'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Як забрати з музею свій спадок?  (Прочитано 2717 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Юнга

  • Гість

У музеї, підпорядкованому міській раді, за актом прийому-передачі на тимчасове зберігання та експонування(договір не укладався) на умові «до заяви власника про повернення»  з 2006 року знаходяться предмети(муз. інструменти), власник яких помер.
 
У заповіті померлого ці конкретні предмети не зазначені, там лише стандартні формулювання.
 
Крім цього акту(без №),  інших документів на музейні предмети немає: ні оцінки, ні страховки.
 
Після смерті власника нащадком у нотаріуса була в установленому порядку зареєстрована спадкова справа. У спадку квартира, на яку нащадок ще не оформив документ на право власності, оскільки продавати її не збирається: нотаріус йому роз’яснив, що це можна не робити, оскільки його дітям  квартира і так перейде у спадок.
З музейними ж актами нотаріальні дії не вчиняються.

При усному спілкуванні музей відмовляється від видачі предметів або їх переоформлення на тимчасове зберігання на ім’я нащадка.
Вимагають то довідки від нотаріуса (взята у нотаріуса довідка, що спадкова справа на стадії оформлення, їх не задовольнила), то судового рішення, то оформлення свідоцтва про право власності на квартиру.
Який вихід з такої ситуації? Подано письмовий запит, поки нема відповіді.
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email
Re: Як забрати з музею свій спадок?
« Reply #1 : 21 Червня 2019, 14:38:28 »

Після смерті власника нащадком у нотаріуса була в установленому порядку зареєстрована спадкова справа.
У наследника есть нотариально заверенный документ, подтверждающий вступление в права наследства? Непонятно, далее упоминается о какой-то справки от нотариуса.
Цитувати
У музеї, підпорядкованому міській раді, за актом прийому-передачі на тимчасове зберігання та експонування(договір не укладався) на умові «до заяви власника про повернення»  з 2006 року знаходяться предмети(муз. інструменти),
Сделайте копию акта.
Подайте в музей заявление. Зарегистрируйте его и сделайте отметку с печатью на втором (своем) экземпляре о его регистрации. К заявлению приложите копии: нотариального документа подтверждающее права наследия и копию акта.
В заявлении изложите свои требования. Ждите месяц. В ответе музей должен изложить причину отказа в соответствии с законодательством. Требования справки, решение суда, оформление квартиры и прочее должно быть юридически обосновано. Устные общения для них очень удобные. Можно "морочить голову" долгие годы.

 По истечения месячного срока и отсутствия ответа или при письменном отказе придется подавать в суд.
Для суда делаете: копию своего заявления в музей с отметкой о получении музеем своего экземпляра, копию ответа из музея (при наличии), копию акта и копию нотариального документа, подтверждающее права на наследство.

Проконсультируйтесь у государственного нотариуса о правах наследника по вопросам которые вас интересуют. Он может подсказать (если убедите) где, что написано в законодательстве, какие статьи или нормы защищают ваши интересы и права. Это будет юридическим основанием и на это будете ссылаться в заявлении при изложении своих прав на наследство и требований. 
 



Записаний

Юнга

  • Гість
Re: Як забрати з музею свій спадок?
« Reply #2 : 22 Червня 2019, 15:43:18 »

Дякую.
Заява на ім’я директора музею подана з реєстаційним № та датою, а також з копіями: паспорту спадкоємця, свідоцтва про смерть спадкодавця, акту прийому-передачі, заповіту, витягу з спадкового реєстру про реєстрацію спадкової справи, також додана довідка, яку порадив взяти нотаріус - про те, що спадкова справа знаходиться на стадії оформлення.
Довелось спілкуватися з двома нотаріусами, вони не стикалися з подібною проблемою, але вважають, що наданих документів достатньо. Щодо статей ЦК, то доведеться їх самостійно шукати.
Оскільки музей комунальний, спробуємо після відмови звернутись до ОМС, якому музей підпорядкований, є сподівання, що вирішиться без суду.
Якщо все ж не вирішиться, підкажіть, будь ласка, як правильно сформулювати позовну вимогу(визнати законним спадкоємцем музейних предметів?) та як перекласти судові витрати на музей.
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email
Re: Як забрати з музею свій спадок?
« Reply #3 : 22 Червня 2019, 19:48:26 »

також додана довідка, яку порадив взяти нотаріус - про те, що спадкова справа знаходиться на стадії оформлення.
  Если нотариус дал такую справку, он сказал когда закончится стадия оформления? Без свидетельства о праве на наследство с вами разговаривать будут, но без свидетельства ничего не отдадут. Вы не вступили в права наследства. Добивайтесь получения этой справки.
Когда были поданы документы нотариусу для оформления своих прав? 
Записаний

Юнга

  • Гість
Re: Як забрати з музею свій спадок?
« Reply #4 : 23 Червня 2019, 20:11:31 »

Свідоцтва про право на спадщину спадкоємець не отримував, оскільки не планував продавати  квартиру, в якій живе. Нотаріус пояснив, що  «відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину»( п.3 ст.1296 ЦК).

Спадкоємець подав нотаріальний запит у БТІ. Коли вдасться  оформити свідоцтво про право на спадщину - невідомо, нотаріус працює півдня один раз на тиждень, черги величезні.

Якщо я правильно розумію, у свідоцтві про право на спадщину в якості спадщини буде лише квартира, музейні експонати  нотаріус туди не впише. Як доводити на них своє право?
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email
Re: Як забрати з музею свій спадок?
« Reply #5 : 24 Червня 2019, 13:52:05 »

У спадку квартира, на яку нащадок ще не оформив документ на право власності, оскільки продавати її не збирається: нотаріус йому роз’яснив, що це можна не робити, оскільки його дітям  квартира і так перейде у спадок.
Нотариус почему-то хитрит. В права наследства вступают не только для продажи жилья. Государство забирает бесхозную недвижимость (дома, земельные участки, гаражи, дачи и т.д.и т.д.) и затем самостоятельно ими распоряжается. О сроках бесхозности, основании и порядке таких действий есть НПА. Раз ваше завещание у нотариуса в стадии оформления это уже не бесхозность.
При вступлении в права наследства наследники первой степени родства освобождены от нотариального налога. Поэтому, если его дети (а это внуки владельца квартиры - наследники второго родства) будут оформлять на себя квартиру придется платить налог. К тому же владелец квартиры (т.е. Вы) может делать дарственную своим детям, которая тоже не облагается налогом (первая степень родства). Можете заложить в кредит или обменять, оспорить вопросы коммунальных услуг, платежей, защищать интересы связанные с квартирой и выполнять другие действия. Удивляет, почему нотариус не объяснил эти особенности.   
Цитувати
З музейними ж актами нотаріальні дії не вчиняються.
Нужна хорошая юридическая консультация.
Якщо все ж не вирішиться, підкажіть, будь ласка, як правильно сформулювати позовну вимогу(визнати законним спадкоємцем музейних предметів?) та як перекласти судові витрати на музей.
О каком суде может идти речь, Вы являетесь  наследником не вступившим в силу, есть только завещание. У вас нет свидетельства о праве на наследство.

Меньше обращайтесь с музейным вопросом, не привлекайте внимание к экспонатам. Решайте вопрос со свидетельством, найдите толкового юриста и только потом в музей. Без юриста будете долго ходить по кругу или просто ходить....
Спадкоємець подав нотаріальний запит у БТІ. Коли вдасться  оформити свідоцтво про право на спадщину - невідомо, нотаріус працює півдня один раз на тиждень, черги величезні.
Причем здесь БТИ?Есть перечень документов для вступление в права, которые должны быть предоставлены нотариусу. У вас что, нет документа подтверждающего права собственности наследодателя на квартиру?
 Раз нотариус имеет такой свободный график обратитесь к государственному нотариусу и дешевле оформление (единственное, может быть вопрос со сроками-загруженность) и работать должен каждый день.
Посмотрите закон "Про нотаріат" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12
Поищите в инете подзаконные НПА для нотариусов. Кое в чем разберетесь.
О наследстве посмотрите ЦК глава 84  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15
Наберите в Гугле - спадщина за заповітом 2019 -  и найдете ответы на многие свои вопросы.
Записаний

Юнга

  • Гість
Re: Як забрати з музею свій спадок?
« Reply #6 : 24 Червня 2019, 16:22:40 »

За графіком півдня на тиждень працює державний нотаріус, саме до державного подавалась заява про прийняття спадщини після смерті спадкодавця і ним же заводилась спадкова справа. Приватні нотаріуси пояснили, що подальші оформлення тільки у державного.
Свідоцтва про право власності на квартиру у померлого не було, але був документ про дарування йому квартири, жодних питань у нотаріуса з цього приводу не виникло.
Ось що знайшлося в інтернеті:
Свідоцтво про право на спадщину за заповітом видається, якщо у нотаріуса є докази:
- Факту смерті спадкодавця;
- Наявності заповіту, який на день видачі свідоцтва не скасовано і не змінено;
- Часу, місця відкриття спадщини;
- Складу спадкового майна;
- Підтверджують осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині;
- Оплати мита;
- Закінчення встановленого законом строку для вступу в права спадщини.

Питання: чи має право нотаріус  у свідоцтві про право на спадщину у склад спадкового майна включити музейні предмети, на які є лише акт їх прийому - передачі? Якщо має(повинен?), на якій підставі? Чи робиться нотаріальний запит на таке майно?
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email
Re: Як забрати з музею свій спадок?
« Reply #7 : 24 Червня 2019, 22:09:25 »

За графіком півдня на тиждень працює державний нотаріус
Вам сильно не повезло. Странный график работы для гос. нотариуса.
Цитувати
Свідоцтва про право власності на квартиру у померлого не було, але був документ про дарування йому квартири, жодних питань у нотаріуса з цього приводу не виникло.
Вопрос возник. Ведь сделан запрос в БТИ. Может в квартире числится другой владелец. Регистрации дарственной у нотариуса ведь не было, раз документ на руках. В БТИ квартира числилась за усопшим, всякое может быть в нашей стране.
Цитувати
Питання: чи має право нотаріус  у свідоцтві про право на спадщину у склад спадкового майна включити музейні предмети, на які є лише акт їх прийому - передачі? Якщо має(повинен?), на якій підставі? Чи робиться нотаріальний запит на таке майно?
Чтобы  найти ответ надо немного почитать законы. Ссылки на законы Вам даны.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Питання: чи має право нотаріус  у свідоцтві про право на спадщину у склад спадкового майна включити музейні предмети, на які є лише акт їх прийому - передачі?
Має, якщо є документи, які підтверджують право власності спадкодавця на ці предмети. Чи може бути таким документом акт приймання-передачі, сказати важко. Особливо без тексту акту.
Зверніться до спеціалістів зі спадкового права.
« Останнє редагування: 04 Липня 2019, 08:26:31 від Юрій Васильович »
Записаний

Gelo

  • Досвідчений дописувач
  • ***
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3735
    • Перегляд профілю
    • Email

Питання: чи має право нотаріус  у свідоцтві про право на спадщину у склад спадкового майна включити музейні предмети, на які є лише акт їх прийому - передачі?
Має, яко є документи, які підтверджують право власності спадкодавця на ці предмети.
Юнга, нотариус имеет право, не значит обязан.
Вам, в вашей ситуации, надо письменно обратиться к нотариусу с просьбой включить в свидетельство музейные предметы. Без этого он не внесет, раз он не стал сразу пользоваться этим правом. После вашего заявления он должен или письменно отказать с указанием причины, или начать процедуру сбора необходимых документов.
Наличие у вас второго заявления (с отметкой о получении нотариусом) позволит вам при необходимости оспорить в суде отсутствие в свидетельстве указание прав на музейные экспонаты.
Записаний
 

+ Швидка відповідь


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email