'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Продажа гаража в Киеве россиянином. Уплата НДФЛ в России. Нотариусы против.  (Прочитано 7917 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Leon

  • Гість

Всем добра и здравия!
Собственно, вопрос:
Россиянин, хочет продать  купленный им еще в 1996 г. (и будучи еще  гр. Украины) приватизированный гараж в Киеве, и заплатить НДФЛ по месту своего нынешнего резидентства и гражданства (Россия).
Возможно?
Соглашение между Украиной и Россией о недопустимости двойного налогообложения есть.
Но работает ли оно с Россией и в Принципе? 
Нотариусы настаивают, что НДФЛ платится по месту нахождения источника дохода  и отказываются оформлять Договор купли-продажи на гр. Украины (резидента), требуя уплаты НДФЛ  до оформления Договора.
Какова практика ? 
Можно ли в судебном порядке решить вопрос?
 
Записаний

stepan

  • *
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 2196
  • City: kiev
    • Перегляд профілю
    • Email

Какова практика ? 
Можно ли в судебном порядке решить вопрос?
Деяка судова практика викладена в цій статті -
Цитувати
ПРОДАЖ ГАРАЖУ
http://www.pravoonline.org.ua/site/kbase/c/34/category/zemelno-pravovi-vidnosini/t/246/title/prodazh-garazhu-chi-potribno-vidilyati-zemelnu-dilyanku
Записаний

Leon

  • Гість

Благодарю.
Но вопрос  о другом.
О практике исков к нотариусам в случае отказа ими оформлять договора передачи собственности от не резидента резиденту без предварительной уплаты НДФЛ по месту нахождения источника дохода не резидента.
Насколько правомочно желание не резидента уплатить  НДФЛ по месту резидентства, а не  по месту нахождения источника дохода?
...............
Неужели нет такой практики? 
Ведь аналогичный вопрос  однозначно вставал перед многими резидент - не резидент контрагентами при продаже квартир.
Как работает Соглашение о  недопустимости  двойного налогообложения?
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Соглашение между Украиной и Россией о недопустимости двойного налогообложения http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/643_599
Согласно данного соглашения Украина вправе взимать с россиянина (т.е. нерезидента Украины), который произвёл отчуждение своей недвижимости в Украине, НДФЛ. Далее Россия должна учесть факт уплаты в Украине её резидентом (т.е. гражданином  России) НДФЛ от продажи собственности данного резидента, находящейся и зарегистрированной в Украине, при осуществлении начисления НДФЛ данному лицу в России.
Цитувати
  Стаття 1                Особи, до яких застосовується Угода

     Ця Угода застосовується до осіб, які є резидентами однієї або обох Договірних Держав.

 Стаття 2                 Податки, на які поширюється Угода

     1. Ця Угода  поширюється  на  податки на доходи  і майно,  що стягуються   відповідно   до   законодавства  Договірної  Держави, незалежно від способу їх стягнення.
     2. Податками на доход і майно вважаються всі податки, що стягуються із загальної  суми доходу та вартості майна або  з елементів  доходу,  включаючи  податки  на доходи від відчужування рухомого і нерухомого майна і податки на загальну суму  заробітної плати і інших винагород, сплачуваних будь-якою особою.

 Стаття 3                        Загальні визначення

     1. У розумінні цієї Угоди,  якщо  із  контексту  не  випливає інше:
     а) вирази "Договірна Держава"  і  "друга  Договірна  Держава" означають  залежно  від  контексту Україну або Російську Федерацію (Росію);
 
 Стаття 4                              Резидент

     1. При застосуванні цієї  Угоди  вираз   "резидент   однієї Договірної  Держави"  означає  особу,  яка  за законодавством цієї Договірної  Держави  підлягає  оподаткуванню  в  ній  на  підставі постійного місця проживання,  постійного місця перебування,  місця реєстрації або іншої аналогічної ознаки.  Цей вираз разом з тим не включає особу, яка підлягає оподаткуванню в цій Державі, лише якщо ця особа одержує доходи із джерел в цій Державі або у відношенні майна, що міститься в ній.

Стаття 6                    Доходи від нерухомого майна

     1. Доходи, що  одержуються резидентом Договірної Держави від нерухомого майна (включаючи доходи  від  сільського  або  лісового господарства),  яке міститься в другій Договірній Державі,  можуть оподатковуватись у цій другій Державі.
     2. Вираз "нерухоме майно" повинен мати те значення, яке  він має у законодавстві Договірної Держави, в якій міститься це майно.

 Стаття 13                   Доходи від відчужування майна

     1. Доходи,  що  одержуються резидентом Договірної Держави від відчужування нерухомого майна,  як воно визначено у статті 6,  яке перебуває  у другій Договірній Державі,  а також акцій,  випущених під таке майно,  або паїв у товариствах, активи яких складаються з такого майна, можуть оподатковуватись у цій другій Державі.

Стаття 21                               Майно

     1. Нерухоме майно, про яке йдеться у статті 6, що є власністю резидента  однієї  Договірної  Держави  та  міститься   в   другій Договірній Державі, може оподатковуватись у цій другій Державі.

Стаття 22              Метод усунення подвійного оподаткування

     1. Якщо резидент однієї Договірної Держави одержує доход  або володіє  майном  у  другій  Договірній Державі,  які відповідно до положень цієї Угоди можуть оподатковуватись у другій Державі, сума податку  на  цей  доход або майно,  сплачена в цій другій Державі, підлягає вирахуванню з податку, який стягується з такого резидента стосовно  такого  доходу  або майна в першій згаданій Державі. Ці вирахування,  проте,  не будуть перевищувати суму  податку  першої Держави  на  такий доход або майно,  нарахованого відповідно до її податкового законодавства і правил.

Согласно норм Налогового кодекса Украины доход от продажи нерезидентами Украины недвижимости в Украине подлежит налогообложению в Украине в том же порядке как и для резидентов Украины
Цитувати
Стаття 172. Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна
172.9. Дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується згідно із цією статтею в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою, визначеною у пункті 167.1 статті 167 цього Кодексу.
172.10. Продаж резидентами та нерезидентами успадкованого (отриманого в подарунок) об'єкта нерухомості підлягає оподаткуванню згідно з положеннями цієї статті.

Стаття 167. Ставки податку
167.1. Ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2-167.5 цієї статті) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.{Пункт 172.9 статті 172 із змінами, внесеними згідно із Законами № 909-VIII від 24.12.2015}
Цитувати
Стаття 168. Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету
168.4. Порядок сплати (перерахування) податку до бюджету.
168.4.1. Податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом України;
168.4.5. фізична особа, відповідальна згідно з вимогами цього розділу за нарахування та утримання податку, сплачує (перераховує) його до відповідного бюджету:
б) у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу майна резидентами та нерезидентами, посвідчення договорів дарування чи видачі свідоцтв про право на спадщину нерезидентам - за місцем нотаріального посвідчення таких договорів (одержання свідоцтв);
{Підпункт "б" підпункту 168.4.5 пункту 168.4 статті 168 в редакції Закону № 3609-VI від 07.07.2011}
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

Поэтому, намерения гражданина России избежать налогообложения в Украине операции по продаже своей недвижимости, находящейся на территории Украины, не имеют юридических оснований.

НДФЛ, это ещё не всё, что нужно оплатить...
Цитувати
Фінансові зобов’язання продавця перед державою
За держреєстрацію договору відчуження майна передбачена сплата державного мита в розмірі 1% від суми угоди. При подібних умовах володіння фізособа-нерезидент України виплачує ПДФО в розмірі 18% доходу від угоди. Продавець, фізособа-нерезидент України, при відчуження нерухомого майна виплачує державний військовий збір в розмірі 1,5% від суми угоди і державне мито в розмірі 1%. Покупець нерухомості зобов’язаний сплатити пенсійний збір в розмірі 1% від вартості угоди.
https://azuz.org.ua/press/podatky-zbory-pry-prodazhi-neruhomosti-v-2018-rotsi-skilky-zaplatyat-prodavtsi-pokuptsi/

Пошлина (укр. мова - мито):
Цитувати
Стаття 3. Розміри ставок державного мита

3. За  нотаріальні  дії,   вчинювані  державними нотаріальними конторами і  виконавчими  комітетами   сільських,
 селищних,   міських   Рад   народних  депутатів:

 а) за     посвідчення   договорів                             1 відсоток суми договору,
   відчуження
  житлових  будинків,                          але   не   менше   одного
   квартир,  кімнат,  дач, садових                               неоподатковуваного
   будинків,  гаражів,  а    також                               мінімуму доходів громадян
   інших   об'єктів     нерухомого
   майна,     які   перебувають  у
   власності громадянина, що
   здійснює таке відчуження

Стаття 4. Пільги щодо сплати державного мита

     Від сплати державного мита звільняються:
18)  - громадяни,  віднесені  до  категорій  1  і 2 постраждалих внаслідок  Чорнобильської  катастрофи;
       - громадяни, віднесені  до  категорії 3 та 4 (в определённых случаях Прим. Ю.В.)
       - інваліди  Великої  Вітчизняної  війни   та    сім'ї    воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти,  і  прирівняні  до них у встановленому порядку особи;
       - інваліди I та II груп;
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/7-93
Воинский сбор предусмотрен для плательщиков НДФЛ пунктом 16-1 раздела ХХ Налогового кодекса:
Цитувати
16-1. Тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.

{Абзац перший пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ із змінами, внесеними згідно із Законом № 71-VIII від 28.12.2014}

1.1. Платниками збору є особи, визначені пунктом 162.1 статті 162 цього Кодексу.

1.2. Об’єктом оподаткування збором є доходи, визначені статтею 163 цього Кодексу.

{Підпункт 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ в редакції Закону № 71-VIII від 28.12.2014}

1.3. Ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування, визначеного підпунктом 1.2 цього пункту.

Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Ведь аналогичный вопрос  однозначно вставал перед многими резидент - не резидент контрагентами при продаже квартир.
С квартирами несколько иначе. Доход от продажи квартиры не облагается НДФЛ, если квартира пробыла в собственности данного продавца 3 года и более (кроме случая получения её по наследству). И при условии, что  такое отчуждение собственности произведено не более 1-го раза за год.
Цитувати
Стаття 172. Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна

172.1. Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

{Пункт 172.1 статті 172 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 3609-VI від 07.07.2011}
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Неужели нет такой практики? 
Как работает Соглашение о  недопустимости  двойного налогообложения?
А какая  может быть практика?
Цитувати
Стаття 24     Процедура взаємного узгодження
     1. Якщо резидент Договірної Держави вважає, що дії однієї або обох  Договірних  Держав  призводять  або   призведуть   до   його оподаткування  не  відповідно  до  положень цієї Угоди,  він може, незважаючи на засоби захисту,    передбачені    національним законодавством цих Держав,  представити свій випадок на розгляд до компетентних органів Договірної Держави,  резидентом якої  він  є, або,  якщо його випадок підпадає під дію пункту 1 статті 23,  тієї Договірної Держави,  громадянином якої він є.  Заява повинна  бути подана  протягом  трьох  років  з моменту першого повідомлення про дію,  яка призводить до оподаткування, що не відповідає положенням Угоди.
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/643_599  Взимание НДФЛ в Украине соответствует положениям "Соглашения...". Повторное взимание НДФЛ в России не будет  соответствовать положениям "Соглашения...". Т.е. россиянин сначала пусть в Украине оплатит НДФЛ, а потом в России будет иметь возможность обжалования неправомерных претензий российских налоговых органов, если таковые будут иметь место...
Всё предельно просто...
Записаний

Leon

  • Гість

Пожалуйста, приведите конкретный пункт из которого следует, что преимущественное право в определении где платить НДФЛ имеет Государство, а не физлицо.
Записаний

Leon

  • Гість

Так же не понятно почему НДФЛ  надо платить до (в момент) совершения сделки.
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Пожалуйста, приведите конкретный пункт из которого следует, что преимущественное право в определении где платить НДФЛ имеет Государство, а не физлицо.

Пожалуйста. Подпункт "б" подпункта 168.4.5 пункта 168.4 статьи 168 Налогового кодекса Украины в редакции Закона № 3609-VI от 07.07.2011г. 
Цитувати
Стаття 168. Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету
168.4. Порядок сплати (перерахування) податку до бюджету.
168.4.1. Податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом України;
168.4.5. фізична особа, відповідальна згідно з вимогами цього розділу за нарахування та утримання податку, сплачує (перераховує) його до відповідного бюджету:
б) у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу майна резидентами та нерезидентами, посвідчення договорів дарування чи видачі свідоцтв про право на спадщину нерезидентам - за місцем нотаріального посвідчення таких договорів (одержання свідоцтв);
{Підпункт "б" підпункту 168.4.5 пункту 168.4 статті 168 в редакції Закону № 3609-VI від 07.07.2011}
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17
У Вас трудности с переводом?  Перевожу.
Цитувати
б) в случае  нотариального засвидетельствования договоров купли-продажи имущества  резидентами и нерезидентами, засвидетельствования договоров  дарения или выдачи свидетельств о праве наследования нерезидентам - по месту нотариального засвидетельствования таких договоров (получения свидетельств);

Место нотариального засвидетельствования  договора купли-продажи гаража определяется так
Цитувати
ЗУ Про нотаріат від 2 вересня 1993 року N 3425-XII зі змінами

Посвідчення  правочинів  щодо  відчуження,  іпотеки житлового будинку,  квартири,  дачі,  садового  будинку,  гаража,  земельної ділянки,   іншого   нерухомого  майна,  а  також  правочинів  щодо відчуження,  застави транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації,  провадиться  за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідного правочину.
{  Частина  четверта  статті  55  із  змінами, внесеними згідно із Законом  N  3201-IV  ( 3201-15 ) від 15.12.2005; в редакції Закону N 614-VI ( 614-17 ) від 01.10.2008 }
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12
Цитувати
   ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
юстиції України
22.02.2012  № 296/5
   Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
22 лютого 2012 р.
за № 282/20595
ПОРЯДОК
вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

ІІ. Порядок вчинення окремих видів нотаріальних дій
Глава 1. Основні правила посвідчення правочинів
1. Місце посвідчення правочину
Посвідчення правочинів щодо відчуження або застави житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна, а також майна, на яке поширено режим нерухомої речі, управління нерухомим майном, а також правочинів щодо відчуження та застави транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації, провадиться за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідного правочину.
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Так же не понятно почему НДФЛ  надо платить до (в момент) совершения сделки.
Цитувати
ЗУ Про нотаріат від 2 вересня 1993 року N 3425-XII зі змінами
Стаття 42. Строки вчинення нотаріальних дій
     Нотаріальні дії  вчиняються  після  їх  оплати,  а  також  у передбачених  законом  випадках  після сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб та в день подачі всіх необхідних документів.
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12 
Цитувати
ПОРЯДОК
вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

ІІ. Порядок вчинення окремих видів нотаріальних дій
Глава 2. Посвідчення правочинів про відчуження та заставу майна
1. Документи, що подаються нотаріусу при вчиненні правочину про відчуження та заставу майна
1.18. Нотаріус посвідчує правочин, який передбачає будь-який перехід права власності на об’єкти нерухомості та об’єкти незавершеного будівництва, крім їх успадкування та дарування, за наявності документа про сплату до бюджету податку на доходи фізичних осіб, обчисленого з ціни, зазначеної у правочині, але не нижче вартості такого нерухомого майна, визначеної суб’єктом оціночної діяльності згідно з вимогами нормативно-правових актів з оцінки майна, у випадках, визначених статтею 172 Податкового кодексу України, та висновку про вартість майна.
У справах нотаріуса залишається копія висновку про вартість майна, складеного суб’єктом оціночної діяльності, на якій проставляється відмітка «згідно з оригіналом» із зазначенням дати та проставленням підпису нотаріуса. Звіт про оцінку майна повертається особам, що його подали.
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12
Записаний

Leon

  • Гість

Благодарю.

Место нотариального засвидетельствования  договора купли-продажи гаража определяется так
Цитувати
ЗУ Про нотаріат від 2 вересня 1993 року N 3425-XII зі змінами

Посвідчення  правочинів  щодо  відчуження,  іпотеки житлового будинку,  квартири,  дачі,  садового  будинку,  гаража,  земельної ділянки,   іншого   нерухомого  майна,  а  також  правочинів  щодо відчуження,  застави транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації,  провадиться  за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідного правочину.
{  Частина  четверта  статті  55  із  змінами, внесеними згідно із Законом  N  3201-IV  ( 3201-15 ) від 15.12.2005; в редакції Закону N 614-VI ( 614-17 ) від 01.10.2008 }
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12


Цитувати
...або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідного правочину.


Означет ли это, что не резидент  может оформить Дарственную на русском языке  "...за місцезнаходженням (місцем реєстрації)" в России  и там уплатить НДФЛ ?
И  что заверенный перевод этого документа будет принят к регистрации   в  Украине?
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Россиянин, хочет продать  купленный им еще в 1996 г. (и будучи еще  гр. Украины) приватизированный гараж в Киеве, и заплатить НДФЛ по месту своего нынешнего резидентства и гражданства (Россия).
Желание понятно. В России ему налог платить не нужно:
Цитувати
Нужно ли платить налог с продажи гаража? 42015 Последние изменения: январь, 2018 года Согласно Налоговому кодексу РФ, с продажи гаража и прочего имущества, того же автомобиля, например, гражданин обязан заплатить подоходный налог в размере 13 процентов. Но во многих случаях эту сумму можно значительно уменьшить, а часто и вовсе закон освобождает граждан от уплаты налогов за совершение такой сделки. Зависит от того, сколько лет гараж (или иное имущество) принадлежал продавцу, а также от некоторых других аспектов.
Законом предусмотрено, если гараж числился в собственности более трех лет, подоходный налог не уплачивается. Это освобождает также и от необходимости подачи декларации в налоговые органы.

Источник: http://law03.ru/finance/article/nalog-s-prodazhi-garazha
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Означет ли это, что не резидент  может оформить Дарственную на русском языке  "...за місцезнаходженням (місцем реєстрації)" в России  и там уплатить НДФЛ ?
И  что заверенный перевод этого документа будет принят к регистрации   в  Украине?
Не означает.
Цитувати
ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 1 липня 2004 року № 1952-IV
Стаття 1. Сфера застосування Закону
1. Дія цього Закону поширюється на відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, розміщене на території України, та обтяжень таких прав.
Стаття 3. Засади державної реєстрації прав
2. Речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.
5. Державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя.
Стаття 4. Речові права та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації
1. Державній реєстрації прав підлягають:
1) право власності;
Стаття 5. Нерухоме майно, щодо якого проводиться державна реєстрація прав
1. У Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об’єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: підприємства як єдині майнові комплекси, житлові будинки, будівлі, споруди, а також їх окремі частини, квартири, житлові та нежитлові приміщення.
Стаття 10. Державний реєстратор
1. Державним реєстратором є:
2) нотаріус;

Стаття 24. Відмова в державній реєстрації прав
1. У державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо:
9) заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень під час вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва подано не до нотаріуса, який вчинив таку дію;
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15
Т.е. регистрацию права собственности может осуществить любой нотариус в пределах, установленной законом, административной территории.  В Вашем случае это г. Киев. Любой нотариус вне пределов г. Киева не уполномочен осуществлять регистрацию прав относительно недвижимости, расположенной в г. Киеве. А нотариусы г. Киева не вправе осуществлять регистрацию прав на основании  договоров купли-продажи, дарения которые нотариально засвидетельствованы  не ими.    Нотариальное засвидетельствование и регистрация - у одного нотариуса.
Записаний

Leon

  • Гість

"...А нотариусы г. Киева не вправе осуществлять регистрацию прав на основании  договоров купли-продажи, дарения которые нотариально засвидетельствованы  не ими.    Нотариальное засвидетельствование и регистрация - у одного нотариуса."

Разве покупатель не может провести регистрацию самостоятельно?
Записаний

Юрій Васильович

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 9850
  • City: Бахмут (Артемівськ)
  • io_ua: Ник
    • Перегляд профілю

Разве покупатель не может провести регистрацию самостоятельно?
Что значит "самостоятельно"? Регистрацию производит "Державний реєстратор" ( русск. - госдарственный регистратор). Покупатель может (даже должен) подать заявление и предъявить нотариально засвидетельствованный договор дарения/купли-продажи госрегистратору. Однако законом определено, что заявление о регистрации права собственности на недвижимость, полученное в результате совершения нотариальных действий с данной недвижмостью, одновременно с завершением такого нотариального действия ОБЯЗАТЕЛЬНО формируется и регистрируется НОТАРИУСОМ, КОТОРЫЙ ПРОИЗВОДИЛ ДАННОЕ ДЕЙСТВИЕ: 
Цитувати
Стаття 20. Подання документів за заявами у сфері державної реєстрації прав
1. Заява на проведення реєстраційних дій та оригінали документів, необхідних для проведення таких дій, подаються заявником у паперовій або електронній формі у випадках, передбачених законодавством.
3. Заява про державну реєстрацію прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва одночасно з завершенням такої дії обов’язково формується та реєструється нотаріусом, яким вчинено таку дію.
Поэтому другие регистраторы (в том числе и нотариусы, и не нотариусы), при обращении с соответствующим заявлением к ним, должны отказать в регистрации:
Цитувати
Стаття 24. Відмова в державній реєстрації прав
1. У державній реєстрації прав та їх обтяжень може бути відмовлено у разі, якщо:
9) заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень під час вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва подано не до нотаріуса, який вчинив таку дію;
Российский нотариус, естественно,  не может быть госрегистратором в Украине... Т.е. покупателю придётся доказывать право собственности в судебном порядке.
Записаний
 

+ Швидка відповідь


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email