'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Вибачаюсь за повтори, але я відправляю один раз.  (Прочитано 1713 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Олександр

• Гість

Вибачаюсь за повтори, але я відправляю один раз.

Як я зрозумів, не існує оптимальної тактики, тим більше, що на період перерахунків не було легітимних договорів.

Але все-таки платити за старими тарифами - менш вигідна позиція у майбутньому суді через те, що захищатися, маючи борг завжди гірше, ніж нападати?

А може не платити взагалі (як радить Тетяна Монтян - через відсутность звітності ЖЕКів, ненадання інформації про структуру тарифів, склад послуг і т.д.)?
Записаний

gro-za

• Засновник
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

У мене були періоди, коли раніше укладені договори втрачали чинність. Це було двічі - перший раз, коли постанова КМУ № 1497 втратила чинність, вдруге - коли відбулася реорганізація комунальних підприємств в районі. Кожного разу доводилося звертатися до суду, щоб укласти або переукласти договори. В той же час я платив і продовжую платити за старими тарифами. Крім того, мені і моїм родичам та сусідам на підставі судових рішень усім повернули зайво нараховані кошти за ЦО, а дочці ще й за ГВП, декому навіть за ХВП, усім компенсували моральну шкоду. І це при тому, що нам КП ГІОЦ нараховував "борги". То Ваші побоювання не підтверджуються наявним досвідом. Що стосується відсутності звітності ЖЕКів - це не має відношення до справи, структура тарифів - дивлячись яких. Якщо на утримання будинку та прибудинкової території, то потрібно рішення органу місцевого самоврядування про затвердження тарифу по кожному будинку окремо. А його немає вже більше трьох років. Тому у моїх договорах взагалі відсутня ця послуга. Крім того, накопичилася навіть переплата - за повірку лічильників ХВП, ГВП та ЦО.

Поради Тетяни Монтян частково втратили актуальність і не підкріплені свіжою судовою практикою. Та й часи вже не ті. Бо змінилася структура комунальних підприємств. Наприклад, у Солом\\\'янському районі немає ЖЕКів (ДЕЖів), немає КП по утриманню житлового господарства (існує лише номінально), немає правонаступника попереднього КП, балансоутримувач взагалі не надає ніяких послуг та уповноважив новоутворені КП укладати договори з мешканцями багатоквартирних будинків. Ще й конкурс провів, правда, фіктивний. Тобто, ситуація зовсім інша. Для того, щоб мати вигідну позицію, слід регулярно пред\\\'являти претензії щодо відхилень якісних та кількісних показників послуг від нормативів, самому здійснювати перерахунки, не платити на поточний рахунок КП ГІОЦ, а виключно виконавцю послуг, у разі незгоди вирішувати спір у суді.
Записаний

Олександр

• Гість

Значить краще взагалі не платити, а потім, коли ЖЕК вивесить "борг" на дверях під\\\'їзду, сфотографувати це на мобільний, надрукувати. Ци цього замало - треба ще довідка з лікарні разом з доказами причинно-наслідково зв\\\'язку завданої шкоди?

Цікаво, а в якому випадку можна стягнути ще пеню за борг? А 3%?

А якщо ЖЕК не надає мені звіт, куди подів мої гроші, то що - я не можу повернути гроші "за утримання будинку та прибудинкової території"? Тобто, якщо ЖЕК покаже, що він витратив мої гроші на інший будинок, то правда буде на його боці?

І ще питання. Якщо я не буду пред\\\'являти конкретних претензій "щодо відхилень якісних та кількісних показників послуг від нормативів", а просто буду вимагати перерахунків (або сам зроблю) згідно актів звірки та табуляграм по теплу, то що - я нічого не доб\\\'юся?

Доречі, якщо судитися, то вже зразу по всім позиціям - і щодо недійсності нових тарифів, і щодо перерахунку згідно актів звірки по теплу, і щодо договорів, і щодо ЖК послуг? Чи краще розділяти?

І наостанок - чи треба писати до КП ГІОЦ, що мені дали фінансові реквізіти КП УЖГ і що я вже переказую гроші прямо до них, чи просто ігнорувати, якщо будуть приходити квітанції щодо "боргу" від ГІОЦ?

Дякую.
Записаний

gro-za

• Засновник
    • Перегляд профілю

Просто не платити і не заявляти претензій - неправильно. Закидайте їх актами-претензіями, тоді можете не платити. Пеню стягнути не вдасться ні Вам, ні їм. Законом заборонено стягувати пеню за ЖКП. Якщо ЖЕК витратив кошти на утримання не Вашого будинку - це Вас не стосується. Якщо зробите перерахунки самостійно на підставі актів звірки, то цього достатньо для суду. Для більшої надійності варто подавати декілька позовів з різних підстав. Квитанції ГІОЦ слід ігнорувати, якщо платите на поточний рахунок балансоутримувача, або уповноваженого ним виконавця послуг. У будь-якому випадку слід негайно розпочати кампанію по укладенню Типових договорів, чим раніше - ти краще. Тут закон повністю на стороні споживача.
Записаний

Олександр

• Гість

Віктор Іванович, щось я не розумію - Ви пишите, що "Законом заборонено стягувати пеню за ЖКП". Яким законом? І чому ж тоді цей пункт є в типових договорах? І навіть я бачив десь у Ваших нарисах приклади, коли пеня була стягнута судом (здається, за опалення).
Записаний

gro-za

• Засновник
    • Перегляд профілю

Цей пункт (про пеню) є в Типових договорах з огляду на майбутнє. Крім того, сторони мають право домовитися про такі штрафні санкції. Але примусово їх стягувати на даний час неможливо. Відповідний ЗУ принятий ВР 13 листопада 1996 р. № 486/96-ВР. Опублікований у ВВР № 52, ст. 304 у тому ж році.
Записаний

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email