі

Чи означає це, що один член кооперативу не має права голосувати за іншого (інших) навіть за наявності юридично оформлених довіреностей?

Дякую за відповіді.
Автор: Юрій Васильович
« : 13 Березня 2016, 08:04:31 »

Так.
Автор: Віталій
« : 13 Березня 2016, 02:39:03 »

З'ясувалося, що Статут, який я наводив, насправді є чинним Статутом. Тобто ніхто його не переробляв у відповідності до ЗУ "Про кооперацію", не затверджував новий Статут і не реєстрував (принаймні, так стверджує голов). Таким чином, виходить що цей Статут дійсний у тих частинах, що не протиречать ЗУ "Про кооперацію". Так?
Автор: Юрій Васильович
« : 10 Березня 2016, 12:13:12 »

Тому, що перше речення п. 6.5. не містить вказівки на інший спосіб обрання.
Цитувати
Кількість  членів  кооперативу,  які   мають   право делегувати уповноважених, та порядок делегування уповноважених для участі у зборах уповноважених визначаються статутом кооперативу.
П. 6.5. передбачає 1 уповноважений від 7 членів.  Якщо уповноважениий  вибув,  як ті 7 членів делегуватимуть іншого,  коли вони не беруть участь у зборах? Як інші уповноважені оберуть уповноваженого від тих семи членів, коли ті члени цих уповноважуваних діяти від їхнього імені, вибачтте за тавтологію, не уповноважували?
Автор: Віталій
« : 10 Березня 2016, 09:59:38 »

Доречі п.  6.5 статуту Вашого коопперативу не  дозволяє вибирати уповноважених зборами уповноважених.  Тобто загальні збори повинні були збиратися, як мінімум, для переобрання уповноважених.
Поясніть, будь ласка, чому так, бо пункт 6.5 прирівнює збори уповноважених до загальних зборів: «... Збори уповноважених осіб скликаються правлінням у випадку, коли зібрати загальні збори неможливо, чи недоцільно, вони користуються такими ж правами, що і загальні збори, крім випадку ліквідації кооперативу.»

Саме цим і користується голова, коли відмовляється скликати загальні збори. Його аргументація така - колись давно було обрано уповноважених і тепер вони все можуть вирішити, у тому числі і дообрати нових уповноважених, замість тих, що вибули (померли).
Фактично уповноваженні в нас це люди які сдають свої гаражі в оренду і ніколи не з'являються в кооперативі (може й не всі, але більшість). Раз чи 2 на рік голова іздить до них і підписує всі документи.
Автор: Юрій Васильович
« : 09 Березня 2016, 10:00:24 »

Закон має вищу юридичну силу. Норми Статуту, що суперечать нормам закону, втатили чинність з моменту набрання чинності законом:
Цитувати
Стаття 41. Прикінцеві положення
     1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.
     2. Кооперативи  та  кооперативні об'єднання,  які створено до набрання чинності цим Законом, зобов'язані протягом  року  з  дня набрання   чинності   цим   Законом   привести   свої   статути  у відповідність із цим Законом.
     3. До приведення статутів  у  відповідність  із  цим  Законом кооперативи   та  кооперативні  об'єднання  керуються  положеннями діючих статутів у частині, що не суперечить цьому Закону.
http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1087-15
ЗУ "Про кооперацію" передбачає
Цитувати
Позачергові загальні збори членів кооперативу скликаються  на
вимогу:
     не менше третини його членів;
Тобто відмова у проведенні  загальних зборів, коли є  підписи 1/3 членів,  не правомірна.
Стосовно уповноважених,  збори уповноважених матимуть повноваження за умов дотримання норми закону:
Цитувати
порядок делегування уповноважених для участі у зборах уповноважених визначаються статутом кооперативу.
П.  6.5 Статуту вважати "Порядком делегування" не можна. Там вказана тільки кількість.
Зразок статуту з хоч як-то прописаним порядком http://pomichnyk.org/dlya-yurydychnyh-osib/derzhavna-rejestratsiya/statut-harazhnoho-kooperatyvu.html .
Доречі п.  6.5 статуту Вашого коопперативу не  дозволяє вибирати уповноважених зборами уповноважених.  Тобто загальні збори повинні були збиратися, як мінімум, для переобрання уповноважених.
Автор: Віталій
« : 09 Березня 2016, 02:02:28 »

Знайшов версію Статуту за 98-й рік. Сенсу викладати всі 5 сторінок не бачу, тому викладаю тільки ті, що маюсь стосунок до предмету розмови.

Викликає непорозуміння декілька обставин:
1. Пункт 6.2 встановлює повноваження загальних зборів, до яких згідно підпункту «ж» відноситься і вибір уповноважених. В той же час пункті 6.5 зазначається: «... Збори уповноважених осіб скликаються правлінням у випадку, коли зібрати загальні збори неможливо, чи недоцільно, вони користуються такими ж правами, що і загальні збори, крім випадку ліквідації кооперативу.»
Таким чином виходить, що правління, яке вважає недоцільним переобирати уповноважених на нових може просто не збирати загальні збори роками. Що зараз і робить чинний голова, посилаючись на недоцільність «морочити людям голову звітами» і відсутністю місця для проведення зборів.
2. Пункт 6.2 також встановлює право скликати загальні збори тільки правлінню. А згідно пункту 6.3 позачергові загальні збори можуть бути скликані тільки ревізійною комісією. Тобто, статут фактично виключає право членів кооперативу скликати збори щоб змінити уповноважених, правління і голову у разі незгоди з їх діяльністю.

Тому питання: що має більшу юридичну силу: Статут окремого кооперативу чи ЗУ «Про кооперацію»? Якщо статутом не встановлено право членів кооперативу збирати загальні збори, чи можемо ми посилатися на те що це право нам надає ЗУ «Про кооперацію»?

Редагування.
Здійснено обробку вкладень з наступною  заміною первинних вкладень на оброблені. (Ви що, негативи сканували?)
Ю.В.
Автор: Gelo
« : 05 Березня 2016, 23:16:06 »

В той же час у іншому абзаці цієї статті читаємо «У разі коли з організаційних причин (через територіальне  розміщення чи значну чисельність членів кооперативу) проведення загальних зборів членів кооперативу неможливе, статутом кооперативу може бути передбачено скликання зборів уповноважених кооперативу.
Здесь важно, что написано в уставе. Из этого абзаца можно предположить, что должно быть объявление об общем собрании. Если проведение собрания невозможно, например,  из-за отсутствия кворума, то только после этого правление в праве созывать собрание уполномоченных.


Автор: Віталій
« : 05 Березня 2016, 22:19:15 »

Що "говорить" статут Вашого кооперативу?
Нажаль статут у голови отримати майже не можливо.
І навіть якщо і вдасться "щось" отримати, не факт що воно буде відповідати реальності.
Числені спроби отримати статут закінчувалися або відмовками "в мене зараз немає" або сварками й матершиною :-[.
Тому й виникла їдея скликати збори користуючись законами більшої юридичної сили.

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email