'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Перегляд Повідомлень

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - nemo

Сторінок: [1] 2 3 4
1
Цитувати
Односторонні дії газорозподільної організації щодо встановлення загальнобудинкового лічильника газу без згоди на це співвласників відповідного багатоквартирного будинку слід кваліфікувати як протиправні незалежно від того, вчинені вони до чи після 20 січня 2018 року. Якщо з будь-яких причин установити загальнобудинковий лічильник природного газу в певний проміжок часу з дотриманням вимог чинного законодавства (зокрема, внаслідок відсутності згоди співвласників будинку) не є можливим, то визначення обсягу спожитого газу до встановлення індивідуальних лічильників має відбуватися за нормами споживання, встановленими Кабінетом Міністрів України.
У разі виникнення спору в умовах відсутності юридичної визначеності у правовому регулюванні щодо застосовних норм споживання природного газу суд повинен застосовувати останні норми споживання природного газу, які затвердив Кабінет Міністрів України (незалежно від втрати чинності відповідною постановою, зокрема визнання її нечинною чи скасування), до затвердження нових норм споживання природного газу.

(click to show/hide)
Постанова ВП ВС від 26 жовтня 2021 року у справі No 212/5836/17

2
Цитувати
"Запустили бета-тест уведомлений о судебных заседаниях, которые вас касаются. Еще больше работаем над защитой украинцев. Беспокоимся, чтобы вы не упустили ничего важного.

Теперь уже не будет случаев, когда суд отправляет вам судебное сообщение обычной почтой, а вы об этом впервые слышите. Благодаря уведомлениям в Дії вы будете проинформированы вовремя.

Ведь у многих были ситуации, когда вы не знали, что слушается дело в суде, где вы являетесь участником. Теперь все изменится. Вы заранее получите уведомление о том, какой судебный спор и кем вы выступаете в суде, – истцом или ответчиком.

Приложение обновлять не нужно. Включите в настройках опцию «Разрешить уведомления». Еще больше возможностей в Дії для вашего удобства." - подчеркнул министр цифровой трансформации Михаил Федоров.

3
Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, яким пропонує припинити повноваження чинного складу Конституційного суду і негайно почати відбір нових кандидатів. Проект закону, який отримав назву "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства" вже розміщений на сайті Верховної Ради.

У ньому пропонується визнати, що рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року є юридично нікчемним, оскільки було прийнято суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.

У проекті закону передбачається, що повноваження складу КСУ, який діяв на момент прийняття ним згаданого рішення, припиняються з дня набрання чинності цим законом.

У ньому також говориться, що "Закон України" Про запобігання корупції "та відповідна стаття Кримінального кодексу діють в редакції, що діяла до прийняття Конституційним Судом України рішення від 27 жовтня 2020 року.

Проект Закону "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства" (№ 4288 від 29.10.2020)



(click to show/hide)

4
Портал EGOV - це агрегатор всеукраїнських та регіональних електронних сервісів на основі відкритих даних

Цитувати
Що таке E-Gov
Портал E-Gov - це рішення для пошуку електронних сервісів в Україні та єдиного доступу до них. Для вашого комфорту сервіси розділені на всеукраїнські та регіональні. Сервіс повністю безкоштовний. Його мета - популяризація E-Gov сервісів та спрощення доступу до них. (133 українських сервісів; 19 категорій)

5
Цитувати
...підключили до сервісу check.gov.ua всі основні державні органи:

- Сервісні центри МВС (водійські посвідчення, довідка про несудимість тощо).
- Міграційна служба (паспорти, закордонні паспорти тощо).
- РАЦСи (усі послуги з народження, шлюбу тощо).
- ЦНАПи (послуги Міграційної служби та РАЦСів).
- Послуги в Обласних державних адміністраціях (ліцензії, витяги тощо).

Це означає, що українцям більше не потрібно буде гаяти час на те, щоб принести в ці органи банківські квитанції про сплату. Можна просто сплачувати послуги через Інтернет-банк або мобільний банківський додаток (можна прямо на місці) та дати номер квитанції працівнику державної установи.

Окрім часу, для українців це буде заощадження і грошей. Бо часто саме через вимогу паперових квитанцій люди вимушені сплачувати послуги через “місцеві” банки з гігантськими комісіями.

Працівники цих державних установ отримали службові інструкції. Але якщо раптом хтось зі списку вище все одно вимагає квитанцію у паперовій формі, дзвоніть нам на гарячу лінію 1545, будемо додатково роз’яснювати.

Зараз до сервісу Check приєднано вже три банки, в стадії підключення — ще 10 установ.

check.gov.ua - На цій сторінці Ви можете перевірити факт оплати по коду квитанції. Для цього оберіть установу та введіть код квитанції.

6
Новини / Перепис населення 2019-2020
« : 28 Листопада 2019, 10:10:21 »
Цитувати
Хочу поділитися, як ми заощадимо в наступному році 2-3 млрд грн на переписі населення.

Перепис населення України — один з моїх топ-20 проектів. Його проведення було заплановано на кінець наступного року, і в бюджеті на нього було передбачено 3.4 млрд грн. Майже 100.000 інтерв'юерів з планшетами мали обійти будинки і квартири українців.

Перепис — це важливий захід. Ось тільки нас не покидало відчуття, що в такому форматі це — недозволена розкіш для України.

Я мав під сотню зустрічей і дзвінків з різними потенційними користувачами. Я провів інтерв’ю з міністрами, директорами департаментів, представниками регіонів, соціологами (включаючи неперевершену Еллу Лібанову).

У результаті я умовно розбив усі запити потенційних замовників на два типи.

Тип 1. Десь 90% запитів — це інформація про те, в яких населених пунктах мешкає скільки людей, а також їхні стать та вік.
Тип 2. Спеціалізована інформація про склад сім'ї, житло, етно-національність тощо.

Важливо, що більшість запитів першого типу були терміновими. Зараз уряд робить генеральний план інфраструктури країни (дороги, опорні школи, лікарні) — і більшість міністерств сказали, що не можуть чекати кінця наступного року.

Тому ми вирішили провести т.зв. електронний перепис. Разом з фахівцями з математики і соціології ми проводимо його за таким алгоритмом.
1. Збираємо анонімну інформацію у мобільних операторів про кількість користувачів та їх розташуванні.
2. Збираємо дані з реєстрів про дітей (РАЦСи) і пенсіонерів (Пенсійний Фонд). Адже ці групи мають менше проникнення мобільних.
3. Проводимо “калібруючі” соціологічні опитування. Уточнюємо, скільки сім-карт припадає в середньому на одного українця в різних групах.
4. Вставляємо ці дані в математичну модель.

У підсумку ми отримуємо досить точну модель того, скільки людей мешкає в яких населених пунктах. Ці дані будуть, можливо, більш точними, ніж від традиційного перепису, оскільки далеко не всі українці відкривають двері тим, хто проводить опитування.

Звісно, цей метод не дає відповіді на більш спеціалізовані питання (другий тип). Однак я вважаю, що для них, коли вони виникнуть, можна придумати точкові та більш дешеві способи дослідження. Можна проводити соціологічні опитування, роботу з електронними реєстрами або знайти інші незвичайні джерела. Наприклад, для вивчення мовного питання можна подивитися статистику банкоматів ПриватБанку ;)

Тому в бюджет 2020 ми знизили бюджет на перепис з 3.4 млрд грн до 1.4 млрд. А якщо все піде, як заплановано, думаю, потім ми зможемо заощадити ще під 1 млрд. Заощаджені гроші пішли на медицину та інші важливі програми.

Ми плануємо оприлюднити результати нашого дослідження вже цього року.

ДЖЕРЕЛО - міністр кабінету миністрів, Дмитро Дубілет (facebook)

ПИТАННЯ: Всі державні органи приймуть результати як базу для своєї роботи?

7
Цитувати
Мы запустили вместе с Opendatabot новый сервис. Он сделает наше государство прозрачней.
Как вы знаете, в нашей стране много государственных предприятий. Слишком много. Если быть точным, 3654 штуки. На прошлой неделе Рада приняла закон, который открывает возможность для их приватизации (кроме нескольких).
Так вот, теперь каждый гражданин/журналист/активист может начать мониторить изменения, которые происходят со всеми этими компаниями — смена собственников, руководства, налогового статуса, судебные дела и т.д.
Чтобы подписаться, откройте в Телеграме, Вайбере или Фейсбуке Opendatabot и просто напишите “Державні компанії”. При любом изменении вам в мессенджер будет присылаться уведомление.

Госпредприятия — это наша общая собственность. За ней надо приглядывать
Дмитрий Дубилет на  facebook

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

8
Газовая служба ставит всем жильцам дома бесплатно газовые счетчики. При предварительном согласовании было сказано, что после установки счетчика возникнет проблема с его вводом в эксплуатацию из-за отсутствия двери между кухней и другими помещениями квартиры.

9
Огляд практики ЄСПЛ, який містить опис двох справ проти України, одна з яких (CASE OF YAKUBA v. UKRAINE) стосувалась позбавлення заявника права допитати свідка у його справі, права ознайомитися з доказами по справі, незаконності відмови у розслідуванні факту жорстокого поводження з заявником та порушення його права на звернення до ЄСПЛ у зв’язку з відмовою національних органів надати копії з матеріалів справи для обґрунтування висловлених у скарзі порушень Конвенції. Друга справа (CASE OF ZORINA AND OTHERS v. UKRAINE) – неефективності досудового розслідування причин смерті сина заявниці та встановлення винних осіб.

Верховний Суд:  ОГЛЯД РІШЕНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ  (За період з 11.02.2019 по 15.02.2019р.р.)

10
Цитувати
Верховный Суд в составе коллегии судей Первой судебной палаты Кассационного гражданского суда при рассмотрении иска о взыскании задолженности по выплате заработной платы пришел к выводу, что для получения даже минимальной зарплаты рабочий должен выполнить нормы труда.
В постановлении от 11 февраля по делу № 736/675/17 разъяснено, что оплата труда не ниже уровня минимальной заработной платы не является безусловной гарантией и требует от работника выполнения нормы труда.
ВС согласился с выводом низших судов об отсутствии оснований для взыскания с предприятия в пользу доярки заработной платы за ноябрь 2004 года в размере 48,76 грн. поскольку истица не доказала, что в указанный месяц полностью выполнила месячную, почасовую норму труда (объем работ) и имеет право на получение заработной платы в большем размере, чем ей выплачено. При этом, документы, на основании которых истице выплачена в ноябре 2004 года заработная плата именно в размере 188,24 грн ответчик не имеет возможности предоставить в связи с окончание срока их хранения и уничтожением.

"Доводы кассационной жалобы о том, что ответчик не сообщил ей в установленный законом срок о введении на предприятии новых норм труда и изменении существующих не имеют значения для рассмотрения этого дела, поскольку в любом случае размер минимальной заработной платы не является безусловной гарантией и требует от работника выполнения нормы труда", - считает ВС.
(click to show/hide)

ПОСТАНОВА Верховного Суду в складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду 11 лютого 2019 року,  у справі № 736/675/17

11
Цитувати
Верховный Суд в составе коллегии судей Второй судебной палаты Кассационного гражданского суда обязал "Укрпошту" привести процедуру направления судебных сообщений рекомендованными письмами, в частности в части отметок о причинах их невручения, в соответствие с требованиями гражданского процессуального законодательства.
Суд отметил, что "Укрпошта" систематически нарушает правила вручения судебных повесток, оставляя в ящиках адресатов сообщения о том, что письмо хранится на почте, а потом возвращает эти заказные письма с отметкой "в связи с окончанием установленного срока хранения" (после 5 дней). ВС объяснил, что такая отметка не является причиной невручения судебного сообщения. Эта отметка не раскрывает истинные причины невозможности вручить адресату соответствующее рекомендованное письмо. Следовательно, подобная отметка не дает суду процессуальных оснований для определения факта надлежащего уведомления стороны по судебному делу, в частности, не определяет, отказался ли адресат от получения судебного сообщения, отсутствует ли адресат, выявлено ли лицо, которому адресована судебная повестка, по месту жительства.

Закон о почтовой связи и Правила предоставления услуг почтовой связи не предусматривают для судебных сообщений, направленных заказным письмом, справки с указанием причины возвращения - "в связи с окончанием установленного срока хранения", заверенной подписью работника почтовой связи и отпечатком календарного штемпеля. Указанное по сути не является причиной невручения, а является причиной возвращения. При возвращении заказного письма с отметкой "Судебная повестка" должны указываться причины невручения, а не причины возвращения.

Суд вынес частное определение, поскольку практика пересылки почтовых сообщений, которая сложилась в "Укрпоште", приводит к существенным злоупотреблениям процессуальными правами со стороны недобросовестных участников судебных споров с целью затягивания рассмотрения дел судами, избежания участия в судебных заседаниях, или создание организационно-процессуальных условий для отмены в будущем справедливых по сути судебных решений.

"Укрпошта" должна сообщить ВС об исполнении указаний, которые содержатся в этом определении, до 23 апреля 2019 года.


(click to show/hide)

ОКРЕМА УХВАЛА ВІД 23.01.2019 № 761/15565/16-Ц ВЕРХОВНИЙ СУД. КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД

Постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 23 січня 2019 року у справі № 761/15565/16-ц (провадження № 61-7365св18)

12
"База фишинговых сайтов, выманивающих реквизиты платежных карт, — через которую вы можете проверить репутацию платежного сервиса, которым намерены воспользоваться для проведения платежной операции."

ССЫЛКА на сайт Єма

13
Цитувати
Numbeo является крупнейшей в мире базой данных, предоставленных пользователями, о городах и странах по всему миру. Numbeo предоставляет актуальную и своевременную информацию об условиях жизни в мире, включая стоимость жизни, показатели жилья, здравоохранения, дорожного движения, преступности и загрязнения.
Стоимость жизни: сайт Numbeo

14
Цитувати
Міністерство фінансів України - власник порталу.

ДУ ВІдкриті Публічні Фінанси - адміністратор порталу відповідно до постанови КМУ.

Проект реалізується за підтримки програми «Ефективне управління державними фінансами», що провадиться федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, за дорученням Урядів Німеччини та Великої Британії. Public Finance Management Reform

Державний веб-портал бюджету для громадян.

15
Цитувати
Водії  відтепер можуть зайти у свій е-кабінет та скористатися низкою послуг, наприклад, переглянути інформацію про свої водійські посвідчення (національне та міжнародне); дізнатися всю інформацію про свої транспортні засоби (технічні характеристики, право власності, історії авто); перевірити, чи не накладені обтяження на ТЗ; одержати повну інформацію про адмінпорушення.
Доступ до е-кабінету здійснюватиметься за допомогою цифрового підпису, BankID або MobileID.
Електронний кабінет водія

Сторінок: [1] 2 3 4

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email