'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Вікторе Івановичу, як правильно стягнути з позивача у  (Прочитано 2940 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Олександр

• Гість

Вікторе Івановичу, як правильно стягнути з позивача у разі виграша справи судові витрати на представника відповідача, якщо цей представник не адвокат, а юрист? Чи обов\\\'язково треба надавати підписаний до початку судового процесу "договір про правову допомогу" з розписаними розцінками послуг? Чи обов\\\'язково треба надавати суду "акт виконаних робіт"? Чи потрібна розписка від представника, що він "отримав таку-то суму грошей у якості плати за правову допомогу? Чи можна сподіватися відшкодування витрат, пов\\\'язаних з підготовкою заперечення проти позову, клопотань, пояснень? (Я знаю, що максимальний розмір компенсації іншою стороною обчислюється, виходячи з 40 відсотків розміру мінімальної заробітної плати за годину роботи.) Чи не пізно ці докази про судові витрати відповідача (разом з клопотанням про приєднання їх до справи) додати до справи, після того, як суддя оголосила резолютивну частину судового рішення і готує обгрунтування, а позивач подав заяву про апеляційне оскарження? Ци це краще зробити один раз - після винесення остаточного рішення по справі?

І ще питання. Чи зобов\\\'язані мені у канцелярії суду зробити копію усієї справи (там більше 200 аркушів) за моїм проханням? Чи можуть сказати, що "немає паперу"?

Дякую за відповіді!
Записаний

gro-za

• Засновник
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

Почну з останнього. Повне копіювання матеріалів справи - це право учасників процесу, а не обов\\\'язок суду. У різних судах це болюче питання вирішується по-різному. Деякі з них закривають очі на заборону виносити матеріали справи за межі приміщення суду, і тоді з копіюванням за Ваш кошт проблем немає. Частіше не дозволяють. Особливо сумно, коли у наш вік косметики і підкорення космічного простору учасники процесу, сидячи в канцелярії, від руки переписують матеріали справи. Я радив би усім користуватися хоча б цифровим фотоапаратом, хоч знімки документів важко зробити якісними. Кращий спосіб - придбати портативний копіювальний апарат. Непогані результати дає використання портативного сканера з ноутбуком. В середньому на 1 аркуш формату А4 витрачається 30-35 секунд.

Відносно витрат - доведеться вирішувати це питання окремим позовом, оскільки при розгляді справи надати усі підтверджуючі документи практично неможливо. Відносно послуг представника - фізичної особи. Якщо він зареєстрований, як СПД, то проблем не повинно виникати. А якщо ні, то суд не визнає ці витрати. Що стосується договорів, актів про виконані роботи, розцінок - питання спірне, ніяк не врегульоване, все залежить від позиції судді.
Записаний

Олександр

• Гість

Дякую. Я знайшов, що постановою КМ від 27 квітня 2006 року «Про граничні розміри компенсації витрат, пов’язаних з розглядом цивільних та адміністративних справ, і порядок їх компенсації за рахунок держави» №590 затверджено граничні розміри компенсації витрат, пов’язаних з розглядом справ. Так, граничний розмір витрат, пов’язаних з правовою допомогою стороні, на користь якої ухвалено судове рішення в цивільній справі у випадку, якщо компенсація сплачується іншою стороною, не повинен перевищувати суму, що обчислюється виходячи з того, що зазначеній особі виплачується 40 відсотків розміру мінімальної заробітної плати за годину її роботи. Відповідно до ч.1 ст.56 ЦПК правову допомогу може надавати особа, яка є фахівцем у галузі права і за законом має право на надання правової допомоги. Таким чином, я думаю, достатньо буде лише довести, що представник має диплом юриста, та надати (нотаріально завірену?) копію розписки у отримання грошей за надання правової допомоги, у якої детально, по годинам перелічити, саме за що і як вона надавалась. Думаю, що цього повинно вистачити і представник не повинен бути ні адвокатом, ні СПД. А чи повідомить він податкову, чи сплатить податки, чи був між нами договір, чи він був виконаний - то вже справа його сумління та наших відносин і суд не повинно обходити.
Записаний

gro-za

• Засновник
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

Повинно бути так, але не все, що повинно, у нашій судовій системі спрацьовує. Спробуйте!
Записаний

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email