'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Уряд та рішення Европейського суду з прав людини. Не варто навіть перекладати  (Прочитано 4699 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Перо

  • Супермодератор
  • *****
  • Offline Offline
  • Повідомлень: 8691
    • Перегляд профілю

Уряд та рішення Европейського суду з прав людини. Не варто навіть перекладати

Цитувати
Ігор Головань Адвокат, керуючий партнер Адвокатського об'єднання "Головань і партнери"
Уряд та рішення Европейського суду з прав людини. Не варто навіть перекладати
29 жовтня 2018, 12:14

Рік тому я писав про те, як умив руки ЄСПЛ і як потирали з цього приводу руки українські чиновники.

Тоді ж я написав, що нам слід подумати, як допомгти Комітету Міністрів Ради Європи подолати нашого домашнього чиновного монстра.

Подумавши, наш клієнт звернувся з позовом до Міністерства юстиції України  та Кабінету Міністрів України з вимогою стягненути з державного бюджету 37  млн. грн на відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок протиправної бездіяльності органів державної влади під час здійснення ними своїх повноважень.

Адже всупереч закону стислий виклад рішення Європейського суду з прав людини від 12.10.2017 року у справі "Бурмич     та інші проти України" не підготовлено і не надіслано у встановлений законом строк.

Причетні особи у встановлений законом спосіб і строк про зазначене рішення не сповіщені.

Не забезпечено перекладу та оприлюднення рішення і засвідчення автентичності такого перекладу.

Нарешті, КМ України та Міністерство юстиції України протягом 9 років не вжили ефективних заходів загального характеру на виконання рішення Європейського суду з прав людини від 15.10.2009 року у справі "Юрій Миколайович Іванов проти України".

Саме під час розгляду таких срав у суді яскраво видно ціну зміні владних фізіономій та перманентним нашим реформам.

Адже теперішній уряд настільки ж нахабно зневажає закон та рішення Європейського суду з прав людини, як це роками робили всі його попередники.

Повернемося до позову про стягнення 37 млн грн. Яку ж позицію зайняли Кабмін та Мін'юст? Очікувану: мовляв, рішення у справі Бурмич – ніяке не рішення ЄСПЛ в розумінні закону. А тому перекладати його жодної потреби нема.

А чиновництво наше виявляється жодним чином не насолоджувалося дев'ятирічною бездіяльністю стосовно рішення ЄСПЛ, а напружуючи всі сили всього через вісім років (у 2017) створило Міжвідомчу робочу групу.

Та Міжвідомча робоча група збиралася, давала прес-конференції та навіть працювала над законопроектом, тобто, впроваджувала надзвичайно ефективні заходи загального характеру на виконання рішення Європейського суду з прав людини від 15.10.2009 року у справі "Юрій Миколайович Іванов проти України".

Не могли урядовці втриматися від демонстрації зневаги до судової реформи.

Нові процесуальні кодекси ввели сувору стадійність процесу: після певного етапу сторони не можуть надавати докази без поважних причин.

Кабмін і Мін'юст своєчасно не надали у справу жодного доказу, хоча саме на них лежить тягар доведення правомірності своєї бездіяльності.

Але Кабмін і Мін'юст процесуально рівніші за інших, а тому поки що Окружний адміністративний суд Києва доволі поблажливий до владних суб'єктів – усі документи, надані поза межами встановленого законом строку, суд дбайливо долучив до справи.

Наступне судове засідання має відбутися 28 листопада.
https://blogs.pravda.com.ua/authors/golovan/5bd6dd8a11389/
Записаний
 


Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email