Форум > Запитання по судовому розгляду

Ознаки законного інтересу, який може бути предметом судового захисту: пояснення

(1/1)

Перо:
Ознаки законного інтересу, який може бути предметом судового захисту: пояснення ВС


--- Цитувати ---У ВС роз’яснили ознаки законного інтересу, який може бути предметом судового захисту.

Позивач звернувся до суду з позовом до міської ради, в якому просив визнати протиправним та скасувати рішення, на підставі якого надано пільги щодо плати за землю на території міста, звільнивши від цієї сплати окремі підприємства. Позивач стверджував, що оскаржуване рішення, яким надано пільги з плати за землю, призводить до незаконного зменшення доходів місцевого бюджету, зменшення комунальної власності і, як наслідок, порушує права та інтереси позивача як члена міської громади.

Суди першої та апеляційної інстанції у задоволенні позову відмовили.

Залишаючи ці рішення без змін, Верховний Суд у постанові від 28 лютого 2019 року у справі №522/3665/17 сформулював загальні підходи до визначення законного інтересу як предмета судового захисту в адміністративному судочинстві.

Верховний Суд дійшов висновку, що судовому захисту в адміністративному судочинстві підлягає законний інтерес, якому властиві такі ознаки:

    має правовий характер, тобто перебуває у сфері правового регулювання;
    пов'язаний із конкретним матеріальним або нематеріальним благом;
    є визначеним: благо, на яке спрямоване прагнення, не може бути абстрактним або загальним, у позовній заяві особа повинна зазначити, який саме її інтерес порушено та в чому він полягає;
    є персоналізованим (суб'єктивним), тобто належить конкретній особі (позивачу);
    суб'єктом порушення позивач вважає суб'єкта владних повноважень.

Обставинами, що свідчать про очевидну відсутність у позивача законного інтересу (а отже й матеріально-правової заінтересованості), є:

    незаконність інтересу — його суперечність Конституції, законам України, принципам права;
    неправовий характер вимог — вимоги не породжують правових наслідків для позивача;
    встановлена законом заборона пред'явлення позову на захист певного інтересу (наприклад, заборона оскаржувати рішення дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя особою, яка подала скаргу на суддю);
    коло осіб, які можуть бути позивачами, прямо визначено законом, і позивач до їх числа не належить (це свідчить про відсутність матеріальної правоздатності);
    позивач звернувся за захистом інтересів інших осіб — держави, громади, фізичної або юридичної особи без відповідних правових підстав або в інтересах невизначеного кола осіб.

Суд дійшов висновку, що у разі встановлення обставин, що свідчать про очевидну відсутність законного інтересу (матеріально-правової заінтересованості), адміністративний суд не має юрисдикції для розгляду справи і відмовляє у відкритті адміністративного провадження.

Якщо ж очевидних ознак відсутності матеріально-правової заінтересованості на стадії відкриття провадження не встановлено, суд, за наявності інших законних передумов, відкриває провадження. Якщо очевидні ознаки відсутності матеріально-правової заінтересованості виявлені після відкриття провадження, суд має право закрити провадження.

Оскільки йдеться про обмеження доступу до судочинства, очевидність відсутності у позивача законного інтересу повинна бути поза межами обґрунтованого сумніву. Якщо такий сумнів є, він повинен тлумачитися на користь позивача, а отже у цьому випадку суд повинен розглянути справу по суті. Це питання повинно вирішуватися, насамперед, судом першої інстанції, який має широку дискрецію.

Позивач повинен довести, що він є потерпілим від порушення з боку суб'єкта владних повноважень, зокрема має місце безпосередній негативний суттєвий вплив порушення на позивача або обґрунтована ймовірність негативного впливу на позивача у майбутньому.

З'ясування матеріально-правової заінтересованості позивача передує розгляду питання щодо правомірності рішення, котре оскаржується. Відсутність матеріально-правової заінтересованості позивача є підставою для відмови у задоволенні позову незалежно від правомірності чи неправомірності оскарженого рішення.

Постанова Верховного Суду від 28 лютого 2019 року у справі №522/3665/17.
--- End quote ---

https://sud.ua/ru/news/sud-info/136731-oznaki-zakonnogo-interesu-yakiy-mozhe-buti-predmetom-sudovogo-zakhistu-poyasnennya-vs

Навігація

[0] Сторінка Повідомлень

Go to full version