'ГРО-ЗА' - ГРОмадський правоЗАхисник

Please login or register.

Увійти
Розширений пошук  

Новини:

Для того, щоб надіслати запитання, реєстрація у форумі не потрібна.

Автор Тема: Шановний Віктор Іванович! Добрий вечір.  (Прочитано 3238 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Николай

• Гість

Шановний Віктор Іванович! Добрий вечір.

Я захоплююсь Вашою працею у відношенні відстоювання справедливості у сфері житлово-комунальних послуг та наданих Вами безцінних юридичних консультацій і допомог! Перечитав велику кількість матеріалів, що розміщені у розділі „Нариси”, здобув знання, які мені не вистачали. Спасибі Вам за Вашу працю!

Але, чим більше знайомлюсь з Вашими „Нарисами” та перечитую „Форум”, все глибше починаю аналізувати деякі Ваші твердження, які Ви відстоюєте у судах, у мене починають виникати сумніви щодо справедливості деяких положень.

Я не можу зрозуміти те, що Ви, домагаючись відсудити матеріальні збитки (з чим повністю згоден), також домагаєтесь рішення суду по відшкодуванню моральної шкоди (суми від 5000 грн.) від ЖБК та ОСББ на користь власника квартири. (Приклад: „Нариси”, „Апеляційна скарга на абсурдне рішення судді Буніної О.М., позивачка – Башкірова Н.Д., відповідач – ЖБК „Пілот” від 17.04.2007р., та інші).

Як Ви знаєте, ст..21 Закону України „Про ОСББ” чітко визначено, з чого складаються кошти об’єднання. У багатьох ОСББ та ЖБК нема ніяких доходів (аренди та доходи заснованих підприємств). Всі кошти, які поступають на рахунок ОСББ та ЖБК, розраховані відповідно до постанови КМУ № 560, та виставлених рахунків за відповідні послуги по теплу, воді, тощо, є платою власників квартир. „Крок вправо, крок вліво – розстріл”. Отже, що прийшло на рахунок ОСББ та ЖБК, то і пішло до останньої копійки. Акумулювання коштів на ремонт чи інші цільові роботи – використовувати тільки на ремонт та на ці роботи!

Отже, для того, щоб виплатити призначену судом моральну шкоду одному із мешканців будинку в розмірі 5000 грн. необхідно зібрати додатково з власників квартир цього ж будинку по 50 грн. (100-квартирний будинок ОСББ) поверх затверджених платежів. А на підставі яких НПА це зробити? А в чому провина будь якого власника квартири, що він, на користь „сусіда”, повинен додатково сплатити 50 грн.? Стягнення ж 5000 грн., як я зрозумів, повинно бути з ОСББ чи ЖСК, як з юридичної особи, а не з Петрова І.І. –голови ОСББ. А якщо ще й цей Петров І.І. звільнився (переобраний) пів року тому, то хто винен - власники квартир?

Чи було у Вашій практиці стягнення моральної шкоди з ОСББ та ЖБК? Як це виконалось? З яких коштів юр.особа ОСББ заплатило?

Я власник квартири в ОСББ і не хотів би, щоб з мене додатково стягнули 50 грн.(а може й більше) на користь виплати „сусіду з іншого під’їзду” нашого будинку моральної шкоди, який ще є й боржником чималим, так як не бажає згодитись з рішенням більшості на зборах (кворум є, всі присутні письмово реєструються та ставлять свій підпис) про величину тарифів.

Будь ласка, Віктор Іванович, розвійте мої сумніви та, зважаючи на Вашу зайнятість, хоч коротко дайте відповідь на мої питання. Якщо не хочете на форумі, то на моє мило lnik”собака”i.ua , будь ласка. Спасибі. З повагою, Микола Кузьмич.
Записаний

sage

• Гість

Думаю, Ваше питання стосується не тільки юридичного поля, в рамках якого Віктор Іванович напевно все розтлумачить.

Я спробую пояснити суть проблеми з позицій теорії корпоративного управління (ТКУ).

Наведу просту аналогію... Генеральний директор акціонерного товариства (утворення, з точки зору ТКУ, аналогічного до ОСББ) обирається загальними зборами акціонерів (так само як і директор ОСББ). Відповідно до Статуту, що затверджений тими самими зборами, Генеральний директор має повноваження діяти від імені АТ. Так стається, що під час його керівництва АТ систематично порушує права споживачів своїх послуг. Акціонери звільняють директора рішенням загальних зборів і обирають нового. У цей споживачі послуг АТ виграють судові позови щодо відшкодування моральної шкоди на великі суми. Виявляється, що коштів в АТ - вже за керівництва нового директора - для сплати цих сум не вистачає. В акціонерів (у Вашому випадку у власників квартир - членів ОСББ) є такий вибір:

- продавати активи АТ (в ОСББ найімовірніше їх немає - іноді є 1-2 квартири, декілька нежитлових приміщень);

- брати в борг (ОСББ в борг ніхто не дасть, бо нема активів - нема, чого в заставу взяти);

- банкрутувати АТ;

- робити додаткову емісію та викуповувати самим чи шукати інших покупців.

У Вашому випадку додаткові 50 грн. - це Ваш додатковий внесок у капітал ОСББ, адже його діяльність збиткова, а капітал = 0 - проїдати нема чого.

Тому або члени ОСББ внесуть по 50 грн., або ОСББ - банкрут.

Насправді, вина усіх власників квартир - членів ОСББ у порушенні прав сусіда, який не є членом ОСББ, таки є.

Навіть якщо директор звільнився півроку тому, рік тому його обирали серед інших претендентів на цю посаду саме ці власники квартир своїм власним волевиявленням. І якщо цей вибір призвів до фактичного банкрутства ОСББ, то це дійсно їх відповідальність, яка є обмеженою: у членів ОСББ є все-таки опція не вносити 50грн., наслідки зрозумілі.
Записаний

Николай

• Гість
Шановний sage - kiev – Ukraine, доброго Вам дня!
« Reply #2 : 15 Березня 2009, 11:43:30 »

Шановний sage - kiev – Ukraine, доброго Вам дня!

Порівняння з АТ, на мій погляд, не доречне. АТ створюється з метою отримання прибутку від результатів роботи товариства – дивіденди! Має статутний фонд, який поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості і які несуть відповідальність за зобов’язаннями майном товариства. Отже і несуть відповідальність за упущення в своїй роботі (відшкодування моральної шкоди).

ОСББ є колективним виразником потреб населення - окремих громадян, які проживають у багатоквартирному будинку, ОСББ має неприбутковий статус і не надає послугу з електропостачання, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, тощо, своїм членам, а виконує передбачені Законом та статутом обов\\\'язки. ОСББ не може бути споживачем, а його члени - субспоживачами електричної енергії, тепло енергії води... ОСББ не має у своїй власності будь-яких електроустановок, тепломереж, мереж водопостачання та водовідведення, адже (спів)власниками електричного та іншого обладнання (загального майна) в багатоквартирному будинку є власники квартир у такому будинку (ст. 382 Цивільного кодексу України)( 435-15 ). Так само не перебуває і не може перебувати зазначене обладнання, мережі, електроустановки в господарському віданні ОСББ (оскільки право господарського відання відповідно до ст. 136 Господарського кодексу України ( 436-15 ) надається лише суб\\\'єктам підприємництва, а ОСББ таким суб\\\'єктом, відповідно до Закону України "Про об\\\'єднання співвласників багатоквартирного будинку"( 2866-14 ), не є і бути не може).

Кошти ОСББ складаються з коштів мешканців (окремих громадян). Тому ОСББ може брати на себе тільки ті зобов\\\'язання, які спроможне нести населення у відповідності до діючого законодавства. Зобов\\\'язання, що не можуть бути виставлені населенню, не повинні покладатись на ОСББ. Це стосується, не тільки відшкодування морального збитку одному із членів ОСББ, а й рівня тарифів, встановлення пені, штрафів тощо.

Отже ОСББ є колективним виразником потреб населення (мешканців багатоквартирного будинку) і порівняння його з Акціонерним товариством не можливе. Потребу в електроенергії, тепло енергії, воді має не ОСББ, як юридична особа, а мешканці, які і використовують електроенергію для освітлення місць загального користування та для забезпечення роботи обладнання, що є спільною власністю власників квартир, а не власністю ОСББ, а тепло енергію, воду, тощо, для своїх фізіологічних потреб.

Отже, я хотів би , якщо Ваша ласка, отримати чіткі відповіді на підняті мною питання у попередньому пості. Спасибі.
Записаний

gro-za

• Засновник
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

Шановний пане Миколо (вибачте, якщо неправильно Вас назвав, можливо слід було б звертатися по імені Ніколай, якщо це справжнє Ваше ім\\\'я)! Я радий, що в нашій країні ще залишилися громадяни, які бажають розібратися у своїх правовідносинах з виконавцями житлово-комунальних послуг. На жаль, система влади відбиває таке бажання, і тільки наполегливі можуть добитися відновлення своїх порушених прав через суд, та й то не завжди.

А тепер по суті. У цитованому Вами випадку відповідачем у судовій справі був ЖБК, а не ОСББ. Тому акценти трохи міняються. Але незалежно від акцентів, якщо шкода завдана юридичними особами, то вони й повинні її компенсувати за рішенням суду. Джерела надходження коштів визначені статутами як ЖБК, так і ОСББ. Це можуть бути, крім обов\\\'язкових платежів за комунальні послуги, ще й внески на утримання органу управління. До речі, статутний орган вимушений нести судові витрати у разі ініціювання з його боку позовів до фізичних чи юридичних осіб. І ще не факт, що вони повернуться за рішенням суду, тим більше, що позовні вимоги можуть бути відхилені. Отже, постає питання про джерела фінансування судових витрат. Відповідь на це питання можна знайти у постанові КМУ від 12 липня 2005 р. № 560, якою затверджений Порядок формування тарифів на на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Зокрема, у тарифі передбачені накладні витрати (п. 33), складовою частиною яких є інші витрати адміністративного призначення (п. 36). А далі, якщо вищий статутний орган вирішить, що визначену судовим рішенням моральну шкоду слід сплатити за рахунок керівника, то він може покласти цей обов\\\'язок на нього, а у разі відмови - подати регресний позов до суду на керівника, який своїми неправильними діями заподіяв шкоду майновим інтересам юридичної особи. У будь-якому випадку кошторис витрат ЖБК і ОСББ повинен це враховувати.
Записаний

Николай

• Гість

Шановний Віктор Іванович! Моє справжнє ім’я: Микола Кузьмич, у попередньому пості я в кінці написав, 51 рік, полковник запасу, власник 3-и кімнатної квартири в 10-поверховому 120-квартирному будинку (по виходу на пенсію від Міноборони отримав у 2003 році) на 10-у поверсі. ОСББ створено ще в 1996 році (тоді називалось ОВ – об’єднання власників, а потім перереєструвалось в ОСББ). Це так, для знайомства....

Може ЖБК і ОСББ різні по своїй формі та суті, але мені „рідніше” ОСББ. Хай приклад і не підходить, але у нас назріває інцидент з одним із власників квартири, який, можливо, буде вимагати від ОСББ через суд відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Справа така: Для утеплення квартири він поставив пластикові вікна 4-5 років тому. У цьому році (а може і в прошлому) у нього пішов грибок, потекли стіни. Опалення централізоване, то хорошо гріють батареї, то як лід. ОСББ уклало договір з Тепломережами на постачання тепла. Тепер він стверджує, що ОСББ вине в тому, що від перепаду температур у нього пішов грибок, розпочались болячки, алергія, нервові переживання. З перерахунками за відсутність тепла проблем немає.

Так от, в такому випадку, чому я, як член ОСББ (а деякі власники квартир не є членами ОСББ) повинен приймати участь у компенсації його моральної шкоди. ОСББ ж має кошти тільки із наших внесків. У згаданій Вами постанові КМУ № 560 дійсно є така стаття внесків на судові витрати, і ми погодились на ці витрати тільки тому, що деякі власники квартир (дуже не бідні) мають велику заборгованість за ком.послуги. Заплативши судовий збір, ми впевнені в тому, що він повернеться. І то, цих власників – 2-3 чоловіка, судовий збір буде 200-300грн., а не 5000 грн. А якщо із наших внесків виплатити 5000 грн. моральної шкоди, то їх треба взяти з ремонтного фонду і не відремонтувати під’їзд чи дах! А бо ж підвищувати тарифи на обслуговування будинку. Припустимо, 3 власники виграли по 5000 грн. моральної шкоди – це знчить що тариф збільшиться на 18-20 коп./м2

Для мене це теж матеріальна та моральна шкода. Хто мені компенсує?

Кошти ОСББ складаються з коштів мешканців (окремих громадян). Тому ОСББ може брати на себе тільки ті зобов\\\'язання, які спроможне нести населення у відповідності до діючого законодавства. Зобов\\\'язання, що не можуть бути виставлені населенню, не повинні покладатись на ОСББ. Це стосується, не тільки відшкодування морального збитку одному із членів ОСББ, а й рівня тарифів, встановлення пені, штрафів тощо. Як бути в цій справі, щоб усе було по справедливості і по Закону?

Спасибі за відповідь. З повагою, Микола Кузьмич!
Записаний

gro-za

• Засновник
  • City: Київ
  • ГРОмадський правоЗАхисник, 050-448-1-844
    • Перегляд профілю

Шановний Миколо Кузьмичу, радий з Вам познайомитися хоч би заочно!

Стосовно суті питання. Суд вирішує спір на підставі норм права, а не справедливості. Поняття справедливості для кожної особи є різним, а закон один для всіх. Оскільки ОСББ є юридичною особою, то вона несе відповідальність за свої дії, у разі заподіяння шкоди, у повному обсязі. Звісно, насправді шкоду завдають конкрентні фізичні особи, які діють від її імені, але відповідальність покладається саме на юридичну особу, як на суб\\\'єкт права. І відсутність коштів у останньої не є підставою для звільнення від відповідальності. Інша справа, коли правління чи загальні збори ОСББ перекладуть вину на конкретну службову особу, тоді можливо і буде досягнута справедливість, про яку Ви говорите. Крім того, набуваючи членство в ОСББ, Ви повинні усвідомлювати, що крім позитиву також можливі й негативні наслідки. Наприклад, банкрутство. Або завдання матеріальної шкоди юридичною особою фізичній. Або втрата внесків у статутний капітал створюваних підприємств. До речі, ніхто нікого не примушує бути членом ОСББ, і в будь-який момент можна позбутися цього привілею. Негативних наслідків у цьому не вбачаю, оскільки з усіма власниками квартир повинні укладатися Типові договори на надання житлово-комунальних послуг, чого ОСББ в дійсності уникають. Взагалі ОСББ в наших умовах у більшості випадків ніяких переваг малозахищеним верствам населення не дає. Це скоріш вигідно заможним людям, які не заперечують проти непосильних для інших мешканців витрат, аби при цьому були задоволені їх вимоги щодо рівня комфорту. Це вигідно також і владі, яка рада перекласти свої обов\\\'язки по утриманню житлового фонду на плечі мешканців багатоквартирних будинків.
Записаний

Мониторинг доступности сайта Host-tracker.com
email