Форум > Запитання

Придбав житло с боргами, на попереднього власника винесений судовий наказ

(1/3) > >>

Владимир Сотников:
Доброго дня.
Придбав квартиру с боргами. У договорі купівлі-продажу зазначений факт, що на покупця переходить обов`язок сплати комунальних та іншіх платежів.
Продавець не сказав про те, що судом два роки назад на нього був винесений судовий наказ щодо боргів (випадково дізнався, вивчаючи сайт "судова влада"), виконавці не приходили та й не турбували, обтяжень на житло немає.
Борг я погасив.
Питання такі:
1. є необхідність повідомляти виконавчу службу про те, що борга більше немає? Чи є строк на протязі якого виконавці можуть виконувати судовий наказ або вони можуть прийти й через 10 років?
При винесенні судового приказу суддя постановив сплатити пеню, судовий збір та інфляцію.
2. Хто повинен сплачувати ці додаткові платежі? Якщо я, то як мені дізнатися про точну суму? Чи є в них строк сплати, позовна давність, або вони теж "вічні"?

Юрій Васильович:

--- Цитата: Владимир Сотников від 11 Листопада 2018, 07:08:13 --- У договорі купівлі-продажу зазначений факт, що на покупця переходить обов`язок сплати комунальних та іншіх платежів.
--- End quote ---
Мабуть по сплаті боргу...

--- Цитата: Владимир Сотников від 11 Листопада 2018, 07:08:13 ---Продавець не сказав про те, що судом два роки назад на нього був винесений судовий наказ щодо боргів (випадково дізнався, вивчаючи сайт "судова влада"),
--- End quote ---
Він міг і сам не знати...


--- Цитата: Владимир Сотников від 11 Листопада 2018, 07:08:13 ---1. є необхідність повідомляти виконавчу службу про те, що борга більше немає? Чи є строк на протязі якого виконавці можуть виконувати судовий наказ або вони можуть прийти й через 10 років?
При винесенні судового приказу суддя постановив сплатити пеню, судовий збір та інфляцію.
--- End quote ---
Строк є.  3 роки. Тільки пред'явити можуть не Вам, а тому, на кого видано СН. Пред'явити СН до ВДВС може комунальне підприємство. Ви вже погасили борг, КП не стане пред'являти СН до ВДВС.

Олександр_2015:
Ви зробили помилку - визнали борги попереднього власника своїми. У такому випадку:
1. Є.
Виглядає, що можуть, якщо виконавчий лист було пред'явлено до виконання протягом трьох років:

--- Цитувати ---Стаття 39. Закінчення виконавчого провадження

1. Виконавче провадження підлягає закінченню у разі:

7) закінчення строку, передбаченого законом для відповідного виду стягнення, крім випадку, якщо існує заборгованість із стягнення відповідних платежів;
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19
--- End quote ---
2. У даному випадку Ви. Тільки не пеню, а мабуть 3% річних, бо пеню буде введено з 1 тpавня 2020 pоку:
(click to show/hide)Розділ VI
ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ
3. Договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом. Такі договори мають бути укладені між споживачами та виконавцями комунальних послуг протягом одного року з дати введення в дію цього Закону. У разі якщо згідно з договорами про надання комунальних послуг, укладеними до введення в дію цього Закону, передбачено більш ранній строк їх припинення, такі договори вважаються продовженими на той самий строк і на тих самих умовах.
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19Зверніться до свого відділу виконавчої служби.
Яка позовна давність, коли Ви самі визнали чужі борги своїми?

Приклади позитивних судових рішень:
(click to show/hide)1. Рішення  Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області (перша інстанція) (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/31195478). В цьому випадку особа після придбання квартири та її реєстрації у встановленому законом порядку постала перед фактом заборгованості попереднього власника зазначеної квартири за послуги теплопостачання.  Так особа звернулася в суд з позовом до комунального підприємства, та уточнивши вимоги, просить зобов’язати КП виключити із суми заборгованості цієї особи за послуги з централізованого опалення належної їй квартири заборгованість попереднього власника (наймача) зазначеної квартири, та не включати такий борг до суми заборгованості цієї особи за послуги з теплопостачання в майбутньому. Суд задовольняє позов за відомих вже підстав (з’ясованих в ході всієї статі) та зазначає, що на ім’я позивача, як нового власника квартири, відповідачем (КП) має бути відкритий або переоформлений особовий рахунок на вищезазначену квартиру. При цьому в особовому рахунку на ім’я позивача із суми заборгованості по сплаті за надані послуги з теплопостачання квартири має бути виключена заборгованість попереднього власника квартири. (click to show/hide)Існує ситуація коли ми купуємо майно і нас не повідомили про заборгованість за житлово-комунальні послуги, а надавач послуг у подальшому вимагає її сплатити. У такому випадку Вам потрібно звернутись до суду для визнання дій неправомірними стосовно зарахування боргу колишнього власника приміщення на нового.

Усі відносини у цій сфері регулюються договорами, а тому зобов’язання покладаються на сторони зазначені у договорі, тобто на попереднього власника (на особу, з якою був укладений договір у момент виникнення заборгованості).

На прикладі Рішення Баглійський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області від 13 грудня 2017 року по справі № 2/207/1074/17, діючим законодавством не передбачено обов`язку покупця квартири сплачувати борги попередніх власників квартири за отримані ними раніше житлово-комунальні послуги, якщо це прямо не оговорено в договорі купівлі-продажу (http://reyestr.court.gov.ua/Review/71080672#). (click to show/hide)Прикладом правильної судової практики є рішення Ленінського районного суду м. Харкова про відмову в задоволенні позовних вимог КП «Харківводоканал» про стягнення заборгованості за послуги водопостачання за період з 1.09.2011 до 31.03.2014 з урахуванням інфляційних втрат та 3% річних. Рішення прийнято на підставі того, що відповідачі придбали квартиру у 2012 році й заборгованість з моменту її купівлі була відсутня. Предметом розгляду справи стала заборгованість попереднього власника житла. Позивач у свою чергу не навів доказів виникнення у відповідача зобов’язань щодо погашення заборгованості попереднього власника за послуги водопостачання. Посилання позивача на те, що відповідно до ст.520 ЦК боржник у зобов’язанні має бути змінений іншою особою лише за згодою кредитора, ніяким чином не обгрунтовувалось, доказів виникнення у відповідачів якихось зобов’язань перед позивачем за вказаний період не надавалось. З урахуванням положень статей 26, 38, 44 ЦПК правом подання заяви про відновлення втраченого судового провадження наділений і представник особи.
Рішення Балаклійського районного суду Харківської області від 16.08.2017 р. у справі № 610/2154/17, рішення Балаклійського районного суду Харківської області від 04.09.2017 р. у справі № 610/2288/17, постанова Верховного суду України від 30.05.2013 року.Якщо борги за ЖКП у Києві (крім газопостачання та електропостачання) були утворені в період з грудня 2006 року по травень 2014 року, або навіть по квітень 2015 (за "квартплату") Ви до 22 квітня 2019 року можете подати в суд на перерахунок за ЖКП, але треба мати вимоги сплати від виконавців ЖКП по цій квартирі.
Ще важливо, з яким формулюванням Ви сплачували: якщо у призначенні плажу написано "сплачую борг за минулі періоди", то це одне, а якщо Ви просто оплатили якісь суми за ЖКП, це - аванс, а не сплата боргу!

Юрій Васильович:

--- Цитата: Олександр_2015 від 11 Листопада 2018, 13:15:19 ---1. Є.
--- End quote ---
Ні. Володимир не є стороною у виконавчому провадженні. Щоб він став стороною, потрібне нове судове рішення.

--- Цитата: Олександр_2015 від 11 Листопада 2018, 13:15:19 ---2. У даному випадку Ви. Тільки не пеню, а мабуть 3% річних, бо пеню буде введено з 1 тpавня 2020 pоку:
--- End quote ---
Ні. Відносно Володимира не існує судового рішення про стягнення судового збору, 3% та інфляції.  Стосовно попереднього власника могло бути рішення (СН) і про стягнення пені. Залежить від умов договору. Треба бачити СН...

--- Цитата: Олександр_2015 від 11 Листопада 2018, 13:15:19 ---Ви зробили помилку - визнали борги попереднього власника своїми.
--- End quote ---
Стосовно комунальних послуг, то так. Правда ми не знаємо обставин - можливо йому ціну суттєво знизили.... То його справи...  Стосовно утримання будинку/управління будинком,  у нього не було вибору
--- Цитувати ---3. У разі відчуження квартири чи нежитлового приміщення новий власник набуває усіх обов’язків попереднього власника як співвласника.
--- End quote ---

Олександр_2015:
Тобто, немає необхідності повідомляти виконавчу службу про те, що боргу більше немає?  :o Це чому?
І якщо
--- Цитувати ---У разі відчуження квартири чи нежитлового приміщення новий власник набуває усіх обов’язків попереднього власника як співвласника.
--- End quote ---
, то чому новий власник, який визнав борги попереднього власника своїми, не повинен сплачувати також пеню, 3% річних, судовий збір та інфляційну складову боргу?

Навігація

[0] Сторінка Повідомлень

[#] Наступна сторінка

Відповідь

Go to full version