'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Шановний Вікторе Івановичу! Прошу роз\"яснення норми ЦП...  (Прочитано 3970 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Тетяна

• Гість

Шановний Вікторе Івановичу! Прошу роз"яснення норми ЦПК, тексту заяви, рішення судді. Знов про забезпечення доказів. В заяві маємо такий текст. "У зв\\\'язку з викладеним та відповідно до ст. 135 ЦПК України прошу постановити ухвалу про забезпечення доказів, які є у позивача, але відсутні у матеріалах справи, а саме зобов\\\'язати позивача надати в суд або відповідачу наступні документи..." Далі... "Відповідно до ст. 135 ЦПК України заява про забезпечення доказів розглядається протягом 5 днів з дня її надходження з повідомленням сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Питання про забезпечення доказів вирішується ухвалою." Суддя задовольняє клопотання УСНОЮ ухвалою. Каже, що ніяких документів не буде, я не права і ніяких копій видаватися не буде. Прокоментуйте, будь ласка. Правильні дії судді чи ні? Я повинна була в заяві додавати формулювання "постановити ухвалу, яка має статус виконавчого документу"?
Записаний

gro-za

• Засновник
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

Дії судді протиправні. Можете подати апеляційну скаргу. А також поскаржитися в Вищу раду суддів.
Записаний

Тетяна

• Гість

Підстав подавати апеляційну скаргу прямо зараз немає підстав (ст. 293 ЦПК), правильно? А скаргу писати можна і зараз.
Записаний

Тетяна

• Гість

І ще питання - чи є вичерпний перелік ухвал, які мають статус виконавчого документу? За яким критерієм він визначається? На яку статтю ЦПК посилатися. Аргумент судді убойний: "Ваше клопотання задоволено. Проконсультуйтесь у юриста про усні ухвали". Я у мене і відповіді немає.
Записаний

gro-za

• Засновник
    • Перегляд профілю

Такого систематизованого переліку немає, що створює певні колізії при вирішенні питання про забезпечення доказів. Це ж стосується і переліку ухвал, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку. Наприклад, перелік ухвал у ст. 293 ЦПК не містить ухвалу про забезпечення доказів. Однак, частиною 4 ст. 135 ЦПК встановлено, що оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи. Оскільки оскарження будь-якої ухвали можливе лише в апеляційному порядку (іншого способу не існує), то це означає, що перелік у ст. 293 ЦПК є неповним, і подальші дії залежать від позиції апеляційної інстанції. Стосовно усних ухвал - їх неможливо оскаржити взагалі, оскільки така ухвала документально не оформлена. Мені доводилося оскаржувати в апеляційному суді ухвали про відмову забезпечити докази. І суд приймав такі скарги до провадження. З іншого боку, ВДВС приймав до провадження заяви з доданими ухвалами про забезпечення доказів, і докази забезпечувалися.
Записаний

Тетяна

• Гість

Дякую! так зрозуміліше. І апеляційна скарга зупиняє весь процес розгляду справи - правильно? Стосовно норм ЦПК - я станцювала, так розумію, на типових граблях. Рішення є - ухвали немає. Суддя посилає - для заперечення однозначної цитати з ЦПК немає. З глузду з"їхати.
Записаний

Ольга та Л. П.

• *
    • Перегляд профілю

Відповідь на «Тетяна - Київ - Україна 2009-03-20 13:31:39»

Тетяно, Ви пишете «Суддя задовольняє клопотання УСНОЮ ухвалою». Ми колись подавали апеляційну скаргу на усну ухвалу, зміст якої був записаний у журнал. Тобто, наприклад, має бути: «Клопотання задовольнити» або «У задоволенні клопотання відмовити», чи щось подібне, якісь слова, що передають рішення судді.

Щодо зупинення розгляду справи, Віктор Іванович вище (4 gro-za - Київ - Ukraine 2009-03-20 15:47:33) Вам сказав: «оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи». Віктор Іванович, якщо ми правильно його зрозуміли, колись пояснював стосовно оскарження різних ухвал (можливо, це Вам колись знадобиться), що суддя може відправити в апеляційний суд справу, а може відправити її копію, і від цього залежатиме, чи зупиниться провадження на час апеляційного розгляду. Але, можливо, ухвал про забезпечення доказів це не стосується, оскільки в ЦПК сказано, що їх оскарження не перешкоджає подальшому розгляду справи. Що скажете, Вікторе Івановичу?

А ще підказка, яка може виявитись корисною: апеляційний суд повертає справу (п. 4 ст. 297), якщо у ній є нерозглянуті суддею зауваження до технічного запису (а це означає, і до журналу), для того, щоб суд першої інстанції спочатку їх розглянув. Можливо, так можна примусити секретаря внести до журналу текст усної ухвали.
Записаний

Тетяна

• Гість

З цим всім стикаюся вперше. Скажіть, будь ласка. Я пишу зауваження щодо техн. запису, пишу апеляційну скаргу, реєструю все це в канцелярії. І що? В який момент і хто відсилатиме справу на апеляцію? В день судового засідання? Чи в день подання скарги? А яка доля всіх зауважень, клопотань, що подані між засіданнями і ще лежать окремо, не підшиті до справи? Так, як лежить окремо заява пропосвідчення роздруківки. Так важко зрозуміти порядок на цій кухні.
Записаний

Тетяна

• Гість

Чи я в судовому засіданні, час якого прийшов по черзі даю клопотання про письмову ухвалу - відмова; зауваження щодо журналу - відмова; заперечення проти дій головуючого - відмова; апеляційна скарга - і що? Засідання зупиняється на перерву? Як далі?
Записаний

gro-za

• Засновник
    • Перегляд профілю

1) Ольга та Л. П. - Київ - Ukraine 2009-03-20 17:19:14 - "... апеляційний суд повертає справу (п. 4 ст. 297), якщо у ній є нерозглянуті суддею зауваження до технічного запису (а це означає, і до журналу), для того, щоб суд першої інстанції спочатку їх розглянув. Можливо, так можна примусити секретаря внести до журналу текст усної ухвали". Дійсно, так, але це вже після подання апеляційної скарги на рішення суду. До речі, я в одній справі двічі скористався зазначеною нормою. Після повторної передачі справи до Апеляційного суду виявилося, що зауваження до технічного запису знову залишилося нерозглянутими. Таке можливе тільки у київських судах!

2) Тетяна - Київ - Україна 2009-03-20 17:32:25 - "... В який момент і хто відсилатиме справу на апеляцію? ... А яка доля всіх зауважень, клопотань, що подані між засіданнями і ще лежать окремо, не підшиті до справи? ... Чи я в судовому засіданні, час якого прийшов по черзі даю клопотання про письмову ухвалу - відмова; зауваження щодо журналу - відмова; заперечення проти дій головуючого - відмова; апеляційна скарга - і що? Засідання зупиняється на перерву? Як далі?" Почну з кінця. Далі - ніяк! Зауваження до журналу суддя повинен розглянути після ухвалення рішення. Якщо вони не розглянуті, то справа не направляється до апеляційної інстанції, в іншому випадку має бути повернена з апеляційного суду. Заперечення на усі ухвали, які не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються в апеляційну скаргу на рішення. Справа відправляється в апеляційну інстанцію канцелярією суду першої інстанції з супровідним листом голови суду після закінчення строку на подання апеляції від інших учасників процесу. Інколи буває, що при оскарженні ухвали суд відправляє в апеляційну інстанцію справу цілком, і тоді її розгляд у першій інстанції технічно неможливий. Відносно затримки з передачею до апеляційного суду - буває, але строки затримки не регламентовані, як бог на душу покладе.
Записаний

Тетяна

• Гість

Вікторе Івановичу! Все! Якщо раніше здавалося, наче щось розумію - тепер знову заплуталась. Стосовно моєї ситуації - докази не надані, ухвали письмової нема, попереднє закрито. Я була зрозуміла, що вже завтра сідаю, пишу апеляцію, в понеділок реєструю, судове засідання починається з неї і зупиняеться на перерву. Розгляд апеляційний, отримую ухвалу, витягаю докази. Далі йде процес. З доказуваннями.
Записаний

Тетяна

• Гість

Чи я апеляцію подаю. На відсутність ухвали. Копія справи в апеляційному. А розгляд справи іде далі. З наявними і відсутніми документами.
Записаний

gro-za

• Засновник
    • Перегляд профілю

У Вашій ситуації подавати апеляційну скаргу ранувато, бо відсутні рішення чи ухвали - об\\\'єкти оскарження. Вихід із цього становища - заперечення на дії головуючого у порядку ст. 160 ЦПК, а потім відвід. Заперечувати можна неоднократно, відводити також. Нарешті, колись буде ухвалене рішення, на нього можна подати апеляційну скаргу і відобразити в ній усі порушення процесуального права.
Записаний

Тетяна

• Гість

Тобто в судове засідання я приношу купу клопотань і, передбачаючи вдмову, заперечень проти дій головуючого. Заяву про відвод. Судячи з сьогоднішніх тенденцій - всі вони будуть відхилені, але зафіксовані у справі. Ймовірно, буде відхилено й клопотання про перерву для усунення порушень щодо ненаданих доказів. І повтрно відхилено про зупинку до вирішення адмін. справ по тарифах. Я повинна набрати пакет даних для апеляційної скарги. І готуватися, що рішення буде винесено вже на цьому засіданні.
Записаний

gro-za

• Засновник
    • Перегляд профілю

Дуже схоже, що так і буде. Після цього Ви станете ворогом № 1 для судді. Але коли-небудь, років через три, коли суперечки з ЖЕО вирішаться на Вашу користь, і Ви отримаєте рішення від інших суддів у інших справах про задоволення Ваших вимог на повернення зайво нарахованих коштів, про визнання недійсними рахунків, про укладення типових договорів на Ваших умовах, про встановлення законних тарифів, про коменсацію моральної шкоди, тоді усі судді почнуть відноситися до Вас з повагою, а найперша суддя буде постійно Вам нагадувати, що саме вона започаткувала прогрес у вирішенні Ваших справ. Не знаю, що Вам побажати, пані Тетяно, на цьому тяжкому шляху. Розумієте, така боротьба може стати частиною Вашого життя. А воно таке скоротечне ...
Записаний

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email