'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Форум => Запитання по ЖКП => Громадські слухання щодо тарифів => Тема розпочата: Андрій від 03 Березня 2011, 10:46:46

Назва: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Андрій від 03 Березня 2011, 10:46:46
Свого часу не дуже ретельно віднісся до теми громадських слухань. Вони пройшли по сценарію ЖЕК. Пізніше, ознайомившись із РКМДА від 29.03.2010 р №187, побачив, що на тих слуханнях повинно було проводитись голосування мешканців, яке реально проведено не було. Далі протокол повинен був бути оприлюднений згідно п.2.10 цього розпорядження. Це також не було зроблено. Після цього я звернувся до ЖЕКу із проханням
Цитувати
надати мені копію протокола громадських слухань, згідно яких подані на затвердження останні тарифи, який не був своєчасно оприлюднений КП  згідно діючого «Порядку проведення громадських слухань»
На що була отримана феєрична відмова.
Цитувати
Також роз'яснюємо що, громадські слухання по Вашому будинку були проведені відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 р. № 529 та розпорядження Київської міської державної адміністрації № 995 від 03.07.2006 р. (зі змінами і доповненнями) "Про проведення у м. Києві загальноміських громадських слухань", в яких не передбачено надання копії протоколів громадських слухань мешканцям.
Щось я втратив мову від такого нахабства. Невже для отримання копії будь-якого папірця який до мене має відношення має бути прописаний дозвіл у якомусь законодавчому акті ?!

І більш серьозне запитання. Маю судовий процес по укладанню договорів на утримання будинку. В рамках того процесу стверджую, що слухання ніколи не проводилися. Якщо ЖЕК таки принесе в суд протокол про проведення слухань, чи можна довести його нелегітимність в рамках того самого судового процесу через виклик свідків, чи треба цей протокол оскаржувати окремо? Якщо окремо, то яким чином?
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: ВАВАНчик від 03 Березня 2011, 20:41:38
Андрей, не лоханись как я!
Смотри эту тему. http://gro-za.org/forum/index.php?topic=5616.0.html (http://gro-za.org/forum/index.php?topic=5616.0.html)
Может есть смысл отказаться от иска, или изменить предмет!
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Андрій від 03 Березня 2011, 21:10:20
Андрей, не лоханись как я!
Смотри эту тему. [url]http://gro-za.org/forum/index.php?topic=5616.0.html[/url] ([url]http://gro-za.org/forum/index.php?topic=5616.0.html[/url])
Может есть смысл отказаться от иска, или изменить предмет!

Не зрозумів. Це про що? Посилання вивчив. Все одно не зрозумів. Предмет позову: укладення типового договору, визнання відсутності прибудинкової території, обгрунтування нарахувань. Що я маю змінювати?
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Валентина від 03 Березня 2011, 21:15:50
І більш серьозне запитання. Маю судовий процес по укладанню договорів на утримання будинку. В рамках того процесу стверджую, що слухання ніколи не проводилися. Якщо ЖЕК таки принесе в суд протокол про проведення слухань, чи можна довести його нелегітимність в рамках того самого судового процесу через виклик свідків, чи треба цей протокол оскаржувати окремо? Якщо окремо, то яким чином?
[/quote]
___________________________________________________________________________-
Якщо громадські слухання проводились з порушенням, попередньо не були повідомлені перелік послуг, структура цін/тарифів, можна оспорити його легітимність у суді (збільшити позовні вимоги).

До викладених нижче міркувань треба додати, що Розпорядження КМДА № 187, та Наказ Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 359 від 16. 11. 2009р. не були зареєстовані у Мінюсті.

   Як  наголошується  в ч. 3 ст.21 Загальної декларації прав людини – "Воля  народу,  - 
 повинна бути основою  влади  уряду;  ця воля повинна виявлятися у періодичних і нефальсифікованих виборах, які повинні провадитись при загальному і рівному  виборчому  праві шляхом таємного голосування або ж через інші рівнозначні форми, що забезпечують свободу голосування".
  Згідно ч.1 ст.144 Конституції України органи   місцевого  самоврядування    в    межах повноважень,  визначених  законом,  приймають  рішення,   які    є обов'язковими до виконання на відповідній території.
   У відповідності до ст. 69 Основного закону народне волевиявлення здійснюється  через  вибори,
референдум та інші форми безпосередньої демократії.
   У п.2 рішення Конституційного суду України від 05.10.2005р. № 6-рп/ 2005 зазначено: –    «Результати народного  волевиявлення у визначених Конституцією    та   законами   України   формах   безпосередньої демократії є обов'язковими».
  Відповідно ч. ч. 1,3,4 ст.13 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні»:
- територіальна громада має право проводити громадські слухання - зустрічатися з депутатами відповідної ради та посадовими особами місцевого самоврядування, під час яких члени територіальної громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування.
 -  Пропозиції, які вносяться за результатами громадських слухань, підлягають обов'язковому розгляду органами місцевого самоврядування.
 - Порядок організації громадських слухань визначається статутом територіальної громади.
   Законодавчо порядок проведення саме громадських слухань,  нормативно не врегульований, але громадські слухання це різновид громадських обговорень, які проводяться на загальних зборах за місцем проживання.
   Відповідно  ст. 8 закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» загальні збори громадян за місцем проживання є формою їх безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення.  Рішення загальних зборів громадян враховуються органами місцевого самоврядування в їх діяльності.  Порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання визначається законом та статутом територіальної громади.
   Порядок проведення загальних зборів визначений положенням про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні, затвердженим Постановою Верховної ради України  № 3748-Х11 від 17.12.1993р.
   Згідно ст. 3 цієї Постанови  збори скликаються в міру необхідності, але не  менш як один раз на рік і є правомочними за  наявності  на  них  більше половини громадян,  які  проживають  на  відповідній  території  і мають право брати участь у  зборах,  а  в  разі  скликання  зборів (конференції) представників громадян -  не  менш  як  двох  третин
представників відповідних територіальних утворень.
  Згідно ст. 10 цього положення для ведення зборів може обиратися президія зборів. Збори можуть обирати також лічильну комісію. Порядок  денний  і  порядок  роботи  зборів    затверджується зборами.
   Відповідно ст. 8 Постанови  збори скликаються головою Ради  або  її  виконавчим органом, громадськими комітетами і радами самоврядування.
  У відповідності до ст.14 Постанови  дію  рішень  зборів,  прийнятих   з   порушенням Конституції  та  законодавства  України,  може  бути зупинено відповідною Радою народних депутатів  або  її  виконавчим органом, місцевою державною адміністрацією  до  вирішення  питання про їх  законність  у  судовому  порядку.  Про  це  повідомляється відповідний орган територіальної самоорганізації громадян.
   Згідно п. 2.4. Методичних рекомендацій, затверджених Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 359 від 16.11.2009р. – про дату  та  місце  проведення  слухань  рекомендується повідомляти  власників  приміщень  не  пізніше ніж за 7 днів до їх проведення шляхом:
     - розміщення    оголошень    про    проведення   слухань   на інформаційних стендах у під'їздах та біля будинків;
     - письмового  повідомлення  власників приміщень через поштові скриньки тощо.
Відповідно п. 2.5. Методичних рекомендацій – « Слухання  проводяться  по  кожному  будинку  окремо. В оголошеннях про проведення слухань та повідомленнях рекомендується зазначати тарифи та переліки послуг для відповідного будинку».
  Як зазначено в п.1.5 Методичних рекомендацій – «Стаття  20 Закону передбачає право споживача одержувати  в  установленому  законодавством   порядку   необхідну  інформацію  про  перелік житлово-комунальних послуг,  їх вартість,загальну вартість місячного платежу,  структуру ціни/тарифу, норми споживання,   порядок   надання   житлово-комунальних  послуг,  їх  споживчі  властивості  тощо.     
   Статтею   21   визначено   обов'язок виконавця послуг надавати споживачеві зазначену інформацію.
Згідно п.2.7 За результатами слухань складається  протокол,  в  якому зазначаються:
     - питання порядку денного;
     - список   присутніх  на  слуханнях  власників  приміщень  із зазначенням номера квартири або приміщення;
     - висловлені  пропозиції  та  зауваження (під час виступу або надані письмово) із зазначенням їх автора;
     - прийняті рішення.
     Протокол підписується усіма присутніми учасниками слухань.
      Уважно проаналізувавши зазначені норми ми прийшли до висновку, що:
    -  п.п. 2.8 Методичних рекомендацій та п.п. 2.5.7, 2.7 додатку 6 Розпорядження КМДА № 187 – «Слухання вважаються такими,  що відбулися, незалежно від кількості присутніх осіб» суперечить Конституції та Постанові;
-П.2.9 Методичних рекомендацій суперечить п.2.7;
- П..2.4. додатку 6 Розпорядження КМДА № 187 – «Для проведення громадських слухань організатор визначає час і місце проведення громадських слухань, коло запрошених осіб, основні питання для обговорення, готує інформаційні матеріали, необхідні для проведення громадських слухань» суперечить ст.13 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», так як відповідно до Конституції України та зазначеному закону ніхто не може бути позбавлений права безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення, до того ж п.2.6 Методичних рекомендацій однозначно відзначає, що Громадські слухання мають відкритий характер і проводяться на засадах добровільності, гласності, відкритості та свободи висловлювань. Тому організатор не може визначати коло запрошених осіб.
- П.2.9.2 зазначеного додатку Розпорядження суперечить Порядку проведення зборів, адже відповідно закону та Методичним рекомендаціям порядок  денний  і  порядок  роботи  зборів    затверджується зборами а не головуючим;
- п.2.10 додатку суперечить п.2.7 Методичних рекомендацій, за якими Протокол підписується всіма учасниками громадських слухань.
Пропозиція на громадських слуханнях вважається схваленою, якщо її підтримала більшість присутніх учасників слухань (частина 7 статті 13 статуту Києва).

Р.S. Забула додати, що зміни до Розпорядження КМДА № 995 також не зареєстровані В ГУЮ м. Києва, отже також не можуть направлятись на виконання.
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Тетяна Academia від 03 Березня 2011, 21:31:38
1.Колись я опублікувала відповідь київського управління юстиції, що РКМДА 187 ніде не зареєстроване і не повинно застосовуватись.
2. Відмова ЖЕО, можливо, й обгрунтована. У мене в оголошенні було таке:
Цитувати
УЖКГ Солом’янської районної у м. Києві державної адміністрації 31.05.2010 року о 16:00 громадських слухань в приміщенні КП «Чоколівське»
http://gro-za.org/forum/index.php?topic=4869.msg14404.html#msg14404 (http://gro-za.org/forum/index.php?topic=4869.msg14404.html#msg14404)
У вас, мабуть, аналогічно. Тому слід  звернутись з вимогою надати протокол слухань до РДА.
3. Оскаржувати протокол можна. Все можна оскаржувати. Та чи є сенс? Поки мені не зрозумілі ризики наявності/відсутності протоколу для судового процесу. Питання можна буде прояснити в телефонному режимі.
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: ВАВАНчик від 03 Березня 2011, 22:24:24
...Предмет позову: укладення типового договору, ...
Ты подал оферту?
Прошел 1 месяц?
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: ВАВАНчик від 03 Березня 2011, 22:27:23
Т.И., и Валентина, жду Вас и Ваши доказательства в своем процессе (ссылка (http://gro-za.org/forum/index.php?topic=5369.0.html))
:)
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Андрій від 03 Березня 2011, 23:19:24
Ты подал оферту?
Прошел 1 месяц?
Подали вони. Я підписав з протоколом розбіжностей. Вони не підписали. Письмово повідомили що не можуть підписати в такій редакції. Далі письмово обіцяли подати до суду на вирішення переддоговірних спорів. Не подали. Тож подав я десь через півроку.
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Тетяна Academia від 03 Березня 2011, 23:19:44
Андрей, не лоханись как я!
Смотри эту тему. [url]http://gro-za.org/forum/index.php?topic=5616.0.html[/url] ([url]http://gro-za.org/forum/index.php?topic=5616.0.html[/url])
Может есть смысл отказаться от иска, или изменить предмет!
ВАВАНчик, хоч стріляйте - а не розумію я ходу Вашої думки. Поясніть ще раз, простіше, будь ласка. Дякую.

Т.И., и Валентина, жду Вас и Ваши доказательства в своем процессе (ссылка ([url]http://gro-za.org/forum/index.php?topic=5369.0.html[/url]))
:)
Щодо цього -аналогічно.З трьох питань: Що? Де? Коли? відповідь маю тільки на перше. Ідей щодо цієї справи у мене трохи є. При нагоді розкажу.
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Валентина від 03 Березня 2011, 23:28:04
Володимир!Також не зрозуміла, де чекаєте, які докази і на коли?
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Тетяна Academia від 03 Березня 2011, 23:35:26
Ты подал оферту?
Прошел 1 месяц?
Подали вони. Я підписав з протоколом розбіжностей. Вони не підписали. Письмово повідомили що не можуть підписати в такій редакції. Далі письмово обіцяли подати до суду на вирішення переддоговірних спорів. Не подали. Тож подав я десь через півроку.
Вдруге пропоную обговорити це питання по телефону. Бо, як на мене, починаємо заговорювати тему.

Ше одне міркування щодо громадських слухань. По закону слухання проводяться для доведення до мешканців нового тарифного розпорядження ОМС.
А тепер, як в приказці часів помаранчевої революції. Можете запропонувати опонентам: "Спробуй, підрахуй! Скільки разів приймались нові тарифні РКМДА, і скільки разів проводились ті слухання".

А насправді, всі ті слухання - суцільна профанація. І я не бачу серозних ризиків для справи від їх проведення чи не проведення.
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: ВАВАНчик від 04 Березня 2011, 00:09:44
Цитувати
Також не зрозуміла, де чекаєте, які докази і на коли?
Жду в СУДЕ с КГГА при обжаловании РКГГА №955 в редакции РКГГА 187. Ну естественно после открытия производства. Когда это произойдет ПОКА неизвестно, ибо Шрс КОНКРЕТНО тупит. Апелляция была еще в декабре прошлого года. :(

Ну а доказательства - ДА любые КАКИЕ ЕСТЬ в т.ч. и письмо о котором Т.И. говорит:
1.Колись я опублікувала відповідь київського управління юстиції, що РКМДА 187 ніде не зареєстроване і не повинно застосовуватись.....
и Ваши мысли про его несоответствие законодательству (если такие есть).
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: ВАВАНчик від 04 Березня 2011, 00:13:18
...Подали вони. Я підписав з протоколом розбіжностей....
АГА. Ну тогда тут другой расклад.
Обсудим в другом месте более детально.
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Valery від 28 Квітня 2011, 14:15:18
Ось і я (та зі мною ряд співвласників) дізнався, що ще 28.05.2010 в нашому будинку пройшли громадські слухання, мешканці попереджались -вивішувалась об"ява на дошці оголошень, складено протокол. Хоча ми на 100% впевнені, що ніяких об"яв не було (об"ява то не маленька-повинні були надані всі матеріали з розрахунку тарифу) і з потоколом ніхто нас не знайомив (відповідно до РКМДА 187).
Зрозуміло - витребуємо протокол. А як доводити, що ніяких повідомлень про ГС не було? Зібрати всі (100% - 1 голос) мешканців -що ніяких попереджень не було?
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: ВАВАНчик від 28 Квітня 2011, 15:22:33
РКМДА 187 - ОЛБЖАЛУЕТСЯ :)
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Тетяна Academia від 28 Квітня 2011, 16:03:25
І друге. ТІ слухання все одно суцільна фікція. Єдина користь від участі в них - вкотре показати представникам КП їх невігластво.

Валерію, скажіть будь ласка, а навіщо Вам збирати підписи і доводити, що повідомлень про гр. слухання не було? З тими слуханнями я свого часу відпрацювала по повній. Але зараз не розумію мети Ваших дій. Важко щось порадити. Ви збираєтесь оскаржити протокол слухань в судовому порядку? Так не бачу особливого сенсу. Він все одно ні на що не впливає.
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Valery від 28 Квітня 2011, 21:40:54
І друге. ТІ слухання все одно суцільна фікція. Єдина користь від участі в них - вкотре показати представникам КП їх невігластво.

Валерію, скажіть будь ласка, а навіщо Вам збирати підписи і доводити, що повідомлень про гр. слухання не було? З тими слуханнями я свого часу відпрацювала по повній. Але зараз не розумію мети Ваших дій. Важко щось порадити. Ви збираєтесь оскаржити протокол слухань в судовому порядку? Так не бачу особливого сенсу. Він все одно ні на що не впливає.

Тетяно Іванівно, звісно всю інформацію стосовно громадських слухань я вивчив і прекрасно розумію, що це фікція, гра в демократію. Ні, оскаржувати не буду, але якщо почнуться якісь речі зі сторони КП - що ви ж на громадсьих слуханнях не протестували, не робили ніяких зауважень - сказати, що слухань не було, самі склали протокол, підписали у декількох мешканців (благо працівників ЖЕКів у нашому будинку чоловік 5-6 є) - до речі це можна (якщо занятися) класифікувати як "подлог".
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Тетяна Academia від 28 Квітня 2011, 22:04:56
Зрозуміла. Навряд чи наші КП згадають про ті слухання.
А ознак кримінальних злочинів та адмін. правопорушень в діях посадових осіб наших КП - самі знаєте, скільки. От хоч би відрізання електропостачання та залякування "боржників". Та тільки довести ті злочини та добитись покарання (з урахуванням специфіки наших правоохоронних органів) - справа майже нереальна.

Звичайно, листа з претензією щодо не проведених слухань з підписами кількох мешканців можна і відправити. "Для порядку".
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: MirEks від 22 Травня 2011, 20:53:38
Громадські слухання - фікція, гра в демократію.
ОДНАК, це прописано в Законі, і не проведення громадських слухань - це порушення  Закону.
А чому б не акцентувати на цьому питанні уваги і не підняти це питання на вищий рівень?
Але питання : яка відповідальність за те, що НЕ БУДЕ проведено громадських слухань?
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Юрій Васильович від 23 Травня 2011, 11:39:10
Громадські слухання - фікція, гра в демократію.
ОДНАК, це прописано в Законі, і не проведення громадських слухань - це порушення  Закону.
А чому б не акцентувати на цьому питанні уваги і не підняти це питання на вищий рівень?
Але питання : яка відповідальність за те, що НЕ БУДЕ проведено громадських слухань?
Відсутність громадських слухань це порушення "Порядку..." ( ПКМУ № 529).
Порушення, недотримання "Порядку..." може бути підставою для скасування рішення про встановлення тарифу.  Проте ,якщо слухання не проводилися, це зовсім не означає того, що до проекту рішення не буде подано протокола слухань, який написано  спритниками без Вашої участі. Витребуйте копію Протоколу і, як він сфальшований, вперед до суду.
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Валентина від 24 Травня 2011, 08:12:46
Цілком погоджуюсь із Юрієм Васильовичем, що сфальшовані протоколи громадських слухань необхідно визнати недійсними. Можна звернутись до прокуратури (оскільки організатор слухань - представник РДА), до міліції, намагатись притягнути до відповідальності фальсифікаторів, до суду.
Річ у тім, що останні тарифи затверджені Розпорядженнями КМДА за підписом Попова (такі ж неправомірні як і Черновецького)  за наявності Протоколів громадських слухань проведених у 2010 році без врахування негативної реакції громадськості.
Необхідно створити Ініціативні групи (тих будинків де виникло бажання захистити свої права) і звертатись до суду з вимогою: визнати тарифи встановлені КМДА для  Вашого будинку протиправними і скасувати з моменту прийняття.
Для забезпечення позову витребувати копію Протоколу громадських слухань та оригінал для огляду ( більшість протоколів сфальшовані і можливо у деяких випадках треба буде використовувати показання свідків - учасників слухань).
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Перо від 25 Травня 2011, 01:15:24
у деяких випадках треба буде використовувати показання свідків - учасників слухань).

Якщо сфабриковані протоколи надаються до суду в якості доказу правомірності і законності, слід знайти когось з переліку осіб, які нібито були серед тих, хто одноголосно підтримав "одобрям-с" підвищення тарифів у 3 рази, але реально були на цих слуханнях відсутні. Притягати як свідків, після чого подати клопотання про застосування ч. 3 ст. 70 КАС або ч. 1 ст. 59 ЦПК (в залежності від процесу).
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Dugf від 17 Червня 2011, 01:46:12
... ви ж на громадсьих слуханнях не протестували, не робили ніяких зауважень - сказати, що слухань не було, самі склали протокол, підписали у декількох мешканців (благо працівників ЖЕКів у нашому будинку чоловік 5-6 є) - до речі це можна (якщо занятися) класифікувати як "подлог".



Цитувати
ЗА БЕЗПІДСТАВНЕ ЗАВИЩЕННЯ КОМУНАЛЬНИХ ТАРИФІВ ПОРУШЕНО КРИМІНАЛЬНУ СПРАВУ

Прокурором Ленінського району міста Кіровограда порушено кримінальну справу за ознаками складу злочинів, передбачених ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч.2 ст.366 (службове підроблення) КК України відносно службових осіб одного із КРЕП обласного центру.

       
Встановлено, що вказані особи, зловживаючи службовим становищем, внесли неправдиві відомості до протоколів громадських слухань щодо формування вартості тарифів на послуги. Надалі, на підставі цих підроблених протоколів, були затверджені тарифи на утримання будинків і прибудинкових територій. Як наслідок - кіровоградцям, які проживають у будинках, які обслуговував даний КРЕП, було незаконно підвищені тарифи. Сума збитку становить 128 860 грн..
       Триває слідство.
      Прес-служба прокуратури області


http://www.kir.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=93954 (http://www.kir.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=93954)
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: focus від 17 Червня 2011, 05:03:48
Прокурор бреше.. Кіровоградської територіальної громади у вашому місті немає....Є лише територіальна громада Кіровського і Ленінського району м.Кіровограда.

На одній території дві громади бути не може...
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: ВАВАНчик від 17 Червня 2011, 09:17:26
Однозначно нельзя сказать!
Нужно смотреть териториально-административное устройство города.

ПС: в Киеве может быть териториальная громада Киева, и территориальная громада Дарницкого района на одной территории?
Оттотоже!
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: bav від 26 Вересня 2011, 13:17:41
Громадські слухання - фікція, гра в демократію.
ОДНАК, це прописано в Законі, і не проведення громадських слухань - це порушення  Закону.
А чому б не акцентувати на цьому питанні уваги і не підняти це питання на вищий рівень?
Але питання : яка відповідальність за те, що НЕ БУДЕ проведено громадських слухань?

bav - Київ - Ukraine 2011-09-14 12:24:28     
Хто знає? Чи дійсно скасовано КМУ необхідність проведення громадських слухань стосовно тарифів по утриманню будинків? Яким саме? Про це мене повідомили в УДСБЕЗ!
1  Л.Е. 2011-09-14 22:53:01 11 дн назад
  Схоже, це поки що пропозиція по внесенню змін.
---------------------
«Мери міст проти громадських слухань у кожному будинку» www.jitlosvit.com.ua/index.php?newsid=518 (http://www.jitlosvit.com.ua/index.php?newsid=518)

01 серпня 2011 відбулася зустріч членів комісії з питань ЖКГ Асоціації міст України з Міністром регіонбуду та ЖКГ України А. Близнюком.
Мета зустрічі Міністра А.Близнюка з представниками АМУ та міськими головами – визначення пріоритетних проблем у сфері ЖКГ та шляхів їх вирішення.
Під час зустрічі Міністру було висловлено 7 з 49 проблемних питань сфери, на яких найбільше наголошували міські голови під час обговорення на VII Українському муніципальному форумі.
Перелік питань, пропонований АМУ до вирішення наступний:
- підготовка до зимового сезону з необхідною компенсацією ОМС їх втрат, які виникають з різниці між тарифом і собівартістю виробництва послуг;
- запровадження стандартів надання комунальних послуг (з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій) з переліком обов'язкового мінімуму і факультативних - за вибором замовника;
- гарантування державою встановлення цін на газ та електроенергію для ОСББ на рівні цін для населення (для фізичних осіб), а не як для юридичних осіб;
- необхідність внесення змін до містобудівного законодавства з приводу відтермінування заборони надання земельних ділянок, зміни їх цільового призначення за відсутності містобудівної документації з 1 січня 2012 до 1 січня 2015 року;
- спрощення процедури визначення меж прибудинкових територій багатоквартирних будинків;
- скасування процедури обов'язкового проведення громадських слухань в кожному будинку з питань встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій;
- підготовка необхідного правового поля для співфінансування механізмів установки автономних станцій теплопостачання для будинків.
У АМУ вважають, що ці питання не є політичними і можуть бути легко вирішені на технічному рівні.
За підсумками проведеного обговорення міністр А.Близнюк пообіцяв включити всі зазначені питання до списку пріоритетних, а також доповісти про них Прем’єр-міністру України. Міністр також пообіцяв сформувати Міжвідомчу робочу групу для вирішення вказаних вище проблем із залученням до співпраці представників АМУ.
2  Юрій Васильович 2011-09-15 11:11:57 11 дн назад
  В редакції ПКМУ № 529 -2009р., що діяла до змін внесених ПКМУ№ 869 - 2011р., Пункт 2 "Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій" мав такий текст:
"2. Тарифи (нормативні витрати, пов'язані з утриманням будинків і споруд та прибудинкових територій) розраховуються окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників фактичного надання послуг з урахуванням забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням типового переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій згідно з додатком (далі - типовий перелік).
Виконавець доводить розрахунок тарифів до відома власників житлових будинків (гуртожитків), власників квартир (житлових приміщень у гуртожитках), власників нежитлових приміщень у житлових будинках (гуртожитках) та інших споживачів послуг шляхом проведення щодо кожного будинку громадських слухань.
За результатами громадських слухань перелік послуг за кожним будинком може бути зменшено виконавцем порівняно з типовим переліком за умови одержання у строк до 30 днів з дати проведення громадських слухань оформленого письмово в установленому законодавством порядку рішення власників житлових будинків (гуртожитків), власників квартир (житлових приміщень у гуртожитках), власників нежитлових приміщень у житлових будинках (гуртожитках) про забезпечення надання послуг, запропонований виконавцем перелік яких зменшено.
У разі коли перелік послуг зменшується, виконавець перераховує тарифи і подає новий розрахунок тарифів відповідному органові місцевого самоврядування, що приймає рішення про його затвердження (погодження).
З власниками (наймачами) квартир (житлових приміщень у гуртожитку) та власниками нежитлових приміщень у житловому будинку (гуртожитку) укладається договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (далі - договір про надання послуг), що передбачає надання послуг, перелік яких визначений за результатами громадських слухань згідно з типовим переліком.
Послуги надаються відповідно до затвердженого (погодженого) рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг. Копія такого рішення є невід'ємною частиною договору про надання послуг."
В редакції ПКМУ № 869 - 2011р. маємо таке:
"2. Тариф на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (далі - тариф на послуги) - вартість надання таких послуг, розрахована на основі економічно обґрунтованих планованих (нормативних) витрат з урахуванням планового прибутку та податку на додану вартість.
Тариф на послуги розраховується окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватися для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням переліку послуг згідно з додатком до цього Порядку.
З власниками (наймачами) квартир (житлових приміщень у гуртожитку) та власниками, орендарями нежитлових приміщень у житловому будинку (гуртожитку) укладається договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (далі - договір про надання послуг).
Послуги надаються з урахуванням встановленого рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг. Копія такого рішення є невід'ємною частиною договору про надання послуг.
Інформація про перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, їх вартість, структуру тарифу, його зміну з обґрунтуванням її необхідності доводиться до відома споживачів у порядку, затвердженому Мінрегіоном. "
Залишається чекати що там вигадає Мінрегіон.
На даний час є діючим наказ Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 359 від 16.11. 2009р. "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо порядку організації та проведення громадських слухань для доведення розрахунку тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території" - zakon.nau.ua/doc/?uid=1041.36450.0
Але цей "порядок..."носить лише рекомендаційний характер:
"1.9. Згідно із Законом до повноважень центрального органу виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства віднесено координацію діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг. Положенням про Міністерство з питань житлово-комунального господарства, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 N 717. Мінжитлокомунгосп відповідно до покладених на нього завдань здійснює нормативно-методичне забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування.
Враховуючи вище зазначене Міністерство з питань житлово-комунального господарства пропонує для використання при підготовці відповідних змін до статутів територіальних громад, а також безпосередньо при доведенні розрахунку тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території (перед його затвердженням/погодженням) користуватися цими методичними рекомендаціями."
До того ж ці рекомендації (тобто і сам "порядок.." як складова частина цих рекомендацій) : "розроблено з метою організації та упорядкування проведення громадських слухань (далі - слухання), передбачених пунктом 2 Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 N 529 (далі - порядок)" що зазначено в самих рекомендаціях ( пункт 1.10 ). Але ж пункт 2 "Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій" вже сам не вимагає проведення слухань.
З огляду на те, що ПКМУ № 869 - 2011р. хоч і має дату 01.червня 2011р., але "для публіки" з`явилася лише в середині серпня, і вступила в силу 18.08.2011р. (про що свідчить "Картка документу" на сайті ВР : zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=869-2011-%EF&c=1#Card ), можна думати, що принаймні деякі побажання мерів міст враховано.
3  bav - Київ - Ukraine 2011-09-16 11:19:20 10 дн назад
  Дякую. Отже тепер комунальникам розв'язали руки і вони тепер що захочуть те і напишуть у СВОЇХ тарифах., а споживачі не зможуть впливати на комунальників? Це сумно!
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Arno78 від 27 Вересня 2011, 18:53:37
Вот и наш город зацепило по общественным слушаниям. Я, конечно, подготовился и передал перечень вопросов в горисполком и исполнителю услуги в нашем городе ООО ЖЭК. Тарифы решили пока не посчитают не будут рассматривать, а тут подоспело новое постановление КМУ.

Вообщем, теперь мстить мне начали, что я виноват в срыве "слушаний".

Вот сам текст заявления:

Виконавчому комітету
 
ЗАЯВА

На підставі Закону України «Про інформацію» та Закону України «Про звернення громадян» звертаюсь за роз’ясненнями.
17 серпня 2011 року були проведені збори представників від будинків міста Х, які обслуговує приватна фірма ТОВ ЖЕК.
До переліку запитань, які були надані мною 17 серпня представникам виконавчого комітету ..., але не розглянуті (перелік запитань додається), додаю також наступні запитання:

1. Чи були запрошені на 17 серпня 2011 року для проведення першого етапу начебто громадських слухань тільки старші по будинкам? Де встановлена така особа, як «старший по будинку». В якому нормативно-правовому акті йде мова про цих «старших по будинкам», які їх права та обов’язки?

2.  Чи дійсно підприємство ТОВ ЖЕК, за словами ХХХ (директора цієї приватної фірми), не обслуговувала у повній мірі будинки згідно наказу Держжитлокомунгоспу № 150 від 10.08.2004 р., а тільки усувала аварії? 

3. Яким чином для мешканців будинків встановлена так звана «квартплата»? Хто її встановив та в якому діючому нормативно-правовому акті України йде мова про квартплату для власників квартир багатоповерхових будинків?

4.  Що таке медіа план, про який говорилось на зборах 17 серпня 2011 року? Де з ним можна ознайомитись?

5. Яким чином будуть контролюватися відкриті розрахункові рахунки по кожному будинку? Де вони будуть відкриті? Яким нормативно-правовим актом регулюється контроль та відстеження надходжень та витрат по будинку «старшими по будинкам» приватної фірми ТОВ ЖЕК?

6. Чи дійсно підприємство ТОВ ЖЕК за словами його директора, ще до кінця не підрахувало вартість тарифу?

7. Яким чином підвищення цін на шифер, скло, цемент та металовироби впливає на тариф, якщо роботи з вищенаведеними матеріалами не проводяться по будинку ____ по вулиці ____________ у м. ________?
 
8. Чому така турбота за фінансовий стан приватної фірми ТОВ ЖЕК? Чи є компанії, яки можуть висунути свої пропозиції по тарифам та можуть представити нижчий тариф чим самим створити конкуренцію, якщо прибутки керівництво ТОВ ЖЕК не влаштовують?
 
9. Чи дійсно виконавчий комітет вважає мешканців будинку № __ по вул. ______ у м. ________ квартиронаймачами?
 
10. Яким чином будуть проведені розрахунки тарифу з урахуванням нової Постанови Кабінету Міністрів № 869 від 01.06.2011 року?
 
Прошу, надати змістовні та обґрунтовані відповіді на кожне запитання (які є в додатках та у листі-заяві) та письмовий документ, який містить розрахунок тарифів сформований згідно Порядку формування тарифів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів № 529 від 20.05.2009 р. із підтвердженням кожної складової, вручити мені особисто або надіслати за адресою: .....

Додатки:
- Перелік запитань до виконавчого комітету з додатками – всього на 2 арк.

А вот и сам перечень вопросов (Извините, что содрал с этого сайта :) и применил к своей ситуации)

Перелік запитань
до виконавчого комітету ...... – організатора громадських слухань стосовно встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для мешканців будинку № _____по вул. ______

1. Чи є Статут територіальної громади міста ХХХХ? Якщо є, де можна з ним ознайомитись? Затверджено чи ні Положення про громадські слухання ____________ міською Радою? Якщо вони є, де можна з ними ознайомитись?

2. Хто встановив виконавцем послуг по будинку № _____ саме ТОВ ЖЕК? У кого на балансі знаходиться наш будинок? На підставі чого? Яким чином попало наше майно на баланс чужої особи без відома всіх співвласників будинку? Коли співвласники будинку обирали для себе виконавця послуг? Яким чином ці слухання можуть повліяти на тариф? Яку вони юридичну силу мають?

3. Чому про проведення громадських слухань для мешканців будинку № ____ по вул. ___________ оголошення були вивешені тільки 12.08.2011 року та ще й призначені на 17:00 для всіх абонентів ТОВ ЖЕК? Чому не виконана вимога п. 2 Порядку формування тарифів згідно Постанови Кабінету Міністрів № 529 від 20.05.2009 р., згідно якого виконавець доводить розрахунок (не результату розрахунку, а розрахунок) тарифів до відома власників житлових будинків (гуртожитків), власників квартир (житлових приміщень у гуртожитках), власників нежитлових приміщень у житлових будинках (гуртожитках) та інших споживачів послуг шляхом проведення щодо кожного будинку громадських слухань?

4. Хто формував тарифи для громадських слухань?

5. Яким чином забезпечена вимога п. 3 Порядку формування тарифів згідно Постанови Кабінету Міністрів № 529 від 20.05.2009 р. стосовно прозорості визначення вартості усіх послуг? Якими документами підтверджені складові частини фактичних витрат протягом трьох минулих та поточного років?

6. Чи можна ознайомитися з офіційним паспортом будинку № ________ по вул. ________ станом на 01 серпня 2011 року? Яка загальна площа будинку за технічним паспортом БТІ?

7. Яку площу має прибудинкова територія?

8. Хто є власником/користувачем цієї території?

9. Чи існує державний акт на право користування прибудинковою територією, кому виданий, ким і де встановлені межові знаки, чи є кадастровий план взагалі?

10. Хто прибирає прибудинкову територію, скільки годин щодня/щотижня/щомісяця?

11. Скільки штатних двірників обслуговують будинок, скільки годин щодня вони працюють?

12. Як обліковуються обсяги робіт, фактично виконаних двірником/двірниками?

13. Де наведений деталізований розрахунок по складовим витрат з прибирання прибудинкової території? Чому стан газонів з зеленими насадженнями, пішохідних доріжок, доріг до під’їздів будинку з жовтня 2007 р. систематично погіршується?

14. Чи отримали такі організації як КП «Водоканал», ВАТ «....обленерго», ВАТ «.....газ» та ........... орендне підприємство теплових мерех державні акти на відчуження прибудинкової території під охоронні зони підземних трубопроводів? Хто контролює стан цих зон?

15. Скільки неприватизованих квартир знаходиться в будинку?

16. Скільки орендаторів та власників нежитлових приміщень знаходиться в будинку? Чи включені вони до розрахунку тарифу?

17. Чи означає, що тариф, який навів ТОВ ЖЕК у розмірі __________ грн/кв.м включає всі податки та збори?

18. Чому при підсумуванні всіх складових виходить зовсім інша сума тариф _______ грн/кв.м? Це є помилка або це спосіб ввести в оману мешканців будинку № _____ по вул. _______?

19. Чи бралися до уваги при розрахунках тарифу про те що більшість внутрішньобудинкових мереж замінено на нові за кошти мешканців будинку?

20. Які роботи виконувались по п. 4, п. 7, п. 10, п. 11, п. 12, п. 16 Переліку ТОВ ЖЕК? Якими документами підтверджуються фактичні витрати? Чому з жовтня 2007 року і в нинішньому році жодні роботи щодо перелічених пунктів не виконувалися (на кришах та у підвалах повно сміття, за окремі кошти мешканців проводяться поточні так капітальні ремонти внутрішньобудинкових мереж та покрівель)? Чому, згідно чинного законодавства, виконавець зобов'язаний у т.ч. утримувати внутрішньобудинкові мережі у належному технічному стані, здійснювати їх технічне обслуговування та ремонт; усувати аварії та інші порушення порядку надання послуг, але цього він не робить та доводить будинок до аварійного стану?

21. Де документальне підтвердження витрат на освітлення місць загального користування, підвалів, підкачування води (п. 16 Переліку ТОВ ЖЕК) у сумі 0,1069 грн./кв.м та витрат на енергопостачання ліфтів (п. 17 Переліку ТОВ ЖЕК) у сумі 0,0526 грн./кв.м? Невже витрати на освітлення перевищують витрати на енергопостачання ліфтів? Де знаходяться насоси для підкачування води, у кого вони на балансі?  Чому мешканці повинні окремо оплачувати електроенергію для насосів, яких немає в будинку? Чи встановлені прилади обліку електроенергії для зазначених об’єктів, які обсяги споживання електроенергії встановлені за три минулі і поточний роки?

22. Чому не передбачене (п. 14 Переліку ТОВ ЖЕК) прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами?

23. Чому не проводиться з жовтня 2007 р. ремонт та ущільнення вікон в будинку перед початком осінньо-зимового періоду? Для чого витрачається теплоенергія будинку, коли вона вивітрюється через несправні вікна?

24. Яким чином встановлена складова частина (п. 5 ТОВ ЖЕК) витрат на технічне обслуговування ліфтів у сумі 0,4204 грн./кв.м? Чи можливо напряму укласти договори на технічне обслуговування ліфтів без посередника ТОВ ЖЕК (який доречі не виконує свої обов’язки та несправності не усуває. Наприклад, неробоче електро освітлення в кабіні лифту майже неділю ніхто не ремонтував)? Чи можливо укласти окремі договори з фірмою, яка має ліцензію на виконання цих робіт?

25. Чи може ТОВ ЖЕК пояснити, що означає «технічне обслуговування та поточний ремонт систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем у разі їх наявності» та вказати де в будинку є в наявності це обладнання?

26. Де обіцяні ТОВ ЖЕК: ремонт під’їздів, встановлення відсутніх ковпаків на димових та вентиляційних трубах, улаштування водостічних лотків на поверхах (покрівлях) під’їздів, фарбування вікон під’їздів, ремонт вибоїн асфальтного покриття двору та інші?

27. Чи відомо міськвиконкому про стан першого під`їзду будинку, який скоро пійде під землю та про стан якого було давно відомо ТОВ ЖЕК?

28. Чи гарантує ТОВ ЖЕК, якому доречі залишився тільки рік працювати у місті за договором з міськвиконкомом, належне утримання будинку і прилеглої території після чергового підвищення тарифу? Яким чином ТОВ ЖЕК буде виконувати свої обов’язки, якщо мешканці будинку будуть фінансувати роботи по утриманню будинків у обсягах менше половини запропонованого тарифу?

Прошу, надати відповіді на кожне запитання та письмовий документ, який містить розрахунок тарифів сформований згідно Порядку формування тарифів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів № 529 від 20.05.2009 р. із підтвердженням кожної складової, вручити мені особисто або надіслати за адресою: ____.
Запитання підготував та озвучив співвласник/власник квартири ___.

Мне ответили сегодня из горисполкома в письме, в котором нет конкретики....Письмо чуть позже опубликую.
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Тетяна Academia від 27 Вересня 2011, 19:22:15
Нашого полку прибуває  ;) Успіхів Вам!
Щодо "зідраних" матеріалів. Одна з основних цілей існування сайту - створення "бази знань" в допомогу споживачам ЖКП по самозахисту цивільних прав. Користуйтесь викладеними матеріалами на здоров`я і поповнюйте базу.
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Arno78 від 27 Вересня 2011, 19:54:51
Вот, что мне ответили....не пойму, где допустил ошибку??? Но, главная цель достигнута - слушания пока отменили на два месяца
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Тетяна Academia від 28 Вересня 2011, 09:48:14
ВІдповідь ОМС в частині невідповідності звернення нормам законів є обгрунтованою.
Неодноразово на сайті обговорювали питання - як саме оформлювати письмові звернення.
Не треба просити когось щось роз`яснювати. Не треба когось в чомусь переконувати, іронізувати. Формулювати питання слід таким чином, щоб не лишити чиновнику, який готуватиме відповідь, можливості зіграти в "спихбол".

Ви вимагаєте надати конкретну інформацію на запит. Або заявляєте конкретну претензію. Або висуваєте конкректну скаржгу за конкретним задокументованим фактом. Чи інші звернення  відповідно до ЗУ Про Інформацію, ЗУ Про доступ до публічної інформації, ЗУ Про звернення громадян.
Передивіться розділ  ПЕРЕПИСКА з суб'єктами владних повноважень
http://gro-za.org/forum/index.php/board,33.0.html (http://gro-za.org/forum/index.php/board,33.0.html)

Конкретно по відповіді ОМС.
1. Немає такої посади "старший по будинку".
Для сприяння, поліпшення покращення і т.ін. або працюють органи самоорганізації населення згідно відповідного закону або відповідно до ЗУ Про місцеве самоврядування в порядку, визначеному статутом проводяться збори громадян за місцем проживання.
2. Абсолютно незаконним є відсилання до наступних громадських слухань. Надішліть повторний інформаційний запит і вимагайте надати конкретні відповіді у визначені законом строки.
3. З питань, що стосуються ТОВ - запит можна надіслати ТОВ. І повторно до ОМС на підставі ст. 7 ЗУ Про ЖКП.
(click to show/hide)
З позитиву - Ви отримали доказ щодо відсутності законно встановленого тарифу на ЖКП.
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: Arno78 від 20 Жовтня 2011, 23:00:35
Вот и все! Наш ОМС заявил, что новые тарифы по ПКМУ 869 он уже сегодня рассчитал и утвердил. Они вступят в силу 1 декабря 2011. Может быть соберут население (всех желающих присутствовать из жилого фонда) перед самим вступлением тарифов в силу за неделю. Дату еще не утвердили.
Есть какие-нибудь мысли относительно дальнейших действий?Что предпринять? Я понимаю, что слушания уже не актуальны в свете новых изменений... В СМИ уже называют средние тарифы, которые на 1 грн больше, чем до повышения.
Для себя пока определил следующее: ждать договор от исполнителя услуги, если не будет соответствовать типовому - воевать в судах...Но это малая часть...Хотелось бы узнать еще дельные мысли. Спасибо всем!
Назва: Re: Громадські слухання по сценарію ЖЕК
Відправлено: ВАВАНчик від 20 Жовтня 2011, 23:19:01
Помощь :)
http://gro-za.org/forum/index.php?topic=6625.0.html (http://gro-za.org/forum/index.php?topic=6625.0.html)