'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Протилежні постанови АС у спорі з Тепломережею мешканців одного будинку  (Прочитано 1330 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Tetyana_2021

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2
    • Перегляд профілю

Шановні учасники форуму. Прошу ваших порад, чи є шанси оскаржити Постанову АС. Коротка історія судового спору з Тепломережею:

З грудня 2015- по березень 2016 років - Тепломережа нарахувала мешканцям багатоквартирного будинку, які встановили індивідуальні теплолічильники, послуги на опалення холодного горища і підвалу, внаслідок чого частка на опалення МЗК збільшилась майже у 3 рази. Більшість мешканців відмовились платити за новим розрахунком, продовжуючи платити за МЗК згідно розрахунків, вказаних у робочих проектах на лічильники, розраховані проектними орагнізаціями і погоджені Тепломережею перед встановленням лічильника у квартирі.

Влітку 2016 року - створено ОСББ у будинку, послуги на опалення  відтепер надає ОСББ (дахова котельня у будинку). Комунальні відносини з Тепломережею закінчено.
У 2018 році - видано судові накази, за якими більшість мешканців з квартирними лічильниками вирішили заплатити так званий борг за опалення.
У 2019 році - Тепломережа подає позови проти  мешканців 4-х квартир, яким вдалось скасувати судові накази.
У 2020 році - Суд 1-ї інстанції задовольнив вже позови проти мешканців 3-х квартир на підставі Висновку експерта-економіста, який замовила за 22 тис. грн Тепломережа під час судових розглядів відносно 4-х квартир із заборгованістю  (при цьому загальний борг по цих квартирах  складає разом 3900 грн). 4-та квартира - наразі судовий розгляд в першій інстанції ще триває через локдауни.

У 2020 році - мешканці 3-х квартир подають з інтервалом 2-3 місяці в Київський апеляційний суд скарги (доводи у скаргах - однакові!!!) на написані "під копірку" рішення Суду 1-ї інстанції: https://reyestr.court.gov.ua/Review/92451068, https://reyestr.court.gov.ua/Review/91445824

11.03.2021 - по  Квартирі-1 скаргу задоволено і прийнято Постанову КАС про скасування рішення суду 1-ї інстанції https://reyestr.court.gov.ua/Review/96330265.
КАС визнав, що включення підвалу і горища до опалювальної площі з розрахунковою температурою в них +16 суперечить нормам законодавства, а розрахунки наявності заборгованості були виконані Експертом на підставі лише тих вихідних даних, які були надані Тепломережею.

12.03.2021 - по Квартирі-2 написана заява в КАС про долучення  прийнятої 11.03 Постанови КАС по Квартирі-1 до матеріалів справи, але вже пізно, оскільки в той же день 12 березня ввечері на сайті КАС раптом з'являється запис про прийняття у письмовому провадженні 09.02.2021 р. Постанови про залишення скарги Квартири-2 без задоволення. Оприлюднення Постанови у Реєстрі здійснено майже через 2 місяці -  02.04.2021 https://reyestr.court.gov.ua/Review/95932862.  Скан надіслано учасникам справи 19.04.2021 на електронну пошту.

При цьому у Постанові зроблено (навмисно?) помилку щодо особи, яка подавала в КАС заяву про термін позовної давності. Квартира-2 належить 2-м особам. Особа1 брала участь у суді у 1-й інстанції і написала скаргу в КАС. Особа 2 є співвласником, але ніколи не мешкала за адресою квартири із співласником 1, не знала взагалі про суд 1-ї інстанції, в КАС скаргу не подавала. Після відкриття провадження в КАС, адвокат подав від імені Особи 2 заяву про позовну давність.  Але у Постанові вказано, що адвокат подавав заяву від імені Особи 1, що не відповідає дійсності.

Щодо доводів у скарзі Особи 1, то КАС взагалі їх не розглядає, оскільки вони " фактично зводяться до незгоди апелянта з ухваленим рішенням суду першої інстанції та суб`єктивної його переоцінки". Звертаю знов увагу, що доводи у скаргах від 3-х квартир - однакові, тексти скарг писала одна людина (один з мешканців будинку). Розгляд по Квартирі-3 призначено на 1 червня 2021.

Зараз ціна питання Квартири-2 - це 10,5 тис грн ("борг" 700 грн за опалення підвалу і горища, Висновок експерта 5200 грн,  + судові збори за судовий наказ, позов і апеляцію). А також роки, витрачені на запити і зверенення до органів місцевого самоврядування (місцеві і районні), до органів державної влади, до Держпродспоживслужби тощо.   

У зв'язку з тим, що Постанова по квартирі-2 оскарженню не підлягає, але враховуючи Постанову по квартирі-1 з протилежними висновками, прошу порад щодо подальших дій Особи 1 і Особи 2 відносно касаційного оскарження. Чи є шанси на правосуддя або не витрачати більше марно свій час і зусилля?

На мій погляд (не юриста), так звана "плутанина" у Постанові щодо автора заяви про позовну давність, а також дати прийняття Постанови, свідчать про навмисність таких дій, щоб унеможливити оскарження по квартирі-2 в касаційному порядку.  При цьому Постанова по квартирі-1 дає право Тепломережі на касаційне оскарження, чим вона безумовно скористується. 
 
Дякую за будь-які оцінки! 
 
« Останнє редагування: 26 Квітня 2021, 15:18:55 від Tetyana_2021 »
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Цитувати
Після відкриття провадження в КАС, адвокат подав від імені Особи 2 заяву про позовну давність.  Але у Постанові вказано, що адвокат подавав заяву від імені Особи 1, що не відповідає дійсності.

Мабуть достатньо Особі_1 було заявити про застосування позовної давності, щоб не було цього поста. Позовна давність застосовується лище щодо вимог до особи, которою заявлено про таке застосування. Тобто Особа_2, яка подала заяву про застосування позовної давності, вправі розраховувати на її застосування лише стостовно вимог до себе. (На стадії апеляції -лище якщо з об'єктивних причин не мала можливості про це заявити в суді першої інстанції). Щодо Особи_1 (апелянта) суд в такому випадку не може застосовувати позовну давність, бо нею не подано відповідної заяви в першій інстанції. Тому перспективи Особи_1 в цій частині примарні (щодо інших аргументів -не можу оцінити), а Особа_2, якій не було відомо про розгляд справи в першій інстанції, нехай подає касаційну скаргу з усіми аргументами по суті і копією своєї заяви про застосування позовної давності. Якщо обійдете касаційні фільтри -добре. (Але ВС буде враховувати пасивну поведінку Особи_2, якою не було подано апеляцію). Якщі ні -то суд повертає судовий збір у випадку відмови у відкритті касаційного провадження. Спробуйте зачепитися за те, що "негативним" рішенням стягнуто витрати за проведення експертизи у розмірі 5625 грн.
https://reyestr.court.gov.ua/Review/92451068
що не відповідає висновку ВС, коли експертиза замовляється позивачем, а не призначається судом (хоча є нюанс, що у Вашому випадку замовлення відбулося після звернення позивача до суду):
https://protocol.ua/ru/vs_kas_vitrati_na_provedennya/
Там ще й несплата 696,47 грн. непропорційна витратам на експертизу (порушено принцип пропорційності). Шанси завжди є.
Записаний

Tetyana_2021

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2
    • Перегляд профілю

Дуже дякую за змістовну відповідь! Спробуємо касаційне оскарження.
Записаний
 

+ Швидка відповідь


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email