'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Зустрічний позов - початок  (Прочитано 17119 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Тетяна Academia

• Правонаступник
  • City: Київ
  • io_ua: Тетяна Academia
    • Перегляд профілю
Re: Зустрічний позов - початок
« Reply #45 : 27 Вересня 2011, 19:11:30 »

1) По балансодержательству она собирается прислать справку выданную начальником ПРЭЖО, что ПРЭЖО балансодержатель???.
    Я думаю что такая справка (вместо договора с собственником дома) является ненадлежащим доказательством и ни я, ни суд не должены принимать ее во внимание. Пока ПРЭЖО не предоставит надлежащих документов, что оно по договору с собственником дома держит на своем балансе этот дом я не обязан заключать договор с ПРЭЖО.
Тогда я могу уточнить свой иск - обязать ПРЭЖО заключить договор с Горсоветом о содержании на балансе ПРЭЖО горсоветовского дома, а потом уже заключить договор со мной. Правильно?

Виписана начальником ПРЖЕО самому собі довідка - це таки смішно. Щодо ВАшого питання про балансоутримувача -тут не все просто. Питання ділиться на дві частини.
1. Власником неприватизованого житла в будинку є ОМС. І для неприватизованих квартир балансоутримувач дійсно укладає договір з їх власником, ОМС. Тільки тут питання. На яких підставах Ви будете зобов`язувати ПРЖЕО укладати договір з ОМС? Які ВАші права порушені неукладанням цього договору?
2. Власники приватизованого житла або придбаних квартир ніхто не може зобов`язати укладати договір саме з ПРЖЕО. ЦК України, свобода договору. А балансоутримувачем для ВАс ПРЖЕО стане тільки тоді, коли буде мати підписаний договір або з Вами персонально або з колективом власників квартир в будинку.

Мені не відомо жодного випадку підписання таких договорів з власниками, оскільки і ОМС і ЖЕО та ПРЖЕО протиправно  вважають наші будинки комунальними. От така картина.
Почитайте останні матеріали Т. Монтян. Знаю, що зараз в судах працює в цьому напрямку досвідчений учасник форуму Валентина.

Цитувати
2) По теме придомовой территории, она говорит, что никаких документов у ПРЭЖО вообще нет. Я думаю если нет документов о придомовой территории, то нет и самой территории и тогда я могу уточнить свой иск - статью о содержании придомовой территории из тарифа исключить до тех пор пока не пройдет гос регистрацию придомовая территория и ее собственник. Правильно?

Обговорювали нещодавно питання правовстановлюючих документів по прибудинковій території
http://gro-za.org/forum/index.php?topic=6160.msg29925.html#msg29925
Записаний

mata

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #46 : 27 Вересня 2011, 22:18:51 »

Помогите понять подходит ли согласно гражданского кодекса
к понятию многоквартирный дом понятие - складна річ,
а к понятию квартира - складова частина складної речі.
Если подходит, то
     Стаття 188. Складні речі
     1. Якщо  кілька  речей  утворюють  єдине  ціле,  що дає змогу використовувати його за призначенням, вони вважаються однією річчю (складна річ).
     2. Правочин,  вчинений щодо складної речі, поширюється на всі її складові частини, якщо інше не встановлено договором.

Означает ли п.2 этой статьи, что заявление горсовета, о том, что дом в коммунальной собственности вступает в противоречие с документами о приватизации квартир (поскольку приватизация проходила на основании закона, т.е. без договора). ?

ПРЭЖО подал иск обязать меня заключить с ним типовой договор. Я подал встречный иск - обязать ПРЭЖО заключить со мной договор на основе типового в моей редакции. Суд принял мой иск в порядке разрешения преддоговорного спора. Что-бы такой договор был законным суд должен обязать ПРЭЖО привести в порядок документы, что ПРЭЖО балансодержатель. Для этого ПРЭЖО должен заключить договор с горсоветом. В противном случае суд должен отказать и мне и ПРЭЖО в заключении договора о содержании дома и придомовой территории т.к. ПРЭЖО - не балансодержатель (ну, или незаконный балансодержатель).
И я это использую для обоснования законности моих неплатежей ПРЭЖО - когда ПРЭЖО подаск иск о взыскании с меня начислений за 10 лет без договора..
« Останнє редагування: 27 Вересня 2011, 22:33:00 від mata »
Записаний

Перо

• Супермодератор
    • Перегляд профілю
« Reply #47 : 27 Вересня 2011, 23:09:07 »

Багатоквартирний будинок (як і окрема квартира) є нерухомим майном. Законодавчі акти не є правочинами. Крім того, новий ЦК (в редакції 2003 р.) набув чинності після Закону "Про приватизацію...".
Записаний

mata

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #48 : 28 Вересня 2011, 00:07:45 »

Багатоквартирний будинок (як і окрема квартира) є нерухомим майном. Законодавчі акти не є правочинами. Крім того, новий ЦК (в редакції 2003 р.) набув чинності після Закону "Про приватизацію...".
А кому тогда принадлежит многоквартирный дом?

Стаття 182. Державна реєстрація прав на нерухомість
     1. Право власності та інші речові  права  на  нерухомі  речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Стаття 331. Набуття права власності на новостворене майно та об'єкти незавершеного будівництва
     Якщо право власності на нерухоме майно відповідно  до  закону підлягає  державній реєстрації,  право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Завод передал многоквартирный дом в коммунальную собственность.
Но многоквартирный дом в БТИ ни за кем не зарегистрирован - значит право собственности у горсовета пока еще не возникло?
Или я неправильно понимаю?
Записаний

focus

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #49 : 28 Вересня 2011, 09:28:54 »

читайте ЦК
 Глава 23
              ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРАВО ВЛАСНОСТІ

Цк передбачає спільну власність

Глава 26
                     ПРАВО СПІЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

Стаття 355. Поняття і види права спільної власності

1. Майно,   що   є   у   власності   двох   або  більше  осіб
(співвласників),  належить їм на праві спільної власності (спільне
майно).

2. Майно може належати особам на праві спільної часткової або
на праві спільної сумісної власності.

3. Право спільної власності виникає з підстав, не заборонених
законом.

4. Спільна власність вважається частковою, якщо договором або
законом не встановлена спільна сумісна власність на майно

Тому у будинку є декілька співласників (власники квартир), а тому будинок знаходиться у спільній власності, а не в комунальній
Записаний

mata

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #50 : 28 Вересня 2011, 10:39:54 »

Даже если это совместная собственность - право собственности возникает с момента гос регистрации многоквартирного дома в БТИ. А многоквартирный дом в БТИ не зарегистрирован.
Значит право собственности на многоквартирный дом до сих пор не возникло.
Безхазяйна річ?
« Останнє редагування: 28 Вересня 2011, 10:43:18 від mata »
Записаний

focus

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #51 : 28 Вересня 2011, 12:26:23 »

http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=v004p710-04

в и р і ш и в:

1. В  аспекті  конституційного  звернення  і  конституційного
подання  положення  частини  першої  статті 1,  положення пункту 2
статті 10 Закону України "Про  приватизацію  державного  житлового
фонду" ( 2482-12 ) треба розуміти так:

1.1. Допоміжні приміщення (підвали,  сараї, кладовки, горища,
колясочні і т.ін.)  передаються  безоплатно  у  спільну  власність
громадян   одночасно   з  приватизацією  ними  квартир  (кімнат  у
квартирах)   багатоквартирних   будинків.   Підтвердження    права
власності   на   допоміжні   приміщення   не  потребує  здійснення
додаткових  дій,  зокрема   створення   об'єднання   співвласників
багатоквартирного будинку, вступу до нього.

1.2. Власник      (власники)     неприватизованих     квартир
багатоквартирного   будинку   є   співвласником   (співвласниками)
допоміжних приміщень нарівні з власниками приватизованих квартир.
Записаний

mata

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #52 : 28 Вересня 2011, 13:06:54 »

Я щас позвонил в юр. отдел БТИ и там мне (к моему изумлению) сказали, что:
1) право собстенности горсовета на многоквартирные дома у них в реестре прав собственности - давно зарегистрировано.
2) регистрация моего права собственности на квартиру не означает наличие моего права совладения домом. У меня право собственности на квартиру, а у горсовета на многоквартирный дом. Никакой совместной собственности. У них (в БТИ) мухи отдельно котлеты отдельно.
3) регистрацию права собственности и права пользования придомовой территорией выполняет не БТИ, а управление земельных ресурсов. И что там зарегистрировано, а что нет БТИ не знает.

Вы хотите сказать, что если, я зарегистрировал в БТИ приватизированную квартиру, то регистрация в БТИ моего права совместной собственности (совладения) на многоквартирный дом не требуется?
И судом должно быть признано мое право например - оспорить горсоветовский выбор балансодержателя дома (без моего согласия)?
Записаний

Перо

• Супермодератор
    • Перегляд профілю
« Reply #53 : 28 Вересня 2011, 16:54:54 »

Вы хотите сказать, что если, я зарегистрировал в БТИ приватизированную квартиру, то регистрация в БТИ моего права совместной собственности (совладения) на многоквартирный дом не требуется?
И судом должно быть признано мое право например - оспорить горсоветовский выбор балансодержателя дома (без моего согласия)?

В БТІ реєструється не квартира, а право власності на квартиру. У власника виникає право спільної сумісної власності на допоміжні приміщення будинку, яке не потребує формалізації (focus вище дав лінк на рішення КСУ).
Питання не зрозумів. 
Записаний

Тетяна Academia

• Правонаступник
    • Перегляд профілю
« Reply #54 : 28 Вересня 2011, 19:40:31 »

Щодо спільної сумісної власності в багатоквартирному будинку. Фрагмент одного з процесуальних документів.
Цитувати
Відповідно до статті 382 ЦК України власнику квартири в багатоквартирному будинку належить на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку. Згідно п.2 статті 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», допоміжні приміщення передані позивачу у власність безоплатно і окремо приватизації не підлягають. Рішенням Конституційного Суду України від 02.03.2004 р. N 4-рп/2004 встановлено, що підтвердження права власності позивача на допоміжні приміщення не потребує здійснення додаткових дій. Думка відповідача, що для набуття права спільної сумісної власності на спільне майно в будинку позивач повинна здійснити їх державну реєстрацію, суперечить вимогам чинного законодавства і не повинна прийматись судом до уваги.
Записаний

mata

• *
    • Перегляд профілю
« Reply #55 : 29 Вересня 2011, 06:05:11 »

Есть будинок, есть майно будинку и есть квартира. Это три разных объекта - "нерухомі речі". (Квартира и майно будинку - складові частини будинку).

По документам:
1) В БТИ зарегистрировано мое право собственности на квартиру.
2) В БТИ зарегистрировано право собственности горсовета на будинок.
И 3) не требует регистрации в БТИ майно будинку, (оно принадлежит владельцам квартир).

По закону:
   Стаття 182. Державна реєстрація прав на нерухомість
     1. Право власності та інші речові  права  на  нерухомі  речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.
 Стаття 331. Набуття права власності на новостворене майно та об'єкти незавершеного будівництва
     Якщо право власності на нерухоме майно відповідно  до  закону підлягає  державній реєстрації,  право власності виникає з моменту державної реєстрації.

По правам собственности:
БТИ говорит, что Горсовет зарегистрировал право собственности на многоквартирный дом и оно у него возникло. (Про майно дома і приміщення дома в БТИ никто ничего не говорит. Это они не регистрируют).
Право совместной собственности на многоквартирный дом (по требованию ст.182) в БТИ не зарегистрировано и по этой причине согласно ст.331 право совместной собственности на многоквартирный дом не возникло.
Ну, т.е. нет совместной собственности на многоквартирный дом.

В итоге:
Но, если я не совладелец дома, то какого рожна я должен заключать с ПРЭЖО договор на содержание дома, который мне не принадлежит?
Договор с ПРЭЖО на содержание моей квартиры - это я понимаю,
а договор на содержание за мой счет чужого имущества? С какой стати?

Если попросить суд признать "за власником складової частини нерухомої речі, право сумісної власності на всю нерухому річ", то горсовет не согласиться и судья откажет.

Стаття 188. Складні речі
     2. Правочин,  вчинений щодо складної речі, поширюється на всі її складові частини, якщо інше не встановлено договором.
 Если Горсовет добровольно станет совладельцем дома "за власником речі буде визнано право сумісної власності на всі складові частини цієї нерухомої речі". Т.е. окажется совместная с горсоветом собственность на мою квартиру. А оно мне надо?

Значит пусть горсовет по договору дарения подарит мне часть своего многоквартирного дома (пропорционально моей доле в имуществе дома, но без его прав на мою квартиру) и зарегистрирует в БТИ наше право совместной собственности на многоквартирный дом. В результате регистрации - возникнет право нашей совместной собственности на многоквартирный дом - и нет вопросов.
Я заключу типовой договор с ПРЭЖО и буду ему платить за содержание нашего дома.
Скажите, такая фраза:
"з метою укладання договору про утримання багатоквартирного будинку що знаходиться в комунальній власності, зобовязати міську громаду в особі міськради подарувати власнику квартири № ... частину багатоквартирного будинку відповідно його долі в майні будинку (без надання міськраді права сумісної власності на квартиру № ... ) і зареєструвати право сумісної власності на багатоквартирний будинок в БТІ". ;D
это будет правильная прозиция для уточнения исковых требований по преддоговорному спору "о понуждении ПРЭЖО к заключению договора на основе типового в моей редакции"?
Ну, и вопрос - Ржу ни магу. ;D
« Останнє редагування: 29 Вересня 2011, 09:28:13 від mata »
Записаний

Тетяна Academia

• Правонаступник
    • Перегляд профілю
« Reply #56 : 30 Вересня 2011, 13:31:13 »

Шановний mata!
Не зрозуміла, в чому ж питання. Тим більш не розумію, про які договори дарування може йти мова.
Зверніть увагу на главу 28 ЦК ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА ЖИТЛО, особливо - ст.382 ЦК.

Щодо встановлення чи невстановлення правовідносин з балансоутримувачем. Вже не раз говорили, що цей термін є архаїчним і застарілим. Мені не відомо успішної для споживачів практики укладання договорів саме на балансоутримання. Важко згадати і нормативну базу (крім відповідних статей ЗУ про ЖКП). Більш адекватним може бути укладання договору на управління багатоквартирним будинком.

Чи треба в судовому процесі вимагати укласти договір на балансоутримання? Не думаю, що треба. В судових процесах та в процесах по скасуванню СН робились акценти на відсутності у балансоутримувачів-стягувачів правових підстав так себе називати, і відповідно на відсутності права вимоги.
Ось кілька посилань в тему "як встановлювати чи не встановлювати правовідносини з балансоутримувачем".
Для роздумів. Не з всіма доводами в цих текстах погоджуюсь, не всі тези на мою думку відповідають законодавству.
http://alifesoft.livejournal.com/8973.html     
Дневник Черного Шамана - Мінімізація витрат на ЖКГ, чи використання законодавчої ями.
http://society.lb.ua/life/2011/03/31/90781_YAk_pozbutisya_ZHEKu.html Т.Монтян Як позбутися ЖЕКів - документ
Записаний

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email