'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Розподілювач обліку теплової енергії у весь зріст. Вст...  (Прочитано 4130 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

gro-za

• Засновник
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

800 x 2628, 153 кБ
Розподілювач обліку теплової енергії у весь зріст. Встановлюється на радіаторі опалення. Кількість теплової енергії за опалювальний період пропорційна об\\\'єму випаруваної рідини - метилбензоату.

Дивно, що ніхто в Україні не додумався налагодити промислове виробництво цих простихі, дешевих і надійних приладів. Нашому народу краще втричі переплатити за центральне опалення, ніж ворухнутися.
Записаний

gro-za

• Засновник
    • Перегляд профілю
Що це за звір?
« Reply #1 : 20 Квітня 2008, 16:28:32 »

800 x 600, 45 кБ
Що це за звір?

Всередині корпусу розміщені дві скляні ампули з відкритим верхнім кінцем. Одна ампула робоча (справа), друга - запасна. Ампули заповннюють підфарбованим метилбензоатом. Фарба потрібна для зручності зчитування показів по шкалі. Шкала нерівномірна, проградуйована відповідно до відносного обсягу спожитої теплоенергії, тобто не в абсолютних одиницях - Гігакалоріях чи Мегаджоулях, а у відносних. Тому потрібен еталон для визначення ціни поділки, тобто теплолічильник. Це може бути квартирний лічильник, а при наявності загальнобудинкового можна обійтися і без квартирного. Розподілювач застосовують у квартирах з однотрубною (вертикальною) системою подачі теплоносія, оскільки у такому випадку потрібно встановлювати прилад обліку на кожен радіатор опалення. А еталонний теплолічильник встановлюється на одному з таких радіаторів, він і служить для калібрування розподілювачів.

Як бачите, рідина в ампулах моїх розподілювачів вже потребує поповнення (пройшло 3 опалювальних періоди). Я заздалегідь потурбувався і замовив півлітра метилбензоату у Німеччині. Цього вистачить на десятки років, тобто маю зайвину. Але у меншій розфасовці не продають. Рідина досить дорога - довелося заплатити 384 грн. Однак для заправки однієї ампули вистачить біля 1 граму, тобто вартість дози меше 4 копійок. Тому ці розподілювачі так популярні у Західній Європі.

Маю лише одну проблему - не знаю, чим підфарбувати метилбензоат, коли буду заповнювати ампули. Знайомі хіміки-органіки також не знають. Може хтось порадить?

У наступному опалювальному періоді маю намір замінити ці розподілювачі більш зручними - електронними (див. фотознімок). Вдалося замовити їх у Болгарії.
Записаний

gro-za

• Засновник
    • Перегляд профілю

У збільшеному масштабі - тут: http://io.com.ua/3797008p
Записаний

gro-za

• Засновник
    • Перегляд профілю

А хто запропонує мені фарбник для метилбензоату, яким заповнюють ампули? Проблема у тому, що виробники і постачальники продають свою продукцію без домішок. А з не підфарбованою рідиною важко прочитати покази розподілювача по шкалі.

Бачите, у мене в розподілювачах рідина закінчується. А поповнити можу лише прозорою. Можливо, у даному випадку можна й обійтися, оскільки залишок рідини у ампулі дуже інтенсивно підфарбований, а якщо її розбавити новою порцією, то мабуть можна користуватися і надалі. Заводської заправки вистачило на 3 роки.
Записаний

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email