'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: ЧОМУ в квартирах багатоповерхових будинків взимку буває холодно  (Прочитано 6424 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

gro-za

  • Засновник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2230
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

 

ЧОМУ в квартирах багатоповерхових будинків взимку буває холодно

Рекомендації по економії коштів на опалення помешкань



Лекція на тему:
ЧОМУ в квартирах багатоповерхових будинків взимку буває холодно


Шановні мешканці багатоквартирних, багатоповерхових будинків!

Більшість з Вас скаржаться з настанням опалювального сезону потерпають від холоднечі у власних помешканнях, незважаючи на наявність такого блага цивілізації, як центральне опалення. Скаржаться, але не можуть знайти вихід з зачарованого кола у сфері надання комунальних послуг населенню, створеного ще за радянських часів. Більшість наших споживачів, навіть якщо регулярно сплачують за центральне опалення, реально не отримують тієї кількості теплової енергії, за яку вони сплатили. І не можуть нічого вдіяти. Тому, що не розуміють, "хто в цьому винен" і "що робити".

Я досконало вивчив цю проблему у різних аспектах, як з юридичного боку, так і з технічного. І хотів би з Вами поділитися результатами своїх досліджень. Як професійний дослідник, я використав лише науково обгрунтовані методи, не тільки теоретично, але й практично, на власному досвіді.

Не буду зосереджувати Вашу увагу на юридичних питаннях. Це – тема окремої лекції. А ось технічні питання повинні Вас зацікавити в першу чергу. Я сподіваюсь, що навіть ті, хто не схильний розбиратися у теорії теплопостачання, мене зрозуміють. Бо ми не вийдемо за рамки освіти, яку Ви отримали, навчаючись у середній школі.

Так от, з теорії систем опалення приміщень відомо, що для дотримання сталої внутрішньої температури необхідно споживати таку кількість теплової енергії, яка втрачається за рахунок різниці між внутрішньою та зовнішньою температурою. Коефіцієнт пропорційності називається коефіцієнтом теплових втрат. Отже, для досягнення теплового балансу при мінімальних затратах на опалення слід зменшувати коефіцієнт втрат, тобто застосовувати теплоізоляцію стін, вікон та дверей помешкання, а можливо і зовнішніх стін. Тобто перетворити квартиру у своєрідний термос, і тоді коефіцієнт теплових втрат можна понизити у декілька разів.

Але навіть невеликі втрати тепла все одно потрібно компенсувати. Якщо тепловіддача Ваших приладів опалення недостатня для підтримання належної температури всередині квартири-термосу, тоді пора взятися за іншу складову.

Переважна більшість багатоповерхових будинків у нашій країні обладнана застарілою, так званою однотрубною системою опалення. І це є проблемою. Чим більше поверхів у будинку, тим гірші умови теплопостачання на останніх поверхах. Останніми можуть бути як верхні так і нижні поверхи, залежно від того, звідки подається теплоносій, з підвалу чи з горища. Справа в тому, що у такій системі однією подаючою трубою послідовно омиваються усі теплорадіатори. А тому радіатор, який першим отримує теплову енергію, знаходиться у виграшному положенні, а останній отримує лише залишки. В умовах недостатнього теплопостачання, пов\'язаного з обмеженим потоком теплоносія в трубопроводі, квартири в кінці цього ланцюга отримують менше теплової енергії, ніж ті, що на початку. А платять всі однаково.

Як можна з цим боротися? Звісно, нічого сподіватися, що однотрубну систему хтось переобладнає на двотрубну. Без капітального ремонту будинку це практично неможливо здійснити, хоч і дуже привабливо. Адже у двотрубній системі радіатори омиваються не послідовно, а паралельно. В квартиру заходить подаюча труба, а виходить зворотня труба. Між ними всередині квартири усі радіатори підключаються паралельно. А магістральні труби за межами квартири мають такий великий діаметр, що не обмежують обсяги теплоносія незалежно від поверху. Тобто забезпечуються однакові умови для всіх. Проте тих, у кого однотрубна система, це не втішає.

Тому у випадку однотрубної системи і недогріву квартир верхніх чи нижніх поверхів слід з\'ясувати причину. А вона може полягати або у тому, що температура теплоносія у подаючій трубі не відповідає нормі (див. температурний графік), або циркуляція теплоносія недостатня (менше 30 літрів за годину у розрахунку на один поверх), або тепловіддача радіатора (кількість секцій) недостатня. Зрозуміло, що споживач не може суттєво вплинути на перші дві причини. Хіба що можна скаржитись, подавати позови до суду, не сплачувати за неякісні послуги, але тепліше від цього не стане. Проте третю причину, поряд з належним утепленням квартири, можна усунути. Слід застосувати низькотемпературні радіатори з високою тепловіддачею, наприклад, алюмінієві, обладнати байпасами, приладами регулювання та обліку теплової енергії. Без цього або будете перегрівати приміщення, або виправдовуватися перед сусідами. І ви, і сусіди повинні знати, що норми на ЦО у м. Києві враховують річне споживання теплоенергії на 1 кв. метр опалювальної площі у розмірі 0,147 Гкал. Для добре теплоізольованої квартири насправді вистачає вдвічі менша кількість. Але без теплолічильника вам нараховують за нормами, тобто всередньому вдвічі більше.

<Продовження буде далі>



2006-11-18
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email