Форум > Оплата ЖКП

Про фінансові послуги КП ГІОЦ КМДА мешканцям м. Києва - кому вони платять?

(1/7) > >>

gro-za:
Відкриваю цю тему, йдучи назустріч побажанням споживачів житлово-комунальних послуг - мешканців м. Києва.
Більшість з них не зможуть дати правильну відповідь на просте запитання - кому ви платите за житлово-комунальні послуги. Відповідають, як у радянські часи, - ЖЕКу.
А насправді це не так.
Гроші отримує на свій рахунок КП ГІОЦ КМДА і розподіляє, розподіляє, розподіляє ... Правда, для цієї діяльності вигадало неологізм - "розщеплення". Це як дерев'яну скалку - взяв і розщепив. По суті ж ця діяльність підпадає під визначення поняття "фінансові послуги", "клірингова операція".
Оприлюднюю повчальну переписку 7-річної давнини з цього приводу з НБУ. Її актуальність з часом аж ніяк не зменшилася.

--- Цитувати ---В Національний Банк України

Громадянин Куля Віктор Іванович
мешканець м. Києва,
вул. Індустріальна, 46-а, кв. 261,
поштовий індекс 03058,
тел. 457-40-72

28 липня 2003 р.   

ЗАЯВА
про порушення КП ГІОЦ КМДА законодавства про фінансові послуги та платіжні системи

Звертаюся до Національного Банку України з заявою про необхідність усунення порушень комунальним підприємством "КП ГІОЦ", що утворене Київською міською державною адміністрацією, чинного законодавства відносно функціонування платіжних систем в Україні та надання фінансових послуг.
Одним з видів діяльності, якою займається КП ГІОЦ, є збір платежів від населення та організацій за надані третіми особами комунальні послуги. Отримані таким чином кошти розподіляються ("розщеплюються" - за термінологією КП ГІОЦ) на користь підприємств, які надають ці послуги, з використанням законодавчо не обгрунтованих платіжних систем. Підґрунтям для здійснення подібної діяльності керівництво КП ГІОЦ вважає відповідні розпорядження КМДА, які в свою чергу суперечать чинному законодавству. При цьому підміняються повноваження НБУ та інших органів влади у сфері функціонування платіжних систем.
Порушення вбачаються відносно наступних положень чинного законодавства:
1.   Відповідно до ст.1, част.1, абзацу 5 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків  фінансових послуг",  фінансова послуга - операції з фінансовими активами,  що  здійснюються  в  інтересах  третіх  осіб.  Діяльність  з  надання  будь-яких фінансових послуг, що передбачають пряме або опосередковане залучення фінансових активів від фізичних осіб, може здійснюватись тільки після отримання відповідної ліцензії (ст. 34, частини 1 та 2 Закону).
2.   Як свідчить моя переписка з керівництвом КП ГІОЦ, ліцензії на надання фінансових послуг з залученням активів від фізичних осіб це підприємство не отримало.
3.   Відповідно до ст. 7, част. 7.1 Закону України "Про платіжні системи та переказ грошей в
Україні", банки мають право відкривати своїм клієнтам поточні рахунки. Свій поточний
рахунок №260013019 в ГУ Ощадбанку по м. Києву та області, МФО 322669, код ЄДРПОУ
040113755, КП ГЮЦ називає "розрахунковим" та "транзитним", що суперечить умовам
функціонування поточного рахунку суб'єкта підприємницької діяльності - небанківської і
нефінансової установи. Відповідно до ст. 6, част. 6.3 цього ж Закону, порядок відкриття
банками рахунків та їх режими визначаються НБУ, а не розпорядженнями КМДА.
4.   Відповідно  до  ст.   10,  част.   10.2.3   вищевказаного  Закону,  система  масових  платежів призначена для переказу грошей за операціями, що здійснюються юридичними та фізичними особами. Небанківські платіжні системи мають право здійснювати діяльність, пов'язану із переказом, виключно після їх реєстрації в НБУ та отримання відповідного дозволу НБУ (ст. 10, част. 10.3 Закону).  КП ГІОЦ створило систему масових платежів для фізичних та юридичних осіб без дозволу НБУ.
5. Порядок приймання установами банків від фізичних осіб платежів готівкою на користь юридичних осіб регламентовано Інструкцією № 1 з організації емісійно-касової роботи в установах банків України, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 07.07,94 № 129 (із змінами). Вищезазначеною Інструкцією затверджено форми касових документів, якими оформляються операції з приймання установами банків платежів. Порушуючи Інструкцію, КП ГІОЦ надсилає через житлово-експлуатаційні організації "Рахунки на сплату комунальних послуг", які не відповідають вимогам до касових документів, передбачених Інструкцією, а установи Ощадбанку приймають ці рахунки для переказу грошей на користь КП ГІОЦ.
Вищенаведені факти є підтвердженням незаконної діяльності КП ГІОЦ у сфері надання фінансових послуг.
Порушення діючого законодавства у сфері фінансових послуг з боку КП ГІОЦ обмежує права споживачів комунальних послуг, передбачені Законом України "Про захист прав споживачів", а також негативно впливає на сплату податків з доходів КП ГІОЦ до бюджету, на отримання надавачами послуг оплати за надані ними послуги.
Прошу прийняти до КП ГІОЦ передбачені законодавством заходи для усунення вказаних порушень.

Заявник -       В.І. Куля
--- End quote ---
У вкладеннях - файли з цим зверненням та відповіддю НБУ, а також фотокопія відносно недавнього звернення КП ГІОЦ КМДА до банківських установ та відділень Укрпошти.

Перо:
Держфінпослуг погодилося з моєю аргументацією щодо здійснення КП ГІОЦ фінансової діяльності без лицензії:
http://gro-za.org/forum/index.php?topic=5759.0.html
А прокуратура замість порушення кримінальної справи вичікує-чим завершаться мої суди з КП ГІОЦ. :'(

ВАВАНчик:
Давай им поможем!
Кинь заявку о преступлении(в прокуратуру)... Они будут должны отреангировать, вот и посмотрим!
Можем от моего имени(если нужно так)!

Перо:

--- Цитата: ВАВАНчик від 11 Березня 2011, 23:49:17 ---Давай им поможем!
Кинь заявку о преступлении(в прокуратуру)... Они будут должны отреангировать, вот и посмотрим!
Можем от моего имени(если нужно так)!

--- End quote ---

Так зам КГП Гоголь отреагировал -переслал в ДФП. :o Мне собственно этот ответ из ДФП и был нужен (посмотри откуда им пришло письмо). Можешь продублировать мое обращение в прокуратуру (см. мейл).

ВАВАНчик:
По моему есть смысл сделать заявление, и дополнением к нему приложить ответ ДФП.
ПС: эта тема была самая читаемая. До сообщения ПЕРО ее просмотрело более 800 человек. (и это на 1 сообщение)

Навігація

[0] Сторінка Повідомлень

[#] Наступна сторінка

Go to full version