'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Матеріали сайтів gro-za.io.ua та viki1234.io.ua => Форум viki1234 => Тема розпочата: gro-za від 07 Лютого 2007, 23:53:42

Назва: ЗРАЗОК ЗАЯВИ ПРО ВІДМОВУ ВІД ПОСЛУГ КП ГІОЦ
Відправлено: gro-za від 07 Лютого 2007, 23:53:42
ЗРАЗОК ЗАЯВИ ПРО ВІДМОВУ ВІД ПОСЛУГ КП ГІОЦ

Начальнику ДЕЖ-911 Комунального підприємства по утриманню житлового господарства (КП УЖГ) Солом\\\'янського району м. Києва Цюпку О.Ю.,
вул. Виборзька, 42, м. Київ, 03057

06 грудня 2005 р.

ЗАЯВА
про відмову від рахунків на сплату за житлово-комунальні послуги неналежному отримувачу та виключення з бази даних КП ГІОЦ

Як Вам відомо, починаючи з лютого 2005 р., Іванова І.В. щомісяця сплачує на поточний рахунок КП УЖГ №2600106287 в ВАТ АБ “Укргазбанк”, МФО 32048, код отримувача 31720192, грошові кошти готівкою за житлово-комунальні послуги у відповідності до п.18 Типових договорів про надання населенню послуг з водо-, теплопостачання та водовідведення № 4 від 13.10.2004 р. та №5 від 20.09.2005 р., укладених між КП УЖГ та Івановою І.В. у яких Виконавцем послуг визначено КП УЖГ. Також щомісяця вона надає в бухгалтерію ДЕЖ-911 КП УЖГ копії розрахункових та платіжних документів у підтвердження здійснених операцій по сплаті за відповідні послуги.

Однак, з червня 2005 р. по даний час ДЕЖ-911 знову надсилає Івановій І.В. юридично нікчемні рахунки на сплату комунальних послуг на користь третьої особи – КП ГІОЦ (рахунок 2603000018106 в ВАТ КБ “Хрещатик”, МФО 300670, код отримувача 04013755), з якою у неї відсутні будь-які правовідносини.

Це завдає Івановій І.В. зайвого клопоту, та врешті решт і моральної шкоди, про що детальніше зазначено нижче.

1) КП ГІОЦ займається незаконною діяльністю по збору та розподілу платежів від населення на користь юридичних осіб, з якими у мешканців будинків не існує ніяких домовленостей чи договірних відносин. Незаконність цієї діяльності полягає у порушенні вимог ст. 192 Господарського кодексу України, відповідно до якої фінансова діяльність суб’єктів господарювання включає грошове та інше фінансове посередництво. Фінансовим посередництвом є діяльність, пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансовим коштів. Фінансове посередництво здійснюється утановами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями. КП ГІОЦ не відноситься до банківських установ або фінансово-кредитних організацій. Крім того, діяльність КП ГІОЦ здійснюється всупереч вимогам Конституції України (ст.ст. 31, 32, 57, 64), Цивільного кодексу України (ст.ст. 301, 302, 306), Законів України “Про платіжні системи та переказ грошей в Україні” (Закон-1), “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” (Закон-2), “Про інформацію” (Закон-3), “Про захист прав споживачів” (Закон-4), рішенням господарських судів різного рівня. Законом-1 ця діяльність відноситься до компетенції клірингових установ. Функції клірингової установи може виконувати юридична особа, що отримала відповідний дозвіл НБУ. КП ГІОЦ не відноситься до клірингових установ. Стаття 5 Закону-2 (п. 4) установлює, що можливість та порядок надання окремих фінансових послуг юридичними особами, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, визначаються законами та нормативно-правовими актами державних органів, що здійснюють регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг, виданими в межах їх компетенції. КП ГІОЦ надає фінансові послуги фізичним та юридичним особам незаконно.

2) Відповідно до Закону-3 всі організації, які збирають інформацію про громадян, повинні до початку роботи з нею здійснити у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку державну реєстрацію відповідних баз даних. Необхідна кількість даних про громадян, яку можна одержати законним шляхом, має бути максимально обмеженою і може використовуватися лише для законно встановленої мети. Відмова в доступі до такої інформації, або приховування її, або незаконні збирання, використання, зберігання чи поширення можуть бути оскаржені до суду. Проте база даних КП ГІОЦ про громадян – платників за житлово-комунальні послуги створена без отримання згоди від громадян і не зареєстрована державою.

3) База данних платників за житлово-комунальні послуги, створена в КП ГІОЦ, не захищена від несанкціонованого доступу з боку необмеженої кількості посторонніх осіб. Відкритий доступ до інформації про будь-яку фізичну особу в цій базі здійснюється через Інтернет. Єдиним вкрай ненадійним обмеженням доступу є 12-символьний персональний буквенно-цифровий код, який насправді є повністю доступним для будь-кого, оскільки щомісяця друкується в рахунках на сплату комунальних послуг, які КП ГІОЦ виготовляє та пересилає в житлово-експлуатаційні організації, а останні у відкритому режимі розповсюджують рахунки серед мешканців багатоквартирних будинків. Це є грубим порушенням особистих немайнових прав людини, за яке настає відповідальність, зокрема, у вигляді відшкодування моральної шкоди.

4) Виправдовуючи свою незаконну діяльність по збору та перерозподілу платежів від населення, КП ГІОЦ посилається на незаконні розпорядження КМДА №80 від 27.01.1997 р. та №478 від 15.04.1997 р., які не зареєстровані в органах Мін’юсту України. Стаття 57 Конституції України встановлює, що закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права та обов’язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, інакше вони є нечинними. Постановою КМУ від 28.12.1992 р. №731 (п.2) заборонено направлення на виконання нормативно-правових актів, що не пройшли державну реєстрацію. Постановою Київського апеляційного господарського суду від 06.10.2004 у справі №37/214 встановлено, що розпорядження КМДА від 15.04.1997 р. №478 “Про порядок розрахунків за житлово-комунальні послуги” (з залученням КП ГІОЦ) прийнято КМДА з перевищенням повноважень останнього, отже не може застосовуватися.

На підставі вищевикладеного вимагаю від Вас:

1. Негайно усунути порушення особистих немайнових прав Іванової І.В., а саме вжити необхідні заходи для вилучення з бази даних платників житлово-комунальних послуг, яка обслуговується ДЕЖ-911 та КП ГІОЦ, будь-яку інформацію, яка стосується Іванової І.В., а також припинити друкування та розповсюдження рахунків на сплату комунальних послуг на ім’я Іванової І.В. з зазначенням відкритого коду доступу до бази даних КП ГІОЦ.
2. При здійсненні розрахунків за житлово-комунальні послуги керуватися виключно Законами України, постановами КМУ від 12.07.2005 р. №560 та від 21.07.2005 №630, а також діючим договором про надання населенню послуг з водо-, теплопостачання та водовідведення №5 від 20.09.2005 р., укладених між КП УЖГ та Дєнковою І.В.
3. Про наслідки розгляду цієї заяви письмово повідомити мене у відповідності до Закону України “Про звернення громадян”.


Представник Іванової І.В. – "ГРО-ЗА"