"Методика..." досить складна і передбачає різні випадки. Тому спочатку слід з'ясувати технічні особливості Вашого будинку:
1) наявність/відсутність загальнобудинкового лічильника;
2) наявність/відсутність приладів опалення у допоміжніх приміщеннях (це крім МЗК - під'їздів);
3) чи було повідомлено теплопостачальника управителем будинку (ЖЕКом, ОСББ, ЖБК) до початку опалювального сезону про відсутність приладів опалення у МЗК та допоміжніх приміщеннях.
Я як би не відмовляюся платити за підвал, але ця сума щомісяця була 500грн. ... Тепломережа відмовляється давати розрахунок цих 500грн.
Відмовляється офіційно? Ви отримали офіційну письмову відмову на Ваш письмовий запит?
І + квитанція на обслуговування -34грн (щомісяця).
Ймовірно то є
плата за абонентське обслуговування оскільки для Вас тепер потрібно вести о/р з нарахуваннями відповідно до "Методики...". Такий платіж передбачений ЗУ "Про ЖКП"
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19?find=1&text 34 грн. - це був максимально допустимий розмір (встановлено Постановою КМУ № 808
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/808-2019-%D0%BF#Text ) на той час.
Адже якщо розібратися, я живу на 3-му поверсі і через мою квартиру проходять їх мережі теж (а транзит мені ніхто не платить),
Вам ніхто й не платитиме. Це не передбачено законодавством. Навпаки, якщо Ви не виконали роботи по термоізоляції транзитних стояків системи опалення будинку у межах своєї квартири (ця вимога повинна була бути у ТУ на відключення квартири від ЦО), то Вам, відповідно до "Методики..." повинні ще й донараховувати платню за втрати тепла
Для приміщень з індивідуальним опаленням та неопалюваних приміщень здійснюється розподіл теплової енергії, що надходить у ці приміщення від транзитних ділянок неізольованих трубопроводів внутрішньобудинкових систем опалення та ГВП, що прокладені у цих приміщеннях відповідно до пункту 4 розділу V цієї Методики.
Щоб іти до суду, треба добре підготуватися, запастися доказами, або, якщо не надають, точно знати, які докази будете витребовувати у теплопостачальника та/або управителя через суд.