Відповідаю по пунктах Порядку формування тарифів по КМУ-560:
п.13. Витрати на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем (слід одночасно враховувати положення ч. 2 ст. 382 ЦК України: "Власникам квартири ... належать... електричне ... та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири ...")
п. 18. Витрати на обслуговування електричних плит.
п. 26. Витрати на освітлення місць загального користування і підвалів та підкачування води (включається зарплата електриків).
п. 30. Інші прямі витрати визначаються на основі відповідної калькуляції.
п. 33. Накладні витрати, у т.ч. витрати на оплату праці, на охорону праці та техніку безпеки, інші витрати.
Крім того, у Типовому переліку послуг з утримання будинків: технічне обслуговування ліфтів, освітлення місць загального користування, енергопостачання для ліфтів, інші прямі витрати.
Цього досить, щоб виправдати витрати на оплату праці будь-якого персоналу ОСББ. Відносно бухгалтерії - її не можна ділити на основну і додаткову. Бухоблік або ведеться відповідно до П(С)БО, або з порушенням П(С)БО.
Оскільки внутрішньобудинкові мережі є спільною сумісною власністю, то утримання їх у належному стані є обов\\\'язком співвласників, до речі, з дотриманням правил НКРЕ. Це не значить, що голова ОСББ особисто повинен бути електриком чи двірником. Але він повинен організувати роботу по утриманню будинку, яким управляє, найняти персонал, забезпечити його одягом, інструментами тощо.
Я думаю, що Ваші намагання перекласти ці обов\\\'язки на когось іншого є безпідставними. Якщо ОСББ ліквідується, то будинок все одно буде утримуватися, тільки іншою юридичною особою. Але не електропостачальною, не теплопостачальною, не водопостачальною організаціями.
Відносно суду - дозвольте не погодитися. Не знаю, у скількох судових процесах Ви приймали участь, але десь через 10-20 подібних процесів вже можна прогнозувати наслідки розгляду будь-якої суперечки на відповідну тему. Про можливі наслідки я раніше повідомляв.
Пропоную на цьому обмін думками закінчити. Якщо справа дійде до суду, то зможемо продовжити.