Судове засідання відбулося. Як представник Ткаленка І.Б., я заявив клопотання про приєднання до матеріалів справи та використання у якості доказів рішення Європейського суду з прав людини по аналогічній справі за позовами "нашої Наташі" та відомого відданого комуніста до газети "День". Представник Ганни Герман (адвокатеса) заперечувала стандартним способом недолугих юристів - нібито це рішення застаріле та не має відношення до справи. Однак головуючий суддя ухвалив задовольнити клопотання. Як відомо, наші суди зобов\\\'язані враховувати прецедентне право Європейського суду. А якщо говорити про наслідки, то вони для України невтішні. Задовольнивши вимоги обох "ображених" на загальну суму 3000 грн., держава втратила саме ці 3000 грн., судові витрати більше 7 тис. євро та моральнау шкоду на користь газети у розмірі 33 тис. євро. Цікаво, невже Ганна Герман сподівається, що Україна ще раз буде наступати на ті ж граблі та оплачувати її витребеньки? А газета "ВВ" має шанс заробити не менше, ніж газета "День" на одній лише Ганні Герман. А ще в перспективі є Рабинович та інші невдоволені.
Далі представник (адвокатеса) Ганни Герман зачитала уточнений текст своє позовної заяви:
http://io.com.ua/s19604 Потім були запитання з боку представників відповідачів. Адвокатеса ніяк не могла пояснити, які саме факти чи інформація неправдивого змісту були розповсюджені газетою ВВ, що саме необхідно спростувати, а також плуталася у визначеннях понять "інформація" та "судження", "алегорія", "іронічне ставлення" тощо. Не змогла вона обгрунтувати і суму відшкодування моральної шкоди у розмірі 100 тис. грн.
До моїх заперечень (опубліковані у "Нарисах") справа не дійшла. Оголошена перерва до 10:00 год 28 листопада ц.р. Сподіваємося, що мої заперечення будуть озвучені. Але спочатку суд заслухає Ігоря Ткаленка та запитання до нього. Потім, можливо, залишиться час на запитання до мене та на дослідження доказів. А до дебатів, мабуть, справа не дійде. То як мінімум, буде ще одна перерва.
Загальне враження - Ганна Герман, маючи перспективу отримати 100 тис. грн. моральної шкоди, могла б сама з\\\'явитися в суд, або найняти більш красномовного адвоката. Щодо позиції суду - з огляду на судову практику Європейського суду з прав людини -рішення передбачуване.
На місці Ганни Герман, я б не став так знеславлюватися. Не додасть їй цей процес політичних дивідендів.