Автор - Тертичний О.В.
Чорна дошка неправосудності
НОВЕ СЛОВО У СУДОЧИНСТВІ
або
як “підписати накази, не читаючи їх змісту”
Мій шестирічний досвід позивача у цивільних справах показав, що більшість київських суддів хворі на своєрідне порушення зору – коли він/вона бачить докази і доводи тільки однієї сторони, і не помічає інших. Лікувати цю хворобу вкрай важко, але в принципі – можливо. Принаймні, в окремих випадках.
Наприклад, в Шевченківському районному суді м.Києва в ході другого розгляду справи мої докази вже побачили – бо треба було виконувати ухвалу апеляційної інстанції: а там трапляються випадки неупередженого вирішення спорів.
У моїй справі доказами, які надав позивач, слугують належним чином завірені копії наказів про встановлення зарплати. Підписи, печатки – все є. На додачу, колишній керівник редакції, де я працював, під час судового розгляду змушений був неодноразово визнавати, що дійсно підписував ці документи. (Аби не визнав, експертиза би довела.)
Здавалося, такі докази є непорушними. Ну, як їх можна обминути?
Виявляється, можна!
Суддя Васильєва Т.М. відмовилася прийняти накази, як докази позивача, на тій, зокрема, підставі, що "в судовому засіданні третя особа Побігай О.Г. пояснив, що міг підписати вказані накази, не читаючи їх змісту" (цитата з рішення суду).
Цей висновок судді – про три накази і ще два аналогічні за змістом документи. П’ять підписів протягом двох років – не читаючи їх змісту?
Як бачимо, цього разу у судді із зіром все нормально. Але ось у керівника підприємства, виявляється, є проблеми. То ж, треба зважити на хворобу очей поважної людини, і… визнати підписані документи недійсними.
Апеляційна інстанція цього разу, на жаль, продемонструвала хворобу очей, і "не побачила" волаючого неправосуддя. Під головуванням Прокопчук Н.О. апеляційний суд Києва ухвалив залишити без змін нове слово у судочинстві.
Отже, якщо ви написали розписку про отримання кредиту, можете сміливо відмовлятися від повернення грошей на тій підставі, що "могли підписати зобов’язання, не читаючи їх змісту".
Поспішайте брати кредити – швидше і більше! Адже, їх не треба повертати – якщо маєте проблеми з очима.
Бо маємо нове слово у судочинстві!
Олександр Тертичний