Форум > Немайнові права

Зелений тариф і неякісна електроенергія

(1/2) > >>

Максим Мураха:
Доброго дня

Запитання дотичне до теми про якість електроенергії, частково описаної на форумі тут: Скарги на неналежну якість електроенергії
На даху мого будинку мною було встановлено сонячну електростанцію, надлишкова електроенергія викуповується обленерго по "зеленому" тарифу.
Проблема: У випадку якщо електроенергія "неякісна" (наприклад напруга нижча за 190 вольт) інвертор (складова частина сонячної станції) автоматично відключає генерацію електроенергії. Тобто я перестаю отримувати прибуток.

Звичайно що обленерго проблеми "не бачить".
Щоб довести що електроенергія насправді "неякісна" потрібно задіювати Держенергонагляд. Що є дуже складно, довго, але теоретично можливо.

Питання наступне:
Якщо буде доказано що електроенергія насправді постачалася неякісна (тобто є провина обленерго) чи можна буде якось вимагати в суді від обленерго відшкодування коштів, які я недоотримав внаслідок цього?

Якщо чесно, навідь не в курсі в яку сторону шукати про це інформацію.
Якщо коротко про правові відносини з обленерго, то до мого основного стандартного договору про постачання електроенергії буда укладена "додаткова угода про купівлю-продаж електричної енергії".
З тих пунктів до яких можна причепитися є тільки наступні
(click to show/hide)розглядати звернення та претензії Побутового споживача щодо надання послуг, пов'язаних з купівлею електричної енергії, та приймати з цього приводу рішення у терміни, передбачені статтею 20 Закону України «Про звернення громадян».
(click to show/hide)за шкоду, заподіяну Побутовому споживачу або його майну в розмірі і порядку, визначених законодавством;
прострочення оплати за придбану електричну енергію;
у разі порушення прав Побутового споживача (відмова в реалізації його прав, у наданні необхідної інформації, наданні послуг, що за якістю не відповідають вимогам нормативно-технічних документів тощо).
Енергопосгачальник не несе відповідальності за шкоду, заподіяну Побутовому споживачу, якщо доведе, що шкода виникли з вини Побугового споживача або внаслідок дії обставин непереборної сили.
(click to show/hide)7.1. Спори та розбіжності, що можуть виникнути під час користування електричною енергією, якщо вони не будуть узгоджені шляхом переговорів між сторонами, вирішуються в судовому порядку.
7.2.   Розбіжності з технічних питань під час виконання умов цієї Угоди регулюються органами Держенергонагляду згідно з (правилами користування електричною енергією, правилами улаштування електроустановок, правилами безпечної експлуатації електроустановок Побутового споживача, правилами технічної експлуатації установок Побутового споживача).

stepan:

--- Цитата: Максим Мураха від 25 Червня 2018, 14:52:53 ---Проблема: У випадку якщо електроенергія "неякісна" (наприклад напруга нижча за 190 вольт) інвертор (складова частина сонячної станції) автоматично відключає генерацію електроенергії. Тобто я перестаю отримувати прибуток.

Звичайно що обленерго проблеми "не бачить".

--- End quote ---
А чим обленерго може допомогти Вашій проблемі відключення інвертора у разі зниження напруги нижче 190 вольт?
Розганяти хмари на небі, щоб вони не затінювали Вашу сонячну електростанцію?
А може Вам змінити інвертор, та такий, що не вимикається при напрузі нижче 190 вольт?
От наприклад цей інвертор https://ecoenerhiia.ua/merezhevi-invertori/avtonomnij-invertor-abi-solar-sl-5048-pwm.html працює від напруги більше 90 вольт для живлення побутової техніки, і від 170 вольт для живлення ПК.

Максим Мураха:
Інвертор тут ні при чому.
В мережі обленерго має бути напруга 220вольт. Плюс-мінус 10%.  Для всіх споживачів.

Інвертор віддаючи сонячну енергію в мережу дотримується цих правил.
Якщо сонце заходить то інвертор просто перестає передавати енергію. Але не знижує напругу.
Для прикладу ви вмикаєте лампочку - в вас в розетці має бути 220v. Вмикаєте обігрівач - теж має бути 220v а не падати до 180.

Тобто якщо наприклад в мережі обленерго не 220 вольт а скажімо 190 (наприклад сусід включив електричний обігрів на 10 кіловат) то інвертор трактує це як "помилка" і відключає генерацію енергії навідь якщо сонце світить.

Згідно правил експлуатації мереж я не можу віддавати 170 вольт бо буду порушувати ПУЕ (і Держенергонагляд теж може мене теоретично оштрафувати)

stepan:

--- Цитата: Максим Мураха від 26 Червня 2018, 14:24:23 ---Інвертор тут ні при чому.
В мережі обленерго має бути напруга 220вольт. Плюс-мінус 10%.  Для всіх споживачів.

--- End quote ---
У мене два питання -
1) Якщо Ваш інвертор працює, і підключений до мережі обленерго, а в ній напруга більша ніж 220в, наприклад 225 вольт(але в межах +10%), то Ваш інвертор передає енергію в мережу обленерго, чи ні?
2) Якщо Ваш інвертор працює і підключений до мережі обленерго, а в ній напруга поступово зменшується до мінімально допустимого(-10%) значення, то навантаження на Ваш інвертор буде поступово збільшуватись, чи ні?

Максим Мураха:
Ну, взагалі-то це чисто технічні запитання:

--- Цитата: stepan від 26 Червня 2018, 19:44:51 ---У мене два питання -
1) Якщо Ваш інвертор працює, і підключений до мережі обленерго, а в ній напруга більша ніж 220в, наприклад 225 вольт(але в межах +10%), то Ваш інвертор передає енергію в мережу обленерго, чи ні?

--- End quote ---
Так, передає.

--- Цитата: stepan від 26 Червня 2018, 19:44:51 ---2) Якщо Ваш інвертор працює і підключений до мережі обленерго, а в ній напруга поступово зменшується до мінімально допустимого(-10%) значення, то навантаження на Ваш інвертор буде поступово збільшуватись, чи ні?

--- End quote ---
Ні, навантаження не буде збільшуватися. Інвертор буде підстроюватися під напругу. Навантаження збільшується тільки коли сонце світить сильніше.

Моє питання більше в юридичній площині - чи можна судитися за "недоотриманий прибуток". Як такі судові справи називаються, ким розглядаються, які нюанси. Про що читати мені, щоб підготуватися, які перші кроки.

Навігація

[0] Сторінка Повідомлень

[#] Наступна сторінка

Go to full version