'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Дякую за Вашу оперативну і грунтовну відповідь на моє  (Прочитано 2731 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Олег

• Гість

Дякую за Вашу оперативну і грунтовну відповідь на моє запитання (2008-09-04; 19:01:36). Мої намагання укласти типовий договір за діючим тарифом виходять з того, що у мене є всі підстави вважати, що коли КМДА затвердить тариф щодо будинку в якому я проживаю, то будуть просто виходити з цифр наданих моїм балансоутримувачем ( у мене ТОВ) без особливої перевірки дотримання Порядку передбаченого Постановою 560, що в свою чергу приведе до виникнення необґрунтовано завищеного тарифу. У зв’язку з чим хотів би знов скористатись вашою допомогою та запитати:

1. Чи має право ТОВ включати в тариф власний прибуток ?

2. Яка буде доля типового договору укладеного за рішенням суду з фіксованим тарифом, діючим на момент винесення рішення (на сьогодні), при затверджені КМДА іншого відмінного тарифу (більшого). Чи повинен буде ТОВ скасовувати такий типовий договір на підставі 652 ЦКУ (істотна зміна обставин) чи він буде недійсний з моменту затвердження КМДА нового тарифу?
Записаний

gro-za

• Засновник
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

Постановою КМУ від 12.07.2005 р. № 560 не передбачено у якості складової частини тарифу на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій враховувати прибуток виконавця послуг. З економічної точки зору це нонсенс, бо жодне господарське товариство не може існувати, як неприбуткова організація. Але з юридичної точки зору намагання включити прибуток у тариф буде суперечити Порядку, затвердженого цією постановою. Нестиковки на цьому не закінчуються. Оскільки житловий будинок є об\\\'єктом спільної сумісної власності власників квартир, то ніхто, крім них самих, не зобов\\\'язаний утримувати їх спільне майно. Але ж будинок потребує не тільки поточного, а ще й капітального ремонту. А звідки візьмуться кошти? На відміну від ОСББ, в будинках, де не створене об\\\'єднання, механізм накопичення коштів на капремонт законодавчо не встановлений. Тобто можна розраховувати лише на перспективу, коли ОСББ буде створене. У такому випадку перший капремонт здійснює колишній власник будинку.

Відносно можливого рішення суду. На даний час відсутні законні підстави вважати затвердженим будь-який тариф, який суперечить згаданому вище Порядку. Як суд буде виходити з цієї колізії? Залежить від позиції судді. Скоріш за все суд стане на точку зору закону - зобов\\\'яже укласти договір згідно з Типовим з обов\\\'язковими додатками по п.п. 2 і 3. Так було принаймі у моїх випадках. Слід зазначити, що саме так я формулював позовні вимоги. Що стосується подальшої долі договорів при затвердженні нових тарифів - доведеться тоді укладати додаткові угоди, як невід\\\'ємні частини договорів. Про це зазначено і в п. 4 Порядку. Що стосується різниці між тарифами та собівартістю послуг, то у разі затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижчими від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво орган, що їх затвердив, зобов\\\'язаний відшкодувати з відповідного місцевого бюджету виконавцям/виробникам різницю між затвердженим розміром цін/тарифів та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг. Це норма ЗУ "Про житлово-комунальні послуги" (ст.31, частина 4). Яку, до речі, влада також ігнорує, як і постанову КМУ № 560, та навіть і судові рішення.

Отже, слід зважати на ту обставину, що в Україні ніхто норм права не дотримується, а затвердження економічно обґрунтованих тарифів може призвести до соціального вибуху, оскільки переважна більшість населення не побажає відмовитися від радянського менталітету, коли усе було безкоштовним, або дешевим і неякісним. Тому залишаться дотації, субвенції, різного роду програми типу "Мій двір, моє подвір\\\'я" тощо. З поступовою деградацією житлово-комунальної сфери. Колись дійдемо до абсурду.
Записаний

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email