'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Перегляд Повідомлень

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - focus

Сторінок: [1] 2 3 ... 61
1
Ви ухилилися від відповіді...
Цитувати
а потім у позовному провадженні разом з клопотанням про подовження строку позовної давності
Не розумію.. Як можна "подовжити строк позовної давності"??
Цитувати
Стаття 251. Поняття строку та терміну
1. Строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення.
3. Строк та термін можуть бути визначені актами цивільного законодавства, правочином або рішенням суду.
Цитувати
Стаття 256. Поняття позовної давності
1. Позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.
Обясніть...як строк можна "подовжити"?

2
Цитувати
Мова йшла про одні й ті самі  вимоги кредитора заявлені спочатку у наказному, а потім у позовному провадженні разом з клопотанням про подовження строку позовної давності у зв'язку зі скасуванням СН
За правовою сутністю це дві різні вимоги.
У наказному провадженні це вимога про здійснення судового захисту порушеного права.
а у позовному - вимога про здійснення судового захисту права у звязку з закінченням давності на час подання позову..Тобт  о виник спір - чи підлягає судового захисту право кредитора у звязку з тим що закінчилася давність на момент подачі позову.
 
Цитувати
запропоновано врішувати спір  у позовному провадженні.
А в чому спір полягає? 8-)

3
Цитувати
Мова йшла про вимоги кредитора у позовному провадженні про подовження строку позовної давності у зв'язку зі скасуванням СН
Щось я Вас не розумію. Це ті вимоги, про які були розяснені стягувачу в ухвалі про скасування судового наказу, з якими він має право звернутися  у позовному провадженні? Чи нові (позовні) вимоги, зазначені у позовній заяві? Уточніть, будь-ласка...

4
Я не буду дивитись справу ЮКОСа (точніше акціонерів ЮКОСА) проти Росії. Я не знаю законодавства Росії...
На час дії попередньої редакції ЦПКУ ( за якою не можна було подати позов без СН, а СН могли скасувати і через два роки (і такі приклади є, навіть, на нашому форумі)) рішення ВСУ було цілком логічним і справедливим і відповідало іншим рішенням ЄСПЛ. Спочатку наведіть приклад того, що я Вас просив
Знайдіть подібне у випадку, коли СН спочатку було видано, а потім скасовано...

За нової редакції ЦПКУ відновлено право кредитора вибору що подавати, позов чи заяву на видачу СН.
я знайду, якщо Ви теж знайдете рішення ВСУ щодо вимог кредитора здійснення судового захисту у звязку з закінченням позовної давності заявлені у наказному провадженні і вимог кредитора про здійснення судового захисту у звязку з давністю, заявлені у позовному провадженні. За новою редакцією ЦПКу закон захищає боржника від прострочених вимог кредитора у наказному провадженні у звязку з тим що настала позов на давність.

5
Переривання позовної давності відбувається у разі подання до суду саме позову. Але був період, коли подати позов без попереднього подання заяви на СН було не можливо. Це обмежувало в правах кредитора. Тому й з'явилось відповідне рішення ВСУ, бо завданням цивільного судочинства є дотримання справедливості.
Цитувати
«Справедливість - одна з основних засад права, є вирішальною у визначенні його як регулятора суспільних відносин, одним із загальнолюдських вимірів права»
  КСУ Рішення від 2 листопада 2004 року № 15-рп/2004
питання захищати чи не захищати існуюче порушене право у звязку з давністю у наказному провадженні не розглядається. Це позовне провадження. Де тільки в позовному провадженні є сторони спору, які у судовому засіданні до прийняття рішення судом про захист можуть  заявити про давність. Так що ніяких обмежень кредитора немає. Щодо справедливості.. Судами було порушене законне право боржника бути звільненим від переслідування у звязку з давністю як у наказному так і в позовному провадженні. Див. справу ЮКОСа проти Росії.

6
http://reyestr.court.gov.ua/Review/9146092
Цитувати
Подання заяви про видачу судового наказу заявник (стягувач) не може використовувати згідно з частиною другою статті 264 ЦК України з метою переривання позовної давності за відповідною вимогою чи за її частиною. На підставі припису частини другої статті 264 ЦК України переривання позовної давності відбувається у разі подання до суду саме позовудо належного відповідача з дотриманням вимог процесуального закону щодо форми та змісту позовної заяви, правил предметної та суб`єктної юрисдикції й інших вимог, порушення яких перешкоджає відкриттю провадження у справі.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/91460925
В даному випадку у видачі СН було відмовлено...
Знайдіть подібне у випадку, коли СН спочатку було видано, а потім скасовано...

якщо був факт переривання позовної давності, то суд згідно з Цивільним кодексом у наказному провадженні повинен був застосувати навіть без заяви боржника переривання позовної давності. Але ж у наказному цей суд факт не застосовує. Бо спори про давність у наказному не розглядаються

7
http://reyestr.court.gov.ua/Review/9146092
Цитувати
Подання заяви про видачу судового наказу заявник (стягувач) не може використовувати згідно з частиною другою статті 264 ЦК України з метою переривання позовної давності за відповідною вимогою чи за її частиною. На підставі припису частини другої статті 264 ЦК України переривання позовної давності відбувається у разі подання до суду саме позовудо належного відповідача з дотриманням вимог процесуального закону щодо форми та змісту позовної заяви, правил предметної та суб`єктної юрисдикції й інших вимог, порушення яких перешкоджає відкриттю провадження у справі.

8
Цитувати
Вже не актуально...  Протиправно... Див. http://gro-za.org/forum/index.php?topic=9108.0

У справі 712/8916/17-ц  прийнято рішення Великою Палатою. Касаційну скаргу задоволено частково,
рішення судів першої та апеляційної інстанцій змінено у мотивувальній та резолютивній частинах.
Позовна давність це інститут матеріального права, а не процесуального. Але, процесуальне право тут присутнє, - позовна давність  саме в позовному провадженні (а не в наказному),так-як тільки в позовному провадженні є сторони, що можуть заявить про сплив позовної давності.

9
Цитувати
Верховний Суд, замість того, щоб провести наукове дослідження питання, продовжує
застосовувати той же недієвий та несправедливий варіант
практичного судочинства під час
вирішення конкретних спорів [12; 13].

http://www.law.stateandregions.zp.ua/archive/2_2019/9.pdf

10
Подання до суду заяви про видавання наказу не може переривати позовну давність, оскільки
преціально не вказане в ЦК як підстава для цього, а відповідне суддівське тлумачення, яке
застосовується, є протиправним та невірним по суті.
З чим і погодився ВССУ у свій час. http://reyestr.court.gov.ua/Review/25236042
Цитувати
Відповідно до вимог ст. 257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю три роки. Згідно ч. 2 ст. 264 ЦК України позовна давність переривається у разі пред'явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також, якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач.
Встановлено, що у жовтні 2008 року та у квітні 2010 року                       ЖКП «Житло «Центр» зверталося до суду з заявами про стягнення заборгованості за квартирну плату з відповідачів у порядку наказного провадження, у результаті розгляду яких ЖКП «Житло «Центр» видано два судових накази, які пізніше були скасовані.
.....
Суди дійшли обґрунтованого висновку про задоволення позовних вимог за три останні роки у межах позовної давності, оскільки з позовом до суду до 23 травня 2011 року ЖКП «Житло «Центр» не зверталося.

11
Жодних правових підстав для повторного переривання давності ні законодавство, ні здоровий глузд не припускають.

12
Цитувати
У ЦК немає застережень щодо обмеження кількості переривань строку позовної давності.
У ЦПК є застереження (п. 5 ч. 1 ст. 165 ЦПКУ), а тому  усі правила правового інституту позовної давності не поширюються  в межах наказного провадження

13
 Верховний Суд взагалі застосував правило про переривання позовної давності двічі !!!, оскільки позивач –
комунальне підприємство, яке надає послуги з теплопостачання, з заявою про видавання судового наказу звертався у 2010 та 2013 рр.
Такий підхід не ліпиться купи ні з правової точки зору, ні з логічної.
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74342577
Цитувати
23 травня 2018 року

м. Київ


справа № 216/5756/15-ц


провадження № 61-13753св18


Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:


головуючого - Висоцької В. С.,

суддів: Лесько А. О. (суддя-доповідач), Мартєва С. Ю., Фаловської І. М.,           Штелик С. П.,


учасники справи:

позивач - комунальне підприємство теплових мереж «Криворіжтепломережа»,

відповідач - ОСОБА_4,


розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 на рішення Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 28 липня 2016 року у складі судді Онопченка Ю. В. та ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 18 жовтня 2016 року у складі суддів: Митрофанової Л. В.,

Бондар Я. М., Зубакової В. П.,


ВСТАНОВИВ:


У липні 2015 року комунальне підприємство теплових мереж «Криворіжтепломережа» (далі - КПТМ «Криворіжтепломережа») звернулося до суду з позовом до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за послуги з теплопостачання.


Позовна заява мотивована тим, що КПТМ «Криворіжтепломережа» здійснює постачання теплової енергії для потреб опалення і гарячого водопостачання населенню, яке зобов'язане здійснювати оплату за отримання теплової енергії згідно з особовим розрахунком і встановленими тарифами. Позивачем щомісяця відповідачу за адресою: АДРЕСА_1, відповідно до тарифів на теплову енергію постачається теплова енергія у вигляді централізованого опалення, однак відповідач всупереч вимогам статей 67, 68 Житлового кодексу України (далі - ЖК України), статей 20, 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» не здійснює оплату за надані послуги. У зв'язку із цим за період з 01 лютого

2008 року до 01 листопада 2013 року утворилась заборгованість у розмірі

18 222,37 грн.


Рішенням Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 28 липня 2016 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 18 жовтня

2016 року, позов задоволено.


Стягнуто з ОСОБА_4 на користь КПТМ «Криворіжтепломережа» заборгованість за надані послуги з теплопостачання в розмірі 18 222,37 грн. Вирішено питання щодо судових витрат у справі.


Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що за період з 01 лютого

2008 року до 01 листопада 2013 року за квартирою АДРЕСА_1 утворилася заборгованість за отриману теплову енергію у розмірі

18 222,37 грн. Ця заборгованість підлягає стягненню з ОСОБА_4, оскільки він зареєстрований в квартирі з 03 жовтня 1997 року.


Суд апеляційної інстанції погодився з висновками суду першої інстанції, крім цього додав, що застосування строку позовної давності в даному випадку не може мати місце, оскільки позовна давність двічі переривалася шляхом звернення до суду з заявою про видачу судового наказу у 2010, 2013 роках. Також зазначив те, що відповідач не укладав з позивачем договір про отримання послуг з теплопостачання, але це не звільняє його від сплати заборгованості за надані послуги, оскільки він зареєстрований у квартирі та користується послугами.


Отже суди першої та апеляційної інстанцій при постановленні судових рішень виходили з того, що відповідач хоч і не є власником квартири, договір з позивачем не укладав, але він є зареєстрованим у ній, фактично користується наданими послугами і має сплатити позивачу заборгованість, що утворилась.


У касаційній скарзі, поданій 09 листопада 2016 року до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, ОСОБА_4, посилаючись нанеправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позову.


Касаційна скарга мотивована тим, що суди першої та апеляційної інстанцій, порушивши вимоги статті 257 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), не застосували позовну давність та звернули стягнення на заборгованість за 6 років, замість 3 років. Також зазначив, що позивач звернувся до неналежного відповідача, оскільки договір з позивачем на отримання послуг з теплопостачання укладав не він, а власник квартири АДРЕСА_1 ОСОБА_7 Судами не було встановлено, чи збігається місце його реєстрації з місцем фактичного проживання, оскільки відповідач неодноразово наголошував про те, що в квартирі АДРЕСА_1 він лише зареєстрований, а проживає в іншому місці.


20 березня 2017 року до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надійшли заперечення на касаційну скаргу, подані представником КПТМ «Криворіжтепломережа» Кузьменко С. А., мотивовані тим, що власник квартири АДРЕСА_1, ОСОБА_7 померла ІНФОРМАЦІЯ_1. У квартирі були зареєстровані лише ОСОБА_7 та

ОСОБА_4 Оскільки власниця квартири померла, то єдиним хто зареєстрований та проживає в цій квартирі, є відповідач. У зв'язку з викладеним просив залишити в силі ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 18 жовтня 2016 року


Відповідно до підпункту 4 пункту 1 розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України у редакції Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» (далі - ЦПК України) касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.


Згідно зі статтею 388 ЦПК України судом касаційної інстанції у цивільних справах є Верховний Суд.


15 березня 2018 року справу передано до Верховного Суду.


У частині третій статті 3 ЦПК України визначено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.


Згідно із положенням частини другої статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.


Частиною першою статті 400 ЦПК України передбачено, що під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.


Перевіривши доводи касаційної скарги та матеріали справи, Верховний Суд дійшов висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає.


Судом установлено, що КПТМ «Криворіжтепломережа» є постачальником теплової енергії та гарячого водопостачання в квартиру АДРЕСА_1.


З довідки, виданої економістом ОСОБА_9, вбачається, що власником квартири АДРЕСА_1 є ОСОБА_7, крім неї в квартирі з 03 жовтня 1997 року зареєстрований ОСОБА_4 (а. с. 4).


З листа Центрально-Міського районного у місті Кривому Розі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області вбачається, що

ОСОБА_7 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а. с. 45).


Відповідно до розрахунку заборгованості за послуги теплопостачання за період з 01 лютого 2008 року до 01 листопада 2013 року утворилась заборгованість у розмірі 18 222,37 грн (а. с. 3).


20 травня 2010 року Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу Дніпропетровської області за заявою КТПМ «Криворіжтепломережа» було видано судовий наказ про стягнення з відповідача заборгованості за послуги теплопостачання у розмірі 7 006,65 грн, який ухвалою цього ж суду від

07 грудня 2010 року був скасований.


21 лютого 2014 року Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу Дніпропетровської області за заявою КТПМ «Криворіжтепломережа» було вдруге видано судовий наказ про стягнення з відповідача заборгованості за послуги теплопостачання у розмірі 18 222,37 грн, який ухвалою цього ж суду від 10 квітня 2015 року був скасований, через те, що між сторонами існують спірні правовідносини(а. с. 5).


У зв'язку з викладеними обставинами КТПМ «Криворіжтепломережа»

30 липня 2015 року звернулося до суду з позовними вимогами.


Законом України «Про житлово-комунальні послуги» визначено основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов'язки.


Згідно зі статтею 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо);

4) послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо).


Відповідно до частини 1 статті 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово- комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.


Пунктом першим частини 1 статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частини третьої статті 20 цього Закону обов'язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.


Статтею 19 Закону України «Про теплопостачання» встановлено обов'язок споживача оплатити надані послуги.


Наведеними положеннями законів передбачено, що споживачі зобов'язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними, а відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.


Суди першої та апеляційної інстанцій прийшли до обґрунтованого висновку, що, оскільки послуги з теплопостачання надавались, відповідач ними фактично користувався, то вони підлягають стягненню.


Доводи касаційної скарги відповідача стосовно того, що він не є власником квартири АДРЕСА_1 та договір з позивачем щодо надання послуг з теплопостачання не укладав, а тому й відповідати за даним позовом не має не заслуговують на увагу з огляду на таке.


Зі змісту статей 64, 156 ЖК України вбачається, що члени сім'ї власника квартири та інші особи, які проживають в жилому приміщенні, користуються жилим приміщенням нарівні з власником квартири (будинку) та зобов'язані брати участь у витратах по утриманню квартири (будинку) та прибудинкової території.


Відповідно до частини 2 статті 205 ЦК України правочин, для якого законом не встановлена обов'язкова письмова форма, вважається вчиненим, якщо поведінка сторін засвідчує їхню волю для настання відповідних правових наслідків.


Згідно зі статтею 204 ЦК України правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або він не визнаний судом недійсним.


З матеріалів справи вбачається, що поведінка сторін свідчить про фактичне укладення ними договору про постачання теплової енергії для потреби опалення та гарячого водопостачання до квартири відповідача, оскільки послуги позивачем надаються, а відповідач ними користується та жодних претензій з цього питання до позивача не заявляв.


Доводи відповідача стосовно того, що він фактично не проживав у спірній квартирі у період з 01 лютого 2008 року до 01 листопада 2013 року та не користувався наданими послугами в цей період не підтверджено жодним належним та допустимим доказом.


Відповідно до частини першої статті 57 ЦПК України 2004 року доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.


Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування (частина перша статті 58 ЦПК України 2004 року).


Згідно з положеннями частини третьої статті 10 та частини першої статті

60 ЦПК України 2004 року кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.


Доводи ОСОБА_4 стосовного того, що в спірній квартирі він лише зареєстрований, а фактично проживає за іншою адресою не підтверджені належними доказами.


Посилання на витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень від 09 червня 2015 року вказує лише на те, що відповідач у червні 2015 року придбав у власність Ѕ частину квартири АДРЕСА_2 (а. с. 57).


Посилання в касаційній скарзі на те, що суди незаконно застосували переривання позовної давності спростовуються нормами законодавства чинними на той час.


Частиною другою статті 264 ЦК України 2004 року визначено, що позовна давність переривається у разі пред'явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач.


Судовий наказ відповідно до частини першої статті 95 ЦПК України 2004 року є особливою формою судового рішення про стягнення з боржника грошових коштів або витребування майна за заявою особи, якій належить право такої вимоги.


Ураховуючи те, що судовий захист права на стягнення грошових коштів може бути реалізовано як у позовному провадженні, так і шляхом видачі судового наказу як особливої форми судового рішення, подання КПТМ «Криворіжтепломережа» заяви про видачу судового наказу в порядку, передбаченому розділом ІІ ЦПК України, перериває перебіг строку позовної давності.


Оскільки позивач двічі звертався до суду з заявами про видачу судових наказів, у травні 2010 року та грудні 2013 року, строк позовної давності не пропущений.


Отже, висновки судів першої та апеляційної інстанцій відповідають обставинам справи, які встановлені відповідно до вимог процесуального закону, а також узгоджуються з нормами матеріального права, які судом застосовано правильно.


Доводи касаційної скарги є безпідставними та висновків судів не спростовують, на законність рішень не впливають, фактично стосуються переоцінки доказів, що перебуває поза межами повноважень суду касаційної інстанції.


Інших вагомих, достовірних та достатніх доводів, які б містили інформацію щодо предмета доказування і спростовували висновки судів першої та апеляційної інстанцій, впливали на законність і обґрунтованість оскаржуваних судових рішень, касаційна скарга не містить.


Європейський суд з прав людини вказав, що пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов'язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов'язку можуть бути різними в залежності від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов'язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи («Проніна проти України», № 63566/00,      § 23, ЄСПЛ, від 18 липня 2006 року). Оскаржені судові рішення відповідають критерію обґрунтованості судового рішення.


Згідно зі статтею 410 ЦПК України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення без змін, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.


Встановлено, і це доведено матеріалами справи, що оскаржувані рішення судів першої та апеляційної інстанцій ухвалені з дотриманням норм матеріального та процесуального права, а доводи касаційної скарги їх висновків не спростовують.


Не може бути скасоване правильне по суті і законне рішення з одних лише формальних міркувань.


Керуючись статтями 400, 409, 410, 416 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду



ПОСТАНОВИВ :


Касаційну скаргу ОСОБА_4 залишити без задоволення.


Рішення Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 28 липня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 18 жовтня 2016 року залишити без змін.


Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.



Головуючий СуддіВ. С. Висоцька А. О. Лесько С. Ю. Мартєв І. М. Фаловська С. П. Штелик

14
http://reyestr.court.gov.ua/Review/86364861
Цитувати
Постанова

Іменем  України


03 грудня 2019 року

м. Київ

справа № 216/6655/15-ц

провадження № 61-32163св18


Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Яремка В. В. (суддя-доповідач), Олійник А. С., Погрібного С. О.,

учасники справи:

позивач - Комунальне підприємство теплових мереж «Криворіжтепломережа»,

відповідач - ОСОБА_1 ,


розглянув у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу від 01 березня 2017 року у складі судді Кузнецова Р. О. та рішення Апеляційного суду Дніпропетровської області від 14 червня 2017 року у складі колегії суддів: Барильської А. П., Бондар Я. М., Зубакової В. П.,

ВСТАНОВИВ:

ОПИСОВА ЧАСТИНА

Короткий зміст позовних вимог та рішень судів

У серпні 2015 року Комунальне підприємство теплових мереж «Криворіжтепломережа» (далі - КПТМ «Криворіжтепломережа») звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за постачання теплової енергії.

На обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що ним здійснюється постачання теплової енергії в квартиру відповідача, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Оскільки будинок АДРЕСА_2 є багатоповерховим, опалення до квартири АДРЕСА_3 здійснюється від транзитних трубопроводів житлового будинку і є невід`ємною частиною системи опалення вказаного будинку, що свідчить про те, що відповідач фактично отримує теплову енергію в приміщенні. Будинок відповідача підключено до системи централізованого теплопостачання, а тому він є споживачем житлово-комунальних послуг. Отже, між сторонами фактично склались договірні відносини з приводу надання теплової енергії.

Відповідач у повному обсязі оплату за отримані послуги не здійснювала, у зв`язку з чим позивач звертався до суду з заявою про видачу судового наказу, але за заявою боржників судовий наказ № 216/3983/14-ц від 04 червня 2014 року, виданий Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу про стягнення заборгованості у розмірі 9 452,78 грн на користь КПТМ «Криворіжтепломережа», 21 серпня 2014 року скасовано.

Тому позивач звернувся до суду в порядку позовного провадження та просив стягнути з відповідача на користь КПТМ «Криворіжтепломережа» суму боргу з оплати за централізоване опалення за період з 01 листопада 2010 року до 01 лютого 2014 року, яка складає 9 452,78 грн,

Рішенням Центрального-Міського районного суду м. Кривого Рогу від 01 березня 2017 року позов задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь КПТМ «Криворіжтепломережа» суму заборгованості з оплати за централізоване опалення у розмірі 3 633,32 грн. В іншій частині позовних вимог відмовлено. Здійснено розподіл судових витрат.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що відповідачем порушено зобов`язання з оплати за фактично отриманні послуги з постачання теплової енергії. Суд зазначив, що відповідно до вимог статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та статті 24 Закону України «Про теплопостачання» обов`язок щодо укладення договору на постачання теплової енергії покладено на споживача, а тому такий договір є публічним, що відповідає вимогам статті 633 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України). Оскільки відповідачем подано заяву про застосування позовної давності, суд стягнув заборгованість в межах позовної давності, а саме за період з вересня 2012 року до січня 2014 року.

Рішенням Апеляційного суду Дніпропетровської області від 14 червня 2017 року апеляційну скаргу КПТМ «Криворіжтепломережа» задоволено частково. Апеляційну скаргу представника відповідача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 відхилено. Рішення центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу від 01 березня 2017 року змінено, збільшено розмір стягнутої з ОСОБА_1 на користь КПТМ «Криворіжтепломережа» заборгованості з оплати за централізоване опалення до 7 056,77 грн.

В іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Збільшуючи розмір заборгованості за постачання теплової енергії, суд апеляційної інстанції виходив з того, що у спірному випадку мало місце переривання позовної давності видачею судового наказу від 04 червня 2014 року, а тому заборгованість підлягає стягненню за період з 04 червня 2011 року до 01 січня 2014 року. При цьому апеляційній суд погодився з висновками суду першої інстанції, що між сторонами фактично склались договірні відносини, які відповідають вимогам статті 633 ЦК України щодо публічного договору.

Короткий зміст та узагальнені доводи касаційної скарги та позиції інших учасників

У липні 2017 року ОСОБА_1 звернулась до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, просила скасувати оскаржувані судові рішення та ухвалити нове про відмову в позові.

Касаційна скарга мотивована тим, що судами не встановлено факту звернення заявника до КПТМ «Криворіжтепломережа» про укладення договору щодо надання послуг з теплопостачання або факту сплати нею платежів за наданні їй послуги, а тому суди дійшли помилкового висновку про те, що між сторонами виникли договірні відносини. Дії позивача щодо вимоги сплати грошових коштів за послуги, які їй не надавались, як споживачу, можна вважати як ведення агресивної підприємницької діяльності, що заборонено Законом України «Про захист прав споживачів». Висновки судів про позовну давність не відповідають вимогам закону, а саме подана до суду заява про видачу судового наказу не може слугувати підставою для переривання позовної давності в розумінні вимог частини другої статті 264 ЦК України, оскільки, подання до суду вказаної заяви не є тотожним поданню позовної заяви у розумінні ЦК України. Судами не враховано, що заяву про видачу судового наказу подано до суду за межами трирічної позовної давності, а саме позов подано до суду 21 травня 2014 року, а про порушене право позивач дізнався 01 листопада 2010 року. Крім того, судами не враховано, що в квартирі відповідача взагалі відсутні інженерні мережі централізованого теплопостачання, цей факт підтверджується звітом про проведення технічного обстеження інженерних мереж від 28 березня 2016 року.

Заперечення на касаційну скаргу не надходили.

Рух справи в суді касаційної інстанції

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 06 листопад 2017 року відкрито касаційне провадження в указаній цивільній справі.

Відповідно до підпункту 4 пункту 1 розділу XIII «Перехідні положення» Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у редакції Закону України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Відповідно до статті 388 ЦПК України судом касаційної інстанції у цивільних справах є Верховний Суд.

У травні 2018 року справа надійшла до Верховного Суду.

МОТИВУВАЛЬНА ЧАСТИНА

Позиція Верховного Суду

Відповідно до частини третьої статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Частиною першою статті 402 ЦПК України встановлено, що у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу.

Згідно з частиною другою статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Вивчивши матеріали цивільної справи, перевіривши доводи касаційної скарги, Верховний Суд дійшов висновку, що касаційні скарга є необґрунтованою та не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Мотиви, з яких виходить Верховний Суд, та застосовані норми права

Судами встановлено, що ОСОБА_1 на підставі свідоцтва № 1324 від 10 вересня 1997 року про право власності належить квартира АДРЕСА_4 .

Між позивачем та відповідачем виникли правовідносини з надання та споживання комунальних послуг з центрального опалення, які врегульовано Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Законом України «Про теплопостачання», Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, які затверджені Постановою КМУ України від 21 липня 2005 року № 630 (далі - Правила № 630).

Відповідно до частин першої-третьої статті 13 ЦК України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства. При здійсненні своїх прав особа зобов`язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині. Не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоду іншій особі, а також зловживання правом в інших формах.

Правила № 630 передбачають, що договір про надання послуг укладається між виконавцем послуг і споживачем.

Відсутність укладеного договору не звільняє споживачів від сплати за фактично надані послуги.

У постанові Верховного Суду України від 20 квітня 2016 року у справі

№ 6-2951цс15 зроблено висновок, що споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Частиною шостою статті 19 Закону України «Про теплопостачання» передбачено, що споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Статтею 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) передбачено, що споживач зобов`язаний за власний рахунок ремонтувати та міняти санітарно-технічні прилади і пристрої, обладнання, що вийшли з ладу з його вини; дотримуватися вимог житлового та містобудівного законодавства щодо здійснення ремонту чи реконструкції приміщень або їх частин, не допускати порушення законних прав та інтересів інших учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг; своєчасно проводити підготовку житлового будинку, помешкання (в якому він проживає або належить йому на праві власності) та його технічного обладнання до експлуатації в осінньо-зимовий період.

Судами встановлено, що ОСОБА_1 не виконувала належним чином своїх зобов`язань з оплати послуг з теплопостачання, у результаті чого, за розрахунком позивача, утворилася заборгованість у розмірі 9 452,78 грн за період з 01 листопада 2010 року до 01 лютого 2014 року.

Встановивши такі обставини, суди попередніх інстанцій дійшли правильного висновку про покладення на відповідача обов`язку сплатити заборгованість послуги з теплопостачання.

З урахуванням заяви відповідача про застосування позовної давності апеляційний суд обґрунтовано поклав на відповідача обов`язок зі сплати заборгованості у розмірі 7 056,77 грн. за період з 04 червня 2011 року до 01 січня 2014 року

Доводи касаційної скарги про те, що внаслідок проведеної реконструкції здійснено відключення від опалення у спірній квартирі, а тому відповідач не має обов`язку сплачувати послуги з централізованого опалення не заслуговують уваги з таких підстав.

Відповідно до пункту 25 Правил № 630 відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється в порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року № 4 (зі змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 06 листопада 2007 року № 169) (далі - Порядок), який був чинним на час виникнення спірних відносин, встановлено процедуру відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води житлового будинку при відмові споживачів від послуг централізованого опалення та постачання гарячої води, яка передбачає наявність дозволу на таке відключення у формі рішення постійно діючої міжвідомчої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання, яка створюється рішенням органу місцевого самоврядування або місцевим органом виконавчої влади.

Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 06 листопада 2007 року № 169 до Порядку внесено зміни, які унеможливлювали відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання окремих квартир у багатоквартирному будинку і дозволяють таке відключення лише щодо будинку в цілому.

Пунктом 26 Правил № 630 передбачено, що відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.

Згідно з пунктами 2.6, 2.7 Порядку по закінченню робіт складається акт про відключення будинку від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання і в десятиденний термін подається заявником до постійно діючої міжвідомчої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення і постачання гарячої води на затвердження. Після затвердження акта на черговому засіданні постійно діючої міжвідомчої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення і постачання гарячої води сторони переглядають умови договору про надання послуг з централізованого теплопостачання.

Тобто єдиною законною підставою для відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення є відповідний акт постійно діючої міжвідомчої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення і постачання гарячої води. Інших підстав чинне законодавство не передбачає.

Матеріали справи не містять акта щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення у будинку, де знаходиться квартира відповідача, а відповідач не посилалася на його наявність. Натомість позивачем доведено факт постачання теплової енергії до будинку.

Посилання заявника на неврахування судами звіту про проведення технічного обстеження інженерних мереж від 28 березня 2016 року не заслуговує на увагу, оскільки він не є належним підтвердженням припинення постачання теплової енергії до будинку, його складено за межами періоду, за який стягнута заборгованість.

У касаційній скарзі заявник посилається на незастосування судами норм Закону «Про захист прав споживачів», «;Про житлово-комунальні послуги», ЦК України, які  передбачають дотримання принципу свободи договору, обов`язковості дотримання письмової форми правочину, недопустимості примушування сплачувати кошти за послуги, які не надавалися.

Проте судові рішення в частині змісту правовідносин, що склалися між сторонами, належним чином мотивовані з посиланням на норми матеріального права, які підлягають застосуванню до спірних правовідносин.

Тому доводи заявника про незастосування вказаних ним норм матеріального права не заслуговують на увагу.

Заявник також посилається на незастосування судами наслідків спливу позовної давності.

Проте з приводу цього питання рішення апеляційного суду є належним чином мотивованим, судом правильно застосувати норми ЦК України щодо позовної давності.

Відповідно до статті 256 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові (частина четверта статті 267 ЦК України).

Згідно зі статтею 257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

Відповідно до частин першої, другої статті 264 ЦК України перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії про визнання нею свого боргу або іншого обов`язку, позовна давність переривається у разі пред`явлення позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом є лише частина вимоги, право на яку має позивач.

Позивачем пред`явлено позов про стягнення заборгованості за період з 01 листопада 2010 року до січня 2014 року. Відповідачем заявлено про застосування наслідків спливу трирічної позовної давності. Водночас у справі встановлено, що позивач вже звертався із заявою про видачу судового наказу, за наслідками якої Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу 04 червня 2014 року був виданий судовий наказ № 216/3983/14-ц про стягнення заборгованості за той же період з іншого боржника - ОСОБА_3 , проте за заявою останньої 21 серпня 2014 року цей судовий наказ скасовано.

Зважаючи на вказану обставину, апеляційний суд дійшов правильного висновку, що наслідком звернення до суду із заявою про видачу судового наказу є переривання позовної давності. Відповідно обґрунтованим є рішення апеляційного суду про стягнення заборгованості в межах позовної давності за період з 04 червня 2011 року до січня 2014 року.

Заявник вважає, що заява про видачу судового наказу не може ототожнюватися з позовом, а тому не тягне переривання позовної давності.

Таке власне тлумачення відповідних норм матеріального права не заслуговує на увагу.

Судовий наказ відповідно до частини першої статті 95 ЦПК України у редакції, чинній на час розгляду справи судами першої та апеляційної інстанцій (далі - ЦПК України 2004 року) є особливою формою судового рішення про стягнення з боржника грошових коштів або витребування майна за заявою особи, якій належить право такої вимоги.

Ураховуючи те, що судовий захист права на стягнення грошових коштів може бути реалізовано як у позовному провадженні, так і шляхом видачі судового наказу як особливої форми судового рішення, подання заяви про видачу судового наказу в порядку, передбаченому розділом ІІ ЦПК України, перериває перебіг позовної давності. Такого правового висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 23 травня 2018 року у справі № 216/5756/15-ц (провадження № 61-13753св18).

Відповідно до частини першої статті 11 ЦПК України 2004 року суд розглядає справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

За змістом статті 10 ЦПК України 2004 року цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Частиною першою статті 60 ЦПК України 2004 року передбачено, що кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

Статтею 212 ЦПК України 2004 року установлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жоден доказ не має для суду наперед встановленого значення. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Результати оцінки доказів суд відображає в рішенні, в якому наводяться мотиви їх прийняття чи відмови у прийнятті.

Оскаржувані рішення суду першої інстанції у незмінній частині та рішення апеляційного суду містять висновки щодо результатів оцінки зібраних у справі доказів, відповідає вимогам статей 213-215, 315 ЦПК України 2004 року щодо законності й обґрунтованості.

Розглядаючи спір, який виник між сторонами у справі, суди правильно визначилися з характером спірних правовідносин та нормами матеріального права, які підлягають застосуванню, повно та всебічно дослідили наявні у справі докази і дали їм належну оцінку згідно зі статтями 57-60, 212 ЦПК України 2004 року, правильно встановили обставини справи, внаслідок чого ухвалили законні й обґрунтовані судові рішення, з урахуванням змін, внесених апеляційним судом, які відповідають вимогам матеріального та процесуального права.

Інші аргументи касаційної скарги зводяться до переоцінки доказів у справі, що виходить за встановлені статтею 400 ЦПК України межі розгляду справи судом касаційної інстанції та не дають підстав для висновку про неправильне застосування судами норм матеріального та порушення норм процесуального права, не спростовують висновків суду першої інстанції у незміненій частині та суду апеляційної інстанцій, викладених у мотивувальних частинах оскаржуваних судових рішень.

Згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення («Серявін та інші проти України» (Seryavin and Others v. Ukraine) від 10 лютого 2010 року, заява №4909/04).

Висновки за результатами розгляду касаційної скарги

За наслідками розгляду касаційної скарги встановлено, що оскаржувані судові рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права. Отже, відповідно до частини третьої статті 401 ЦПК України суд залишає касаційну скаргу без задоволення, а рішення без змін, оскільки відсутні підстави для скасування судових рішень.

Частиною тринадцятою статті 141 ЦПК України передбачено, що якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

Оскільки в цьому випадку оскаржувані судові рішення підлягають залишенню без змін, то розподілу судових витрат Верховний Суд не здійснює.

Керуючись статтями 400, 401, 416, 419 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення Апеляційного суду Дніпропетровської області від 14 червня 2017 року залишити без змін.

Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.


Судді:                                                                                                             В. В. Яремко


                                                                                                                         А. С. Олійник


                                                                                                                        С. О. Погрібний

Згідно відомою практикою Верховного суду України
http://reyestr.court.gov.ua/Review/64712089
Цитувати
видача судового наказу про стягнення з відповідачів заборгованості не перериває перебігу позовної давності


15
Ухвалою від 22 листопада 2019 року у відкритті касаційного провадження по цій справі відмовлено (малозначна справа).
http://reyestr.court.gov.ua/Review/85836287
(click to show/hide)

Вирішення судом питання чи захищати порушене право поза строками позовної давності є малозначною справою...Це вже не смішно...

Сторінок: [1] 2 3 ... 61

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email