'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Чи може ОМС встановлювати тариф на теплопостачання?  (Прочитано 5064 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

 
Цитую з теми http://gro-za.org/forum/index.php?topic=8059.0.html Автор Валентина:
Цитувати
Органи місцевого самоврядування і до липня 2010р не мали право встановлювати тарифи на теплову енергію. а тільки погоджувати.

Це Ви про Київ? Чи взагалі?
Якщо взагалі, то це не так.
Якщо про Київ, то треба це зазначати, бо форум вже давно відвідують мешканці багатьох інших міст, яких таке безапеляційне твердження ( ще й від "Активного Дописувача") може  ввести в оману.
Насправді до 2010р. ОМС могли як встановлювати, так і погоджувати  тарифи ( в залежності від того послугу надавало комунальне підприємство чи ні).
Відповідно до ЗУ «Про місцеве самоврядування» в редакції, що діяла до 2010р. ОМС «затверджували тарифи» для комунальних підприємств і «погоджували тарифи» для не комунальних підприємств:
Цитувати
«Стаття 28. Повноваження в галузі бюджету, фінансів і цін
До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать:
а) власні (самоврядні) повноваження:
…2) встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів щодо оплати побутових, комунальних, транспортних та інших послуг, які надаються підприємствами та організаціями комунальної власності відповідної територіальної громади; погодження в установленому порядку цих питань з підприємствами, установами та організаціями, які не належать до комунальної власності;[/b]»

З 2010р. ОМС "встановлюють" тарифи і комунальним підприємствам і не комунальним:
Цитувати
"Стаття 28. Повноваження в галузі бюджету, фінансів і цін
До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать:
а) власні (самоврядні) повноваження:
...2) встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів, які встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг), транспортні та інші послуги;
( Підпункт 2 пункту "а" статті 28 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2404-VI від 01.07.2010; в редакції Закону N 2479-VI від 09.07.2010; із змінами, внесеними згідно із Законами N 3610-VI від 07.07.2011, N 5400-VI від 02.10.2012 )

ЗУ "Про теплопостачання" в редакції, що діяла до 2010р., передбачав "затвердження":
Цитувати
Стаття 20. Загальні засади формування тарифів на теплову енергію
Тарифи на теплову енергію повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії.
Тарифи на теплову енергію, реалізація якої здійснюється суб'єктами господарювання, що займають монопольне становище на ринку, є регульованими.Тарифи на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії затверджуються органами місцевого самоврядування, крім теплової енергії, що виробляється суб'єктами господарювання, що здійснюють комбіноване виробництво теплової і електричної енергії та/або використовують нетрадиційні та поновлювані джерела енергії, на підставі розрахунків, виконаних теплогенеруючими, теплотранспортуючими та теплопостачальними організаціями за методиками, розробленими центральним органом виконавчої влади у сфері теплопостачання.

Термін "затверджує" фактично містить у собі і "встановлює",  і "погоджує".
З 2010р. закон має редакцію:
 
Цитувати
Тарифи на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії,   крім   тарифів  на  виробництво  теплової  енергії  для суб'єктів  господарювання,  що  здійснюють комбіноване виробництво
теплової  і електричної енергії та/або використовують нетрадиційні та   поновлювані   джерела  енергії,  затверджуються  національною комісією,  що  здійснює  державне  регулювання у сфері комунальних послуг, та органами місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених  законодавством. {  Частина третя статті 20 в редакції Закону N 2479-VI ( 2479-17 ) від 09.07.2010 }

Таким чином з 2010р. ОМС встановлюють тариф на теплопостачання тим ( і комунальним і некомунальним ) підприємствам, які не підпадають під "дію" Національної комісії...
Національна комісія... встановлює тариф тільки тим підриємствам, ліцензування яких нею здійснюється:
Цитувати
3) установлює:
     тарифи на комунальні послуги суб'єктам природних монополій та суб'єктам  господарювання   на   суміжних   ринках,   ліцензування діяльності яких здійснюється Комісією;
http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1073/2011
А ліцензує вона діяльність підприємств з  певним обсягом послуги ( зараз це "більше 18 тисяч Гкал на рік"):
Цитувати
1.4. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, здійснює ліцензування господарської діяльності з постачання теплової енергії суб’єктів господарювання у разі, якщо:

 протягом останнього року дії попередньої ліцензії на провадження господарської діяльності з постачання теплової енергії суб’єкт господарювання здійснював таку господарську діяльність на території двох або більше областей України (включаючи Автономну Республіку Крим, міста Київ та Севастополь) або обсяги постачання теплової енергії для потреб споживачів перевищували 18 тисяч Гкал на рік;
З меншим обсягом Національна комісія не ліцензує:
Цитувати
1.5. Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації здійснюють ліцензування господарської діяльності з постачання теплової енергії суб’єктів господарювання у разі, якщо:

 протягом останнього року дії попередньої ліцензії на провадження господарської діяльності з постачання теплової енергії суб’єкт господарювання здійснював таку господарську діяльність на території однієї області України (або лише на території Автономної Республіки Крим, міст Києва або Севастополя) та обсяги постачання теплової енергії для потреб споживачів не перевищували 18 тисяч Гкал на рік включно;
  http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1475-12
От саме цим підприємствам ( до 18 тисяч Гкал на рік) тарифи і зараз встановлює ОМС. І таких підприємств в Україні багато.

« Останнє редагування: 31 Грудня 2012, 16:16:28 від Юрій Васильович »
Записаний

Євген

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 68
  • City: Київ
    • Перегляд профілю

Дякую. Завдяки Вам, нарешті зрозумів, що є поріг, який визначає хто і для кого встановлює тарифи на тепло в Україні.
Але чому Ви пишете, що для Києва це не слушно? Яка ситуація з цим в столиці?
Останні тарифи на опалення, наскільки мені відомо, вже реєструвалися в Мінюсті. За цим їх не оскаржують, але ніби оскаржують як раз з приводу відсутності повноважень встановлювати такі тарифи.
Проясніть, будьте ласкаві.
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email