'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Шановні юристи, потрібна допомога ЖБК.... боржники просто топлять.  (Прочитано 8028 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Nadin

• *
    • Перегляд профілю

Коротко про ситуацію. "Підхватили" кооператив на межі банкрутства 243000 боргу. Витягнули по можливості. залишились тільки проблеми з КП УЖХ та його клоном "Дирекцією...". газ,тепло, електроенргію погасили за рахунок жорсткої економії витрат - голова працює безкоштовно, бухгалтерська робота ведеться безкоштовно. витрат мінімум. навели порядок в кооперативі, а то був самозахват і керівництва, і кімнати прийому колишнім головою. відстояли інтереси членів кооперативу в судовому порядку до останньої інстанції. зараз піднялась проблема боржників. 11 квартир протягом року збільшили свій борг на 32000грн. з 90000 до 12000грн. старі виконавчі листи 2009 року повернуті. виявляється не знайшла виконавча служба у них потрібного майна для накладення арешту. судові справи як марне витрачання коштів. розумію що зазвичай ви розглядаєте питання саме захисту боржників, але ситуація складна. тому стане в пригоді будь-яка порада. зараз розглянули питання прямих договорів з постачальниками. газ скидаємо, а от вода, тепло залишається проблемою. ДОПОМОЖІТЬ.....
Записаний

Roman

• *
    • Перегляд профілю

11 квартир протягом року збільшили свій борг на 32000грн. з 90000 до 12000грн.
Така ситуація майже у всіх багатоквартирних будинках.
А там, де ОСББ, мешканці, що платять, тягнуть боржників за свій рахунок. Адже постачальникам треба сплатити 100% за послуги.
Вихід є - жити у частному будинку, і таких проблем із сусідами не буде.
Записаний

Nadin

• *
    • Перегляд профілю

дякую, Романе. я чудово знаю що таке власний будинок.просто все життя у мене є власний будинок, я його утримую, ремонтую, опалюю - думаю наперед про наслідки своїх дій.  проблема в тому, що в нашому "совку" (маю на увазі в країні) майже повністю атрофоване у людей почуття відповідальності за свої вчинки, хтось може назвати це відсутністю совісті. якщо є можливість що мене не покарають, то давай буду поводити себе як шкідливий кіт.  як кому краще подобається. а законодавство в свою чергу дає цілу купу дірок для того щоб жити за чужий рахунок. власність роздали, а про обов"язки по утримуванню цієї власноті не розказали. Ви думали наперед що буде з багатоповерхівками через, скажімо, через 10 років, що ми залишимо нашим дітям. ви давно спускались в підвал свого будинку, перевіряли стан труб, дивались чи підтікає каналізація, перевіряли на скільки "просів" будинок? (це звичайно за умови що Ви проживаєте в багатоповерхівці). Ви важаєте що кожен має поступити моя хата скраю. чи може все-таки варто дати надію тим хто хоче жити в нормальному будинку позбавитись від тих хто паразитує на їхній шиї? при такому підході ми всі скоро житимемо в картонних коробках біля руїн наших будинків. існує думка балансоутримувач поганий (хто б він не був), а я молодець бо з мене не зможуть здерти боги. права є у всіх і обовязки теж. проблема навчити "власника квартири" стати господарем. в сільській місцевості у господаря не існує подібних проблем- не вивіз сміття, значить перечипляйся об нього щодня, на купив дрова - значить замерзай, не добув воду - сиди без неї. і ніхто навіть не думає піти до сусіда по дрова, адже той собі заготував і зобов'язаний  поділитись, перекинути сміття через паркан сусіду бо в того є місце для сміття, або прийти до сусіда без дозволу та підключити шланг щоб полити города. а чому містяни вважають, що жити чужим коштом це нормально? чим відрізняється їхня приватизована квартира? питання я підняла тому, що вважаю що кожен має право бути господарем у своєму будинку та не зобовязаний помимо своєї волі  утримувати нахлібників. права сумлінних платників теж мають захищатися! і мене цікавлять законні методи впливу.
Записаний

Roman

• *
    • Перегляд профілю

варто дати надію тим хто хоче жити в нормальному будинку позбавитись від тих хто паразитує на їхній шиї
Риторичне питання: "Як"? Відповідь: "Законим шляхом ніяк".
кожен має право бути господарем у своєму будинку та не зобовязаний помимо своєї волі  утримувати нахлібників.
Право є, але тільки на папері. Реалізувати його, на мій погляд, можна лише у судовому порядку. Але це тривалий процес. А враховуючи інфляцію, марна справа, нажаль.
Записаний

thunderclap

• *
    • Перегляд профілю

Така ситуація майже у всіх багатоквартирних будинках.
А там, де ОСББ, мешканці, що платять, тягнуть боржників за свій рахунок. Адже постачальникам треба сплатити 100% за послуги.
Вихід є - жити у частному будинку, і таких проблем із сусідами не буде.
Скажіть а навіщо ви укладали договори від колективного замовника, чому не уклали прямі договори між власиком і виробником/виконавцем послуг? Скажете, що вони монополісти і ви не мали іншого виходу.... чому не зверталися до суду стосовно укладення прямих договорів? Ваші проблеми - це наслідок недолугої політики. Бо інакше просто б відключали боржників від послуг, а так всі є заручниками колективної безвідповідальності. Всі люди різні, в когось просто не стає коштів сплачувати за послуги, от і ростуть борги. Держава грає в одні ворота. Прекрасно розумію і вас, як керівництво ЖБК... але сам корінь проблем полягає в отому недолугому утвореннні ЖБК чи ОСББ, які не повинні бути колективними замовниками послуг. Послуги надаються не їм, а конкретним власникам, які і повинні укладати договори та сплачувати за ними. І не повинно бути ніякої середньої температури по лікарні..
Записаний

Nadin

• *
    • Перегляд профілю

розкриваю як-то кажуть карти. ЖБК 1985року. 2004 захват керівництва колишнім головою. приховання всіх документів ,печатки протоколів. 2005-2008 суд по зборам та встановленню списків справжніх членів кооперативу. на фоні ситуації в країні та моди на фальсифікування списків та підписів в судовому порядку підтверджувалось кожне ім"я. січень 2009-січень 2011 нові повністю законні збори(повірте всіх зірати дуже важко) і по новому суди всіх інстанцій і в кінці виконавча служба. протягом усього часу проти нас адвокати захищать колишнього голову нашим коштом. печатки нема, рахунку нема. до єдрпоу держдміністрація внесла з порушенням колишнього голову. а для третіх осіб тебе не існує поки немає змін. це так до слова. по законодавству жбк досвіду хоть відбавляй. в цей час будинок за борги знімають з обслуговування потім повертають і так 2005,2006,2007. в грудні 2008 2 місяці сміття складується під будинком. ніхто не обслуговує. вирубають енергію ліфта та освітлення. платиться по штрафам. колишній голова заключає договір напряму від імені кооперативу на подачу теплової енергії,та вивіз сміття. договір з київгазом від 2002. гроші кооперативу розходуються направо і наліво на власний розсуд. знімаються по чекам бухгалтерами, а далі без розписки та оприходування по касі "наличными" голові. і так 125000 за сім років. а боржники живуть і процвітають. відвовали, жахнулись і взялись наводити порядок. про прямі договори я говорила розглядаємо. з київгазом уже погодили, а от водоканал та київєнерго не хочуть - їм і так зручно. тому і прошу допомоги. велику бачу дірку в законодавстві по жбк що до прав власності на квартири. проглядається можливість подвійного трактування закону. можливо саме на цьому з боржниками і можна боротися. будинок належить кооперативу, комунікації теж. на думку деяких юристів право власності на кооперативну квартиру це право на повітря що в ній і не більше. як в такому випадку з послугами - труби наші,батареї наші, каналізація наша. жбк балансоутримувач. от як краще поступити щоб і вівці цілі і воовки ситі.
Записаний

Nadin

• *
    • Перегляд профілю

прошу киньте хто небудь посилання на законодавчі акти, відповідно до яких кооперативу (не осбб, а саме кооперативу законодавство відрізняється також в належності комунікацій) можна було б домогтися заключення прямих договорів між мешканцями та водоканалом і київенерго по тепловій єнергії. головне щоб нові борги перестали рости, а старі потихеньку думаю в судовому порядку відберемо. терпіння досить.
Записаний

thunderclap

• *
    • Перегляд профілю

прошу киньте хто небудь посилання на законодавчі акти, відповідно до яких кооперативу (не осбб, а саме кооперативу законодавство відрізняється також в належності комунікацій) можна було б домогтися заключення прямих договорів між мешканцями та водоканалом і київенерго по тепловій єнергії. головне щоб нові борги перестали рости, а старі потихеньку думаю в судовому порядку відберемо. терпіння досить.
А у вас в ЖБК квартири приватизовані?
Якщо ТАК, то дивіться Рішення Конституційного суду України (КСУ) від  9 листопада 2011 року N 14-рп/2011,   яким надано тлумачення положенням пункту 2 статті 10 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" від 19 червня 1992 року N 2482-XII зі змінами
Цитувати
власники квартир дво- або багатоквартирних житлових будинків та житлових приміщень у гуртожитку, незалежно від підстав набуття права власності на такі квартири, житлові приміщення, є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою.
ОСББ і ЖБК урівнюються і є тільки балансоутримувачами, а не власники. Власники - це ті у кого на руках свідоцтво про право власності на квартиру.
« Останнє редагування: 07 Лютого 2013, 15:28:30 від thunderclap »
Записаний

Георгий

• Активний Дописувач
  • City: Київ
  • Георгий
    • Перегляд профілю
    • Email

http://gro-za.org/forum/index.php?topic=7901.0

Тут вже щось схоже обговорювалося. :-\
« Останнє редагування: 07 Лютого 2013, 15:45:17 від Георгий »
Записаний

Nadin

• *
    • Перегляд профілю

шановні, давайте не будемо відволікатись на полеміку. під час підписання договору з жбк до пакету документів приєднується акт балансової належності каналізаційних систем, акт балансової належності систем водопостачання. там чітко зазначено де і чиє. при прямому договорі власників квартир з водоканалом в такому випадку немає звязку між споживачем та постачальником. посередині висить жбк з своєю відповідальністю за кусок труби. звичайно добровільно водоканал на себе системи будинку брати не погодиться для чого йому головний біль. вони навіть свій лічильник пробували скинути на відповідальність жбк. з київенерго теж саме. на рахунок приватизації квартир в кооперативі це окрема тема і я не хочу на ній загострювати. в своїй полеміці шановні дописувачі не завжди з цього приводу обєктивно розглядають ситуацію змішуючи квартири державного фонду та кооперативні. кооперативні по своїй суті не можуть приватизовуватись. вони переходять у власність з інших причин. та і справи це не зовсім стосується. давайте спробуємо так, що ви можете порадити якби ми були осбб. як змушувати укласти прямі угоди. це я думаю буде простіше. а я вже спробую як можна застосувати це у нашій ситуації.
Записаний

thunderclap

• *
    • Перегляд профілю

під час підписання договору з жбк до пакету документів приєднується акт балансової належності каналізаційних систем, акт балансової належності систем водопостачання. там чітко зазначено де і чиє. при прямому договорі власників квартир з водоканалом в такому випадку немає звязку між споживачем та постачальником. посередині висить жбк з своєю відповідальністю за кусок труби. звичайно добровільно водоканал на себе системи будинку брати не погодиться для чого йому головний біль. вони навіть свій лічильник пробували скинути на відповідальність жбк. з київенерго теж саме.

Шановна Nadin! Вам треба спочатку розібратися щодо власності. ЖБК - балансоутримувач, а не власник будинку, якщо квартири є в приватній власності і у людей є свідоцтва про право власності на квартири. Утримання на балансі - це бухгалтерська дія, яка дозволяє вести облік витрат за певним об'єктом бухгалтерського обліку. Ви йдете на поводу у монополістів, які нав'язують вам умови договорів. Вам слід було б прийняти рішення щодо відмови бути колективним замовником послуг, це відкриє шлях для укладення  договорів споживач(власник квартири)-виробник/виконавець. Є рішення Нацкомісії що здійснює регулювання комунальних послуг та ОМС стосовно визначення виробників/виконавців ЖКП на вашій території. Вони не мають права відмовляти в укладенні договорів, а яким буде цей договір із переліку типових обирає саме споживач. Якщо ви є балансоутримувачем мереж, то ваша відповідальність - це тільки утримання мереж в належному  технічному стані, тоді ЖБК укладає лише договори на технічне обслуговування відповідних мереж. А далі все згідно Порядку надання населенню послуг з газопостачання, Правил надання населенню послуг водопостачання водовідведення, Правил надання населенню послуг централізованого опалення, Правил користування електричною енергією. Всі вони предбачають можливість укладання прямих договорів із дотриманням певних умов.
Наприклад, якщо ЖБК є балансоутримувачем розподільчої електромережі, то згідно Правил користування електричною енергією
Цитувати
http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z0417-96
12.5. У разі виходу із складу населеного пункту або прийняття відповідного рішення органом управління населеного пункту споживач населеного пункту або фізична особа, електроустановки якої приєднані до технологічних електричних мереж населеного пункту (далі - споживач на території населеного пункту), для користування електричною енергією має право:
змінити у встановленому порядку схему електропостачання та приєднати належну йому електроустановку до електричних мереж електропередавальної організації;
укласти тристоронній договір про користування електричною енергією на території населеного пункту з постачальником електричної енергії та населеним пунктом на основі типового договору (додаток 5) та договір про користування електричною енергією відповідно до Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року N 1357 (із змінами).
У разі укладення тристороннього договору про користування електричною енергією на території населеного пункту постачальник електричної енергії та населений пункт вносять у встановленому законодавством України порядку зміни в укладений між ними договір про постачання електричної енергії щодо визначення обсягу спожитої населеним пунктом електричної енергії та умов припинення або обмеження електропостачання населеного пункту, які пов'язані та витікають з умов тристороннього договору про користування електричною енергією на території населеного пункту.

Приймайте рішення ЖБК про укладення таких тристоронніх договорів Енергетики-ЖБК-Споживач(власник квартири). ЖБК буде лише вести баланс електроенергії, а платитимуть кожен сам за себе прямо Енергетикам, а хто не платитиме, тому постачання електрики енергетики припиняь на цілком законних підставах.

« Останнє редагування: 08 Лютого 2013, 10:19:41 від thunderclap »
Записаний

Nadin

• *
    • Перегляд профілю

для того щоб жбк відповідно до житлового кодексу не був власником будинку потрібно кілька дій, зокрема
щоб всі власники квартир оформили своє право власності,
далі житлово-будівельний кооператив реорганізується в житловий кооператив який уже просто тримає на балансі будинок і займається його обслуговувуанням.
Записаний

Nadin

• *
    • Перегляд профілю

про електроенергію що надається безпосередньо споживачам мова не йде це вже давно зроблено. у нашому випадку може йтися уже тільки про енргію  яка використовується для ліфта, освітлення підвалу, сходових клітин. а тут інша система. ця енергія входить в складову обслуговування будинку і проходить через окремі лічильники будинку. теоретично цю суму можна щомісяця виокремлювати з загального платежу. але для чого?
Записаний

Nadin

• *
    • Перегляд профілю

з київгазом все оформлюється мережі наші ми за них відповідаємо (окрекмий договір) інше не наше договір зі споживачем. я говорила з самого початку що там проблем немає. цікавить конкретно холодна вода, гаряча вода, опалення і більше нічого. саме які законодавчі акти можуть змусити цих постачальників заключити тристоронній договір.
Записаний

thunderclap

• *
    • Перегляд профілю

Для того аби отримати відповідь, треба правильно формулювати вихідні умови. Вас запитували про те, чи у вас в будинку квартири приватизовані. Відповіді так і не отримано. Ви посилаєтеся на ЖК і намагаєтеся довести, що ЖБК є власником всього будинку. На пояснення стосовно того, що так бути не може і не повинно не реагуєте і доводите своє. В такому разі треба вивчити установчі документи ЖБК, правовстановлюючі документи ЖБК.
Записаний

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email