Шановний Вікторе Андрієвичу! Я повністю підтримую Вашу позицію. На щастя, ні у мене особисто, ні у моїх родичів чи знайомих не виникли ситуації з незаконним відключенням від електромережі чи нарахуванням неіснуючих боргів. Для уникнення у подальшому подібних ситуацій у Вас рекомедую: 1) сплачувати за послуги з електропостачання виключно на поточний рахунок "Київенерго", оскільки це передбачено одноіменним Законом України; 2) обладнати шафу, де встановлений електролічильник, надійним механічним замком, щоб унеможливити несанкціонований доступ до лічильника з боку різного роду перевіряючих.
Під час епопеї, яка ще не завершилася, у мене була зустріч з однією тітонькою, яка нібито повинна знімати показання електролічильників. Тітонька навіть пред\\\'явила посвідчення, але у неї не було наряду. Я вирішив їй дозволити глянути на покази лічильника. Але до будь-яких інших дій без відповідних дозволів я б її не допустив, проте вона й не мала таких намірів. Пояснила, що у них трапилася якась помилка в програмному забезпеченні, внаслідок чого біля 20 відсотків киян виявилися "боржниками". Тепер, за її словами, "Київенерго" має намір відкликати безпідставні претензій щодо заборгованості.
Мене дивує, що у Вашому випадку дійшло до обрізання проводів. Спочатку повинні бути надіслані попередження про наявність боргу. Крім того, мені незрозуміло, як Вам вдавалося самостійно відновити електропостачання без доступу до клем електролічильника, які мають бути опломбованими. Адже проводи обрізають прямо на вході до лічильника, а щоб знову підключитися, необхідно зірвати пломбу. Чи може Ваш лічильник взагалі не опломбований? Тоді це прокол "Київенерго" з можливими неприємними наслідками для Вас.
Щодо обгрунтованості тарифів на електроенергію. Важко сказати, так це чи ні, оскільки тарифи затверджує НКРЕ, а не орган місцевого самоврядування. Можна оскаржити постанову НКРЕ в судовому порядку, але для цього потрібна достовірна інформація про собівартість виробництва та транспортування електроенергії до кінцевого споживача. Мене також дивує, що у розрахунку на одиницю енергії електропостачання нам обходиться в двічі-втричі дорожче, ніж теплопостачання. Чому б це так? Адже втрати теплової енергії в міських мережах досягають 30 відсотків і більше. Не думаю, що електромережі мають втрати такого ж порядку. Взагалі, питання потребує вивчення.