Доброго здоров'я форумчанам. Будь ласка поясніть процедуру компенсації судових витрат за результатом розгляду справи про ДТП, чи надається в цьому випадку таке клопотання?:
До Самарського районного суду
м. Дніпропетровська.
вул. Електрична, 1-а,
м.Дніпропетровськ, 49112
Суддя М.К.С.
Справа №/…14-ц
Позивач П.І.Б.
Адреса реєстрації
вул.
тел..
Відповідач-1 П.І.Б.
Адреса, тел.
Відповідач-2 П.І.Б.
Адреса, тел.
К Л О П О Т А Н Н Я
Про компенсацію судових витрат
Відповідно до ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.
Відповідно до ст. 79 ЦПК України, Судові витрати, складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи:
Судовий збір у відповідності з квитанціями: 406.13 грн. + 121.80 грн. = 527.93 грн.
Витрати, пов'язані з розглядом справи:
Послуги адвоката Т.С.Л. відповідно договору наданих послуг та актів приймання-передачі послуг:
від 29.08.2014 г. 9 годин Вартість 3 628.12 грн.
Від 16.09.2014 г. 4.5 години Вартість 1741.92 грн.
Загалом: 13.5 годин Вартість 5 370.04 грн., (що не виходить за межі граничного розміру компенсації витрат на правову допомогу, а саме:
Мінімальна заробітна плата на 2014 - 2015 роки в Україні –
1218.00 грн./ міс. * 40% = 487.20 грн. 487.20грн * 13.5 годин = 6 577.20 грн.)
Судова автотехнична експертиза на підставі сплаченого рахунку: 1416.96 грн.
Мої витрати, як приватного підприємця, за відрив від звичайних занять що пов'язані з явкою до суду обчислюються пропорційно до розміру мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня календарного року. Відповідно до журналу технічного запису відбулося 8 судових засідань, на які витрачено 20 годин. Витрати часу на один мій проїзд до суду і зворотньо становить 1 (одну) годину. Витрати часу скали 28 годин.
Відповідно до ст.8 Закону України “Про Державний бюджет України на 2015рік” (від 28.12.2014 р. № 80-VІІІ) ( від 16 січня 2014 року N 719-VII) розмір МЗП на 2014 – 2015 роки становить 7.29 грн/годину.
Таким чином мої витрати за відрив від звичайних занять що пов'язані з явкою до суду складають: 28 годин. * 7.29 = 204.12 грн.
ЗАГАЛОМ МОЇ СУДОВІ ВИТРАТИ складають: 7 519.05 грн.
На підставі викладеного прошу суд:
Долучити клопотання до матеріалів справи;
Ухвалити рішення про відшкодування мені судових витрат у сумі 7 519.05 грн. за рахунок відповідачів.
Додатки:
Квитанції про оплату судового збору;
Договір з адвокатом про надання адвокатських послуг;
Квитанції про оплату послуг адвоката відповідно договору;
Квитанция про оплату проведення судової автотехнічної експертизи.
(дата) (підпис)
Питання:
- Якими документами можна підтвердити витрати часу як приватного підприємця, на один мій приїзд власним автомобілем на засідання суду і зворотньо, що за моїми розрахунками приблизно в середньому становить 1 (одну) годину?.
- Які з наведених витрат відшкодовує страхова компанія, а які відшкодовує винуватець ДТП ?
- Для визначення втрат мого часу, як приватного підприємця, тривалість судового засідання визначається по записах, які веде секретар суду. Але більшість засідань розпочинаються з запізненнями що іноді складає цілі години. То чим підтверджуються такі запізнення? Наприклад, три рази засідання розпочиналося з запізненням в середньому на 1 годину через запізнення адвоката відповідача, який телефоном попереджав суддю про затримки ( то він стоїть в пробці, то в нього затримка в іншому суді і т.і.) і звістно ж доводилось чекати;
- Якщо суд визнає винними у ДТП обох учасників, то в якому це може бути співвідношенню, наприклад 20% на 80%, чи тільки 50% на 50% ?
- Які в такому випадку будуть страхові відшкодування та відшкодування судових витрат позивачу?
Щоро дякую!