Шановний Віктор Іванович!
Я щиро вдячний Вам за велику кількість інформації, яку Ви викладаєте на сайті, не вимагаючи за цю інтелектуальну власність будь якої оплати! Користь для нас - "сліпих котят", дуже велика, спасибі Вам!
Я хочу поставити Вам питання і сподіваюсь на кваліфіковану відповідь.
Суть історії та питання така:
У листопаді 2007 року ОСББ "Затишок-3" судовим рішенням Дніпропетровсьгого господарського суду був розірваний договір між ОСББ та МКВП "Дніпроводоканал" на постачання холодної води об\\\'єднанню, як абоненту. Суд прийняв до уваги те, що ОСББ: а) не є виконавцем цієї послуги (за рішенням міської ради виконавцем послуги по водопостачанню та водовідведенню є "Дніпроводоканал", таке ж рішення, відповідно до ЗУ „Про ОСББ” прийнято і на загальних зборах ОСББ), б) ОСББ не є споживачем цієї послуги (воду споживають фізичні особи - власники квартир, а не юр.особа ОСББ), в) ОСББ, збираючи кошти зі споживачів на користь поставщика, за роз\\\'ясненнями податкової інспекції, може утратити статус неприбуткової організації та стати платником ПДВ, купуючи воду у Водоканалі та продаючи її споживачу.
На підставі цих та інших доказів, спираючись на ЗУ "Про ЖКП", ЗУ "Про водопостачання...", 630-ї постанови КМУ, ЦКУ, ГКУ, і т.і., суд розірвав договір.
Апеляційний господарський суд Дніпропетровської області („Дніпроводоканал” подав скаргу із запізненням, не у встановлені строки, після вступу в силу рішення місцевого госп. Суду), відновив строки подачі, розглянув скаргу та залишив без змін рішення місцевого суду, дещо змінивши мотивувальну частину, що не вплинуло на результативну частину. Потім „Дніпроводоканал” подав касаційну скаргу, але ж знову пропустив строки подачі і ВГС своєю ухвалою залишив скаргу без розгляду.
Отже, договір розірвано судом з листопада 2007 року (рішення місцевого госп. суду вступило в силу 9 листопада 2007р.)
За станом на 15 листопада 2007р. ОСББ „Затишок-3” з водоканалом розрахувалось повністю (є акт звірки), відправило лист з повідомленням про припинення збору коштів за воду з мешканців квартир на користь водоканалу, так як договір розірвано, і запропонувало їм, відповідно до 630-ї постанови КМУ та ЗУ „Про водопостачання та водовідведення”, укласти договори з власниками квартир та взяти на облік лічильники. При цьому ОСББ надало всі необхідні документи (номера та останні показники лічильників у кожній квартирі, кількість проживаючих де не встановленні лічильники, та ін).
Разом з тим, всі власники квартир (120 квартир) написали заяви з проханням відкрити особові рахунки, видати абонентські книжки (заключити договори) та взяти на облік квартирні лічильники. Заяви в двох екземплярах зареєстрували в канцелярії Водоканалу, один екземпляр з печаткою та вхідним номером забрали собі. На більшість заяв надійшла відповідь з відмовою та з вимогою продовжувати платити на рахунок ОСББ. Мешканці повторно подали заяви, відповідь не отримали.
Отже, уже більше року за воду ніхто не платить, так як ОСББ не має права збирати ці кошти та перераховувати до водоканалу, а водоканал не відкриває особові рахунки для отримання коштів за холодну воду та водовідведення. Люди хочуть платити!
У січні 2009 року чотири члени ОСББ знову письмово звернулись до водоканалу, на що отримали відповідь, що ОСББ „Затишок-3” уже винен 107 тис.грн за воду (за рік після розірвання договору) і пока не розрахується, ніякої мови про абонкнижки не може бути.
На початку лютого 2009р. я, як власник квартири та споживач води, подав позов до місцевого суду загальної юрисдикції з проханням зобов’язати „Дніпроводоканал” укласти зі мною договір, відкрити особовий рахунок, опломбувати та взяти на облік квартирний лічильник холодної води. Судове засідання призначене на 14.04.2009р.
ПИТАННЯ: Будь ласка, роз’ясніть!
1. Чи має право Водоканал вимагати нараховану заборгованість за 2008рік та 1,5 місяця 2007року з ОСББ „Затишок”, якщо ніяких правовідносин між цими об’єктами господарювання не встановлено і ОСББ, як юридична особа, цю послугу не отримує і не потребує її. (Помити сходові клітки – воду прибиральниця бере у будь якого власника квартири, це 20-30 літрів на місяць, поливної території немає)?
2. Чи може Водоканал стягнути з мене, так би мовити, „борг” у перерахунку на кількість прописаних мешканців квартири за 2008 рік?. Лічильник води у мене стоїть уже 4 роки, періодично повіряється, але не опломбований Водоканалом, хотя я звертався з заявою.
3. Чи вирішить суд на мою користь прохання зобов’язати Водоканал укласти зі мною договір на водопостачання та водовідведенн та взяття на облік лічильника, з якого моменту я повинен сплачувати за воду, які докази я повинен подати до суду?
Якщо я може щось не ясно розповів, я можу додатково надати копії рішень суду, листів переписки з Водоканалом, заяв та інше.
Велике прохання, дайте відповідь. Спасибі.