'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Прорив труби опалення в літній період  (Прочитано 2219 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

alla1111

• Гість

Вчора в квартиру мого батька (79 років) увірвалися сусіди, почали з дальнього кутка кімнати відсувати речі і фотографувати труби. Батько проживає один. Він мені подзвонив і я приїхала розбиратися.

З"ясувалося, що стояк опалення, що розташований в гостинній кімнаті почав протікати. Цей стояк розташований біля вікна, завішаний шторами. На полу в кімнаті було сухо, тому помітити негаразди можливості не було. Сусіди 2 тижні були у відпустці, а коли повернулися, то побачили протікання.
Вони викликали ремонтну службу теплових мереж, слюсарі спустили воду і поїхали.
На мої зауваження, що входити до житла без дозволу хазяїна, пересувати речі і фотографувати сусіди не мали права, не реагують. Погрожують подати до суду і називають чималу суму відшкодування.

Я прочитала наступне: "Якщо аварія сталася не в опалювальний сезон, то однозначно вина районного тепловузла, що не проконтролював відключення вашого будинку на час гідравлічних випробувань". Я подзвонила до теплових мереж, але вони на себе не беруть відповідальність за цю аварію.

Якими мають бути мої дії? Чи правда, що відшкодування збитків сусідів це не тільки мій обов*язок? Ще хочу зауважити, що в опалювальний період ніяких протікань не було, ремонту і переобладнання не робилось.
Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Я прочитала наступне: "Якщо аварія сталася не в опалювальний сезон, то однозначно вина районного тепловузла, що не проконтролював відключення вашого будинку на час гідравлічних випробувань". Я подзвонила до теплових мереж, але вони на себе не беруть відповідальність за цю аварію.
А що було випробування?
Зверніться до адвоката.
Записаний

alla111

• Гість

Уже в декількох інтернет-тесурсах я прочитала, що усунення наслідків аварії системи теплопостачання в багатоквартирному будинку в міжопалювальний період це не тільки мої витрати. Але не можу знайти посилання на Закон або Постанову.

Мене цікавить який нормативний акт дає підставу автору для таких висловлювань:
"Дзвінок в керуючу компанію допоможе і в тому випадку, якщо ви спостерігаєте прорив в системі опалення. Адже в компетенції керуючої компанії знаходиться усунення прориву водопровідних труб і труб опалення. Тобто, відповідати за наслідки катастрофи буде саме ця структура."

Ми сплачуємо за технічне обслуговування систем теплопостачання КП "Жилкомсервіс". Чи можу я з ними розділити матеріальну відповідальність перед сусідами?

Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
    • Перегляд профілю

Уже в декількох інтернет-тесурсах я прочитала, що усунення наслідків аварії системи теплопостачання в багатоквартирному будинку в міжопалювальний період це не тільки мої витрати. Але не можу знайти посилання на Закон або Постанову.
За внутрішньобудинкові системи (стояки)
Цитувати
Внутрішньобудинковою системою гарячого, холодного водопостачання та централізованого опалення є система від зовнішньої стіни будинку (крім транзитних трубопроводів) до першої запірної арматури на відгалуженні від стояка або (у разі її відсутності) трійника (врізки) включно, що знаходиться у квартирі споживача (житлового приміщення у гуртожитку), нежитлового приміщення у житловому будинку (гуртожитку).
відповідає  той, хто надає послугу з управління/утримання будинку. ПКМУ № 869 дивіться.
Записаний

alla1111

• *
    • Перегляд профілю

Дякую за посилання.
Я не дуже розбираюсь в комунікаціях. Течія була на стояку, який далі уходить в підлогу, або виходить із підлоги. Між ним і моєю батареєю є якась залізяка, яку ключем крутив сантехнік.

Я повинна писати заяву до кп "Жилкомсервіс"?

Записаний

Юрій Васильович

• Супермодератор
    • Перегляд профілю

Ви можете написати заяву до кп "Жилкомсервіс" щодо складення акту про порив на стояку з детальною вказівкою де саме стався цей порив і з яких причин  (просто проіржавіло і потекло чи були випробування і не витримало тиску (чи Вас попередили про проведення випробувань)). Такий  акт допоможе  Вам довести відсутність Вашої  відповідальності за залиття сусідів. Винне КП,  хай і компенсує збитки...  Якщо сусіди з КП  склали акт про залиття так,  що  винними є  Ви, то треба подати до КП претензію з  вимогою скасувати такий акт і скласти новий. Проблема в тоому, що  КП не зацікавлене брати на себе відповідальність...
Щодо факту проникнення до квартири, можливо є потреба подати заяву до поліції. Навіть у разі потреби виконати аварійний ремонт для проникнення до квартири потрібна або згода власника, або ціла комісія з представникоом поліції ст. 29 З "Про ЖКП" http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2189-19/page2   Стаття діє з 10.06.2018р.
Тому я й кажу, зверніться до адвоката.
Записаний

alla111

• Гість

Дякую за поради.
Записаний

Перо

• Супермодератор
    • Перегляд профілю

Я повинна писати заяву до кп "Жилкомсервіс"?

І до виконавця послуги я б теж подав заяву, а до обох контор -акти-претензії щодо неналежного надання посслуг, що призвело до аварійної ситуації. Одночасно треба замовляти експертні дослідження причин аварії, встановлення розміру збитків. Робити фотографії, фіксувати це актами із сусідами тощо. Далі з усіма доказами -в суд, з позовом до винної особи.
Записаний

+ Швидка відповідь

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email