'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Возмещени ЖЭКом ущерба в счёт квартплаты  (Прочитано 2681 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Помощница пенсионерки

  • Гість

     Обращаюсь к вам по просьбе пенсионерки. В 2005 г. после залива соседями части её квартиры была доказана вина ЖЭКа, составлены акт и смета на сумму 587 грн. (почти вся пенсия). Пенсионеркой не сразу был сделан ремонт, срок проведения которого никто и нигде не оговаривал.
     26.08.2010 г. ЖЭКом был составлен акт проведения ремонтных работ, который до сих пор пенсионерке не был выдан. В связи с тем, что в ЖЭКе по истечению 3-х лет не сохранились документы, пенсионерке предложили отдать свои документы-оригиналы (копии их не устраивают).
     На какие постановления или указы можно сослаться, чтобы заставить ЖЭК возместить ущерб в счёт квартплаты?
Записаний

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Цитувати
доказана вина ЖЭКа
кем доказана?

Цитувати
был сделан ремонт
кем сделан и чем это подтверждается?

Цитувати
отдать свои документы-оригиналы
Отдавать ничего не нужно и что это за документы?

Записаний

Тетяна Academia

  • Правонаступник
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 3178
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю

Перше - пропозиція віддати оригінали документів не повинна прийматись ні в якому разі. То Ваші докази.
Друге - до отримання пенсіонеркою складених та підписаних актів 2005 та 2010 року слід вважати, що таких актів немає. Відшкодувати витрати в судовому порядку вже пізно (закінчився строк позовної давності).

Як показує життя, добровільно ЖЕО ніколи нічого не повертає. Що можна зробити? Звернутись до ЖЕО з пропозицією врахувати понесені витрати в рахунок плати за обслуговування (з приєднаними копіями наявних у Вас документів).

На що посилатись?
ЗУ Про ЖКП, стаття 20
Цитувати
1. Споживач має право:
...
3) на відшкодування збитків, завданих його майну та/або приміщенню, шкоди, заподіяної його життю чи здоров'ю внаслідок неналежного надання або ненадання житлово-комунальних послуг;
Якщо у споживача був укладений з ЖЕО договір, то згідно типового договору (Постанова КМУ № 560)
Цитувати
11. Споживач має право на:
4) відшкодування збитків, заподіяних його майну та/або приміщенню, шкоди, заподіяної його життю чи здоров'ю внаслідок незадовільного санітарного утримання території або неналежного надання послуг;

14. Виконавець зобов'язаний:
4) розглядати у визначений законодавством строк претензії та скарги споживача і проводити відповідний перерахунок розміру плати за послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження кількісних і якісних показників;
7) своєчасно за власний рахунок проводити роботи з усунення виявлених неполадок, пов'язаних з отриманням послуг, що виникли з його вини;
8) відшкодовувати споживачеві збитки, заподіяні його майну та/або приміщенню, шкоду, заподіяну життю чи здоров'ю споживача внаслідок незадовільного санітарного утримання території або неналежного надання послуг;

16. Виконавець несе відповідальність за:
1) неналежне надання або ненадання послуги, що призвело до заподіяння збитків майну та/або приміщенню споживача, шкоди його життю чи здоров'ю, - шляхом відшкодування збитків;

Порядок розв'язання спорів
17. У разі порушення виконавцем умов договору споживачем та представником виконавця складається акт-претензія із зазначенням у ньому строків, виду порушення, кількісних і якісних показників послуг тощо.
Представник виконавця повинен з'явитися на виклик споживача для підписання акта-претензії не пізніше ніж протягом двох робочих днів.
У разі неприбуття представника виконавця у визначений договором строк або необґрунтованої відмови від підписання акт-претензія вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два споживачі.

18. Акт-претензія подається виконавцю, який протягом трьох робочих днів вирішує питання про перерахунок платежів або видає споживачеві обґрунтовану письмову відмову в задоволенні його претензій.

19. Спори між сторонами розв'язуються шляхом переговорів або у судовому порядку.

ПКМУ № 560 діяла з липня 2005 року. На сьогодня є діючою ПКМУ № 529. Типовий договір істотно не змінився.
Записаний

Помощница пенсионерки

  • Гість

Ремонт был сделан за счёт пенсионерки. В течении полугода выясняли с соседями и с ЖЭКом причину залива. ЖЭКом был составлен акт залива (от 01.07.2005 г), его причины, также ЖЭК сообщил в письменном виде (от 01.09.2005 г), что начисление денег на квартплату будет произведено только после проведеня пенсионеркой ремонта мест залива и оформления соответствующего акта проведённых работ.
     
     У пенсионерки есть в наличии:
- Акт залива, его причины из ЖЭКа от 01.07.2005 г.
- Письмо из ЖЭКа о начислении денег на квартплату от 01.09.2005 г. (см. выше)
- Дефектные акты, локальные расчёты, сведённый денежный расчёт стоимости строительства
- ЖЭК пока не выдал акт проведённых работ от 26.08. 2010 г., который составлял мастер ЖЭКа после осмотра ремонта.

В силу разных обстоятельств ремонт был произведён не сразу. В 2009 году в связи с резким повышением тарифов за квартплату у пенсионерки образовался долг, который она частично погасила. До января 2011 г. он составлял 500 грн., а долг ЖЭКа – 587 грн. Пенсионерка хотела, чтоб 500 грн. её долга за квартплату вычли из долга ЖЭКа. В последней платёжке за январь ей начислили пеню, долг теперь составляет 503 грн. 62 коп.
Записаний

ВАВАНчик

  • Гість

....
В силу разных обстоятельств ремонт был произведён не сразу. В 2009 году в связи с резким повышением тарифов за квартплату у пенсионерки образовался долг, который она частично погасила. До января 2011 г. он составлял 500 грн., а долг ЖЭКа – 587 грн. Пенсионерка хотела, чтоб 500 грн. её долга за квартплату вычли из долга ЖЭКа. В последней платёжке за январь ей начислили пеню, долг теперь составляет 503 грн. 62 коп.
Ув. ПОМОЩНИЦА, вы конечно хотите сделать хорошее дело, НО: наверно вы не туда попали.
Единственное чему хорошему здесь вас смогут научить : КАК НЕ ПЛАТИТЬ ЗА КВАРТИРУ.
Вы как и Ваша подопечная явно к этому не готовы.
Помочь забрать деньги у ЖЕКа у ВАС очень врядли получится, тем более теми (назовем так) МАЛОРАДИКАЛЬНЫМИ методами.
Мне очень жаль Вашу подопечную(да собственно как любого пенсионера, который не может в силу воспитания и внутреннего убеждения ОБМАНЫВАТЬ), но с таким походом как у Вас и у нее .... Выпейте чайку и идите спать.

ПС: все сроки исковой давности уже прошли, поэтому через суд вы ничего не добьетесь, тем более что в ЖЕКе работают юристами хоть и двоечники по учебе и знаниям, но всеже специалисты (хоть и с маленькой буквы).

ПС2: очень заинтересовала тема ПЕНИ. Расскажите поподробнее и если можно пришлите копии квитанции(или платежек) за ноябрь, декабрь и январь.
« Останнє редагування: 26 Лютого 2011, 21:03:33 від ВАВАНчик »
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email